Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Tuesday, May 11, 2010

Now..I Ain't A Superwoman...I'm Only A Supirwoman...

Pagi kelmarin ada orang cakap kat Hot FM...yang mak dia umpama Superwoman. Tapi jangan tak tau ada juga anak yang cakap mak dia umpama 'Drama Queen'...tapi aku tak dengar lah pulak panggilan tu...samada 'Drama Queen' versi baik atau idak.  Jadi aku tak boleh nak komen.

Mungkin dulu aku bagai superwoman...semua aku boleh buat...memasak ...menjahit ...berkemas ...menjaga mertua... bekerja di office...hari2 bekerja pun aku boleh masak untuk makan tengahari kontraktor yg membina rumah mertua ku dulu...menaiki basikal ke opis...bekejar balik ke rumah untuk menyediakan minum petang... mengayuh basikal dari rumah mertua ke pusat tusyen anak aku di bandar Melaka...dengan diri yang mengandung 3-4 bulan aku masih mengayuh basikal dengan membawa anak aku ke pusat tusyen...dan 9 bulan mengandung pun aku berbasikal ke opis ...

Tapi sekarang semua tu tinggal kenangan...

Usia telah memamah segala kederat yang ada pada ku.  Kalau berbasikal mungkin masih boleh lagi...tapi tak lah larat sampai 2-3 km.  Kalau memasak boleh lah lagi...tapi taklah sampai boleh bergerak macam dulu.

Disebabkan aktiviti Hari Ibu kelmarin...sehingga hari ini  sisa sisa keletihan itu masih ada..Akibatnya semalam aku berada pada tahap kemalasan yang melampau.  Malas nak masak...asyik nak melengkau depan TV je.  Badan sakit2 semuanya.

Oleh kerana hanya aku je yang tinggal sensorang kat rumah....dan hari tu aku ada mendengar yang mee segera bukanlah penyebab kepada pelbagai penyakit...maka semalam aku makan maggi kari aje.

Tapi walaupun aku tengah malas mee maggi aku bukan mee maggi malas ye...mee maggi yang aku makan selalunya mee maggi orang rajin...hahahaha....ade ke istilah tu...?

Aku kalau masak maggi mesti siap ada aneka jenis bahan...yang penting mesti ada cili padi.  Lagi banyak lagi sedap...biar menyengat...!!  Tapi semalam cili padi takde dalam stok lah pulak...



Mee maggi aku yang kaya dengan bahan2...siap ade bendi lagik...

Faktor utama yang membuat aku keletihan ialah memandu dari Shah Alam ke Melaka dan dari Melaka balik ke Shah Alam.  Dahlah seminggu aku berulang alik dengan kereta menjalankan berbagai2 aktiviti.

Menghantar anak2 ke sekolah dan mengambil mereka satu hal...tapi bila tiba awal bulan segala urusan yang tak dapat dilakukan online terpaksa aku uruskan sendiri.  Berulang alik ke pos office untuk menghantar pesanan pelanggan membuatkan aku merasa ingin saja terlentang merehatkan diri pada hujung minggu.

Malangnya hujung minggu  aku kena memandu balik ke Melaka pulak...

Adoi...bagai nak krem pinggang duduk dalam kereta.

Bak kata sorang kawan Facebook aku, Runey...kitorang ni akan tua dalam kereta aje...sebab asyik memandu ke sana ke mari...masa banyak dihabiskan dalam kereta...hehehe...

Jadi kalau dulu aku adalah 'superwoman' kini aku hanya 'supirwoman'...memandu anak2 ke sana ke mari...

Biarpun penat tapi aku gembira kerana anak2 berada di depan mata...





...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

20 comments:

MOKCIK AZWA said...

Hehehe Kak anie...memang very kreatif..kak anie nie bukan setakat superwoman atau supirwoman tapi super duper woman...alohaaa..naik basikal time peknen...cayoik la kak anie...

order mee megi kari satuuuu....hehehe

~ yus ~ said...

Mee maggi akak tu mmg nampak menyelerakan. Saya pun kalau masak maggi, suka letak mcm2 bahan..baru ada umph gitu.

sya said...

Kenapa bila kau dtg ko tak masak maggi cam ni?

Aku ni hah lagik lak satu hari 2 jam lebih dlm keta, seminggu? Bukan tua dlm keta.. agaknya boleh mati pun dlm keta

Kak anie said...

Azwa...hahaha...tulah...masa dulu kereta satu...cik abang pakai kereta...anak tusyen takde yang dpt antar...terpaksa mengayuh basikal bawak dia kat belakang...lebih dari 1 km...

Meh dtg...akak hidang mee maggi...kasih pukul habis mee maggi kat kedai mamak...hahaha

--------------------------

Yus...betul tu...barulah ada umph kan? Kalau tak tengok mee pun sedih je...

-------------------------

Sya...kalau kau datang aku masak maggi camtu...si Arif nanti panggi aku Mak Ngah Segera...hahahhaa

Sya...aku yang tak larat nak kluar masuk kluar masuk tu...penat...!!

sI tEDI said...

kakanie,

ibu banyak lakukan perkara yg selalu menggembirakan anak2.. itu yg palings eronok.

sy selalu buat megi malas je kak.

Memey Anuar said...

kak anie,
yg psl drama queen tu kan
takde la xbaik sgt
cuma dia kata bila dh rindu tu
nnt mak dia tepon ckp sakit2 sendi la lenguh2 la hehe
saja nak anak2 balik
tp dia cerita dlm ketawa dan ckp biasa la kan org tua :)

supirwoman? hehe class gitu.
akak nye mee segera mcm mak mertua saya masak
siap udang sayur bagai
menyelerakan! hehe

ainnoraini said...

betul la kak.... tua dalam kete...dan anak-anak saye semuanye membesar dlm kete...dari yg sulung umo 2 bln sampai skrg ni....
mase dia org nk membesar dulu2 kete tu dah mcm umah no dua ..mcm2 ada....

Zareda Norman said...

jangankan akak, zar yang belum tua ni lagi pun krem sana sini.. pi ride sabtu lepas.. sampai rumah tergolek kat hall.. letis dan kepanasa yang giler...

Kak anie said...

tEDl...betul tu...ibu mana yang nak lihat anak mereka susah hati kan...tgk kalau mereka lain je sikit ibu dah dapat merasa ada yang tak kena

Maggi malas pun malaslah...janji kenyang...hahaha

--------------------

Memey...oooh...gitu lah versi Drama Queen mak dia ye...maybe akak ni pun suka jadi Drama Queen kot...hahaha...pasal buat anak2 suspen no. 1...

Memey...mee maggi kalau ada banyak aksesori memang sedap...!!

--------------------------

ainnoraini...hehehe...tulah kalau anak2 kecik lagi...& mak diorang kena jadi supir ke sana kemari memang kena hangkut jugak diorang kan...besar dlm kereta lah jawabnya...abih nak buat camno....

--------------------------

Zar...tapi mesti seronok pi ride kan...naik motor besar...dapat cilok sana...cilok sini...hehehe...

Sekarang ni memang panas...tak ride pun panas membahang dlm rumah ni..

Sari Yusa Ibrahim said...

baca jer dh boleh bygkan penatnya mcmmn... tapi maggi tu nmpk sdap... dush!

KAKTINY said...

supirwoman.. hahaha... so cute...

tiny pon kalau masak maggi wajib ada caca-marbanya.. tk best aarrr maggi kosong.. tapi akak punya maggi mmg superb, siap ada bendi.. tak penah try la resipi camtuh.. hahaha...

Tirana said...

Kak Anie, kalau tinggal sorang, saya pun malas masak..makan roti atau makan oats aje. Bila umur dah meningkat, kudrat kita semakin berkurang..lengoh sana, lengoh sini...normal la tu kan..enjin tua..hehehe

aNIe said...

Sari Yusa...hehehe..bila hujung minggu tak dpt berehat...itulah jadinya...mau tak sedap aksesori banyak

--------------------------

Tiny...memang akak suka masukkan bendi dlm maggi tak kira lah maggi aper pun...bendi is my feveret...hehehe...satu lagi yang akak suka letak ialah cendawan kecil2 tu...best...

------------------------

Tirana...nanti kita penat memasak...takde yang nak makan...jadi selalunya masak petang untuk anak2...

Betullah tirana...enjin dah tua...huhuhu

-------------------------

iina said...

Kak.. supirwoman?? hehehe kak jadi dreber kan kak.. kalau leh ambik tambang sure dah banyak leh simpan duit ;)

Org tua nie kan kak makin lama dia makin tua.. makin injak usia.. makin teringat benda2 yg dah lepas.. nak2 pulak bila anak2 dah besar... dah rumahtangga balik pun sekali sekala.. mesti rasa rindu.. dulu ayah saya selalu telepon tanya bila saya lama xbalik kg.. walhal ayah saya tuh bkn jenis call anak2.. tp saya tgk bila dia mkin tua dia lagik nak tgk anak2 dia balik selalu.. lepas tuh saya faham dah.. sebab esok2 nnti kita pun camtu juga kan.. :)

kak Erna said...

anie..memang anie super la..kalau akak dah lama lepak..tapi nak buat camana anie,,keje pertanian..tau aje la..

kak ina kl said...

sekali sekala makan maggi pun sodap kan..nasib baik gi melaka firdaus yang bawak..kalau ina se org mau jadi cam kamu jugak..penat kan..

aNIe said...

iina...dulu kalau mak2 bising kita buat sesuatu selalu kita berasa jengkel...tapi sekarang baru kita tau kenapa ibu atau mak kita begitu...

Hehehe..sebab kita pun nanti jadi seperti mereka...

-------------------------

Kak...kerja pertania ni tak sempat nak melayan mata yang ngantuk...banyak kerja yang memerlukankan kita bergerak...

Ina kl...betullah ina...penat giler memandu kan...

JAI said...

Kak anie supirwomen si runey Supeonwomen..ahaks..ahaks..sedap nampak maggie tuhh..apa kata kak anie masuk kontest maggie..ambik gambar tunjuk resipi..nak tengok contoh pegi blog mohdzaid.com dia dah join...jangan tak join kalau menang diaorang hantar maggie pelbagai rasa satu kontena..hehe

aNIe said...

Jai...nak ber'action2' ni yang malas ni...

Jai tak buat ke...bila tarikh tutup eh..?

m.q said...

yeahhh...para ibu mmg semuanya hebat hebat!!!

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails