Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, March 30, 2011

Padan le Muka Ibu...



Semalam... semasa di dalam kereta dlm perjalanan pulang dari mengambil anak2 dari sekolah...


'Farhan... ayah ada suruh ibu tengok tengokkan kat Jobstreet... ada tak kerja2 kosong kat sini...'

'Hah.. ayah nak kerja sini ke?'

'Aha... kalau dapat pun bagus... nanti ayah boleh duduk sini... '

'Alah... ayah nak dok sini ke?'

'Yelah... kalau ayah dapat kerja kat sini... ayah dok sini lah...'

Farhan diam...

Memang anak2 ni kalau ayah dia ada sini diorang macam tikus jatuh ke beras... Baikkkkk sangat...!


'Ibu suka... syok lah... nanti hujung2 minggu kita boleh pi tengok movie sama2... pi makan2 sama2...'

'Ibu ni... macam ler ayah tiap2 minggu nak pi tgk movie...'

'Yelah... at least ayah adalah masa untuk kita pada hujung minggu...'

Farhan diam je...

'Apsal... kau tak suka ke?'

'Kalau ayah ade... memang lah Farhan tak boleh online selalu...'

'Tu yang ibu suka tu...Kalau ayah ada sini... kau mesti jadi rajin belajar.... tak le sakit tekak ibu suruh kau belajar.  Kalau ayah ada sini... jarang le kau melepak kat cafe tu dengan kawan2 kau... senang hati ibu.  Yang best kalau ayah ada... korang dua dua orang kena tidor awal selalu... senanglah ibu nak kejutkan pagi2...'

'Tulah yang tak best tu...'

'Padan muka kau... kalau dengan ibu korang banyak cekadak... banyak hal... '

'Lepas tu kan... Fareez pun tak boleh lah dok kat komputer je selalu... kena tidor awal jugak...'

Kedua anak2 ku senyap....

'Dan yang paling best sekali... dengan ibu ibu sekali tak boleh online selalu dah....'

Masa ni... anak2 aku berdekah dekah ketawa termasuk dgn aku sekali...

'Hahhahaa... padan le muka ibu....'




...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

22 comments:

Alina... said...

kak ani..kalo abg kak ni keje shah alam kan bgus...ada jugak sedara kita kat sini hehhe..

kak ani...samalah ewan n ed kalau papa dia ada jgn harap dapat pegang laptop dgn ps...mak dia pun sama tkleh online....yg tak syoknya kalo papa dia ada mmg kena tido awal..seawal pukul 10mlm huhu

aNIe said...

Hahaha...ina... itu namanya mendisiplinkan diri semula... abih abang dah ada kenalah layan abang... laptop semua letak tepi...hehehe

Ati Masrif said...

susah juga kalau dah biasa
dok berjauhan nikan...

anak2 pun dah jadi biasa pula
dgn keadaan itu

mcm adik ipar ati juga bertahun
berjauhan dgn hubby dia

sharifah rosidah said...

shidah pulak anie boleh jadi mati akal kalau duduk berjauhan, sbb memang tak pernah langsung. tapi tengok dari pengalaman kenkawan ada yang kata suka dan ada pulak yang kata sebaliknya tapi yang penting sama2 saling memahami kan.

anak2 shidah pulak dengan abahnya semua berani, mintak apa pun abah bagi tapi bila dengan shidah diorang berani2 takut sbb shidah ni garang sikit dgn anak2.

nanonano said...

adehhhh
xpe kak,
time suami g kije
anak2 g blajar
time tu la akak bermaharajalela kt umah kan..
hehe :p

izawani said...

Sib baik saya ni hubby tak ada la sentiasa dok kat umah, tidak juga selalu outstation berminggu minggu... sesekali jer... tapi itu pun rindu setengah mati... muahahaha... karen terlebih la...

Kak... saya baru tau baung dalam bangkar... selama ini saya ingat sangkar... sebab saya tak tau makna bangkar tu... sangkar tu saya tau la... baung tu ikan kan ? Apasal plak ikan merungut ?

Yunus Badawi said...

ibu tak boleh online sampai lewat malam sebab abah dah tunggu dalam bilik hahaha

Yunus Badawi said...

Kalau Farhan dan Fareez tak nak tolong carikan kerja dlm Jobstreet nampaknya kak Anie kenalah cari utk abah. Kak Anie jugak yg untung bila abah pindah sini hehehe

ainnoraini said...

dah biasa berjauhan...kak anie n anak2 mesti dah biasakan...

kalau saye tak tau la...belum merasa lagi...cume sesekali jer dia gi outstation...itu pun dah nk pening n nak pitam dah...

~ yus ~ said...

hehehe...

ala tak bestlah kalau kak Anie jarang online, tak dptlah baca cerita kak anie selalu nanti..

iina said...

Hehehehe.. takpelah kak dah bertahun duk jauh2.. dah tua2 nie best apa duk dekat2 hehehe opppss akak masih muda lagi apa ;)

MOKCIK AZWA said...

Hahaha Kak Anie, Azwa dah merasainya..berjauhan tu.. ada pro n cons. Tang nak online klu suami ada memang tak boleh nak online lama2 hehehe...

Kak Anie said...

Ati...anak2 akak ni semua kurang dgn bapa diorang... takut... sebab ayah tu strict...hehehe

Dgn ibu boleh main2...dengan ayah tak boleh... hitam kata ayah hitam lah... putih katnya putihlah...takde kompromi...hehehe

---------------

Shida...anak2 akak semua tak berani ngan ayah mereka... nak buka mulut mintak apa2 pun tak berani...

Anie dah biasa berjauhan.. dulu masa kat Melaka...cik abang 5 tahun plak kat KL... tu yang tak kesah sgt bila berjauhan

Kak Anie said...

Nanonano...tu sudah mesti...hahahah... boleh online masa cik abang takde je.. kalau dia ade kita online...sian pulak dia

----------------

Izawani... orang kata ikan baung tu kalau terperangkap... dia berbunyi2 je... itu yang cikgu akak cakap dulu lah...hehehe

Terlebih karen yang best tu... loving loving gitu

Kak Anie said...

YB... hahahaha... pandai aje...tapi betul jugak tu... abih ape ke hal dok mengadap komputer kalau cik abang dah kat bilik... mau dihempuknya laptop ni nanti...hhahaha


---------------------

ain... akak ni memang dah selalu ditinggalkan...

Masa kat Melaka dulu.. dia kerja di Melaka jugak... pergi kerjanya pagi... balik dah malam... dah tido dah...

Kak Anie said...

Yus... tak tau lagik... ni baru angan2 je... kalau je...hehehe

--------------

iina... abang akak tu baru berangan... tak taulah kalau dpt dia nak berhenti dari kerja dia sekarang ke idak... kalau tak akak yang ke sana nanti

--------------

Mokcik...betul tu... cik abang ade mana boleh ngadap komputer... nanti dia lari...hahaha

sya said...

ha ha Padan muka aku gak sebab tak leh nak plan projek2 lepak2 ngan ko..

MULAN said...

ehh tak boleh tu... kena online selalu kak anie..!!!

Kaktiny said...

hahaha.. masa tu nanti blog ibu ni pon seminggu sekali je baru leh update.. kehkehkeh...

secangkir madu merah said...

kakAnie, selalunya cerita yg akak tulis kat N3 akak memang sama spt apa yg saya alami...hehehehe, anak2 saya pun klu dgn saya mcm tu lah, penat bercakap diorang buat dekk je.. tapi klu dgn ayah tak payah cakap diorang tau nak buat apa, pegang buku entah kan baca entah kan tidak....bezanya suami saya duduk sama tapi selalu je takde, sibuk keje memanjang... tapi kalau dia ada rumah, saya pun malas nak on9 sbb selalu kena tegur... ada saja komen dari dia.. mmg bosan ya klu kena leter...

aNIe said...

Sya...hahaha... takpe... kalau dia outstation... bolehlah kita beronggeng... sekarang ni pun susah jugak... program dia tak menentu...

-------------------

Mulan... boleh aje online...tapi waktu siang lah... malam tak boleh...heheh

aNIe said...

Tiny...hahaha...nanti trafik merudum... nuffnang pun kaput...hahaha.. padan muka aku...

----------------

SMM... suami akak tu pun kalaulah duduk sama... memang pun sibuk manjang... dulu masa dia kerja kat sini pun ... malam baru balik...

Online tu memang tak syok kalau dia ade... nanti ditegurnya...hahahah...samalah kita...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails