Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, December 8, 2011

Pilih Yang Mana...Food Court atau Kiosk Makanan...

Kelmarin aku ke Giant dengan si kecik...

Biasalah...cuti sekolah ni hanya dia aje yang menemankan aku ke mana sahaja dan apa jua urusan ...

Farhan dah takmo ikut lagik...dah besar... malu agaknya mengekor ibu je

Sejak beberapa tahun kebelakangan ni... aku lebih memilih untuk makan di Food Court...

Sebabnya ...hati selalu menjadi was-was....

Dulu ... anak2 ada juga makan nasi ayam di food court Giant...  Gerai nasi ayam yang lama dulu.  Pekerjanya memanglah memakai tudung...

Kemudian... satu hari ...semasa kami bershopping lewat malam... food court dah nak tutup.  Aku ternampak taukeh kedai tu datang untuk kutip hasil jualan...

Melihat taukeh kedai tu aje... tekak rasa mual... pakaian dah lah tak sebersih mana...datang dengan baju pagoda putih yang tak berapa nak putih dengan seluar pendek saja... (nasib baik aku tak pernah makan nasi ayam kat situ sebab tgk ayamnya sikit...)

Tapi sekarang nasi ayam Hainan tu rasanya pemiliknya orang Islam.. tapi aku tak tgk lagi sampai akhir waktu berniaga...

Sejak dari itu... aku sentiasa mengingatkan anak2... pekerja2 kat sini kadang2 datang dari Indonesia... tapi taukeh mereka beragama lain... jadi jangan tertipu...memanglah diorang kata kat food court tak boleh ada benda yang tak halal... tapi ntahlah...tekak aku tak boleh terima.



Jadi kalau ke Giant aku lebih suka membeli dari kiosk2 yang di luar tu... kalau nak membeli di food court pun aku selalu makan mee hot plate... kerana aku tau taukeh dia Islam...



Di kiosk tu semua aku lihat yang menjual makanan hampir semua  orang Islam...kecuali yg menjual maruku dan kekacang di situ.

Mungkin ada orang tak berapa nak kesah...tapi aku tak boleh ... sebab dalam kepala aku ni membayangkan yang macam2...


...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

20 comments:

lienda said...

kalau ke shoping complex,saya & anak anak lebih suka ke KFC atau MCD jeh,food court nie tak jarang nak singgah,kurang bersih....

ainnoraini said...

saya pun jarang gi mkn kat foodcourt situ kak anie...ade jugak rasa mcm mana kak anie rase tau...

aNIe said...

lienda...betul tu... tahap kebersihan mereka kurang ... tapi masalahnya akak ni tak berapa suka fast food... tu yang selalu order dari kiosk makanan...sebab tgk mereka menggunakan sarung tangan masa menyediakan makanan...

--------------

ainnoraini...tulah... kembang aje rasa tekak ni...

etiey.com said...

food court mmg bnayak pilihan tp tuhla kadang ramai sgt manusianya. kami kalau bersama eysraf mmg jarang makan kt food court. kebersihan pn macam diragui...

~ yus ~ said...

betul juga kan kak...

yus pun kalau ke food court mesti order mee hot plate, kalau yg lain suka di gerai biasa aje..:)

Anonymous said...

anie , kaklong kalau ke ood court jusco tu selalu tengok lesen perniagaan yang ada digantung. kerap kali pemiliknya bukan islam...tapi pekerjanya macam orangy islam.

Cho Zila said...

memang payahkan... tuler pasal paling senang makanjer kat rumahkan..

ROZILA said...

Salam Anie,

memang kalau m'kanan tak
halal,mesti tak lalu nak
makan.....
Allah akan jaga tekak kita
dari makan benda yg
tak halal...
Itulah kelebihan org yg
beriman....

aNIe said...

etiey...masalahnya sekarang ialah kebersihan... penampilan tauke kedai pun tak berapa nak elok kan?

----------------

Yus... akak suka ke kiosk makanan... penyedia makanannya menggunakan sarung tangan...

aNIe said...

Kak Long... skrang ni banyak keraguan kan? Yg pekerjanya bertudung...yg tokeh dia bukan Islam...susah...

--------------

Cho Zila...makan kat rumah paling meyakinkan tapi kadang2 nak jugak bawak anak2 menjamu selera di luar...

aNIe said...

Rozila...tgk tukang penyedia makanan je kadang buat tekak kita tak lalu makan...hehehe

Acik Erna said...

anie..akak dah lama sangat tak makan di foodcourt mana2 pun..lebih suka pilih kedai makan..

MULAN said...

mana pi orang kita kan..

aNIe said...

Kak... kedai makan tu kalau mamak dah tentu kita tau...dan kalau Islamnya dah pasti kita yakin kan...

-----------

Mulan.. ntahlah... tp yg heran ramai yang tak kesah...

Yan said...

In fact Anie, i akan check dulu sapa yg menjualnya esp yg ada ayam2 ni. Chicken Rice Shop tu pun saya tak pernah masuk bawak anak2.. Ragu2..

pB said...

Kalau tau akak ada area Giant , boleh kita jumpa

pB ada kat Shah Alam dari pagi hingga jam 3 petang semalam

sharifah rosidah said...

A ie, shidah kalu ke Giant tak pernah makan kat food court selalunya makan pizza, kfc atau mcdonald je. Shidah tak berapa suka makan kat food court sebab tahu yang masak tu memang orang Indon, indon pulak bukan semuanya islam ngeri kita.

cikceriacorner said...

salam akak..tu la..kdg2 was2..kalo sy pon pilih mkn fast food..ehehe

aNIe said...

Yan...tulah...bila ada rasa ragu2 kita tak boleh makan...kecuali kita yakin...

----------------

PB...tulah... kita jarang dpt calling2 kan...hehehe...

Kalau tak boleh jumpa

aNIe said...

Shidah...kita pun dah lama tak makan kat foodcourt tu...suka makan kat kiosk makanan tu... ada laksam...ada nasi sup... mee bandung laksa johor... lagi banyak pilihan...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails