Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Tuesday, November 1, 2011

Memancing...

Kelmarin anak dara aku Ude pergi memancing dengan kawan2nya...

Nampaknya dia dah ada hobi baru...

Aku pun suka jugak memancing...sebab masa kecik2 dulu selalu jugak ikut mak sedara memancing kat sawah..tapi sekarang takde orang nak bawak aku...

Masa dia balik tu... dia bawak beberapa ekor ikan kecil... ada 2 ekor ikan belida..


seekor ikan talapia...


dan seekor ikan keli


Semua gambar di atas adalah dari google images

Dia baru pertama kali tengok ikan belida...

Semua ikan yang dibawa balik kecik2 je...dlm 5 ekor  semuanya...

Masa dia tunjukkan aku ikan2 tu aku cakap...

'Dapat ikan keli sekor je...'

'Ha'ah...kawan ude dpt ikan besar2...'

'Dari pagi kau pergi sampai petang ni 5 ekor je...?...Ayah kau pagi tadi pergi sekejap je... dapat lapan ekor...'

Aku gelak2kan dia...

'Ibu ni... yang ni ikan fresh tau...kitorang dpt banyak... dah bakar & makan separuh tau...'

Memancing ni memang seronok bagi sesetengah orang...

Kalau yang dah terkena penyakit giler memancing tu... kadang tak ingat rumahtangga....

Beberapa hari lepas... Ude pergi memancing lagik...

Kali ni dapat bawak balik 2 ekor ikan besar...

Patin dan pacu...


Memula ingatkan dia yang pancing...

Bila aku tanya... dia kata ada abang kat tempat memancing tu bagi dia patin tu...

Ikan pacu ni pulak... baru pertama kali aku nampak...

Masih ada lagik dalam petisejuk tu... Patin tu dah pun aku masakkan asam pedas daun kesum...tapi ikan pacu tu agak2nya masak apa sedap eh...?


...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

16 comments:

sharifah rosidah said...

Semua ikan yang ude bawak balik tu kita tak makan lah kecuali talapia je itu pun kalau masak berlada.

Kaktiny said...

.. goreng pon sodaaappp!!... hehehe..


ikan patin tu, masak tempoyak alangkah sodap eh!.. waaaallllah!.. hehehe..

aNIe said...

Shidah...kena ikut macam kitalah...semua ikan makan...hahahah...

----------------

Tiny...masak lomak cili padi sedap tak pacu tu...

Ikan patin kalau masak tempoyak memang sodap...tapi tempoyaknya takde hari tu...heheheh

Marina Monroe said...

Salam, bestnyer dapat ikan fresh.
Tak pernah makan ikan patu, first time dengar..

~ez~ said...

saya tak pandai memancing la akak..jarang dpt ikan.ni duk mancing kat game ipad je.heheheh

aNIe said...

Kak Marina...anie pun tak pernah makan...baru dengar...tak tau nak masak apa...

-------------

ez...heheheh... akak pun tak pernah mancing...tapi pernah ikot orang mancing... mcm seronok je...

Yunus Badawi said...

Lama2 tu tererlah Ude tu mancing.

Nanti dia bawa balik ikan jaws hehehe

ikan pacu tu ada org kata ikan piranha. Betul ke?

MULAN said...

saya suka ikan...!!! tapi tak suka memancing... takde kesabaran.. takot terjerit2 tepi sungai/kolam panggil ikan... hehehee...

aNIe said...

Mulan... kalau lah terjerit2 tepi kolam tu ...mau aje ikan tu semua lari jauh2...takut..!! Hahahha

~ yus ~ said...

ikan pacu? baru pertama kali lihat dan nampak. Kalau tanya saya nak buat masa apa confirm tak leh jawab kak....hihi

secangkir madu merah said...

betollah kakAnie kalau org dah kena sampuk dgn hantu memancing memang tak senang hati perot kalu tak pergi memancing.. memang boleh lupa anak bini isk isk isk...

Zaitun said...

Masa kecik2 kak Zai pun selalu ikut arwah atuk memancing tapi bila dia dah tak ada tak siapa yang ikut jejaknya.

RashAtie said...

goreng pun sodap...hehehehe

atie takde experience memancing...tapi ada experience g sungai...arwah abah dulu suka menjala..so dpt le makan ikan fresh...

aNIe said...

Yus...hehehe...akak yang dah nak setengah abad ni pun baru dgr & tgk..hehehe... tu yang tanya nak masak apa yg sedap...hehehe

--------------

SMM... adik akak yang laki ada sorang tu memang kaki pancing... satu hari dia bawak anak bini dia pi berembun kat kolam memancing... sampai sempot2 bini dia...serik dah nak ikot lagik...hahaha

aNIe said...

Yunus Badawi...alahai terlepas pandang pulak komen YB... betul ke ikan piranna...tak nampak pun gigi dia tajam...ntah ler... takperlah... kalau piranna kali ni kita makan dia pulak...hahahah

----------------

Kak Zai...selalunya yang suka memancing ni orang kampung... tapi orang bandar skrg suka jugak memancing... pi memancing kat kolam yg disediakan utk mereka yang memancing kan kak?

aNIe said...

RashAtie...bapak akak dulu pun suka menjala... seronok ikut dia pi menjala kat sungai... ikan fresh memang sedap... kalau goreng makan panas2 manisnya masih terasa...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails