Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, April 27, 2011

Apa apa Pun... Cik Abang Mesti Didahulukan...

Ber'facebook'... memang kadang2 berhantu.

Aku memang hantu facebook... hantu main game jugak.



Tapi... kalau kerja banyak yang perlu dibereskan... maka aku takkan buka facebook aku.. takut nanti melekat...



Nanti kerja ke mana...  aku ke mana..

Ada masa malam baru aku dpt mengadap facebook aku... itu pun sebab nak menjengah kengkawan sambil2 jengok 'ladang' dan 'cafe'... atau melawat kawan2 blog...

Kalau dlm Fb aku tu... memang ramai jugak yang cuma jadi kawan main game... giler main game kan?  Ada mat salleh... ade dari Mumbai.. ada dari ntah mana2... semua jadi kawan untuk main game.

Tapi... situasi jadi lain bila cik abang ade...

'Assalamualaikum kak anie...' suara sya... di hujung talian...

'W'salam... knp...?'  ...terus tanya kenapa kalau cik abang aku ade - takde nak bual panjang2 pon..

'Kau  kat mana?'

'Kat rumah...'

'Bukak facebook tak?'

'Ari ni cik abang aku ade... jadi... aku tak pergi ladang... cafe aku pun tutup...'

'Ohhh... patutlah senyap... cik abang kau ada... okay... Bye...'  pendek je bualnya... situasi biasa kalau cik abang ade...

Hehehehe....

Bila cafe kat facebook tutup bermakna aku sibuk di dapur aku sendiri.

Apa apa pun... cik abang mesti didahulukan... mesti dilayan tanpa berbelah bagi...

Facebook & Blog boleh tunggu... tak lari ke mana pun... cik abang tu nanti kalau tak dilayan... boleh lari... bahaya tu...!!!





...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

29 comments:

Maya Mayana said...

hehe...mksud yg mendalam tu :)

Anonymous said...

Alhamudulilah...ciri2 wanita solehah. Andai satu hari saya diberi anugerah suami saya juga akan mencontohi puan

Anna said...

Ya, betul tu Kak Anie. Bahaya.hehehe. Saya pun sama kat umah mmg x buka internet ke, FB ke. Dulu masa ada internet connection bukak kejap pun ada jelingan2 manja. Sungguh x ckp apa pun..tp bodylanguage tu tau dah x suka..tu sbb bila balik umah.NO FB no Internet....terpaksa la berkorban seblum kita plak dikorbankan..hehehe

sya said...

ha ha ha.. cam ada affair kita ek bercakap tanya laki ada ke tak? Aku call tu kekadang mintak ko bagi brg utk game tapi kalau laki ko ada mana leh bukak game

aNIe said...

Yana... orang laki ni lain.. diorang tu selalu dahagakan perhatian... kita org pompuan pun sama... tapi kita pandai memujuk diri... diorang tu kalau silap sikit je nanti jadi alasan...hehehe

-------------

Anon... masih berusaha untuk menjadi yang terbaik...

aNIe said...

Anna... betul tu...orang laki ni kadang tak cakap...tapi body language dia kita paham... suka atau tidak...jadi kenalah 'bekorban sebelum dikorbankan'...hahaha... i like that phrase....

----------------

Sya... tulah... tak boleh bergayut pepanjang... nanti jelingan yang tajam tak menahan...hahahha

ieda said...

akak dah lama x layan FB sejak tahu FB nie x der yg menguntungkan selain mencari teman2 lama huhuh ( ini pendapat peribadi .. )

skrg lebih suke blog .. sbb banyak info2 menarik kita boleh dpt selain leh join mana2 GA + ada iklan2 yg leh buat duit ekekekek

ermm kalau kat umah akak memang x bukak .. jrg2 sgt sbb sebuk dgn anak2 ekke :)

Ila said...

betul tu kak anie..ila time weekend jarang on laptop ni...
Jom Baca Kuatnya pengaruh kawan

ainnoraini said...

betul tu kak anie...org lelaki ni dia tengok jer...ade tak layanan mesra untuk dia...

en somi saye pun kalau saye bukak FB ker blog ker...dia jeling2 jugak...kadang2 tegur jugak tu...tak jemu2 ker mengadap computer tu jer...

wahida said...

takade fesbuk...cuma ada blog saje...huhu..

etiey.com© said...

heheh.. say sgt berhati hati sebelum kena tegur dengan cik abng kalo berfb atau berblog.. huhu

MOKCIK AZWA said...

Setuju sangat dengan Kak anie. Azwa pulak memang langsung tidak main apa-apa game dlm FB. Strictly sekadar utk melihat perkembangan kawan2..kalau berfb pun guna hp sahaja. Itupun didepan cik abe, supaya dia tahu dengan siapa mokcik berfb.

hehehe...family first kan kak..

ckLah said...

Betul...betul...betul!

aNIe said...

ieda... akak ni suka FB jugak sebab ramai kawan blog kat dalam tu.. rakan blog yang dah lama kenal bertahun2 dengan diorang tu yang jadi melekat tu...hehehe

Blog pun akak layan... sebab seronok membaca mcm2 pengalaman hidup orang lain

--------------------

ila... akak layan laptop bila hujung minggu tatkala cik abang takde... kalau dia ada akak mintak izin...

aNIe said...

ain.. akak paling takut kalau cik abang tu menegur camtu... sebab akak takmo dia mempunyai pandangan serong ttg aktiviti berblog dan berFB akak...

Jadi kena jaga sebelum ditegur...

-----------------

wahida... akak ada dua2... sebab cik abang akak sibuk... jadi akak banyak menghabiskan masa di alam maya... menulis... kalau tak tentu bosan giler...

aNIe said...

etiey.. akak pun takut kena tegur...sebab kalau dah melampau dari batasan... cik abang akan mula terasa hati... itu lagik tak best

-----------------

mokcik... cik abang tu tau akak ada blog... ada fb... tapi dia tau akak tau ada batasannya...

Alah dah tua2 camni.. apa nak cari lagi...? Kan..?

Kaktiny said...

sangat TEPAT BERNAS DAN JITU..

FB dan Blog boleh tunggu, boleh biar, malah, boleh je OFFLINE..

kalau cik abang.. huish.. nehi nehi nehi.. WAJIB diutamakan.. tak boleh tunggu, tak boleh biar.. dan adalah "naiya" kalau dia plak yg OFFLINE.. dek kerana kita asyik ralit ngan FB ngan Blog nih.. nauzubillah..

yang HAKIKI itu yg WAJIB kita utamakan.. yg santai itu hanya apabila kelapangan.. kan kak anie kan kan kan.. hihihihi...

Ati Masrif said...

ati paling takut terjebak...
pasai tu bila ada jemputan
tak pernah layan...

minta no talipon...
meh nak call...hehe

secangkir madu merah said...

kakAnie ni selalu sama je ngan kita... kat rumah ni pun apa kurangnya..Mr Hubby ku bukan setakat jeling siap cakap lagi, kalau dah mengadap benda tu benda lain dah tak pandang dah.. melekat terus kat kerusi tu.. tak bosan ke? tanya dia pd saya yg buat dek je, sbb tu bila dia ada kat rumah seboleh mungkin saya tak on computer. yg dasyatnya masa dia takde kita spt biasa leka dpn computer tgk fb tgk blog komen sana komen sini, tiba2 dgr enjin kereta dia.. wah! apa lagi? cepat2 log off, lps tu buat selamba rock je...hahahahha... lagi teruk kan saya ni...

Zaitun said...

Apa2 pun husband first priority.

Alina... said...

hehheh tau tkper kak ni..kalo cik abg kita ada,,bkn kata Fb..laptop pun tak bukak...kang kalo bukak dia cari point jer nak keluar...huhu

MULAN said...

takpe kak anie... dah siap makan pakai & segalanya, sambong kat cafe & ladang tu...

kalo kita ngadap depa lama2, kang depa tanya takde kojo ke..

sharifah rosidah said...

Anie, shidah tak pandai main game lagi pun takut nak belajar takut ketagihan sbb abang kita ni lain dia selalu naK keluar ajak kemana-mana je, kadang malas dah nak ikut, dia cakap malas nak ikut I ajak orang lain so terpaksalah ikut juga. Anie senang sbb abang tak duduk sama, kalau tak buat apa2 sunyi pulak kan.

aNIe said...

Tiny... komen yang pendek tapi padat... i Like..!!

Apa2pun yg wajib didahulukan... yang santai untuk masa lapan..

Betul...betul...betul...

---------------------

Ati...akak terjebak masa cik abang akak takde dulu...masa dia kat obersea... jad tak boleh nak stop dah...hahahaha

Nanti akak inbox kat FB

aNIe said...

SMM... psst..kita pun kadang2 macam tu...hahaha

Tapi kalau dia kata nak balik... akak selalu tanya dia .. dah sampai mana...

--------------

Kak Zai... betul tu.. sokong sgt...

aNIe said...

Alina.. tu yang bahaya tu...hahaha

--------------

Mulan...hahahah... akak selalunya bila dah abis kerja siap... layan dia pun dah okay... duduk on laptop... bila dia cakap...'rehatlah... dah penat tadi'.. akak kata ..' ni ler cara anie berehat...' Hehehe... pastu dia okay je...cuma tak boleh lah lama2 mengadap FB tu...

Kak anie said...

Shidah.. baik jgn terjebak... lagi seronok dpt ikut cik abang ke mana2... anie suka camtu... mengikut je... dok dlm kereta berjam2 pun takpe... janji.. ada bawa bahan untuk dibaca... pernah dulu dia pergi jumpa kawan kat KLCC... anie dok dlm kereta dekat 2 jam lebih... lupa bawa majalah... sampai terlena...hehehe

Acik Erna said...

anie..ha ha ha..boleh pulak cakap pendek je macam tu kan..dan sya pun dah biasa agaknya tu sebab dia pun faham..bila sebut cik abang ada..terus ringkaskan perbualan..

aNIe said...

Kak... memang pun... kitorang ni macam ada skandal pulak... selalunya bila hari minggu dia akan call dan bertanya...'kak anie...laki kau ade rumah tak?' Hehehehe

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails