Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, June 2, 2010

Lagenda Budak Setan & Ahadiat Akashah...

Bila sebut aje Lagenda Budak Setan....aku teringat anak dara ku Ude...

Bila sebut Ahadiat Akashah...dia masih terbayang dalam fikiranku...

Sebab...Ude dan Ahadiat Akashah tidak tidak boleh dipisahkan...dah bertahun2 dia berulit dengan novel2 dari Ahadiat.





Sebahagian dari koleksi novel Ude...dari Ahadiat Akashah


Mula dia mengenali penulis novel cinta terhebat ini ialah ketika dia berada di sekolah berasrama penuh.  Dan penulisan Ahadiat Akashah menjadi pilihannya kerana kebanyakan hero & heroin novel2 Ahadiat pasti dari bekas-bekas sekolah berasrama penuh.

Mula mula aku mengenali Ahadiat Akashah ialah menerusi novel cintanya...'Pilot Cafe'

Memang cara penulis itu membayangkan hero & heroinnya begitu kacak dan jelita...manalah budak2 ni tak terpikat...aku pun dulu cair membacanya.

Kali pertama membaca 'Pilot Cafe' aku jadi jatuh cinta dengan cara penulisannya...

Hero Ahadiat selalunya aku bayangkan seperti Hans Isaac ketika muda dulu...atau...Hairi Othman....

Ude dan aku selalu berkata...kalaulah novel2 Ahadiat Akashah ini diadaptasikan menjadi sebuah filem...pasti hero yang paling sesuai ketika itu ialah Hans Isaac...

Lama menanti...untuk novel agungnya difilemkan...baru sekarang ianya menjadi kenyataan.

LAGENDA BUDAK SETAN bakal ditayangkan di pawagam esok....sebuah kisah cinta yang tidak pernah padam...sesungguhnya...'menyintai itu tidak bermakna mesti memilikinya...'



Waktu ini...rasanya Hans Isaac dah tak sesuai lagi dah...hehehehe...dah tak sesuai jadi hero muda...

Memula teringin juga agar Aaron Aziz menjadi heronya...tapi tak boleh juga...sebab Aaron tak sesuai dengan watak nakal...wajah baik Aaron Aziz hanya sesuai untuk watak romantik...

Maka aku dan Ude terimalah hero itu seadanya...Farid Kamil...pelakon yang aku yakin boleh membawakan watak Kasyah dengan baik...tapi...wajah dia tak setanding bayangan kami pada hero Ahadiat Akashah.  Aku bukan tidak minat pada Farid Kamil...cuma aku & Ude selalu bayangkan wajah hero ciptaan Ahadiat Akashah mempunyai iras-iras wajah Pan Asia.

Namun pada semua peminat novelis tersebut...pasti ternanti-nanti akan kedatangan filem ini...cuma bagi aku dan Ude... filem selalunya tidak sehebat novelnya...

Ini cuma pandangan aku...

Tapi belum tengok filemnya belum tau kan?  Bila tengok trailer filem itu...aku suka tengok lakonan Que Haidar....

Que Haidar memang tak pernah mengecewakan peminat-peminatnya...kalau watak jahat yang diberi memang jahatlah dia...

Okay...jom layan trailer ni....








...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

14 comments:

kak ina kl said...

jom kita tenguk nak?rasa cam nak gi ajer esok..macam best ajer cerita tu kan..

Masy said...

Pilot Cafe sy ntah ke mana tah. tp Lagenda Budak Setan ni ade lg. klu x silap sy beli masa form 3-4 kot. bile blk, arwah abah tanye - beli kamus?

HAHAHAHAHAAHHHAAHA

Mak Su said...

best gaks ni, buat menyemarakkan cinta pasangan yang dah berkahwin.. ;)

Anonymous said...

uiishhh dah lama benor saya baca novel dia...tak minat sgt...lupa dah semua cerita dia heheheh...klu penulis lelaki saya suka baca yg kelakar2 mcm matt romeo ker, lemadnoor ker....klu novel cinta biasa penulis pompuan yg best sket tp tak byk yg best hehehehe klu novel cinta semua saya baca lompat2...tp ada gak yg best mcm hujan batu...isteri...

aNIe said...

Ina...mesti best..tapi kalau baca novel rasanya lagi best

-------------------

Pilot Cafe Ude masih disimpan dengan baik...
Masy...pasal buku tu tebal memang macam kamus...hahahah

-------------------

Maksu...masa baca tu dulu akak muda lagik...hehehe...sekarang rasanya dah malas nak baca

------------------

Anon...memang ada orang tak minat baca novel cinta...sebab diorang kata...geli geleman baca ayat2 cinta bunga bunga tu...tapi ada orang boleh dibuat perasaan dengan kata2 tu...Hujan Batu? Hmmm...tak pernah dengar...

sI tEDI said...

iNysaAllah, nak tgk gak cite ni kak.

Semoga dengan kemunculan filem ni ahadiat akan kembali gah. sejak muflis dan mcm2 kes mahkamah tercalar sedikit nama dia

kakngah said...

mmg biasanya filem takkan setanding ngn novel kan... cnth ayat-ayat cinta. novel lg superb dr filem.

dah baca hikayat cinderela???
tebal giler...

aNIe said...

tEDl...betul tu...kesian dia...sepatutnya dia dah jadi seorang hidup mewah dengan novel2 dia...

Anak akak sentiasa menjadi peminat no. 1 dia...semua novel Ahadiat pasti dibelinya


-----------------------

Kak Ngah...

Anak akak dah beli dah...memang tebal giler...hehehe....tapi dia frust dengan ending story tu...walaubagaimana pun novel dia tetap best kata anak akak...

"MULAN" said...

kita pon suka bangat dgn hans isaac tu.. kesian dia.. masih teruna.. hehehee.. macam best je filem tu kan..

Zareda Norman said...

tengok trailer aje mcm dah sedih tapi zar suka lisa surihani tu...

:::jillian de jill::: said...

akak... nnt kita beritahu kawan kita pasal minat anak akak tuh ye... hehehe akak ada facebook? kita leh suggest kawan kita tuh...

KAKTINY said...

kita serupa la kak.. meminati dan membayangkan watak2 novel yg gah bergaya.. hahahaha....

aNIe said...

Mulan...Hans tu ensemkan...masih membujang sampai sekarang kesian ... orang ensem pun susah nak dpt jodoh kan?

-------------------

Zar...akak tengok trailer dia...nampak lakonan Liza surihani semakin baik...mantap...dulu dia tak pandai sgt berlakon...tapi dak okay dah sekarang...

-------------------

jillian de jill....hehehe...akak memang ada facebook...jom le add akak... search for 'anie' gambar stroberri...

Ahadiat tu kawan jillian eh?

---------------------

Tiny...tulah...boleh jatuh cinta tau...hehehe...dah tua2 pun perasan lagi..

~farah~ said...

bestnye ade koleksi AA..
kt cni cari tak jumpa pon..:(

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails