Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, February 29, 2012

Hilang Dah Mengidam Sambal Tahi Minyak...

Beberapa minggu lepas... masa balik ke Melaka aku dan cik abang ke Pasar Besar Melaka...

Seronok ke Pasar Basah di Melaka tu...

Macam2 ada... dah lama tak mencuci mata di pasar.  Maklumlah pasar kat sini kecil aje...

Semasa nak pulang...ternampak peniaga menjual 'tahi minyak'

Teringin pulak tekak nak makan Sambal Tahi Minyak...

Terus sambar sebungkus untuk aku ... dan sebungkus untuk mertua.

Aku juga membeli bahan2 yang perlu untuk masak sambal tersebut... belimbing buluh & daun kunyit....

Malangnya sampai di Shah Alam... aku lihat belimbing buluh yang di beli dah sampai lecur tertinggal dalam kereta semasa aku ke rumah bapak... Jadi...postfon dulu hajat nak masak sambal...

Sehinggalah minggu berikutnya semasa balik ke Melaka dengan Sya untuk urusan tanah ... aku singgah kat rumah sepupu untuk mengendeng sedikit belimbing...

Bukan sedikit...tapi banyak yang dipetik untuk aku...maklumlah pokok belimbingnya lebat berbuah

Selang beberapa hari balik aku pun terus membeli daun kunyit untuk sambal tahi minyak ku...

Sebelum ni...semasa dengan mertua aku dah risik2 kat dia camaner nak masak...kalau ikut resepi mertua dia tak tumis bahan2 tu...katanya semua di leburkan aje... tapi aku tumis juga bahan2nya.. sebab aku google di beberapa laman kongsi resepi diorang semua tumis bawang dan cilinya...

Mudah saja membuatnya... sekejap je dah siap...sedap sehingga menjilat jari...hilang dah rasa mengidam nak makan Sambal Tahi Minyak...

Tak sangka...pandai jugak aku masak sambal tu ye... First time buat menjadi pulak tu..



Tahi Minyak yg dibeli di pasar Melaka



Belimbing buluh dari kebun sepupu


Sambal dah siap...


Tengok tu tangan si kecik... best katanya...
tapi esok harinya aku tambah cili padi dia dah takmo makan lagik...



..

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

19 comments:

~ez~ said...

tak penah makan tahi minyak ni..curious la plak.hehehe..cam sedap nyummeeehhhh je sambal tu!!! hehehe..aeez tak suke pedas ek kak..hihi

Zareda Norman said...

Oh itu ke rupanya.. Klau kat pahang ada sambal itam yg buat dr belimbing buluh ni.. Makan dgn nasi panas mmglah mantapsss tak hengat

aNIe said...

Ez...Aeez memang tak makan pedas...tapi sambal yang memula blm campur cili padi tu dia makan ...sebab sambal bila dah campur tahi minyak pedasnya berkurangan...

-----------------

Zar...nak buat tahi minyak tu kena orang yang rajin... jadi sebabkan akak tak rajin...beli je...hehehe..

Tapi sambalnya tak hitam sgt... campur daun kunyit & daun limau purut ...memang mantap...

m.u.l.a.n said...

kalo kuih tahi minyak saya pernah makan.. sambal tak pernah.. mcm sambal hitam Pahang tp takde tahi minyak.. mesti sedap sambal ni sbb tahi minyak mmg sedap.. yumm yumm...

nanonano said...

Xpernah lak sy tao tahi minyak ni org buat smbal,tp sy tao org ramai cari tahi minyak ni, sbb mak sy kdang2 slalu tanak minyak, mesti ade je org mtk ngn mak klu tao mak buat, kt umah ni byk kelapa2 tua, dr bazir tu dia bt minyak, kdang2 ms tgh panas, pernah gak mkn tahi minyak tu nk rase, sdp gak..tp xtao nk mkn gane, xkan ratah cmtu je kan, haha ni bru tao kne tumis bagai plak, tp klu ade belimbing buluh tu, sy lg ske bt smbal pahang kot? Hehe

Acik Erna said...

assalam anie..first time akak dengar dan tengok rupa ni..belum pernah makan..dan akak tak tau pun tahi minyak ada dijual dipasar..

pB said...

sambal tahi minyak ???

tak pernah tahu pun yang tahi minyak boleh disambalkan ....

aNIe said...

Mulan memang sedap...tak berapa nak pedas... masukkan pulak daun kunyit & daun limau purut memang sedap...makan dgn nasi panas tak payah lauk lain

-------------

Nanonano...cubalah buat sambal tahi minyak ni...memang sedap... sambal pahan? Hmmm... nanti boleh bagi resepi lah ye...akak pun nak cuba

aNIe said...

Kak... anie jumpa kat pasar melaka... memang boleh buat sambal...dulu masa anie kecik2 arwah mak selalu buat... bapak cakap kalau ada daun kadok dan daun bebuas....lagik sedap...

---------

PB... akak first time buat...selalu makan masa arwah mak buat dulu... sedap..tak pedas... manis2 sikit...

Zaitun said...

Tak pernah dengar pun ada sambal tahi minyak. Pernah tengok tahi minyak masa arwah mak masak wajid.

Ati Masrif said...

amboi kak terluiq lah
walau tak pernah makan
masak dengan ikan bilis ke tu?
bagilah resepi sekali dan cara
nak masak..plsss :)

MOKCIK AZWA said...

Kuih tahi minyak biasa dengar tapi sambal tak pernah dengar lagik..ni first time nie hehehe..

bagi kongsi resepinya kak...

sharifah rosidah said...

Anie pertama kali shidah tahu tahi minyak boleh dibuat sambal, shidah cuma tahu tahi minyak ni letak kat atas kueh koleh kacang kueh tradisional kat Johor tapi orang di tempat cik abang kita ni tak pandai makan koleh kacang pulak.

secangkir madu merah said...

tak pernah pulak saya tau ada sambal taik minyak.. sedapke?

dela said...

tahi minyak ni sllu makan kt kedai mamak.... ikan sebelah tu goreng makan garing2 ..sedap... ranggup :) cubala

aNIe said...

Kak Zai...kitorang adik beradik suka sambal tahi minyak buatan arwah mak...

-----------------

Ati Insyaallah nanti akak bagi resepi ye...sebenarnya akak ni bab bagi resepi tak pandai...main masuk2 je...heheheh

aNIe said...

Mokcik...Insyaallah nanti akak bagi... terpaksa ingat balik ari tu main masukkan apa yang patut je...hehehe

-------------

Shida...dulu anie tak suka kuih kole kacang tu...tapi bila dah berusia ni sukalah pulak... kuih tu kena makan slow2...biar terasa keenakannya...

aNIe said...

SMM... memang ada sambal tahi minyak...sedap... rasa2 macam rendang pun ada

------------

Dela ada kat kedai mamak ke...akak pun tak tau...

Egon said...

Salam dan Maaf menganggu

Kami memasak dan menjual sambal hitam belimbing buluh secara online.

Harga:- 100g = RM 5

Sila lawati page kami di https://www.facebook.com/pages/Sambal-Hitam-Belimbing-Buluh-Puteri/136099796487248
Atau search FB anda untuk Sambal Hitam Belimbing Buluh Puteri

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails