Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, December 24, 2009

MIL Wannabe...

Amboi!! Tajuk tak bleh tahan...kalau dalam drama...ada Datin Wannabe...tapi aku...Mother In Law Wannabe...

Munir bertunang pun belum lagik...bila pun tak tau lagik dah berangan...hehehe...tak salah kan...?

Ini bual bicara anak dan MIL wannabe...semasa Munir balik hari tu...

'Ibu...*** kata...nanti kalau nak buat majlis ...diorang nak buat kat Sarawak tau'


'Huh...!..Kenapa? Kan mak & ayah dia kat sini...'


'Yelah...tapi nenek dia masih kat sana...& kalau ikut sebelah ayah dia...dia jadi cucu pertama yang kawin...'


'Ohhhh....Wah!! Banyak le belanja tu...tiket kapal terbang lagik...'

'Dia kata abang dia kerja kat *** A***...nanti boleh dpt harga special...'


'Kalau masa kat sana nanti kita tak payah lah pergi ramai2...suruh ler dia buat reception kat sini jugak...'

'Tu lah...'

'Nir...kalau masa kawin tu nanti...kau kena pakai tak daun kelapa yang dianyam lilit kat kepala tu...'

Berdekah2 Munir ketawa...

'Hahahaha...Munir pun ada tanya dia ari tu...'

'Abih aper dia cakap...'

'Dia cakap ...Ingat orang kampung ke?'



Hahahaha....kami ketawa...aku terbayangkan orang2 Sarawak atau Sabah yang menari menyambut pelancung dengan lilitan daun kelapa yang dianyam atas kepala...mesti comel Munir kalau pakai camtu...

'Nir...kau tepon ler dia...usik dia...kata dia ibu tanya camtu...'

Munir terus mendail ***...aku ada kat sebelah dia...

'Ni ibu nak tanya ni...nanti kena pakai daun kelapa lilit kat pala tak?'

Munir kemudian ketawa berdekah-dekah....

'Ibu dia kata...kena ... & orang laki kena pakai cawat...'

'Hahahaahha...cakap kat dia kalau semua pak sedara pakai cawat nanti semua orang larikkkk!!'

Aku dah Munir tak henti2 ketawa...

Dah padan le ibu dengan anak...suka sangat nak mengenakan orang...

Kemudian Munir bersuara semula...

'Ibu...*** tanya Munir...dia kata...ibu okay tak?'

'Kau cakap aper?'

'Munir kata ibu okay...best...'

'Kenapa pulak dia tanya...'

'Ye le dia kata..selalu kadang dengar cerita mertua yang garang ... tak sebulu ngan menantu...'

'Alah...kau cakap je kat dia...ibu ni senang je...kalau dia pi shopping jangan lupa belikan ibu handbag je...bukan nak yg mahal2 pun...'

Sekali lagik aku & Munir ketawa....

Hmmm....ibu mertua...? Ada orang seram aje dengar perkataan tu kan?

Bagi aku...arwah mak aku adalah 'the best MIL in the world'

Aku dah bertekad...andai aku punya menantu...baik lelaki atau perempuan...aku akan menyayangi mereka seperti anak aku...aku akan memberi tunjuk ajar dengan ikhlas...kalau mereka tersilap...atau ada yang silap pada tingkah laku atau apa2 yang aku tak berkenan...aku akan menegur dengan baik...aku tak mau menjadi mertua yang suka menyindir...yang melihat segala yang dibuat menantu serba tak kena..suka mengeluarkan kata-kata pedas hingga anak menantu menjadi tidak suka untuk bersama. Aku tidak mau menjadikan anak2 serba salah...aku tidak mau menyusahkan hidup mereka...kerana bagi aku...kebahgiaan anak menantu adalah kebahgiaan aku juga....

Aku akan menjadi mertua yang 'best in the world...'

Okay!! Saper2 yang kat sana nak jadi menantu aku...cepat2 angkat tangan...isi borang sebelum terlambat...!!!




...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

29 comments:

sI tEDI said...

alahhhh..
aeez tecik lagik!!!

tulipurple said...

ahaks'....sy pun nk angkat tgn,bley?!
kak anie,sy dr sek siap doa selalu lepas solat moga dpt MIL yg best..alhamdulillah,Tuhan makbulkan doa sy.Moga akak dpt jadi the best MIL gak..go sis go!!

HappyIrfa said...

mil saya antara mil yang best dan sporting

Leeya said...

saya nak angkat tangan boleh??? hehehe....

wahhh..beshnya dapat ibu mertua cam akak ni..syok syok..hehehe..mesti happening kan..hehe..

Mak Su said...

hih hih, teringat kat Nyonya Mansur.... benih rumput ni tak baguslah, tukar benih lain!

wakakaka. kak anie best :)

silversarina said...

Pakai cawat ... sexy tu ...hihi.

Setuju dengan apa akak cakap bab mak mertua, kita sama2 jadi mak mertua yang disayangi menantu kita semua .. yeay bestnya ... boleh jadi MIL untuk mimi ke ....hehehehe.

Ida said...

Heehehe... Kak Anie boleh jadi MIL yang sporting!!

P/S: Rasa-rasa kalau book Aeez ok ke? hahahahaah... ;)

Erna said...

salam anie..seronoknya anie berangan jadi mertua..dan akak percaya..anie akan jadi mertua yang best in the world..akak dulu sekejap je rasa ada mertua...kawin 2 taun..mertua meninggal..selang seratus hari.je..dua2 dah tak de.

Kak anie said...

tEDl...hehehe...dia pun dah ada GF...hahaha

------------------------

Tulip...alhamdulillah...ibu mertua yang disayang menantu adalah mertua yg bertuah...kerana kehidupannya nanti akan ceria dengan riang ketawa anak2 & cucu

------------------------

Irfa...seronoknya dpt MIL mcm tu...susah tau nak dpt MIL yang sporting...

----------------------

Leeya...bolehhh!! Nak booking saper ...heheheh

Boleh beli kan begtangan tak? Pastu pi shopping2...alah...window shopping je... :p

------------------------

Hahaha...Maksu...Nyonya Mansur tu mata duitan...

------------------------

Rina...kalau orang muda seksilah...kalau yang tua...seksa...Hahahha

Betul tu Rina...akak suka tgk anak menantu dan mertua berbaik2...dan saling hormat menghormati...bertuah mereka yang dpt mertua atau menantu yang baik dan disayangi...

------------------------

Ida...hehehe...boleh..boleh...tapi princess nak ke?

Kak anie said...

Kak erna...apa yang terjadi semua ada hikmahnya...tp dpt juga merasa 2 tahun ye...anie tak dpt rasa bapa mertua...dia meninggal 3 bulan sebelum anie bernikah...

Insyaallah kak...itu azam anie...

sonata anak kancil said...

Salam...dah nak bermenantu rupanya Kak Anie ni...semoga jadi MIL sepertimana yang diinginkan! bertuahlah DIL / SIL dapat MIL ni...sapelah yang bertuah tu ye!

kak ina kl said...

salam aNIe..mak oii jauhnya nak gi bertunang....
insyallah semuga kita semua menjadi mil yang di sukai oleh menantu..chewahhh ina berangan ni..

Kak Elle said...

wah bukan main lagi mak ngan anak berbincang ... jauh nya org Sabah ye?

kakLuna said...

hehe teringat citer Kutub Utara Kutub Selatan (eh citer ni tgh diulang tayang di Tv1 tau!)

sorang org Melaka, sorang org Penang...mmg best MIL yg melaka tu.. ..x mcm yg Penang tu..smua dia nak atur...sabau je laa

hehe mmg org Melaka ni mertua yg best in the world kot?

iina said...

Insyallah kak.. boleh jadi MIL yang terbaik ;)

Zareda Norman said...

kak anie semoga kak ani dpt jadi MIL best in the world dan dapat menantu best jugak..

~ yus ~ said...

senyum sengsorang baca coretan akak ni.

Nak angkat tangan gak...bagi pihak anak boleh..haha!

Ezad said...

err... ada kosong lagi keeee??

kakpah said...

salam anie. pekabor..
betul cakap anie tu. supaya disayangi menantu, jadi le mertua yang tak cerewet.

KLMari said...

Citer pasal kawin dengan orang Sarawak ni, teringat sepupu member saya bebaru ni...Pengantin lelakinyer (sepupu member ni) siap pakai cawat and menari tarian sana lagi....mak pengantin pompuan juga...Yang seronok tengok tu, bapa pengantin lelaki pun sporting menari sama...cuma takdelah bercawat..kehkeehe

- kak ina - said...

hehehe... anak kita baby lagi... baby boy pulak tu... ;-)

Nong said...

Too early to congratulate MIL-to-be. Kak nong have gone through one and another one to come, feeling both happy and sad.

Happy dapat menantu and sad to let go of our beloved children...

zue said...

cayalah kak anie 'mertua-best in the world'

zue said...

cayalah kak anie 'mertua-best in the world'

aNIe said...

Sonata...memang bertuah...hahaha...masuk bakul angkat sendiri ni...

------------------------

ina...kalau tak berangan tak menjadi kan? Kena berangan lah dulu...hehehe

-----------------------

Kak orang Sarawak lah kak...hehehe...berangan dulu ni...

-----------------------

Luna...MIL orang Melaka ni kadang cakap kasar...hati baik...hehehe...tapi akak tak cakap kasar...lembut aje...hehehe

-----------------------

iina...berazam ni...insyaallah...boleh kan?

-----------------------

Zar...semoga apa yang kita lakukan untuk kebaikan bersama...kita akan mendapat apa yang kita inginkan...

----------------------

Yus...nak kalau perempuan masih ada harapan...hahaha

---------------------

Ezad...ada anak dara sorang kosong lagik...hahahha

---------------------

Betul tu kak Pah...mereka macam kita dulu jugak...baru nak belajar hidup...jadi apa salah kita berikan tunjuk ajar...atau menegur cara yang baik supaya mereka dpt menjadi yang terbaik

--------------------

Kak Nong...agaknya itulah perasaan yang sedang anie rasakan...happy dan sedih...

-------------------

Zue...memang kena cayer tu...hahaha

aNIe said...

Sonata...memang bertuah...hahaha...masuk bakul angkat sendiri ni...

------------------------

ina...kalau tak berangan tak menjadi kan? Kena berangan lah dulu...hehehe

-----------------------

Kak orang Sarawak lah kak...hehehe...berangan dulu ni...

-----------------------

Luna...MIL orang Melaka ni kadang cakap kasar...hati baik...hehehe...tapi akak tak cakap kasar...lembut aje...hehehe

-----------------------

iina...berazam ni...insyaallah...boleh kan?

-----------------------

Zar...semoga apa yang kita lakukan untuk kebaikan bersama...kita akan mendapat apa yang kita inginkan...

----------------------

Yus...nak kalau perempuan masih ada harapan...hahaha

---------------------

Ezad...ada anak dara sorang kosong lagik...hahahha

---------------------

Betul tu kak Pah...mereka macam kita dulu jugak...baru nak belajar hidup...jadi apa salah kita berikan tunjuk ajar...atau menegur cara yang baik supaya mereka dpt menjadi yang terbaik

--------------------

Kak Nong...agaknya itulah perasaan yang sedang anie rasakan...happy dan sedih...

-------------------

Zue...memang kena cayer tu...hahaha

jus call me ida.. said...

my MIL is the best..!
kadang2 orang cakap.. bukan MIL ajer yg suker menyindir2 pd menantu.. mak kandung sendiri pun ada yg suka menyindir pada anak yg dia tak favourite..
yg penting is good communication! and kesucian hati macam kak anie!

Kak anie said...

Ida...alhamdulillah...akak suka dengar mereka2 yang dpt MIL yang best...dpt pulak menantu yang boleh jadi best friend dengan MIL...lagik best...

Betul kata Ida...bukan mertua aje...kadang mak kandung pun suka lakukan itu...entah ..akak tak pandai pulak nak sindir2 orang ni...

CuTeMiUt78 said...

alamak kak.. sib baik kita dah kahwin,. klu tak.. blh jd menantu akak.. keh..keh..keh.. takpe la kak.. seronok kan bila ada mertua yg best cam akak..
kita tak merasa sebab takde mertua

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails