Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, January 12, 2012

Indahnya Tasik Toba....



Kerana keletihan tubuh sepanjang perjalanan naik ke Parapat malam itu... kami terus tidur setelah menunaikan segala tanggungjawab ....

Pagi seawal 6 pagi... 'morning call' telah dibunyikan...terus bangun...mandi dan bersiap2....

Di keheningan subuh itu... aku terus ke beranda untuk melihat pemandangan yang kami terlepas semalam....



Memang cantik...udara segar yang sejuk membuatkan hotel di sana tak perlu pendingin udara.... cantik...Alhamdulillah... akhirnya dpt juga aku melihat salah satu pemandangan indah yang dikategorikan antara yang tercantik di Asia Tenggara...

Selesai bersiap... aku mengerah anak2 supaya segera bersiap... bila kita berjalan dlm rombongan aku tak suka menjadi orang yang terakhir dan ditunggu2 oleh mereka yang lain...

Turun dari hotel... kami bersarapan.  Kemudian terus ke bas yg tersedia... sementara menanti mereka yang lain2 selesai... kami mengambil foto di hadapan hotel....



Anak2 aku yang sempoi aje... tak melepaskan peluang bergambar di kedinginan pagi di hadapan hotel Niagara....


Bersedia untuk menaiki feri...




Semasa di atas feri untuk ke Pulau Samosir kami dihiburkan dengan lagu2 Batak yang disampaikan oleh anak2 Batak Toba ini... seperti kata Pak Herman... suara mereka memang kuat... tak payah pakai mikrofon dan lantang keluarnya... mereka memang telah dari kecil pandai menyanyi dan bemain alat musik.

Terhibur dan seronok melihat telatah yang paling kecil tu membuatkan kami tak sedar berapa minit perjalanan ke Pulau Samosir yang terletak di tengah2 Tasik Toba....

Dari jauh memang kelihatan Pulau Samosir dan keindahan tasik tersebut...


Sampai di Pulau Samosir... kami turun di Kampong Tomok... dan kami di sana kami diberi penerangan ttg sejarah nama dan tentang keturunan Raja Batak yang menghuni pulau itu dahulu....





Tak banyak membeli sini... cuma kami melihat kedai2 yang berderetan menjual pelbagai cenderahati... kemudian bergambar... bergambar itu perkara MESTI...sebab mungkin ini sahaja peluang kami ke sana... kalau nak dtg ke Medan sekali pun... mungkin tak akan ke sini lagi...


Tak lama kemudian... kami dah dalam perjalanan turun dari Parapat... menuju ke Air Terjun Sipisopiso....



Setelah dibawa untuk makan tengahari di sebuah Restoran Padang yang memang enak masakannya... dan menunaikan solat zohor... kami mula menuruni gunung untuk ke air terjun tersebut





Dan seperti biasa... sepanjang perjalanan aku mengambil gambar pemandangan yang begitu cantik dari atas bas...

Kelihatan orang2 batak Toba ini memelihara ikan dalam sangkar di tepi2 tasik tersebut...

Kerana perjalanan yang panjang... kami singgah minum teh halia di sebuah restoran di  Simarjarunjung suasana ketika itu gerimis... dan kabus yang tebal membuatkan kami terasa berada di Cameron...(kata Ude...sebab aku tak pernah lagi ke Cameron Highland)





Kemudian perjalanan diteruskan untuk ke Air Terjun Sipisopiso...

Sampai di sana dah hampir petang....



Kami cuma mengambil gambar dari atas... bagi yang rajin boleh turun sampai ke bawah untuk menikmati pemandangan yang cantik di sana....

Banyak juga gambar yang kami ambil di sini kerana memang cantik... dari sini kelihatan Tasik Toba dari sudut yang indah...

Selesai bergambar... kami pun menuruni gunung untuk ke Brastagi....


Bersambung....


...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

19 comments:

Dalila Hamid said...

seronoknya jalan2... permandangan sana pun cantik... beruntungnya dh pernah sampai sana...

ainnoraini said...

wahh bestnya kak anie gi jalan2 kat sana..saya takpernah sampai lagi tau...tumpang tengok gambar jer laa..

pB said...

tak leh jadi nie kak ani...

Medan dah sampai, tapi Cameron belum lagiii ....

Ati Masrif said...

cantiknyaaa...

kat sana pakai rupiah ke dollar kak?

aNIe said...

Dila... memang dah lama nak pergi...selalu dgr orang cerita pasal Tasik Toba je... dpt juga tgk... Alhamdulillah...

-----------------

ainnoraini...akak pun dulu tgk je gambar orang... dlm hati teringin sangat nak pergi...akhirnya tercapai jua

aNIe said...

PB...tulah pasal... masa akak ajak cik abang pergi Cameron dia kata...bukan ada apa2 kat sana pun...heheheh...geram

----------

Ati...pemandangan memang cantik sepanjang perjalanan turun... masa naik tu tak nampak...

Diorang guna rupiah...

Munnafendy said...

ahahahaa tergelak pulak baca nama kampung tomok =P

bila le dapat jejak kaki kat sana eh?

Nieda said...

Bercuti ke sana baru2 ni ye. Seronok kalau dpt bercuti selalu hihi

Zareda Norman said...

Lepas ni ke cameron pulak.. Hehe

@xiiinam said...

Memang cantik....kagum!

aNIe said...

Munna... menurut kata Pak Herman...Kg tersebut diberi nama Tomok kerana dulu perkampungan itu diduduki oleh orang2 yang gemok2...hehehe

-----------------

Nieda... pertama kali percutian keluarga bersama2 luar dari Malaysia

aNIe said...

Zar... dah plan dengan anak2 nak pergi Cameron nanti... sebab kalau tunggu cik abang tu memang ler kita tak sampai ke sana...

----------------

ckLah... memang akak suka tengok pemandangan di sana... cantik...

MulutPayau said...

Assalamualaikum kak anie...
cantiknya pemandangan......saya dah ke Medan tapi tak sampai pun ke sana....rasa rugi pulak tak pergi ...

aNIe said...

Walaikumsalam... masa adik2 ipar pergi sebelum akak...ada yg cakap kat akak... kalau mabok tak payah ler pergi Tasik Toba...tapi akak cakap kat dia... akak nak pergi Medan sebab nak tgk Tasik Toba lah...

Tulah rugi tak pergi tau...takpe... len kali kalau ade rezeki bolehlah pergi lagik...

~ yus ~ said...

salam kak anie...

cantiknya kak..SubhanaAllah, memang cantik.

Teringin nak pergi sini juga...

NaniRostam said...

Belum pernah ada dalam plan untuk ke Medan...insyallah...satu hari kalau ada peluang...

sharifah rosidah said...

Jalan sakan2 lah awak tu, kita ni asyik tak ada cuti je macamana nak pergi luar negara, yang sempat Singapore jelah.

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


3d animation said...

Assalamualaikum
Tuan dan Puan Jika Berniat Cuti ke Medan Bolehlah hubungi Travel kami Grand Hijrah Haramain Travel(Travel Halalan Toyyiban) No telp 083197255464 atau email usahamaju92@gmail.com
Tambang Murah

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails