Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Tuesday, December 22, 2009

Dah Siap...!!


Rasanya lagi 2 minggu budak2 dah mula sekolah kan? Tak lama lagi...

Teringat masa dedulu...kalau nak buka sekolah aje mesti ade iklan kat TV...

Mula-mula ke Bata...
Kemudian ke sekolah...
Hati riang gembira...
dengan kasut...
Bata...

Tapi semalam aku tak pergi beli kasut lagik...mungkin esok kot...

Semalam aku cuma borong baju2 bebudak 2 orang ni. Sorang sekolah menengah dan sorang sekolah rendah. Yang sekolah rendah tu...baju semua dah tak muat. Nyah kenapa lepas bulan Raya kelmarin...dia semakin sihat.


Seluar semua dah tak boleh di zip...jadi tahun ini semua untuknya serba baru...tersenyum lebar dia.

Mula2 aku nak bereskan yang menengah dulu...dia nak beli baju yang selesa dipakai...jadi sampai aje kat shopping tu semalam terus ke kedai Prof****...baju aje dah RM35 lebih...seluar sepasang RM50...

'Pasal kau nak beli yang mahal...seluar beli selai je...'

Untuk yang sekolah menengah 2 helai baju sepasang seluar...saje je belikan sepasang seluar sebab rasanya seluar lama ada lagi sepasang.

Kemudian kat luar ada jual baju2 sekolah Canggih...itu untuk sikecik...dia dpt 3 helai baju & 2 seluar...cukuplah...sebab nanti dia ada track & t-shirt sukan.

Masa nak membayar tu...si abang ternampak ada jual stokin sekolah dia terus mencapai 2 pasang stokin Nike...si kecik pun nak Nike...aku terus tengok tanda harga...Hah!! Stokin aje nak RM16...

'Ehhh!! Dah letak balik...stokin tak payah nak beli yang mahal2...kau balik sekolah nanti...pastu kau guna main bola...balik aje kau campakkan sana sini...beli yang murah aje.'

Bukan ayah dia tak bekalkan duit lebih...tapi saja aku tak nak belikan yang mahal2 untuk mereka sebelum diorang pandai menilai dan pandai menjaga harta mereka.

Mendengar aku membebel...masing2 meletakkan stokin itu dan mengambil stokin yang biasa2 aje...hehehe...

Selesai aje mencari pakaian kedua2nya...perut pun dah berkeroncong...terus aje kami ke kedai Nasi Ayam...permintaan dari anak2..

Dan biasalah...sementara menanti makanan dihidang...diorang nak posing2...













Ayam Roasted pilihan anak2...















Balik saje terus kemaskan barang2...ni baru 2 orang...kalau orang yang anak ramai tu...beratus2 terpaksa dibelanjakan untuk persiapan permulaan sekolah.



...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

14 comments:

sI tEDI said...

untungnye aeez
dapat semuanya baru..he he he

Leeya said...

hehehe..comel aeez..suma dpt baru..

anak2 akak mmg suka makan nasi ayam ek..cam sedap je..

KLMari said...

Shopping barang sekolah anak sulung saya alhamdulillah dah siap last 2 weeks..tu pun saya dah filter dulu a few days before beg beg yg ada kat sogo tu, dah tau kat area mana yang dia boleh tengok, baruler bawak dia and tak bagi dia gerak jauh jauh..keheehk..karang buatnya dia berkenan beg yang seratus lebih, uishh !! Tak bley haaaa !!! Belajar berjimat....:)

zany said...

kak anie, saya suka beli barang sekolah awal. waktu macam ni dah takde benda nak fikir dah, tinggal yuran je.

perasan tak, kasut sekolah sekarang takde kualiti, cepat haus tapak depan, berlubang jadinya. part lain ok lagi. anak saya tukar 4 pasang kasut setahun kerana tu.

PINATBATE said...

Syukur saya dah selesai urusan sekolah kakak..
sekarang tinggal yg dua org tu lagi..tu pun tak semua baru kak..mana yg boleh pakai lagi tu...guna sampai betul-betul hancur..hehe..sakit kak hujung tahun..;)

Zareda Norman said...

kak anie, zar anak sorang ratus ratus juga beli baju dan kelengkapan lain.. tu belum yuran taska, van, kafa, tusyen lagik

Kak Elle said...

kesian Farhan dpt sehelai seluar aje...ibu ni mengira pulak...biarkan lah beli 2 helai ni kan musim hujan ibu....hehe

Kak aNIe said...

tEDl...yang lama semua dah tak muat...dia naik bagai dipam pam...hahahah...marah dia kalau baca ni...

-------------------------

Leeya...anak2 akak memang suka makan nasi ayam...akak nak ajak pi restoran Pak Kenny...tapi diorang tak nak...

---------------------------

KLmari...alamak...beg sekolah tak masuk pulak dlm list...nampaknya akak kena carikan jugak untuk diorang beg lah...Fareez dah 2 tahun guna beg sekolah yang sama...

Memang kena belajar berjimat...hehehe...kalau tak bebudak sekarang tau nak yang branded aje...

----------------------------

Zany...kak anie tak beli dulu...sebab takut nanti buka sekolah tak muat...anak2 akak ni sukar dijangkakan...kalau naik sekejap aje...hahahah

Memang betullah...kasut sekolah memang tak tahan...sekejap dah koyak...Fareez tu pun selalunya kena beli baru dlm pertengahan tahun nanti

--------------------------

Pinatbate...betul...kalau anak2 bersekolah setahun atau 2 tahun satu boleh berjimat...yang masih boleh guna boleh diwarisi...

Itu belum masuk yuran buku dan yg lain2...semua duit aje...

---------------------------

Zar...sorang pun dah beratus2 kan?

Yang ramai tu ntah camaner ler agaknya...

---------------------------

Kak...ayah dia telefon suruh belikan lagik sepasang...hahahhaa...mak dia pandai nak kelepet duit...

Erna said...

salam anie..akak lom dapat lagi anie.cerewet pulak dia kali ni..rasa dah bujang agaknya..he he..dia pulak kena pi sekolah...3 hari..buka sekolah agama..sekolah krk..cik gu ada bagi homework sebelum cuti.tu yang cik gu nak tengok...

ILA said...

Ila lak...
Lum siap spenuhnya..
gomen tak kasi bonus..terpaksa lahhh..kluarkan duit simpanan dia orang..keskesss...
ada adil??

Anonymous said...

saya pon beratus ratus ratus ratus habes...terkenang zmn kecik2 dulu ermmm...rezeki masing2 kan...

oren said...

tahun dpn mira masuk drjh 1, so bulan nih mmg kena g beli brg2 skolah..takat nih dh beli 2 pasang baju kurung dan sepasang kasut cokia..stokin dan tudung tak beli yg baru, sbb yg lama masih elok..cuma beg skolah jek blum beli..suh ayahnya plak sponsor :P

MULAN said...

yeah, beli dan beli... hehee.. biar siap awal2 kan..

Kak anie said...

Kak erna...bebudak bila dah besar memang cerewet...samalah ngan Farhan tu....dah pandai nak melawa...hehehe

--------------------------

Ila...larr...takde bonus plak ye...kenapa takde bonus kan? Kalau ada dpt jugak membantu...

Tak pelah...mana tau tahun depan bonus berganda pulak.

-------------------------

Anon...dulu2 bebudak pakai aje apa yang mak ayah belikan...hentam saja...murah pun murah lah...asalkan baju baru...sekarang ni...anak2 dah lebih mewah...

-------------------------

Oren...tak kesah le apa pun..cokia ke idak ke...janji ada yang baru untuk buka sekolah nanti...hehehe...

Beg sekolah anak2 pun sekarang dah berpuluh2...

---------------------

Mulan...ada orang lagik awal dah siapkan...akak ni kira dah ujung2...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails