Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Sunday, January 24, 2010

Pindah Rumah...

Hari ini...anak bujang ku yang sulong pindah rumah...

Dari rumah sewa yang didudukinya dulu...bersama kawan2...kini dia akan duduk bersamaku..

Pada mulanya memang dia tak mau duduk bersama kami...katanya barang2 dia banyak...kat mana nak letak...

Tapi bila duduk sendiri segalanya kena tanggung sendiri...rumah...api ...air...telefon...makan...minum...minyak kereta...dan 1001 macam perkara lagik.

Orang kata...habis bulan...habis gaji...maklumlah...baru bekerja...gaji memang lah tak banyak...kalau ada lebih pun seciput je...

Atas nasihat ayahnya...dia bersetuju untuk duduk dgn kami...nanti dptlah berjimat...kalau tak berjimat camaner nak kawin kan? 

Tengahari tadi dia hangkut semua barang2 dia...baru sebahagian barang yang di bawa balik bilik belakang dah penuh dah.  Bilik Farhan dah jadi macam stor...aku pun dah fenin lah mana nak letak barang dia...

Itu belum lagi dia bawak balik almari baju...mesin basuh...peti sejuk...desktop & meja komputer dia lagi...adoiii...penin aku.

Yang buat bilik belakang tu penuh ialah drum set dia...





Aku suruh jualkan aje...tapi sayang katanya...bukan senang nak beli...

Set stereo dia lagik...tak tau nak letak mana dah...aku letakkan atas meja console aje...





Peti televisyen pun dah tak tau nak letak mana...aku biarkan aje kat bawah dulu...sebab dia kata nak jualkan aje...sebab ada lagi satu set TV kat rumahnya yang belum dia bawak balik...




Banyak sungguh perkakas dia...patutlah duit dia abis je...

Rasanya mungkin peti sejuk dia pun kena jual jugak...sebab kat umah ni pun dah ada dua...TV dah ada 2...nak buat aper banyak2 ...tempat nak letak pun dah takde...

Tapi bila difikir2kan...kalau dia berumahtangga nanti senanglah...banyak perkakas yang dah ada...

Hmmmm...ntah bila lah tu...





...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

21 comments:

jus call me ida.. said...

Betul btl btl...nanti pas kawen senang semua bende dah ada..ida dulupun..masa awal2 kawen n dok satu umh ngan mak..byk gler brg n tak muat...salah satu tanda anak dah besar...

sI tEDI said...

he he he.
sayang mmg syg! Tapi masalah tempat ye kak.

satu lagi barang elektrik ni kalau off x guna pun org kata rosak juga!

PuteriSatu said...

kak... tu menunjukkan anak bujang akak ni pandai mengumpul harta kak.. walu duit habis.. tapi nampak apa yang dibelinya... untung la bakal menantu akak nanti kan... seme dah ada... tinggal cuci kaki je...

sya said...

Eh TV tu jual kat aku satu.. (cakap ngan si anak bujang kau tu.. maklang beli bayar bulan 100 sebulan boleh??? ha haha)

Sejak si Arif dah ada mainan ni aku langsung tak leh nak exercise dah..

Aku dpt bayangkan camana penuhnya rumah kau sampai tak cukup dinding nak letak ngan gantung barang he he he (sambil tulis ni aku ketawa berdekah2.. membayangkan)

sya said...

Si Miza kata.. itu drum kalau tak tau mana nak letak leh tumpang kat bilik dia..

bagus jugak sesekali kalau aku nak ilangkan tension boleh ler aku mengetuk2 drum..

Qismina said...

jual jer.. nnti kalu dah kawin.. beli jer yg baru.. nk simpan bnda tue sumer... alamaknyer rosak dulu laa... eheee

Erna said...

anie..memang pandai betul bujang anie beli barang..betul ani.jual aje dulu..nanti bila dah kawin, dia beli la lagi..kalau sesekali dia ketuk dram tu nanti..mau riuh rumah anie..adik aeez pun bolih belajar ngan abang dia cemana nak ketuk..

pB said...

akak

peti ais tu kalau dia nak jual, bagitau pB nyer ...

kakpah said...

anie, kena buat garage sale tu....

jalilah_jy said...

pd pandangan ilah. elok dijual pas tu simpan duit dlm asb..beranak juga duit tu wpun ciput..lama2 jadi bukit..pastu bole ler beli yg baru...ahakss...betoi dak?? kami ni asyik pindah randah 18 kali dah pecah habis brg2 perabot.. nasib baik beli tak byk..cuma pinggan mangkok jer beli kat pernama esok2 dah pencen ada juga ...kenangan..mentelah harga dok naik jer..yg turun hujan jer...hukhuk.. tapi nak tunggu pencen 5thn lagi..kalu pjg umur ok laa..kalu tak ..tak merasa laaa dok umah sdriri..

yuka said...

erm elok jugak jual dulu barang2 tu sebab dia pun taktau lagi bila nak kawen kan...bestkan semua anak2 dah tinggal sekali...

simah said...

akak kena pikir pikir mcm ni akak.. cepat dia simpan duit...cepat dia kawin...cepat dia pindah balik... so in conclusion... memang selagi akak ada peluang.... keep the son at home :0) dah kawin nanti kena share anak dgn bini dia :0)

Queen Of The House said...
This comment has been removed by the author.
Queen Of The House said...

Agaknya akak suka tak kalau dia jual drum set tu? Hehehe .... manalah tahu nanti terkejut tengah2 malam bila tiba2 drum berdentum-dentam!

anie said...

Ida...tulah...pikir2 balik...elok juga dia membeli...nanti ada rumah banyak barang dah ada

-------------------------

tEDl...betul tu...barang letrik orang kata kalau nak simpan ...simpan aje...kalau dah guna disimpan...nanti rosak

-----------------------

Puteri 1...alhamdulillah...banyak barang dah ada...senanglah nanti...

Hehehe...Untunglah bakal isteri dia ye...

-----------------------

Sya...memang pun rumah aku dah macam store dah...bilik Parhan tu...tak boleh nak masuk dah...

TV tu...nanti aku cakap kat dia...

Drum set tu pulak...aku nak buat training pepagi nanti nak buat kumpulan gig satu...hahaha

---------------------------

Qismina...nanti kalau nak beli duit lagik...hehehe...tapi memang TV & peti es tu nak jual kan

---------------------------

Kak erna...drum tu anie pun tumpang ketuk jugak...adik dia minat kat gitar dia aje...

--------------------------

PB...peti ais yang nak jual tu peti ais kecik 1 pintu tu...PB nak ke?

--------------------------

Kak Pah...hahahaha...ye lah...

--------------------------

Jalilah...beli kat penama tu dpt harga murah kan? Barang2 tu nanti kalau dia ada rumah mesti diangkutnya...kalau kawinnya thaun ni...okaylah jugak...kalau dia kawin tahun depan...rumah ni sarat ler...tapi dgr cik abang nak buat stor...okaylah jugak

--------------------------

Yuka...tulah...yang tak boleh simpan lagik tu nak suruh dia jual...alhamdulillah...bila semua dah duduk sebumbung hati jadi senang

-------------------------

Simah...tulah...buat masa ni sebelum dia kawin biarlah duduk dgn akak...anak2 depan mata hati senang...

Pandai aje simah eh...hhehehe

-----------------------


Queen...akak suruh jualkan aje...buat menyemak...pening kepala bila 2-3 orang ada hati nak mengetuk...gedebung gedebang...sakit telinga...

------------------------

cj'alhafiz said...

waaaaa....banyak tol barang2 dia....
pindah rumah pun kak anie gak yang urus...
bila nak berdikari nih...hehe.....

cj's update:
http://cjalhafiz-lifejournal.blogspot.com/2010/01/up-n-down.html

aNIe said...

cj...memang banyak barang dia...hehehe...

Masa pindah tu dia aje yg mengangkut barang2 dia dgn adik2nya...Ibu dia tukang amik gambar je...hahahhaa

iina said...

wah kak banyaknya brg dia.. elok juga kalau dia nk kwin krg brg2 dah ada.. tapi takut time tuh dah xleh pakai pulak.. hehehe.. jual jek leh buat topup duit sikit2

Faridrashidi.Com said...

Assalamualaikum,

Banyak barangnya.

Salam bersuai kenal. Jemput baca
http://www.faridrashidi.com/2010/01/24/sinar-mentari-selepas-pelangi/

Anonymous said...

mak aiiii byk nya barang...tp baik jual jer sementara ada harga...then simpan duit utk kahwin n beli brg2 letrik baru...brg letrik sekarang mana thn...tv dia pon gemok2 hehehe org now dah pakai yg nipis2 jer...

42' lcd pon leh dpt bwh RM3000...

masa zmn saya bujang dulu beli tv kecik jer peti ais mesin basuh semua share ngan member pastu bila nak kahwin jual lerr murah2...

lepas kahwin terus beli baru semua pastu la nih dok kira umur tv, mesin basuh, peti ais sbb sama ngan usia perkahwinan saya...

CuTeMiUt78 said...

wah.. banyaknya barang dia.. eemm tapi betul gak tu kak.. sok2 klu dah kawin senang.. tak yah nak beli2 lagi kan

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails