Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Saturday, April 30, 2011

Rahsia Tahi Lalat ...

Aku bersiaran dari Melaka... pulang ke Melaka kerana menjengok mertua yang kesihatannya masih tidak stabil dan berada di hospital....semoga kesihatannya beransur pulih.

Ingin membuat entry ringkas... seperti selalu... hari Jumaat aku akan membuat entry dari apa yang aku dapat dari email... dan seringkali ia berunsuh renungan dan tazkirah ...

Tapi hari ni... aku tiada masa yang banyak untuk menyelongkar email yang beribu riban... maka aku ambil sesuatu yang mungkin menarik hati pembaca untuk mengetahuinya.

Rahsia Tahi Lalat...

Jom check kat mana tahi lalat kita...

Apa-apa pun ini cuma untuk hiburan... dan janganlah terlalu taksub dengan benda2 sedemikian.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



RAHSIA TAHI LALAT
Masyarakat pada zaman dahulu  mengenalseseorang dgn melihat tanda pada badannya.Diturunkan di sini firasat tentang tahi lalat. Sejauhmana kebenarannya tidaklah diketahui dgn jelas. Namun begitu,ia biasa diajarkan di kalangan Masyarakat


  

Bagian Badan Firasat
bibir atas kanan banyak rezeki, pandai
bibir atas kiri ramai kawan, baik hati
bibir bawah kanan disegani orang, ramai yg suka
bibir bawah kiri pandai bicara, tak mudah kalah
leher kanan cerdas, jujur, berani menderita
leher kiri cerdas dlm segala hal dan banyak pengetahuan
leher di tengah tercapai cita-cita
biji mata kanan suka serong dan pembohong
biji mata kiri pembohong tetapi baik hati
hujung mata kanan baik hati, sopan santun, cerdas
hujung mata kiri baik budi, murah rezeki
punggung kanan agak mengalami kesulitan
punggung kiri malas dan suka duduk
betis kanan suka berhibur, boros
betis kiri rajin,tidak suka menganggur
lutut kanan bersikap tidak peduli dan tak mahu berusaha
lutt kiri kurang kuat berusaha
kepala sebelah kanan terkabul cita-cita
kepala sebelah kiri sering menemui kesusahan
kepala sebelah belakang jujur, sabar dan tekun
kening kanan cerdas dan cekap
kening kiri cerdas, sopan santun
tengah kening keras hati, berani segala hal
hujung mulut kanan kecil rezeki, tak mudah kalah
hujung mulut kiri suka berpoya-poya
ketiak kanan dapat menyimpan rahsia
ketiak kiri jujur, banyak yang cinta
pergelangan kaki kanan suka berpergian (keluar rumah)
pergelangan kaki kiri kehendak kuat
batang hidung banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
pada hidung banyak rezeki
dagu bawah kanan jujur dan baik hati
dagu bawah kiri bijak sana dan berbudi luhur
kemaluan kanan atau kiri baik, suka senggama
di kepala kemaluan (lelaki) bakal beristeri 2
tumit kanan jujur dan banyak kawan
tumit kiri baik budi
alis kanan suka menolong, baik hati
alis kiri ramai yang suka
pangkal peha kanan kemahuan kuat
pangkal peha kiri suka kerja apa pun
telapak kaki kanan tak mudah mengeluh
jari kaki kanan suka menolong
jari kaki kiri berbudi, suka berbuat baik
bahu kanan cermat dlm membuat keputusan, banyak tanggungan
bahu kiri suka kerja keras, banyak tanggungjawab
buah dada kanan baik hati, pendiam,simpan rahsia
buah dada kiri ramai kawan, setia pada pasangan
lengan kanan setia dan taat pada atasan
lengan kiri menepati janji dan rajin
pipi kanan ramai teman
tengah-tengah pipi kanan ramai yg suka
tengah-tengah pipi kiri ramai teman
ubun-ubun kurang jujur
pusat cerdas, tangkas, tekun
pusat bahagian kanan sejahtera dalam hidup
pusat bahagian kiri beroleh kemliaan
pinggang kanan sayang pada pasangan hidup
pinggang kiri disayang pasangan hidup
dada kanan dapat mengatasi masalah
dada kiri berani, jujur dan sabar
telapak kaki kanan tidak mudah mengeluh
telapak kaki kiri baik budi pekertinya
siku tangan kanan kuat ingin memiliki kekayaan
siku tangan kiri baik hati, suka menolong
jari tangan kanan serba beroleh keuntungan
jari tangan kiri serba baik bekerja
jari telapak tangan kanan banyak rezeki tapi boros
jari telapak tangan kiri banyak rezeki dan cermat
perut bawah kanan banyak rezeki, suka memberi maaf
perut bawah kiri baik hati, tenang hidupnya
sudut mata kanan dalam disayang suami atau isteri
sudut mata kiri dalam tidak mudah dilupakan pasangan
sudut mata kanan luar baik budi, ramai yg cinta
pelipis kiri murah rezeki, dpt jadi kaya
pelipis kanan serba berhasil dalam usaha
kelopak mata kanan atas baik hati, ramah, berjaya
kelopak mata kiri atas baik budi, ramai yg suka
kelopak mata kanan bawah agak malas
kelopak mata kiri bawah agak bodoh, kurang bijaksana
  

 Wa'lahualam
__._,_.Mesti ada yang baru lepas masuk bilik telek badan kat cermin ni...

BBetul tak?

Sebab aku pun baru buat camtu....

Heheheh...
.






...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

16 comments:

MULAN said...

lengan kanan.. setia & taat... betol jugak.. saya memang setia.. kih kih..

Acik Erna said...

anie..tak yah telek dah..dah badan kita..tau dah kat mana ada..he he..
akak ni banyak tahi lalat ani.
berderet tu ha..kalau nak diikutkan firasatnya..nasib baik yang baik2 je he he..bagus jugak anie share disini..saja suka2 kan..

Zaitun said...

Kak Zai kena cek satu2 ni sebab banyak sangat hehehe....

Kaktiny said...
This comment has been removed by the author.
Kaktiny said...

tiny tak larat nk belek kak..
kat muka je dh berlambak..
(kekadang naik rimas pasal tahi lalat ni.. ada plak yg rajin dok membelek-belek kira adakah tahi lalat muka tiny lebih byk drpd Syarifah Aini!.. haish!!.. grrr grrr grrrr!!!).

secangkir madu merah said...

kakAnie, nasib baik tahi lalat yg aku ada takde dlm list tu...hehehehe.. yg tak boleh blah part tahi lalat yg bakal beristeri 2 tuh....jenoh kot nak cari tahilalat tu...hahahha..(biru kejap otak aku ni..)

Kak Anie said...

Mulan.. hehehe... taat pd pasangan dan bersahabat... i Like!!

---------------------

Kak.. saja2 buat hiburan...hehehe... tapi rasanya orang dulu2 diorang percaya kan.. ada orang kata kalau tengah belakang tu degil.. dan yang kata kalau ada kat bahu tu akan menanggung beban seumur hidup

Kak Anie said...

Kak Zai...tak larat dah ye...hahaha

-----------------

Tiny... teringat nak kira jugak...hehehe

----------------

SMM... bahaya tu... jenuh nak mencarinya...hahahah

zino said...

alamak den pun nak cek la. hehe

Zareda Norman said...

itu kebetulan aje tapi kalau peribadi yang kurang baik tu, jadikn ia cabaran utk berubah ke sesuatu yg baik.. sikap peribadi ni boleh berubah... hehhe

Sari Yusa Ibrahim said...

salam, kak anie, sy pun bersiaran dr melaka ni.. ngadap lappy yg letak dpn cermin make up table, jadi sambil baca dpt renung & belek kedudukan tahi lalat.. hehe

cikceriacorner said...

terima kasih akak utk info ni..ehehhe

Neeza Shahril said...

dulu neeza suka gak baca benda ni kak.. kadang2 terkena.. kadang2 tak.. tapi rasanya, diorang ni based on random survey kot kan..

MOKCIK AZWA said...

hehehehe Kak..lepas ni mesti ramai la yang pi belek2 kat masa lokasi tahi lalat dorang hahahaha

etiey.com© said...

HEHEHHEHE SUKA SHARING NIE

Faradilla Rashid said...

Akak... Thanks sebab sudi share... puas gak telek2...hahaha

Nak kongsi ngan kawan2 kita bleh tak...nak kasi diorang telek gak...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails