Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, May 24, 2010

Ada Aku Kesah...?


Kuih kegemaran ku...

Sekarang aku sering kat Giant Shah Alam...

Kalau tak membeli belah pun...aku selalu membuat urusan penghantaran barangan yg dibeli pelanggan.

Bila ke Giant ... sebelum kembali ke kereta aku pasti singgah di Food Courtnya.

Bukan nak makan...tapi aku singgah di kiosk yang menjual kuih2 tradisional.

Aku bukan penggemar kuih yang manis2...tapi kalau kuih yang berasaskan pulut memang aku tak boleh elak.

Di sini ada macam-macam jenis kuih...tepong gomak...bingka ubi...kuih keria...karipap...kuih cara...dan yang paling sedap..pulut panggang...serimuka...tepung pelita...koci duriannya...memang berasa.  Orang kata cukup lemak...manisnya.


Kuih serimukanya yg sedap hampir habis dibedal oleh Munir...

Kelmari aku singgah lagi...

Sedang memilih kuih2 tersebut...ada sorang wanita bersama anak2nya sedang membeli juga.

Aku memang jenis suka senyum...apa lagi kalau senyuman berbalas...maka aku akan menyapa...

'Selalu beli kat sini ke...'

'Aha...sebab macam2 kuih ada...'

'Kuih dia sedap...berasa...'

'Tulah...saya selalu datang sini...bawak bebudak berjalan2...'

'Ohh....saya pergi pos office tadi...memang selalu singgah sini...'

'Kita orang perempuan ni pantang ada duit kan...'

'Tulah...' aku ketawa...sebab aku pun macam tu jugak....

'Kalau ada duit kang...ada aje yang nak di beli....'

'Tulah pasal...'

'Ni belum lagi menyinggah kat kedai baju...tudung lagik ni...'

'Ohh...kalau kat situ lagi rambang mata...'

'Tulah...sebab tu lah suami saya tak bagi saya duit banyak2'

'Memang pun...lagi banyak lagi abis...'  aku mengiyakan...sebab aku pun camtu....

'Ha'ah...sebab tulah suami saya bagi saya RM500 je seminggu...minggu depan bagi lagik RM500...'

'Oh....'

Sampai part ni aku dah malas nak layan dah...

'Okaylah...saya nak balik dah ni...jumpa lagi.'  aku bersalam terus pergi...

Aku tak kesahlah...suami dia nak bagi dia seminggu RM500 ke...RM1000 ke....

Tak payahlah cakap kat aku....aku tak tanya pun...dan aku pun tak kesah...

Isykkk!!  Jeles ke aku ni...?

Tak lah...takde maknanya aku nak jeles...cuma aku tak suka orang yang macam tu...






...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

23 comments:

Masy said...

itu pon nk cerita? nmpk sgt nk show off

MOKCIK AZWA said...

Kak anie...fuyoo...RM500 seminggu huhuhu...kak anie patutnya promote kedai online kak anie kat dia...lumayan tu kak...hehehe

shafarina said...

Hehe apeke hal la pulak gini kekdahnya. Sampai bitau berapa dapat. Ces.

~ yus ~ said...

Ha'ah kak, setuju dgn mokcik azwa, promote kedai akak kat dia..mana tahu ada rezeki..

Kak, saya pun penggemar kuih berasaskan pulut...semua kuih dlm gambar feveret saya juga tu kak..memang nampak sedap sungguh...:D

pagi tadi pun makan kuih koci kak...tp nak buat sendiri tak menjadilah...hehe.

sI tEDI said...

sebbaik akak cepat potong ckp dia. kalau tidak lagilama layan. dia akan cakap

'suami saya bagi saya rm500 seminggu, rasanya minggu depan nak minta rm1000 pulak lah!!'

he he he

ainnoraini said...

itu jenis org ade ke....selagi namenya manusia parasaan riak...cakap besar dah jadi perkara biasa mcm dia org ni...
kalau saye kak anie,tak mau jadi mcm itu perempuan...

aNIe said...

Masy...tulah pasal...tu belum layan lama2...kalau lagi lama lagi macam2 jenama keluar nanti...

------------------------

Mokcik...hehehhe...kedai online akak tak jual barangan jenama..sekali promote nanti dia kata...saya pakai Coach...LV...tak menahan...

-----------------------

Shafarina...tulah pasal...akak pun heran...tapi tau dah ragam manusia...dia ni jenis yang suka show off...

----------------------

Yus...hehehe...nak promote pun tak jadilah...tak kuasa nak melayan...

Kuih2 tradisional ni...kalau dibuat dgn betul...maknanya tak dikurangkan mana2 bahagian ...macam santan ke...gula dia ke...maka sedap lah jadinya...jgn ada orang nak kurangkan kos...kelapa tu tak mencukupi...memang serba kuranglah rasanya

--------------------------

tEDl...hahahhaa...tu yang tak tahan tu...mau bernanah telinga ni...adoiii...manusia manusia...

-------------------------

ainnoraini...hidup ini penuh dengan berbagai jenis manusia kan...kadang hari ni lain orang yang kita jumpa...dilain masa...lain pulak kerenah manusia yang kita temui macam2...

AyunasiA said...

tak pepasal akak dapat dosa 'kering'.

tulipurple said...

adoiaii,niat biar betul..apa2 pun tepuk dada tanya iman.

p/s:nie yg wat saya nak gi giant shah alam..bukan tesco ek kan..hihi,nnt salah lg.

Roronoa Zoro said...

belagak gila dia tue.. riak.. isk3.. tapi..

kalo kita citer kisah dia yg riak?

astafirullahalazim..

Queen Of The House said...

Patut Kak Anie kata "Iye ke? Suami akak bagi RM1000, tu pun tak cukup" ... hehehe

NJ said...

kelakar, LOL!

"MULAN" said...

huwa hahhaaa.. awat tak amik gambor dengan dia.. hp ada camera tak..??

iina said...

Org cenggitu kena puji lagik.. hehehe kdg2 puji lebih2 dia lak diam sendiri.. tapi kalau saya kak.. saya iyakan jek.. buat muka selamba jek.. paling tidak pun saya ckp 'oh ye ke.. baguslah'

Inilah jadinya kan kak.. mula2 cite pasal kuih jek.. pastu terus masuk bab lain lak ;)

kak anie said...

Ayunasia...tulah pasal...isykk!!...Tak pasal2 je...

------------------------

Tulip...kat Giant...kat kiosk Food Court tu...macam2 kuih ada...makanan pun macam2...

-----------------------

Zoro...hehehe...tulah...kita ni citer biar jadi teladan...jgn ikut mcm dia...

----------------------

Queen...adoyai...malas nak layan...nanti tak pasal2 kita jadi macam dia...

----------------------

Mulan...hehhee....nanti dia glemer dari akak plak...kah kah kah...

----------------------

iina...hehehe...tulah...kita citer pasal kuih...dia citer pasal lain...tu yang ayunasia kata...dpt dosa kering je...astaga...

kak anie said...

Nj...kalau ingatkan memang nak gelak je...

kak Erna said...

ala anie..apesal tunjuk gambar srimuka tu..alahai..meleleh air liur ni..
anie..samalah kita..ada aku kesah..he he..

Zareda Norman said...

kak anie

dr cite rkuih ke citer RM500 ler pulak.. heheh Yelah kak anie tu prospek tu.. lantak ler dia nak show off janji 1 atau 2 pertiga RM500 tu diabeli brg kak anie.. heheh

Kak anie said...

Kak...serimuka dia sedap kak...memang mantop...hehehe...kasi akak terliur lagik ni

---------------------

Zar...hahaha...tak sempat promote lah...malas nak dengar...

Cat Cat said...

Kak Lady,
Pasal tak cakap, "$500 aje? Suami akak bagi $1,000 seminggu. Rasa-rasa minggu depan nak mintak tambah ke $2,000..." Hehe!

Yunus Badawi said...

Mula tu dah bagus cerita tapi kat hujung2 tu dah macam nak menunjuk2 pulak.

RM500 seminggu? Boleh buat makan sebuah keluarga miskin utk sebulan.

Boleh baca kisah sebuah keluarga susah di blog saya hari ni. Insaf saya kak anie.

kakLuna said...

haaa..kak anie patut buat style mami..dan-dan sinting lengan pastu bunyi2kan gelang yg ada pastu tunjuk 4 jari..'suami i,bg seribu sminggu, 4ribu sebulan tau...'hahahha

AtieSalehah said...

ada gak org camni...ke kompang je lebih??
annoying gilerr...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails