Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, April 5, 2012

Akhirnya... Berakhirlah Penantian Itu...Alhamdulillah...

Assalamualaikum...

Semalam balik Melaka lagik... aduuuhhhh!!  Letihnya...

Tapi balik semalam kemudian balik semula ke Shah Alam ari ni tak terasa penatnya.. kerana... sampai je di Melaka... dapat cium pipi cucu...



Alhamdulillah... menantu ku telah selamat melahirkan anak sulongnya seorang bayi lelaki petang semalam...

Si kecik dilahirkan melalui pembedahan setelah beberapa jam di bilik bersalin...

Dengan berat 3.29kg... rasanya dialah yang nampak paling besar kat dalam nursery tu...

Anak ku bukan main gembira lagik... kejap2 diciumnya pipi si kecik...


Si kecik yang gembira sangat sebab sekarang dia dah jadi Paksu...

Bukan dia je yang gembira tak terkata... malah kesemua yang datang melawatnya... maklumlah... ini adalah cucu pertama bagi pihak aku dan juga di pihak menantuku.  Dia juga merupakan cicit pertama bapak... dan sekaligus adalah anak sedara pertama di sebelah keluarga aku.

Kalau di sebelah suami aku... memanglah dah ramai anak sedaranya...

Semasa si kecil dicium dan dibelai2 oleh ayahnya... sambil berkata seolah dia tak percaya kini dia telah menjadi seorang ayah...

Aku pun bertanya padanya....

'Sayang tak bila dah ada anak?'

'Sayang le...' sambil mencium lagi pipi si kecil...

'Tau pun sayang ye...dulu ayah kau masa ibu ibu lahirkan kau... sayang dia pada kau camtulah... bila dah besar... kena tegur sikit merajuk...'

'Yelah... dulu kecik2 sayang... dah besar mana ada sayang...'

'Abih kau ingat dah besar ni ayah kau nak kena timang2 kau ler... cium2 kau... belai2 kau...alah bucuk2. Hehehe... dah besar ni cara tunjukkan sayang lain... masa kecik dulu lain...'

Dia tergelak....

Selalunya camtulah kan... anak2 ni bila telah dikurniakan anak... barulah mereka tau betapa kita dulu  mak ayah menyambut mereka dengan penuh kasih sayang...

...dan sehingga sekarang... kasih sayang itu tak pernah berkurang...cuma cara menunjukkan sayang itu berlainan...



...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

36 comments:

ainnoraini said...

Wahhh dah dpt cucu...alhamdulillah sihat...comey sangat...

Baby boy ke girl tu kak anie...

~ez~ said...

tahniah akak!! hehe..tatau la menantu akak mengandung..tup2 da beranak..btw, menantu akak tu dulu satu U dgn saya tp saya tk bape cam die..hehe..rasanya kami satu fakulti.hehe..apa pun tahniah lg skali..jgn berebut cucu ye..hehehe

Mohd Zarin said...

Tahniah...

RaFFLeSiA MeRaH said...

tahniah kak lady sbb dh timang cucu dan dah pun bergelar nenek skrg ni....

nanonano said...

Assalamualaikum baby!!
Tahniah kak utk ahli baru dlm keluarga, tembamnye ha mcm pakcu dia, hikhik lps ni kerap la akak berulang alik ke melaka nk main cucu kn,hehe

sal said...

assalamualaikum..
tahniah..moga semakin berseri dgn kehadiran orang baru di sini..

Acik Erna said...

assalam anie..tahniah..memanntu anie berpantang dimana..balik syah alam ke..

Masy said...

tahniah kak! abang sy pun lg 2 bulan nak menimang cucu, abes laaa saye jadi Lil' Granny nanti hahahahaha

pB said...

As salam


tahniah buat Kak Ani sekeluarga. Tahniah jugak buak Kak Sya.. he he dia dpt cucu saudara ....

Kak Ani dah boleh 'geng' dengan Aunty Marina Monroe

shafarina said...

Tahniah Kak Anie. Gebu sungguh cucunya tu. Nanti dok ralit la ke Melaka.. nasib baik ada lagi yg bersekolah kat Shah Alam kan kan kan :)


Tahniah jugak kat Poksu yang hepi sangat tu.

AuntieYan said...

Salam Anie,

Tahniah, tahniah...dah jadi nenek! Kak Yan ni jadi mak mertua pong belum lagi...ha! ha!

sharifah rosidah said...

Tahniah sekali lagi Anie, eh dah ada panggilan untuk awak ke? Jangan panggil sudah tak best.

Betul kata Anie, anak2 dia tak tahu kita ni sayang kan mereka melebihi segala galanya yang ada kat dunia ni.

ida napi said...

Tahniah kak anie..moga cucu kak ani mnjadi dikalangan org2 yg soleh serta akhlak yg baik..amiiinnn..

Ati Masrif said...

tahniah kak!

anak lelaki ni bila dah ada
anak baru tahu perasan kita
kat dia macam manakan :)

ikut muka siapa tu

Zaitun said...

aNIe dah dapat cucu...

Tahniah kak Zai ucapkan semoga si kecik akan membesar dengan penuh kasih sayang.

Tukang Padam Papan Putih Cute (T3PCute) said...

Tahniah kak.. Alhamdullilah.. mesti gembira satu keluarga kan..

Papa Mifz said...

dapat cucu...tahniah..comel si cucu tuh...:)

Marina Monroe said...

Salam Anie,

Tahniah dah jadi Tok Wan..hehehehehe

Marina Monroe said...

Salam Anie,

Tolong intai2 email Anie, akak ada minta address tapi Anie masih belum jawab2..hehehehehe

m.u.l.a.n said...

congrats Kak Anie... tumpang happy..

secangkir madu merah said...

Tahniah sekali lagi nenek vogue...

begitulah kehidupan manusia spt roda yg berpusing... namun kasih sayang ibu dan ayah terhadap anak2 tidak pernah berkurang wlau ada anak sepuluh, kan?

Sari Yusa Ibrahim said...

sebak pula bila baca dialog antara Kak Anie & anak Kak Anie tu..

sekali lagi tahniah dari saya utk Kak ANie sekeluarga..

armouris said...

tahniah... terjumpa e-book percuma ni, tentang menyusu dalam bahasa Melayu … sharing is caring :) - Buku Menyusu Dengan Yakin

aNIe said...

Ain... baby girl... akak terlupa nak sebut ari tu...Terima kasih

--------------

Ez... Terima kasih ye.. Ari tu akak ada buat entry pasal nak dpt cucu...mungkin Ez terlepas kot...Ramai sangat kat Universiti tu... tak berapa nak cam kot...

aNIe said...

Zarin...terima kasih...

-----------

Rafflesia Merah... tulah dah jadi nenek dah...hehehe

aNIe said...

Nanonano... bukan akak je yang asyik nak balik...paksu dia pun sama... asyik nak cium anak sedara je...

-----------

Waalaikumsalam Sal.. terima kasih...memang berseri...hehehe

aNIe said...

Kak Erna... menantu berpantang di Melaka... Mama dia ada kat sana...sejak dari ayah dia meninggal mama dia tak balik Kuching

-------------

masy...hehehe...little nanny eh..? Nanny yang muda tu...

aNIe said...

PB... terima kasih...

Dah jadi nenek dah kita ni...hehehe

----------

Wan Shafarina.. tulah dah asyik balik Melaka je... esok pun dah plan nak balik...

aNIe said...

Kak Yan...carikanlah sorang untuk hero akak tu...susah benau nak tunggu dia yang mencari

---------------

Shidah... anak2 ni pikir kita kalau marah2 dia tu kita tak sayang...diorang tak tau yang mana ada mak ayah yang tak sayang anak kan?

Panggilan glamor blm terfikir lagik...hahaha

aNIe said...

Ida...Ameen untuk doa itu..dan terima kasih...

----------

Ati... Terima kasih ye...rupa ayah dia...cuma rasanya mata ikut mak dia...ayahnya mata sepet...

aNIe said...

Kak Zai...terima kasih...semoga doa dimakbulkan...

----------

T3Pcute... terima kasih juga ye...memang gembira satu family...maklumlah dah lama takde baby kecik

aNIe said...

Kak Marina Terima kasih...hehehe...alahai Tok Wan... terasa dah tua dah...hehehe

--------------

Mulan...nanti kalau kita dating2 akak bawak cucu kena panggil mulan nenek mulan...hehehe

aNIe said...

Papa Mifz...terima kasih...memang comel

----------

SMM..biar pun sepuluh dah besar panjang pun anak2 tetap permata hati ibu bapa

Terima kasih ye...

aNIe said...

Sari Yusa...

Terima kasih...sebak rasa bila terfikir sekarang anak yang dulu kecik dah pun besar panjang...dah jadi bapak pun...

---------

armouris...terima kasih

Irfa said...

kak anie..
TAHNIAH..saya terlambat wish ;)

Anonymous said...

ALhamdulillah selamat bergelar Nanny...belum terlewat rasanya nak ucapkan tahniah...apa nama cucu sulung Nanny...aiss glamer la panggilan Nanny tu..he he

chema

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails