Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Wednesday, May 26, 2010

Esok Cik Abang Balik...Aktiviti Blogging Terpaksa Dikurangkan...

Sesetengah orang amat bertuah kerana mereka ber'blog' dengan kerjasama suami...

Ada diantara mereka...yang jadi jurufotonya ialah suami mereka...dan mendapat sokongan suami untuk berblog contohnya Redmummy.

Tapi ada diantara kita yang berblog tanpa pengetahuan suami...kerana mungkin tak selesa menulis bila suami tau.

Aku...?

Dulu masa aku mula2 blogging...5 tahun dulu...aku berblog secara rahsia.

Maknyanya...suami tak tau aku ada blog...

Bila dia ke pejabat...dan aku sudah siap kerja-kerja di rumah...masa itulah aku blogging...dan bila dia pulang...aku tak online lagik.

Tidak berapa lama kemudian...aku beritau cik abang yang aku ada blog.  Dia jenis tak ambil pot...dia malas nak ambil tau...

Kemudian...dalam diam dia membaca blog aku...itu pun kalau dia teringat.

Bila dia membaca apa yang aku tulis...aku jadi malu...tak tau apa yang aku segankan....rasa tak selesa...rasa tak seronok...

Lama selepas itu ...dia dah tak baca lagi dah...tak de masa...penat bila balik kerja.

Maka aku pun meneruskan aktiviti blogging dengan pengetahuan dia...tapi bukan ketika dia ada di rumah

Kalau kami keluar pun...nak ambil foto2 aku ambil senyap2...sebab cik abang memang tak suka kalau aku kejap2 bergambar...tak sporting kan cik abang tu...hehehe...

Ada kawan2 yang kalau makan2 dgn suami...sempat lagi snap gambar suami sdg makan...sedang main2 dengan anak2...tapi tidak suamiku...dia tak suka bergambar.

Kini...bila aku dah ada Nuffnang & blog bisness sendiri... masa aku dengan blog bertambah...cuma ianya masih lagi ketika suami tiada...walaupun dia dah mengizinkan...sebab dengan berblog...ada Nuffnang pulak...duit masyukkkk!...

Minggu ni...cuti Hari Wesak....cik abang akan pulang dari Melaka...

Mungkin dia cuma berada di sini untuk 1-2 hari aje...sebab program dia dengan Big Boss sangat padat.

Tapi...yang buat aku jadi rimas untuk berblog bila cik abang ada ialah...aku sukar untuk menulis komen...sukar untuk blogwalking.

Kerana...

Cik abang aku tu...asalkan aku mengetuk keyboard untuk menulis komen...biarpun dia dah terlena di sebelah...dia akan terjaga....terus...

'Anie buat aper tu....'

'Tulis komen lah bang....'

Selang beberapa minit lagi...dia akan terjaga lagi kalau aku membalas komen kawan2....

'Anie taip aper tu...'

'Balas komen kat blog...kawan2 tulis komen...anie balas lah...'

Bila perkara itu berulang kali berlaku...maka aku terus aje log out...malas dah...

Jadi pada kengkawan...kalau hujung minggu bila cik abang ada memanglah aku tak blogwalking kat blog kengkawan...kalau pergi pun mungkin aku tak dapat nak komen...kecuali kalau cik abang aku kluar ke mana2...

Kenapa cik abang aku jadi macam tu...

Mungkin banyak prasangka yang bermain dalam fikirannya...

Apa yang buat dia berprasangka...

Nanti aku cerita di lain entry ya....





...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

16 comments:

Roronoa Zoro said...

hik3...
xpelah.. kami paham.. utamakan suami dulu ok? =)

bukan bro nak habiskan masa yg berharga bersama2 kak kot.. xsuka ada gngguan.. hehehehe

sI tEDI said...

ha ha ha ha..

sabau je lah!!

Sekali sekala balik g lah jalan berdua kak!!

Zareda Norman said...

kak anie

lelaki ni pun macam macam ragamnya.. apapun keluarga tetap utama. Zar dulu berblog tahan lagi sejak ada FB mak aihh addicted giler.. cik hubby dah malas nak layan dah.. tapi dia bagi full support.. :)

KAKTINY said...

mesti sebab penah ada secret admire (member blog) hantar bunga sampai depan umah.. takpon, mintak amik gambar sesama masa terserempak kat supermarket..
jeles la cik abang tuh.. kehkehkeh..

Mak Su said...

cik abang tu nak bermanja dengan kak anie :)

aNIe said...

Zoro..tulah bila dia dah balik akak kurang blogging...spend more time with him...tapi bila dah berehat...dia pun dah terbaring dpn TV...akak pun on lah laptop...for him relaxing ialah baring2 depan TV...bagi akak relaxing ialah bersenang2 depan laptop...hehehehe

----------------------------

tEDl...tulah pasal...sabau aje lah...

Kalau cik abang tu balik sini...biarpun 2-3 days...kami cuma berjalan2 satu famili sehari je...sebab dia penat kat sana...kat sini time for him to rest...

---------------------------

Zar...yelah kan...lain suami lain ragamnya...ada yang sama2 berfacebooking...ada yang takde FB tapi tak kesah isteri dia berfacebook...

--------------------------

Tiny...kehkehkeh....mana ada secret admirer...dah tua2 camni...gilo ko apo! Dan senja dah...hahahah...takdo makno nyo...!!

-------------------------

Maksu...dah terlebih manja dah...hahahha

xiiinam said...

Tak apa berblog....asalkan tahu batasnya.
Kan!

Cat Cat said...

Kak Lady,
Cakap dengan Cik Abang.. Apa nak takut.. Bodyguard cute mute tu kan ada...??? Hehe.

kak Erna said...

anie..cik abang akak pulak.tak kesah lansong..tanya pun tak..fb tu pun anak dia buatkan.dijengoknya sekali..lepas tu..dia dengan aktiviti dia la..pi cari kawan..buat lawan borak..ha ha...ha...

kakpah said...

asal kita tau batas, sempadan.. kira okay la. jangan sampai mengadap pc tak berenti2, habis keje tak buat. ha yang tu memang tak patut kan?

Anonymous said...

kalau suami x suker or x selesa
janganlah buat kak

restu suami itu penting

tahniah kerna berjaya log out
wpun hati membara nak berkomen ye kak
hahahahahah

Redmummy (payah nau nak sign in dr comment board akak nih)

MOKCIK AZWA said...

Kak anie..dun wori...we understand :)

mokcik pun kalau balik kampung...jarang nak buka blog. FB laju sikit sebab guna henpon jer...hehehe

AtieSalehah said...

patutle tetiba senyap je....oklah...

atie pun sama je kak..husband tak kisah cuma kdg2 segan gak..ye la tulis blog...lagi2 blog atie..diari atie....apa yg kita tulis pun tak bermaksud apa2...tapi org kadang2 silap menilai...

selamat bercuti....lain kali boleh singgah blog atie lagi...

Mama Rock said...

kak anie...lama tak berblog, apa kabar? same here, kalau ada hubby, mama malas sikit nak berbloghop - takut ada syak wasangka lain. so i do limit my blog hop :)

Kak anie said...

xiinam...betul tu...kita kena tau batasannya...

-----------------

Cat-cat...hehehe...dia takut bodyguard dia kena bribe...terus senyap...hahaha

----------------

Kak Erna...cik abang ada jugak bertanya aper tu FB...anie dah terangkan...tapi dia malas nak ambil tau...bagi dia...masa rehat dia tido...hehehe

----------------

Kakpah...kalau yang mengadap pc langsung tak jalan kerja tu mau kasi dia surat tunjuk sebab...hehehe...

Yang penting kita tau batas dan sempadan ye kak...

----------------------------

Red...thanks for dropping by...ohhh yeke susah nak comment...nantilah akak tukar balik ke pop-up...

Betul kata Red...kalau suami tak restu tak elok...akak ni suami dah restu...tapi not when he is around....so kena lah pandai2 gunakan masa blogging & masa bersama dia...

Red memang bertuah...sebab sirman bagi full support...kan?

----------------------

Mokcik...memang kalau dgn FB...guna handphone pun boleh...akak kalau balik kampung boleh online masa cik abang takde je...tu pun tak lama...sebab guna wifi adik ipar...

aNIe said...

Atiesalehah...betul tu...kita menulis kadang untuk jadikan teladan...bukan nak ape pun...atau pun kadang tulis untuk kenangan anak2...

--------------------

Mama...betullah...tu yang sepatutnya dilakukan...kurangkan blog hop...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails