Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Tuesday, June 28, 2011

Mak Ayah Anak Murid Zaman Sekarang...

Patutnya entry ni aku nak tulis semalam... tapi ... aku sibuk... sibuk ntah apa2...hehehe

Tapi biasalah kan... bila tinggal sendiri... bila cik abang jauh... dan segalanya kena uruskan sendirian ... kita jadi sibuk tak menentu...

Ke hulu ke hilir dengan kereta... antar anak sekolah...amik balik sekolah...antar sekolah agama...balik sekolah agama... antar pi tusyen... balik tusyen...

Tu belum kira nak pi beli barang kat Econsave... yang laluan ke sana dah jadi susah sebab ntah apa2 lah diorang ni buat jalan... di tutupnya simpang ke Econsave tu sampai kami yang tinggal kat kawasan perumahan ni kena berpusing2 untuk kesana....Hissyyy!! Menyusahkan betul....

Bukan tu aje... sibuk dengan penghantaran barang2 yang diorder oleh pelanggan...post office paling dekat pun kat Giant.. jadi ke Giantlah aku selalu.

Apa yang aku nak cerita kat sini ialah nak meluahkan rasa tak puashati pada berita yang aku dengar semalam...



Berita tentang seorang guru ditumbuk oleh bapa anak muridnya yang dikenakan tindakan disiplin.  Mak anak murid tu pulak datang dengan membawa parang dan memaki hamun guru tersebut...

Mendengar berita tersebut...aku terus...

'Looooooorrrrrr.... macam ni punya mak bapak pun ade...'

Kalau lah anak dia dikenakan tindakan disiplin...mestilah ada yang tak kena... Sebelum bertindak dengan mendengar 100% cerita anak tu... kenapa tak bertanya dulu...

Janganlah bertindak menjadi macam samseng... kerana tingkah laku yang kita tunjukkan itu menjadi contoh pada anak2 nanti.

Nanti kalau anak2 dah besar... anak2 menjadi manusia yang kurang ajar... memijak kepala mak dan ayah... menangis pun tak berguna lagik.

Memanjakan anak hingga melampau...

Aku masih ingat lagi masa zaman persekolahan aku dulu...

Kalau kena rotan.. kena denda... tak berani nak balik mengadu ngan mak bapak...silap2 nanti lagi teruk kena rotan dengan bapak...silap2 kena ikat kat pokok...takooootttt....!!

Bapak memang tak bagi muka.  Kalau bab sekolah... disiplin... bapak memang tegas.  Jadi kami takut untuk mengadu yang bukan2...

Tapi berlainan dengan anak2 dan mak bapak sekarang....

Ada anak2 sekolah yang berlagak macam samseng kat sekolah...

Ada pulak mak bapak yang tak boleh dijentik anak mereka... usik sikit je dah nak menyerang cikgu...nak saman sana...saman sini...

Lainlah kalau anak2 tu dipukul hingga patah riuk.... tu memang patutlah mereka mengambil tindakan yang sepatutnya...

Kesian pada para pendidik zaman sekarang... kalau murid tak lulus cemerlang... tak berdisiplin.. mereka disalahkan...

Bila mereka ingin mendidik ... mereka juga yang menjadi mangsa...

Serba salah dibuatnya....






...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

13 comments:

Mummy Rizq said...

tak dapat dinafikan.. anak2 sekarang terlebih manja.. terus jadi mengada-ngada.. so kita sepatutnya sebagai mak bapak tak boleh kasik muka sangat dengan derang ni kan kak anie..

ibundo said...

tu menunjukkan kebodohan diri sendiri. Jangan salahkan orang lain kalau anak2 berkelakuan ganas kalau ibu bapa sendiri dah menyediakan contoh yang tak baik.

MOKCIK AZWA said...

Itulah Kak anie..ibu bapa macam tu, esok2 kalau anak tu tikam mak bapa sendiri, diri sendiri patut disalahkan sebab manjakan sangat anak tu.

Moga2 anak2 kita tidak macam itu ...aminnn

Anna said...

Ni salah satu sbb kenapa bdak2 sekarang skg teruk dgn disiplin..cikgu tegur sikit, pukul sikit nak ajar dah nak saman..sikit2 saman...kita dulu kalau anak2 ngadu kat mak bapak cikgu pukul..mak bapak pukul anak2 dulu dari pi pukul cikgu..hasilnya generasi kita dulu jadik org berguna, berdisiplin...zaman sekarang ni kalau mak pak dah gini anak2 amik kesempatan gak...sian cikgu nak mendidik anak bangsa jadi mangsa...tak paham sungguh mak bapak gini..kena antar depa sekolah balik gamaknya kan...

aNIe said...

Mummy rizq...betul tu...kita pun sayangkan anak kan...tapi kita sayang anak bertempat... jgn beri muka pd anak2... anak akak si kceik ni pun kalau meninggikan suara dgn akak pun memang kena ...takde nak sengeh2 lagi..dah patut kena ajar... mana yang boleh dan mana yang tidak

--------------

ibundo...betul tu...bila mak ayah dah berkelakuan begitu depan anak2... itu semua contoh terdekat...yg akan mereka contohi

aNIe said...

Mokcik... tu sebab sekarang banyak kita dengar macam2 pasal perangai anak2 ni kan...

Semoga anak2 kita dijauhkan dari perangai2 tidak diingini tu...

----------------

Anna...betul tu ...kesian guru2 sekarang...jadi serba salah mereka... lebih2 lagi kalau dpt anak murid yang sukar ditangani...dpt pulak mak bapak murid yang mcm tu...

Macam samseng....

Acik Erna said...

Anie..lansung tak berkawan dengan orang tu.
jadi nak ku bsazali nanti..menyesal tak berguna dah kan..

iina said...

Mmg sedih bila cikgu jadi mangsa.. walhal sepatutnya kenalah selidik.. bukan ke sekolah ada pengetua.. itulah kalau ikut hati mati.. ikut rasa binasa

Uncle Lee said...

Hi Anie, Holy Smoke! Can't imagine that happened between the parents and teacher.
I guess today's parent fight their son's battles, and are blind to the good and bad.....

Someday the parents will regret it....by then its too late to reverse the clock.
Good posting this....
Give me the old days anytime where respect was given to teachers, fear to principals.
You have a nice day and simpan satu lagu dalan hati.
Lee.

FaAtip said...

kak Anie nak tahuuuuu....guru2 sekarang ramai yang stress sangat2. Lagi parah bila they all ada masalah family pulak. That's why my sister (guru) cerita kat I ramai kawan2 dia yang makan ubat penenang...kesian kan?

aNIe said...

Kak...tulah masa tu... menyesal pun tak guna kak... rebung dahjadi buluh dah...silap lentur kena batang idung sendiri...

--------------

iina...terlalu memanjakan anak tu... dengar cerita anak 100%... yg jadi mangsa orang tak bersalah

aNIe said...

Uncle Lee... betullah kata you...now the parents are figthing their children's battle...

Dulu hormat kita pada guru2..dan orang tua terlalu tinggi... nak angkat suara dengan mereka pun tak berani

------------------

Betul tu FaAtip... macam2 masalah yang perlu mereka tangani...guru sekarang dah tak macam guru2 dulu2...kan? Sekarang ni kalau cuti sekolah...penuh aje dengan kursus sana sini...

Mak Wardah said...

Kak Anie,

Betul tu...Mendidik anak2 zaman sekarang memang payah. Zaman kita dulu mak bapak kita suruh lagi cikgu rotan kalau nanti, sokong cikgu 100%. Hari ni terbalik pulak...

Sekolah anak saya hari guru, separuh murid tak pergi sekolah. Guru hari ini tidak dinilai murid dengan baik. Entahlah...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails