Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, September 29, 2010

Ustaz Van...

Tengahari tadi hantar si kecik pi sekolah...

Sampai aje kat sekolah dia... kami lalu di sebuah wakaf berdekatan dengan sekolah...

Tetiba si kecik menunjuk pada wakaf tersebut...

'Ibu... tu ustaz aeez...'

'Apasal pulak ustaz kau melepak kat situ...?'  Bila aku terlihat beberapa orang lelaki yang sedang duduk berborak2 di wakaf tersebut...

'Tu ustaz van...'

'Ustaz van???'

'Kenapa panggil dia ustaz van...'

'Sebab dia bawak van bebudak sekolah agama...'

'Abih dia mengajau korang tak...?'

'Tak.. dia tak mengajau... dia bawak van je...'

'Ohhh.... bawak van pun boleh jadi ustaz ye....'

Hehehehe... macam2 aje bebudak ni...

Rupa-rupanya semua anak2 di sekolah agama itu memanggil pemandu van itu ustaz van...

Bertuah ustaz van tu ye...

.





...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

7 comments:

Marina Monroe said...

Tea lady dpt gelaran utazah tak?
he he he

MOKCIK AZWA said...

Kat sekolah pasti anak mokcik, kakak yang prepare makanan pun dorang panggil ustazah jugak...itu sebagai penghormatan kut..

KAKTINY said...

kak anie.. 'ustaz' tu dlm bahasa arab thesaurus nya bermaksud "encik"..

jadinya diaorg memanggil ustaz tu Encik Van..

kita di mesia ni je yg letakkan tahap ustaz / ustazah tu sbg org berpendidikan @ mengajar agama..

Kak Anie said...

Kak Marina...tea lady tu pandai pulak diorang panggil bibik... hehehe

--------------------

Azwa.. aha... samalah kat sekolah tu... tadi tanya dia... kerani sekolah tu pun dia panggil ustazah...

-------------------

Tiny...ohh... ye ke? Kita aje yang yang bila sebut Ustaz mesti dah terbayang mereka yang mengajar agama...

Zareda Norman said...

mungkin ustaz van tu pandai mengaji, pandai bab agama cuma tak de rezeki nak mengajar.. apa apun banyak pahala dia sbb menghantar anak anak pergi belajar agama..

- kak ina - said...

x pun sbb dia pakai kopiah ke? :D

kak Erna said...

anie..senang je nak dapat panggilan ustaz kan..kalau dulu..tak pndai agama..tk ajar mengaji..tak dapat gelaran ustaz tu..he he.

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails