Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, August 22, 2011

Cerita Rombongan Cik Kiah ke Langkawi...

Assalamualaikum kengkawan...

Bulan puasa ni jarang dpt update blog... jarang juga dpt menjengah kawan2...

Kekangan masa menyebabkan aku cuma dpt bersama kengkawan di FB sahaja...

Okay ari ni saja nak tempek gambar2 semasa ke Langkawi.

Rombongan ke Langkawi yang aku ikuti seminggu sebelum berpuasa...rombongan cik Kiah gitu.

Kali ni aku cuma dengan si kecik je yang pergi... bersama dengan ipar2 dan biras mempelawa aku untuk mengikuti rombongan tersebut.

Perjalanan bas dari Melaka mengambil masa hampir 2 jam lebih untuk sampai ke R & R USJ... untuk mengambil aku dan si kecik di sana...selepas mereka berhenti rehat di Dengkil.

Seronok sungguh si kecil menaiki bas... malam yang dingin membuatkan perjalanan sungguh nyaman...cuma tak nampaklah pemandangan yang cantik ketika sampai di utara tanahair...

Sampai je kat Jetty Kuala Perlis... hari dah pagi.. tapi orang dah ramai...

Selepas meletakkan segala beg dan khazanah kami setempat... terus ke kedai untuk bersarapan...

Semasa bersarapan... sorang anak sedara bersuara...

'Ibu... kita belum gosok gigi...'

'Hissy!! Tak pe...makan je...tak siapa nak tanya dah gosok gigi ke belum'

Hahahaha... memang tak sempat nak mandi ke apa ke masa tu...sebab nak berkejar menanti feri yang mesti dinaiki...

Pengalaman pertama si kecik aku menaiki feri membuatkan dia begitu teruja... berjalan aje ke sana ke mari melihat air laut yang berkocak2 dan pemandangan laut yang meluas ....

Sampai di Jetty Kuah, Langkawi... bas sudah pun menanti kami untuk membawa kami ke motel...

Motel tu simple je... biasalah pergi ikut rombongan ni... mana nak dok hotel... semua nak kira budget murah...

Si kecik dan anak2 sedara yang mengharapkan ada swimming pool dah merungut2...

'Tak syok lah !!!  'kata mereka...' takde swimming pool...'

Tapi lawatan kali ini begitu meninggalkan kesan yang pada si kecik...sebabnya banyak tempat2 yang  kami singgah kali ini tidak sama seperti percutian kami sekeluarga dahulu...

Okay jom layan gambar pulak...




Bersama sepupunya....



Jeti Kuala Perlis... menanti feri untuk membawa kami ke Langkawi..




Yeay!!  Feri dah sampai...



Dalam feri... tak lepas peluang utk bergambar...




Nak sampai dah... cantik kan?





 Malamnya... makan2 di Bamboo Beach Restaurant.... kenyang...sedap...!!



Perjalanan hari Sabtu...ke kilang gamat... ke kedai batik... dan kedai coklat....




Keesokan harinya pepagi dah bersiap dan bersarapan untuk meneruskan perjalanan hari Ahad pulak.






Ke Sungai Kilim....




Bot-bot nelayan yang tersadai di tepi sungai...


Sedang bersiap2 nak naik bot...


Dalam bot.. anak2 bukan main seronok lagik... mak budak yg terjerit2 takut terjatuh...


Anak2 seronok mengusap ikan pari yang di pelihara dlm sangkar...



Semua nak pegang siput yg besar tu... tapi aku geli...


Di sangkar ikan sumpit.. ikan ini berupaya menyumpit air pada apa jua yang bewarna putih yang dilihatnya...



Bot kami dan bot2 yang lain berhenti di sini untuk melihat burung Lang yang turun makan di permukaan air...
Tapi tak banyak yang dtg...ade le sekor... tak sempat nak diambil gambar pun...



Kemudian kami ke Gua Kelawar...



Stalaktait yang byk trdapat dlm gua ni... tapi bau dlm gua ni kuat...sebab banyak kelawar yang bergantungan di bumbung gua... ada gambar yg aku ambil tapi tak terang...



Penghuni setia gua ini yang membuatkan anak2 terjerit2 terkejut bila dihampiri...kecoh sekejap suasana bila ada makcik2 yang melatah kerana terperanjat...


Pokok2 kayu bakar yang merupakan pemandangan biasa di sekitar gua
 Menaiki kereta kabel ... itu sudah mesti.. tapi tak ambil gambar...sebab ari tu dah banyak ambil gambar...



Ke Dataran Lang jugak... tapi cuma singgah sebentar je untuk bergambar...



 Padi Isnin dah berada di Jeti untuk bertolak balik...


 Singgah di padang besar... banyak sungguh barang yang murah2... tapi poket aku dah kering kontang...tengok je lah...




Mak2 budak sibuk tawar menawar nak membeli bakul plastik ... 
aku malas nak join...tgk dari dalam bas je...


Pemandangan ladang tebu yang meluas sepanjang perjalanan balik dari Padang Besar...
suka sangat pemandangan ni....


...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

10 comments:

nanonano said...

amboi syoknye akak skrg
asik travel je ngn ank bujang ni sorg, hehe

MOKCIK AZWA said...

Bestnya dapat berjalan2 kan kak ..

aNIe said...

Nanonano...dpt tempat duduk free... jadi jgn dilepaskan...hehehe

--------------

Mokcik.. yang bestnya sebab perjalanan kali ni tak sama dgn perjalanan pergi dengan cik abang ari tu

Ati Masrif said...

salam kak anie,

ati pun jarang sgt update blog
bizi benor...

mana satu yek dlm tu kak anie ...?

^______________~

iina said...

Wah dah lama tak ke langkawi kak.. banyak dah berubah skrg nie ek ;)

Acik Erna said...

anie..seronoknya langkawi..teringin nak pergi lagi ni.

aNIe said...

Ati...tulah...bizi dan letik... banyak yang perlu dibereskan dlm bulan puasa ni...

---------------

iina... dah cantik sekarang...byk pembangunan...

---------------

Kak...memang seronok...terasa nak pergi lagik

HappyIrfa said...

mmg betul2 rombongan cik kiah la kak anie..anak2 hepi nampaknya

secangkir madu merah said...

seronok ya kak Anie dapat bercuti ke langkawi... pusing2 naik bot..

seeloknya kalau jalan tempat mcm ni cari tempat tinggal yg takde swimming pool hehehehe.. dpat berjalan2 kalau tidak jenuh bebudak asyik nak ke swimming pool je kerjanya kan?

aNIe said...

Irfa...hahaha...memang pun ikut rombongan cik kiah ni kecoh dlm bas... ada yang melatah...ada yang suka mengusik...seronok

--------------

SMM... betullah... kalau tak tak senang duduk kita dibuatnya...asyik nak ke pool aje...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails