Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, July 29, 2010

Anak Itu Tanggungjawab Bersama Wokey..!!


Semalam semasa dalam perjalanan pulang dari mengambil si kecil dari sekolah...

Terdengar di radio Hot Fm..siaran pesanan dari Hot...

Tentu ramai yang dah dengar pesanan tersebut mengenai anak yang hilang ketika di pasaraya sedang mak ayahnya sedang bershopping...

Si suami memarahi isterinya yang sibuk bershopping2 tergedik sana tergedik sini...

Lalu aku berkata...

'Isykk...tak sukalah dengar iklan ni....laki dia ni...nak marah bini dia pulak...abih salah dia jugak ler budak tu ilang...kenapa dia tak jaga...'

'Ibu...mesti lah suami dia marah bini dia...sepatutnya bini dia jaga anak...'

'Orang laki pun kena jaga anak...'

'Tapi kan ke jaga anak tu orang perempuan punya kerja...'

'Saper kata jaga anak tu kerja orang perempuan aje...?'

'Yelah...kan dia ibu..'

'Ayah dia kena jaga jugak...pi shopping je jaga anak...takkan tak boleh...mak dia dah jaga masa kat rumah sepanjang masa...ayah dia jaga masa pi shopping je pun tak boleh ke?'

'Tapi...ibu yang sepatutnya jaga anak...'

'Kena jaga sama-sama...abih nak anak pandai...jaga takmo...'

'Alah bukan orang laki je nak anak tu masa kawin...orang perempuan pun nak anak jugak kan?'

'Yelah betul...tapi orang perempuan dah mengandung...dah melahirkan...dah menjaga masa kecik siang malam...takkan dah besar orang laki tak boleh tolong jaga sama-sama...'

Si kecik tu boleh2 nak mempertahankan yang menjaga anak tu kerja orang perempuan...

'Aeez cuba pikir...mak dia dah seharian jaga kat rumah...masa kecik pun mak jaga...takkan pi shopping sekejap tu pun ayah dia tak leh jaga...bukan selalu pi shopping pon...'

Aku tengok si kecik dah terdiam...

Mungkin dia terfikir jugaklah...

Haiii....kecik2 dah pandai nak membela kaum lelaki...

Memang menjaga anak2 itu adalah tanggungjawab bersama...jangan ada hendaknya para suami yang cuba menyerahkan segala tanggungjawab tersebut terbeban di bahu isteri...lepas tu kalau ada yang tak kena pada anak2 itu...isteri yang dipersalahkan....






...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

10 comments:

Zareda Norman said...

kak anie

tambah kalau dapat isteri bekerja, lagilah suami kena main peranan dan kena kongsi tjawab sama sama..

tapi tu lah kalau gitu ,nak pi sopping sorang jaga kat rumah dengan anak anak sorang lagi pi.. senang cerita

AtieSalehah said...

slalu atie je dok carik barang....husband tunggu troli ngan anak skali...kalau kluar rumah, mmg husband atie akan take over jaga anak....

tapi rasa nye kat rumah pun sama je kots...hehhehee...husband yg jaga sbb atie sibuk masak n buat keje lain...husband ngan anak2 sume tercongok depan tv...

idahani said...

kak anie,

saya sokong kak..tolong jaga jer pun, bukan nak kena cuci kencing berak dia..

anak2 adalah tanggungjwb sama ibu n ayah..

iina said...

Sebenarnya dalam tanggungjawab.. takde tanggungjawab perempuan atau ibu jek.. dalam keluarga.. lelaki adalah ketua.. tak bolehlah lepas tangan dan buat tak tahu jek.. Saya percaya tanggungjawab dlm keluarga walau apa pun tugas ye.. masak.. kemas umah.. didik anak2.. semua dibahu mak dan ayah.. takde lah nak kira... ini mak kena buat.. ini pun mak.. sama2 lah..

Kalau mak p shopping anak pun mak kena jaga.. abih kalau ayah p shopping?? dia leh senang lenang jek.. banyak cantik hehehehe.. itu ayat saya kat pakwe saya.. hehehe

Syima Emi said...

hehe anak kak anie tu umur berape? budak2 sekrg tak mcm zaman saya dulu. mungkin zaman kak anie dulu pon lain.

kak Erna said...

anie..dah aeez tu lelaki..mesti nak bela lelaki juga..tapi bila berbahas ngan ibu..mana boleh menang..betul ke anie..he he..

Arena said...

Kak,

Elokla akak terapkan nilai2 cam tuh. Zaman sekarang ni mana boleh semua bender mak je buat. Kena sama-sama lah..

Alina... said...

betul2 kak ani..masa istri sibuk shoping suami lah kena jaga anak kan..cik abg kita sentiasa awasi ank2 kalo kat shoping tkut ilang..mak dia ilang tkper..kehehkeh...

Ida said...

Memang ada suami jenis yang letak segala kat bahu isteri.. jenis macam ni bila isteri dah takde memang terus jadi helpless dan hopeless..

Ada jugak suami yang jenis suka tolong isteri.. bahkan ada yang lagi terer menguruskan rumahtangga dan jaga anak dari isteri. Tapi kalau dapat suami macam ni, isteri jangan ambik kesempatan.. kena belajar juga.. (ego .. haha)..

Bab anak hilang masa shopping ni, suami isteri tak boleh salahkan sesama sendiri. Dok sebok bergaduh sapa yang patut jaga, anak tu ntah ke mana. Kalau susah sangat, jangan bawak anak shopping sekali. Suruh aje suami tu beli segala-gala, isteri duk rumah jaga anak. Baru tau langit tu tinggi ke rendah ke..

aNIe said...

Memang betul...kalau isteri bekerja suami hendaklah memainkan peranan sama2 membantu tak boleh gaduh2 kan...hehehe...cik abang2 diluar sana pun rajin2 le jaga anak juga ye...kalau masa shopping takmo sama2 jaga anak...dok umah biar orang pempuan je pi shopping...hehehe

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails