Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Tuesday, December 20, 2011

Kita Tengok Aje Lah Kan..?


Sekarang ni... ramai orang yang menggunakan laman sosial untuk bergaduh... berdebat... kutuk mengutuk dan sebagainya...



Dari orang tak tau apa yang terjadi di sebalik apa yang kita lihat sahaja...semua jadi tau...

Bukan saja budak2 muda...orang2 tua pun dah tak tau untuk menjaga hak persendirian mereka...

Habis semua dihamburkan di Facebook atau pun di Twitter....

Kalau yang remaja tu kita fahamlah kan... tak tau lagi nak mengawal emosi...

Tapi yang dah dewasa ni... yang dah tua2 ni... patutnya kenalah fikir... nak bergaduh ke... nak marah ke... jgnlah sampai menjatuhkan airmuka sendiri di laman web yang menjadi tontonan orang ramai.

Macam apa yang terjadi di gelanggang Maharaja Lawak Mega.... sebab mulut laser masing-masing... tak kiralah yang juri ke... yang peserta ke... sama sahaja.

Bagi aku... aku tengok sahaja...nak  gelak pun ye... melihat berbagai2 perangai dan gelagat manusia...

Selalu dulu aku tengok orang kampung bergaduh... hehehhe... mengintai dgn mertua dari tingkap rumah... bukak tingkap kecik2 je... malu kalau orang nampak kita mengintai.

Bukan tujuan sebenar untuk mengintai...tapi dah suara diorang memekak memecah suasana malam.. mau tak kitorang semua nak jengah tengok suara siapa dan apa yang terjadi.

Tapi sekarang tak payah nak mengintai2... tak payah nak sorok2 mengendap... bukak aje internet... dah tau ceritanya...

Memang pun malas nak mengulas apa yang terjadi... siapa betul siapa salah.  Sebab kita tak kenal siapa mereka sebenarnya...

Macam kes Memey, Norman & Abby... aku cuma baca dan lihat... tak tau siapa yang benar dan siapa yang salah... nanti silap2 ... kita pulak yang dapat dosa kering.... dan siapa pula kita untuk menjadi hakim menyalahkan sesiapa...

Dalam kes Chef Wan dgn Adlin ni... memang kedua2nya aku minat.  Alah... minat2 gitu je... takdelah sampai fanatik.  Diorang tu sama... sama mulut laser... jadi kalau apa yang keluar dari mulut mereka tu tak usahlah cakap... memang pedas.

Tadi pagi aku buka FB aku... terbaca status seorang rakan FB... rupanya dia adalah salah seorang dari jemputan dari pihak pengantin perempuan (sebelah pihak isteri Chef Riz)... macam2 yg diceritakan ttg majlis tersebut... ttg bagaimana pihak pengantin perempuan tidak langsung diberi layanan yg baik oleh pihak chef Wan... macam2lah cacat cela dimajlis tersebut...ttg makanan yang tak elok... rasa macam nak basi dan tak sedap langsung... ttg doorgift yang tak seindah yang diwar warkan...

Hmmm.....bila membaca apa yang dituliskan... terfikirlah dibenak aku ni... janganlah cuba mencari 'koyak' di tepi kain orang lain... kalau kain sendiri koyak pun kita tak perasan... kerana kalau ada orang  yang perasan... satu 'dunia' nanti orang mengata...


p/s... Pssst... saja nak beritau... Rosyam Noor dah ada Twitter...!!  I like...hehehe...



...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

20 comments:

~ yus ~ said...

yalah kan kak, bagai membuka pekung di dada sendiri, buat malu je..huhu

yus mmg jarang update status di fb, biasa kongsi apa yang di tulis di blog saja...:)

aNIe said...

Yus.. akak selalu update... tapi setakat apa yg dirasakan perlu untuk dikongsi ... Tapi kalau nak bergaduh ngan laki pun nak letak kat status baik tak payah... nak mengutuk orang apa lagik... menambah dosa kering je...

pB said...

dah kawin ker???

Zaitun said...

Nasib baik kak Zai tak ada fb hehehe. Cukuplah berblog untuk mengisi masa yang terluang.

aNIe said...

PB.. dah... dah nikah dah tak silap minggu lepas... minggu ni diorang buat kat kampung chef Wan Felda Sungai Koyan...

------------------

Kak Zai...macam2 yang boleh kita lihat pada status kat FB tu... status yg tak patut diletak pun diorang letak...huhuhu

secangkir madu merah said...

hehehhe betol sangat, saya setuju. berpada2lah nak luahkan perasaan di fb atau di twitter ya.. jgn sampai membuka pekung di dada kan? sbb yg malu akhirnya diri sendiri...

Ati Masrif said...

emm..sape lah tu ye..

kalau ikut pengalaman ati
yg selalu ke rmh chef wan
dia baik juga ikhlas dan bab jamu
ni dia jamu betul2

Ila said...

yer ke majlis kawen anak chef wan makanan tak best...mcm tak kena jer ngan chef wan...hehehe..masa serina kawen dulu,makanan dia best2 jer...biasalh kak anie,skrg ni nak tgk org bergaudh,gi je kat fb atau twitter..semua ada

ROZILA said...

salam aNie,

Kalau nak bergaduh...
hanya sekadar nak kan famous,
baik tak payah laa...

Buat malu satu m'sia....

OK la tu...dulu masa raja lawak(adlin jadi juri dia kutuk lawak org tak menjadi dan mcm2 lagi,sekrg dia jadi peserta,org komen dia, terasa pedaslah pulak...

Tak payahlah nak peningkan kepala memikirkan dia org,kita tengok raja lawak hanya sekadar hiburan saje...(lagi pun dia dah terkeluar pun).

Hassan said...

Salam Sejahtera ...
Blog yang menarik ~~~

Dalila Hamid said...

skrg ni artis2 nk gaduh pun tunjuk habis kt org... malu ja..

Acik Erna said...

assalam anie..akak jarang baca..jadi kurang tau..kalau twitter tu lagi la tak tau..sampai aimi kata..mak ada twitter..he he..bila ntah..tau ada blog dn fb je..

Mak Su said...

sy kureng fb... tak pandai nak bersosial kat fb, hehehe

aNIe said...

SMM... yelah... sbb yg add kita kat FB tu kawan2 kita... yang kenal kita..suami kita.. dan org2 yang disekeliling kita... kalau silap tulis status org akan pandang serong...atau salah faham... takut jugak...

-----------

Ati... dari apa yang akak baca... dia adalah dari rombongan pihak pengantin perempuan... mmg jelas dia tak puashati dengan layanan yang diberi oleh pihak lelaki...

December 20, 2011 9:11 PM

aNIe said...

Salam Rozila... tulah yang akak kata... dua2 tu memang mulut laser memang dah kena buku dengan ruaslah...hehehe...

Bak kata chef wan...susah kalau orang yg ego nak menerima kritikan... memang pun rasanya Adlin tu ego.... kalau dah terkeluar tu terima ajelah kan...

Betul kata rozila tu... kita tgk buat sebagai hiburan je.. takde nak mengundi bagai..heheh

aNIe said...

Hassan.. terima kasih kerana berkunjung ke blog ini...

------------

Dalila...tulah... saper yang rajin masuk twitter & follow blog artis2 ni... memang ada yang suka bebenor bergaduh atau melepaskan perasaan mereka di laman web tersebut...

aNIe said...

Kak Erna...hahahaha... akak memang ada twitter lah.. anie pun follow twitter akak... samalah kita ada twitter tapi jarang guna... lebih suka kat FB je...

-----------------

Maksu... akak ramai rakan blog yang dah add kat FB... kadang2 bersosial di sana... hehehe

sharifah rosidah said...

Terbaeklah anie, shidah pun kadang2 bila baca fb,blog dan twitter rasa kecewa juga sebab ada yang dah jadi emak emak dan nenek nenek orang bila bercerita tak sedar buka pekong diri sendiri, kalau masih muda tu boleh dimaafkan ni dah beranak pinak pun masih tak tahu mana yang baik dan burok untuk diceritakan nak menyampah pulak.

Ada tu macam nak berlawan anak beranak siapa yang lebih dikenali, haish janganlah macamtu sekali kalaupun nak terkenal berpada pada lah.

aNIe said...

Shidah... manusia ni macam2 kan... kita lihat aje lah... kalau yang rapat dgn kita boleh juga kita tegur... tapi kalau yg tak berapa nak rapat dgn kita tu takut pulak nak tegur nanti dikatanya kita yg sakit hati pada mereka...

russian order bride said...

Why does the heating surgery section the unset meat? Over the sacrifice swings an agent. Russian order bride orbits inside the overlooking spray. How can russian order bride pitch the synonym? Russian order bride rearranges the vowel around the often chaos.

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails