Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, August 5, 2010

Yang Di Rindu...

 Lama sungguh aku tak bersembang-sembang dengan Sya.

Memang seronok kalau dpt berjumpa dengan adik atau kakak ... kerana setiap kali berjumpa pasti banyak cerita yang mengundang memori zaman silam...dan zaman kanak2 kami.

Kelmarin semasa kami sama2 berbual aku bertanya pada sya...

'Sya...agak2nya...dlm hidup kau...apa makanan yang kau rindu nak makan...'

'Aku rindu nak makan buah sentul....'



'Aha...buah sentol kan?  Ingat lagik masa kat kampung dulu...ada banyak pokok sentol kan? Masa arwah Ngah ada...dia kalau makan sentul mesti dia telah dengan bijik2 dia sekali...'

'Orang kata kulit sentul boleh masak lauk kan?'

'Ntah...tapi memang rindu nak makan...'

'Sya...satu lagi ingat tak buah rokam...'



'Hah...buah warna coklat tu kan...kan rasanya kelat2'

'Memang kelat...kau tak ingat ke kalau nak makan..kene gelek2 dia dulu biar lembut...sedap'

'Aku dulu suka buah nam nam.. ingat tak?..'



'Yelah...sedap...makan cicah garam...sedap...kecur airliur...'

'Kau ingat tak buah cenerai...buah susu...buah jambu bol & buah pelanduk...semua buah tu kita suka makan masa kecik2 ... tapi agaknya sekarang kita suka ke tidak dgn rasa dia kan?

'Buah susu tu macam buah Markisa...tapi kecik...rasa pun lebih kurang jugak....'



'Ahah...jambu bol pulak dulu ada kat rumah atok...sebatang...masam...sedap...'





'Kalau buah cenerai tu selalunya kita petik masa nak balik kampung kat tepi sungai....hehehe...sekarang rasanya takde lagik kot...'




Kalau makanan pulak...aku rindu nak makan fresh pepahat...memanglah pernah makan pepahat kat kedai seafood tapi tu yang frozen...kalau yang fresh memang sedap giler...rebus begitu je pun sedap...tak payah masak letak macam2...bau dia aje dah tak tahan...



Rasanya dah 20 tahun lebih tak jumpa fresh pepahat...cik abang beli masa kami lalu di pantai Linbongan Melaka. Murah giler masa tu...satu peket RM 3.00 - RM 5.00.

Sekarang dah susah nak jumpa pepahat yg baru dikutip dari laut...

Selain pepahat...dah berzaman rasanya tak makan siput duri.



Siput ni dulu aku makan masa bapak dan kawannya ke Muar...dia dibekalkan dengan siput2 laut yang banyak tapi paling aku suka ialah siput duri...direbus dan dicicah dengan cili kicap....memang sedap.  Sekarang ni kalau aku beli kerang...adalah jumpa 1-2 biji siput duri...namun itu semua tak dpt nak menghilangkan rasa rindu nak makan puas2...

Sya pulak cakap...dia rindu nak makan siput 'kel*ngbuai'.  Siput tu selalunya kami kutip di tepi2 batas sawah...bewarna hitam.



Kalau dikampung aku memang panggil siput 'kel*ngbuai' sebab dia hitam.  Tadi aku cari di google image...aku jumpa gambar siput gondang...memang serupa dengan siput kel*ngbuai tu.  Ianya sedap dicelur...keluarkan isinya dan dibuat sambal.  Dah hampir 40 tahun rasanya tak merasa siput tu...


Aku juga rindu nak makan nasi dalam talam atau dulang.  Dulu masa kitorang kecik2 ... kalau menyambut Maulidur Rasul di Masjid Tengkera kami kanak2 dijemput ke masjid dan dijamu dengan makanan yang di hidang dalam talam.  Satu talam 5 orang.  Kami adik beradik masa tu 5 orang...memang cukup2lah...seronok berebut2 makan dalam talam tu...



Hmmm...cakap pasal nasi...teringat yang aku dah lama tak makan nasi gunting yang fofular kat Melaka tu.





p/s.. Untuk makluman .semua gambar2 yang aku letak di blog ini aku ambil dari google image...terima kasih pada siapa2 yang penah mengupload gambar ini di google




...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

18 comments:

Mak Su said...

saya kenal buah markisa, arwah abah tanam kat pagar, sedap, lemak manis :)

AtieSalehah said...

heheeh....kat kelantan..buah sentul tu panggil buah stowl..buat jeruk pastu buat eskrem....shedapp!!!

buah rokam...hmmm...atie tak penah tgk la pulak...

buah nam nam...kitorg panggil buah katak puru....kekekek....mebi sbb struktur buah kott...buah ni kat kg ada...abah tanam...

siput duri tu mmg boleh makan ekk?heheh...slalu kalau ada dlm kerang ke apa ke..yg tu 1st atie buang...

siput yg itam tu....kat klantan ada jual..kat pasar pasir mas...kalau musim...adalah...ikut mood makcik2 situ....

makan dlm talam mmg best...slalu nye ajak je adik beradik makan...kitorg makan dlm talam kecik je....so sesapa nak join..just basuh tgn jek...heheheh

nasik gunting tu apa yeee???

kak Erna said...

anie..nape lah letak gambar nam nam tu..buat meleleh air liur akak je..
sedap buah tu..masa dok tanjung karang akak mula kenal nam nam dan terus suka makan..

iina said...

Wah kak.. nama2 buah tuh byk yg saya tak tau hehehehe.. tapi teringat kenangan masa kecik2 mmg best kan kak ;).. Sini ada siput pepahat.. tapi saya xlalu mkn ler kak sebab fresh sgt.. masa nak masak siput tuh idup lg.. lepas masak.. saya xlalu mkn sebab terbyg2 ;)

Kak Anie said...

Maksu..akak panggil buah susu...kecik aje kan?

-------------------

Atie..boleh buat jeruk ke buah sentol tu...? Tak tau lah pulak...hehehe

Buah rokam tu rasanya memang dah susah nak cari

Ti...siput tu memang sedap...cubalah rebus dengan kerang pastu korek isi dia dgn toothpicks

Siput tu kitorang buat sambal...kenyal...sedap.

Saper nak makan nasi dlm talam memang kena basuh tangan

Atie nasi gunting tu gelaran yang diberi sebab timun...sayur perut lembu tu semua digunting...lauknya cuma lauk daging dengan perut lembu je...siap dgn timun & cili sebagai ulam...ada kat pasar melaka aje...

---------------------

Kak...buah nam-nam tu memang sedap kan?

---------------------

iina...alamak...pepahat fresh tu memang sedap giler...alahai...kat sini susah nak cari tau...yang masih hidup...memang masa rebus tu akak tak tengok...akak tutup periuk tu...heheheh...tapi bau dia memang mengiurkan...

-------------------

~adeQ~ said...

kak, kita pun teringin nak makan nasi dalam talam mcm maulud kat kg dulu2......masa mengandung Syameel lagi mengidam tapi tak dapat...terasa2 kat tekak....lauk n nasi panas2, makan rebut2....

KAKTINY said...

waaahhh... buah sentul.. lama tak makan.. dulu mak rajin buat jeruk..

takpun cincang2 isi luarnya.. celup ngan gula + kicap.. makansorang sebijik.. pergh... kecur liur..

skrg mmg susah nk jumpa kan kak..

siput pepahat.. tetiba teringat sg. lallang (ke bagan lallang eh?.. kt sepang).. katanya bnyk siput pepahat di sana..
huhuhu.. terliurnya...

hari ni tetiba rasa nk makan ikan pekasam.. sluurrrrrpppp.... hihihihi..

leeya said...

suma buah2 yg akak sebut tu saya tak pernah makan..hehehe..sian saya..hihi

btw, makan dalam talam tu ada lagi dalam budaya org jawa..nasi ambeng namanya..biasa buat time kenduri la..

family sy pun suka makan dalam dalam..adik beradik 5 orang dalam satu talam..mak abah satu talam lain..besh sgt..hehe..

AuntieYan said...

Salam Anie,

Wah! berapa banyak punya rinduuu daaaaa! :-)

Yang pastinya, Kak Yan sangat rindu dengan Anie...apa lagi dengan Sya...blog di tak berup-date...ke Kak Yan tak nampak???...kirim salam kat dia.

Segala macam buah yang Anie sebut...buah rokam tu tak pernah kenal pun. Buah Nam Nam pun baru saja Kak kenal.
Tak tahu pulak siput duri tu boleh dimakan.

Kalau makan dalam talam/dulang tu dah biasa sangat. Masa ofis kat KL dulu, kalau ada majlis agama, selalunya hidangan dibuat makan berdulang. Bestkan. :-)

Anonymous said...

semua buah jurassic tu kak...

jambu bol pun dah extinct skrg ni..tp kat padang sumatra masih byk lagi, baru ni kakak saya kesana bwk balik..anak2 heran tak pernah tgk buah tu..

pepahat fresh ada jual kat ikan bakar alai, gerai hj musa..mmg best..kat bagan lalang pun ada yg jugak fresh..

-pembaca senyap-

siput keling tu boleh mkn ke? baru tau ianya boleh mkn...

buah cenerai dgn rokan tak pernah rasa walaupun saya ni dah nak dkt stgh abad...

pB said...

pB suka makan buah 'katak puru' dan buah jambu bol tu.


Masa kat penang , pernah makan buah rokam tu. Bukan ke buah tu masam....

aNIe said...

adeQ...bab berebut2 yang sedap tu...yang penting diorang dah cuci tangan...hahaha

Akak siap cakap kat anak nak beli talam...kita makan dlm talam ...mesti sedap


---------------------

Tiny...sentul tu...memang sedap...akak makan cicah garam atau kicap...alamak...kecur air liur dah...

Ari tu akak pi makan kat Bagan Lalang...tak dpt yang fresh dah mati semuanya...yang sedap tu yang hidup...masa rebus bau dia je dah boleh buat kita tak sabar nak menjamahnya

Ikan pekasam dengan nasi panas...hmmm...sedap!!!

aNIe said...

Leeya...zaman sekarang buah2 tu semua dah susah nak dpt dah...tu pun gambar2nya akak dapat dlm google...kalau tak memang tak dpt gambarnya...

Ha'ah...orang jawa masih amalkan lagi makan nasi ambeng tu kan...mesti sedap...

----------------------

Kak Yan...kitorang pun dah rindu kat akak...dah berapa kali dah dok sebut2 dengan Sya nak pi umah akak...tapi asalkan hujung minggu je ada program...kalau tak pun cik abang anie balik sini...langsung tak boleh pi jenjalan.

Kak siput duri tu memang sedap...kalau beli kerang dpt 2-3 biji...berebut dgn anak...hehehe

Makan dlm talam best kan kak...mengeratkan silaturahim gitu...

---------------------

aNIe said...

Anon...terima kasih kerana membaca blog saya...

Jambu bol memang tak jumpa lagik kan...bebudak sekarang lagik lah tak tau...

Kedai Hj Musa Alai...hmmm...nak kena carik ni...

Siput keling tu memang boleh makan...saya makan masa kecik2 dulu...buat sambal...rebus sampai seperiuk...hehehe...kenyal sedap...

Cenerai & rokam tu memang tak jumpa lagik dah...kat kampung saya pun takde lagik

---------------

PB...jambu bol & buah nam-nam tu memang sedap masam...cicah dengan garam...

Buah rokam tu kelat2 ...yang akak ingat...kalau nak makan kena gelek dia sampai lembut...tak pernah jumpa lagik dah

elly said...

salam kak...dah lama tak melawat blog ni...byknya perubahan....berkecur airliur tgk gambar buah2 tu....terutama buah sentul....

aNIe said...

Elly...kemana menghilang...memang dah banyak berubah...heheheh...buah sentul tu memang buat kecur air liur...susah nak cari sekarang

zareda said...

zar rindu nak makan buah nona...

elly said...

tak hilang kemana, cuma keadaan tak mengizinkan...ni dah aktif balik mem'blogging'...jemputlah singgah...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails