Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, May 14, 2015

Hanya Tinggl Kenangan...

Bismillahirohmannirohim...

Assalamualaikum....

Tahun ini tahun 2015... tahun kesedihan bagi kami... tahun ini kami kehilangan 2 orang yang amat rapat dalam keluarga....

Pada penghujung tahun 2014.... kami sekeluarga bersama ipar duai dan mertua telah pergi menunaikan ibadah umrah dengan izinNYA...

Alhamdulillah kami semua selamat sampai ke tanah air pada awal 2015

Sekembali dari mengerjakan umrah... mertua acik tidak berapa sihat.  Walaupun semasa hendak berangkat kesihatannya tidak begitu memberangsangkan ... namun semasa di Tanah Suci arwah sempat mengejakan umrah dgn sempurna dgn dibantu oleh anak2 yg ikut sama...Alhamdulillah

Dalam masa 2 minggu arwah tak banyak bercakap... sering menghabiskan masa berbaring dan mengerjakan apa yang wajib.... dalam pada itu... anak2 masih lagi berusaha untuk meningkatkan tahap kesihatan beliau.  Tapi benar spt yang dikata... apa jua penyakit pasti ada penawarnya kecuali mati..

Sehari sebelum menyahut panggilan Ilahi... mertua acik telah dimasukkan ke wad ICU kerana keadaan tubuh yang amat lemah.... 2 hari di sana arwah asyik bertanyakan anak sulongnya iaitu suami acik yg pada ketika itu berada di Pekan Baru..

Apabila mendapat panggilan video dari adik ipar... dan melihat keadaan bondanya yang begitu lemah dan memanggil namanya... suami acik bergegas balik bila sahaja ada kekosongan pesawat utk kembali ke Malaysia.

Suasana pilu menyelubungi ward ICU apabila melihat suami acik datang bertemu bondanya...sebaik shj melihat wajah anaknya itu... arwah mertua mengangkat tangan dan memaut leher suami acik...dan memeluknya.... kemudian mengusap kedua pipi anaknya....ketika itu hanya airmata yg mengalir melihat senario yg begitu sedih...tanpa kata...

Yang menjadi kenangan yg akan disimpan sampai bila2 oleh suami acik ialah apabila dia memohon ampun dari bondanya....

Arwah mertua terus berkata...'Kau anak yang baik din...Alhamdulillah' sambil mengusap pipi suami...

Selepas itu arwah menutup mata... namun tangannya masih menggenggam tangan suami 

Dan pada 19hb Januari... Hari Isnin genap 2 minggu kembali ke tanah air... bonda mertua telah telah menghembuskan nafas yang terakhir di rumahnya setelah dibawa balik oleh anak2 bila doktor memberitau bahawa tekanan darah arwah semakin menurun...

Al Fatihah untuk arwah...



  
Selang beberapa hari...tanggal 1 hb April...2015... pada harijadi suami acik yang ke 56... hadiah yang paling tidak akan dilupakan ialah... pemergian adik kesayangannya menemui Ilahi...

Genap 73 hari mertua menyahut panggilan PenciptaNYA... anak keempat kesayangan arwah mengikut jejaknya...

Sakit ketumbuhan dlm perutnya yg membesar secara mendadak setelah kembali dari Umrah telah membawanya bertemu Ilahi...

Segala usaha telah dilakukan ... dan usaha terakhir ialah menjalani pembedahan sebanyak 2x di Hospital... setelah kali kedua dibedah dan berada di wad ICU selama seminggu ... dia menghembuskan nafasnya pada pagi Subuh 1 April... berita diterima pagi itu begitu mengejutkan kerana sehari sebelum itu..doktor sudah mengesahkan bahawa beliau dah sedar dan akan ditanggalkan segala wire pd peralatan yg disambung pd tubuhnya...

Yang paling sedih ialah apabila mendengar cerita anak sedara yg menemankan isteri arwah di wad malam itu... 

'Mak Anjang... nak buat apa gosok2 baju ni...'

'Eh...esokkan Pak Anjang dah nak sedar... mak Anjang nak Pak Anjang tengok mak Anjang cantik2 ler...'

Allahuakbar... rupanya... malam itu... adalah malam terakhir isterinya berinteraksi dgn arwah... biarpun dgn hanya berdaya mengangkat kelopak mata...arwah akan respond setiap kali isterinya memanggil...

Acik memang sehingga sekarang merasa sedih... kerana arwah adik ipar inilah yang dulunya menghantar acik kerja di Pertanian Pulau Gadong dahulu... acik sama2 menghantar dia ke Pulapol utk menjalani latihan Polis... aciklah yang membuat persiapan perkahwinannya ... dah macam adik sendiri...



 
 
 




Tapi walau bagaimana sayang kita pada mereka ALLAH lebih menyayanginya... Banyak gambar2 arwah yang acik simpan kerana acik sekeluarga mmg rapat dgn keluarganya... percutian pun sering bersama...

Gambar2 di atas adalah gambar percutian di USS... dan yang terakhir ketika di Mekah...

Kini semua hanya tinggal kenangan...

Moga roh arwah mertua dan adik ipar ditempatkan bersama mereka2 yang dikasihi dan diredhai...

Al Fatihah....Ameen

11 comments:

Arena said...

Salam kak. Mujur husband akak sempat sampai. Kalau tak sure rasa terkilan. Alfatihah utk keduanya.

aNIe said...

Tulah Arena... nasib baik sempat jumpa... kalau doa tak balik pd flight kosong tu...dah tentu tak dpt jumpa...

MOKCIK AZWA said...

Salam Kak Anie. Sebak membacanya. Teringat kat arwah ayah, yang pergi pada hari ulangtahun kelahiran adik Azwa tanggal 20 April 2001..

Semoga ALLAH mencucuri rahmat ke atas roh mereka...

Sya said...

Kak anie. Tulah masa umrah haritu aku nak pi jumpa MIL ko tapi tak jumpa2 bilik, nak cari pun tak dpt. tapi at least dah jumpa masa Raya Haji lepas dan aku rasa syukur jawab jumpa Bahar masa kat Madinah hari tu and berbual ngan dia.

Memang masa Bahar meninggal tu aku terasa sangat sbb bila fikirkan teman sepermainan sejak kecik

aNIe said...

Mokcik...kita ni dipinjamkan sekejap je mereka tu oleh yg Maha Esa...kuta juga akan ke sana nanti

aNIe said...

Sya.. bahar tu temansepermainan kita dulu...dlm gaduh ada mesranya kan? Banyak kenangan bersama dia

Ila Yahaya said...

takziah kak anie..hari tu tahu dri ig uda..dah lama akak tak update blog..rindu nak baca

aNIe said...

Ila yahaya... kekangan measa membuat akak lama tak mengupdate blog... Alhamdulillah ada masa terluang rasanya nak update semula semua kenangan berjalan2 bersama keluarga... untuk dibaca oleh anak2 dimasa akan datang... InsyaaAllah

hamizah che mat said...

Takziah kak

Www.mama2faizmayra.com

hamizah che mat said...

Takziah kak

Www.mama2faizmayra.com

hamizah che mat said...

Takziah kak

Www.mama2faizmayra.com

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails