Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, April 19, 2010

Kembong oh Kembong ...

 

Hari ni aku masak asam pedas ikan kembung...

Baru lepas masak...

Aku memang hantu ikan kembung...lebih2 lagi yang besar2 lagi sedap...!!

Ada orang panggil ikan kembong yang besar tu...ikan mabong...betul ke?

Ikan kembong ni masak apa saja pun boleh..

Masak asam pedas...masak singgang...buat sambal...panggang...goreng...masak kicap...masak lomak cili api pun sodap.

 Singgang ikan kembong...dari blog Sya

Jadi kat rumah aku memang tak pernah putus stok ikan kembong ni...

Memang sentiasa ada...anak2 aku suka kalau aku goreng lembab2...takmo yang garing kata mereka...

Tapi cik abang aku suka yang garing...lagi garing lagi sedap katanya.sampai ikan tu jadi macam kayu...!!

Kalau pergi makan di restoran...makan nasi campur...orang lain sibuk pilih ayam...daging...macam2 masakan enak2...tapi aku kalau dah nampak ikan kembung asam pedas...memang itulah makanan aku.  Dah tak heran dah ayam ke daging ke...
Pendek kata....hari hari makan ikan kembong pun takpe...


Tadaaaa,....asam pedas ikan kembung dah siap...!!

Jom makan...





...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

13 comments:

zany said...

saya pula kalau jumpa kembung fresh, sedar tak sedar dekat 2 kilo beli, geram tengok. now ada cara nak elak keras/tak sedap dek lama dalam ice box. saya kukus dan simpan dlm fridge, nak makan baru goreng.

kalau masuk kat restoran cili merah, hari2 saya pekena kembung bakar, manis & sedap.

sI tEDI said...

kak, rumah saya ikan kembong x berapa laku.

kalau ikan selangat ok.

ikan kembong selalu goreng jek..

idahani said...

perghh..msk asam pedas lg 1 kegemaran ku..kak anie, kalo x silap ikan mabong kecik n leper dr ikan kembong biasa..kalo salah tu ammmpuunn...hikss..

kak Erna said...

anie..sedapnya asam pedas ikan kembong..kalau abang akak pun sama macam cik abang anie..goreng ikan sampai jadi kayu.
satu lagi anie..yang anie tunjok gambar dari blog sya tu,..cik abang akak suka betul..masak tu..tapi akak tak pernah buat..cemana masak nye ani..air ngan ikan..ngan cili api aje kan...

tulipurple said...

Saya suka banget asam pedasss,ikan kembong gomok lagi sodapkan.singgang pun laayannz.hubby sy pun suka ikan goreng garing.ni atok dah duduk ngan sy blk bley masak asam pedas coz hubby x mkn asam pedas.yezzza ada geng!

Kak anie said...

Zany...akak tak pernah pulak kukus ikan tu...akak selalunya tak beli banyak...1-2 kali masak je...paling banyak pun 6 ekor...sekali masak 3 ekor...

Kukus lagi sedap digoreng eh?

--------------------------

tEDl...ikan selangat tu kegemaran cik abang akak...dia suka ikan tu digoreng garing...makan dengan tulang2 sekali...akak pulak suka buat masak singgang ikan selangat...sedap...

--------------------------

idahani...eh! Ye ke...akak pun tak tau...hehehe...betullah kot apa yang ida cakap tu

--------------------------

Kak...teringat cakap kak cik...dia suka masak ikan goreng sampai keras...sampai nawi tanya dia...'ni ikan ko kayu' Hahahaha....

Yang masak kuning tu masak singgang...

Senang aje kak...direbus je...segala bahan macam masak asam, bawang merah, serai, kunyit...cuma tak masuk cili...main lebur je semua...perahkan air asam jawa ikut suka...lagi sedap kalau ada daun kesum...masukkan dalam...dan ada orang suka masukkan lengkuas... ...lagi masam lagi sedap...pastu campakkan cili padi...

----------------------------

Tulip...ooh...cik abang tulip tu tak makan asam pedas eh? Dia orang mana ye? Akak suka lauk singgang & asam rebus...asam rebus tu letak bendik lebih lagi sodap!!

MA said...

Aiyoo..ni kena komen nih..dok kecur air liur baca akak describe asam pedas. Memang feveret dan makan ruji. Tiap-tiap hari pun tak apa...:P

Saya pun suka kembung yang gemuk-gemuk tu, samada goreng, bakar and especially asam pedas. Perghhh..masuk bendi, terung ataupun sayur asin...

Aduh mak ai...lapo dah ni....:P

kakpah said...

ikan kembung makan banyak2 boleh kembung perut tak hehe..

aNIe said...

MA...kita boleh duduk serumah...dengan Sya sekali...hahahha...kembong yang betul2 kembong memang mengiurkan...

Kak pah...makan banyak memang kembong perut...sebab kenyang...hehehe

Cik Kiah said...

sedapppppnyer. Saya suka ikan kembung. Suatu masa dulu, ikan kembung yang saya dapat semua beso beso lengan. Buat bakar cicah air asam jer selalu. Hermhhhhh......sedapppppp

iina said...

Buat laksa pun sedap kan kak.. tapi saya suka ikan keli masak sambal garing sedap hingga menjilat jari hehehe ;)

Merah Baldu said...

akak..sy suka sgt ikan kembong..last sunday buat kari ikan kembong..wallaa dah lama xmkn..n plg best sbb 1st time buat snri..slalunye my mum yg buat tp since dah duk jauh ni kene la buat sndri..

kak anie said...

Cik Kiah...sedap tu...bakar cicah air asam memang tak terkata nikmatnya...sedap...

iina...akak suka makan laksa...tapi malas nak buat...boli laei sonang...hehehe

Merah Baldu...tapi aper2 pun masakan mak paling sedap kan?

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails