Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, March 21, 2011

Aku dan TV...

 
Hari ni ... anak2 dah mula sekolah...

Kalau seminggu lepas... mulut aku bising... sekarang dah senyap...

Kalau seminggu dulu rumah ni hingar bingar... hari ni... cuma terdengar suara TV dan ketukan jejari aku pada laptop...

TV kat rumah ni memang sentiasa terbuka...

Kalau aku ada kat rumah... memang TV ni sentiasa bercakap... tak kiralah cakap Melayu ke... cakap Inggeris ke... cakap Hindustan ke... janji dia bercakap.

Kalau balik dari ke mana sahaja... buka aje kunci rumah... aku cari remote TV dulu.. kemudian baru angkut barang bawa masuk...

Kalau aku sensorang di dapur pun... TV ni akan bercakap sensorang.

TV ini akan terus bercakap kecuali pada saat azan berkumandang... sebab aku akan bisukan dia.

Pernah adik aku Sya memadamkan TV kerana kami semua nak ke dapur untuk makan...

Kemudian aku tanya dia...

'Saper padamkan TV...'

'Aku...'

'Kenapa kau padam...'

'Sebab kita semua kat sini...takde orang tengok...'

'Biarkan aje.... aku bukan tengok TV... aku dengar TV...'

Hahahaha... memang betul... aku mendengar TV...

Aku jarang dengar radio... aku cuma dengar radio waktu pagi... terjaga dari tidur... sehingga aku balik hantar anak ke sekolah... balik je rumah terus tutup radio.  Dan selepas itu aku mendengar radio cuma ketika berada di dalam kereta.

Tak tau kenapa... aku rimas kalau radio asyik terbuka.. aku rasa...penat dia bercakaaaaappppppppp.... je....

Tapi kalau diberi pilihan antara mendengar radio dengan mendengar CD lagu.. aku memilih mendengar radio... sebab kalau mendengar CD lagu aku yang rasa penat dan sempot asyik mendengar orang tu menyanyiiiiiiii je tak henti2... sempot aku...

Tapi kalau diberi pilihan radio dan TV... aku 10 kali memilih TV... biarlah dia bercakap sensorang... biarlah dia menjerit sensorang... biarlah diorang nak menyanyi pun... aku suka.. sebab aku bukan setakat menonton TV... tapi aku mendengar TV....

Boleh camtu...??



...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

17 comments:

cikceriacorner said...

salam akak..

heheh..sblm ni dgr radio..xpenah plak org dgr tv..heheh

xpe..lain dr yg lain..ehehhe

ainnoraini said...

saye suke dgr radio..mcm2 lagu ade...
kat dapur saye pun mmg ade satu radio...sambil masak sambil dgr radio...

tv ni suke tengok jugak..tapi mesti nak baring-baringan...bersantai2...

umeboshi said...

ahhaha..k.anie mmg lain dari yg lain. mendengar TV gituk.. boleh jugak la!

aNIe said...

Cikceria...tu ler pasal... adik akak cakap...apsal kau suka membazir...akak cakap aku tak membazir...aku dengar apa dia ckp...hahaha

-----------------

ainnoraini... akak memang kalau dah mengadap mesti baring2... tapi kalau akak kat dapur ... akak dengar je lah...hahaha

-----------------

umeboshi... bolehlah kan... asalkan dpt tau apa berita dan segala yg terjadi sekeliling kita...

iina said...

Dgr TV kak?? hehehe.. saya pun suka gak on tv rasa meriah sikit rumah hehehe ;)

Marina Monroe said...

he he he..saya tak de pilihan lain dah..TENGOK TV SAJA, itu pun tengok orang bercakap tak faham kena baca subtitle..segala bunyi memang tak dapat dengar sejak kena stroke, saya hilang pendengaran.

aNIe said...

iina... kalau tengok TV terasa macam ada orang lain dlm rumah... dia kat ruang tamu kita kat dapur...hahaha

-------------------

Kak... sorry to hear that... tapi takpe... akak masih lagi bertuah kerana boleh melihat... Alhamdulillah...

inahamdan said...

ina lak kak..kalau pagi suke dgr radio..ptg tgok tv...mlm lak kejap tgok kjap dgr je tv tu...sebab nye tgok smbil layan fb.......hehe..

Kak anie said...

Ina... akak pun dengar radio pagi je...pastu dia senyap sampai esok pagi..hehehe ...cuma TV je jadi peneman akak selalu

Cat Cat said...

Hahaha... Macam2 Kak Lady ni.... Cath pulak... TV buka... tapi Cath tak tengok TV... TV tengok Cath... Kekeke..

AuntieYan said...

Salam Anie,

Kak Yan baru dua hari kat rumah...dah pencen daaa...

Kak Yan pun lebih kurang Anie jugak.Tv tu bole kata sokmo terpasang. Tapi, ni Kak Yan nak buat jadual le, buka TV bermula pukul 10. Sambil hadap TV, sambil lipat kain atau gosok baju, atau sambil urut kaki dengan mesin urut kaki.TTV tu kalau dari dapur pun boleh nampak...so, sambil buat kerja dapuer boleh gak jeling=jeling. :-)

Led said...

skg channel 800 something boleh dgr radio kat tv.

ps. suka dgr lagu tamil.ske gak tgk cter tamil.

pB said...

salam kak anie


pB kat pejabat pun bukak sokmo Astro channel tu ...

tak suka kalau diam diam

aNIe said...

Cat cat...akak ni kalau on TV tu memang tengok... kalau ke dapur dengar je... kalau baring je baru TV tu tengok akak...hahaha

----------------

Kak...tulah ari tu dah baca blog akak untuk last day kerja...pastu nak tinggalkan komen.. adik ipar dah off internet...hahahah

Seronok ye kak dok umah... boleh santai2 urut kaki dengan mesin...

Nanti kalau anie ke sana ngan sya lagi bolehlah melawat akak... kalau akak ade rumah lah...

Kita samalah kak... anak2 dah besar TV jadi peneman bila cik abang kerja

aNIe said...

Led...takmo... akak penat dengar radio... kalau dgr TV...macam2 ade ... boleh dengar orang gadoh2... orang nyanyi... orang bercakap...hehehe

Led macam arwah mak akak... kalau ade citer tamil.. awal2 dah duduk dpn TV...hehehe

---------------

PB...tu yang best tu... boleh layan mata hehehe...

Anna said...

Kak,
saya suka dgr radio time keje jer..kalau kat umah, mmg bdak2 akan sentiasa jer bukak TV tuh..kdg2 ayah dorang akan matikan...panas katanyana TV tu tp takde org tgk. Bdak2 pun kalau keluar, masuk2 dalam umah TV yg di onkan dulu. dah jadik habit gaknya..terbiasa..

aNIe said...

Anna...hahahha...baca komen Anna terpikir plak akak... macam kanak2 ribena pulak...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails