Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, February 5, 2009

Terima kasih...

Berhari-hari aku tak menjenguk blog...(aku selalu menangis bila melihat gambar Rona di blog) begitu juga aku tak melawat blog kengkawan. 2-3 hari hati ku masih merasa sedih...malam kejadian itu aku tak boleh nak melelapkan mata....wajah Rona terbayang-bayang.

Membaca komen2 kengkawan kadang2 pun membuat aku sedih...namun aku berterima kasih kerana ramai yang bersimpati dengan Rona dan memberi aku semangat...Terima kasih ...




Zareda , zino, PINATBATE, Neeza Shahril, Intan Rosnitta, Oh-Sugar , iina, Kak Elle, Norabella, Ummi365, ilah1908 , AZWA, pB, ^ez^, HappyIrfa, ~ yus ~, sally, Abang Long, maklang, Mamamanja, jus call me ida.., silversarina, hanimndroid, KV, MULAN, uda, Anonymous, Mak Su, Masy , umeboshi, Mya, RaFFLeSiA MeRaH , © EM Muhammad, ILA, zany , cikMilah, Cat Cat, sya , Mama Rock, ez, razlyen78 , Laracroft74 ... (maaf aku tak dpt membalasnya satu persatu...namun apa jua nasihat dan kata-kata yang diberikan tetap aku ingati...)



Mungkin kalau ada orang yang tidak faham rasa macam aku ni mengada-ngada...tapi pada siapa yang pernah memelihara binatang kesayangan...memang kematian binatang itu akan membuat kita rasa kehilangan.



Begitu juga dengan aku...hari2 selepas Rona pergi...aku terasa kehilangan...melihat anak2 yang lain bermain2 hati menjadi hiba...hiba kerana kalau tak selalunya mereka bermain bertiga. Merenung wajah Markonah memang membuat aku bersalah...tiap kali mengusap Markonah aku akan berkata.


'Maafkan aku ye sayang...' sehingga sekarang aku masih berkata begitu padanya.



Entahlah...bila melihat anak2 kucing tu...aku terasa mereka itu bagai anak2 kecil yang masih baru mengenal kehidupan....riang bermain bersama-sama. Itulah yang membuatkan hati aku rasa sedih.



Tinggal yang berdua ekor ni Ude dah pesan jangan ambil2 gambar mereka lagik...memang dari dulu dia kata...



'ibu orang kata kalau selalu amik gambar kucing...nanti kucing tu tak panjang umur...' macam yang dikomen oleh Ilah1908.



Tapi...mungkin itu semua secara kebetulan...dah ajal Rona kan?..tapi aku tak berani jugak nak amik2 gambar dah...hehehehe



Semalam semasa aku menelefon ibu mertua bertanya khabar...dari hujung talian aku dengar dia ketawa2 mengusik aku...



'Kenapa anie?..Ma ingatkan kau nak jemput kenduri baca tahlil...anak kucing tu dah meninggal 3 hari...'



Aku langsung tak boleh menahan gelak aku ketika itu.



Memang bila diingat kembali...aku jadi malu menangis depan mertua macam budak2 kecil hari tu...



Buat kak elle...komen yang kak elle tinggalkan buat anie tersenyum....memang buruk bebenor agaknya mak budak menangis meraung ye...hehehe



Walau bagaimana pun apa yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kini anak2 Markonah yang lain mendapat perhatian dari kami sama rata. Dan kami lebih berhati-hati bila nak masuk atau mengeluarkan kenderaan. Markonah juga tak jadi kami kembirikan dulu...aku nak tunggu dia beranak lagi...aku nak dia dapat anak macam Rona...semoga permintaan aku dikabulkan.



Dan aku harap Markonah dan Rona dah memaafkan aku...agar aku boleh lebih tenang.






...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

26 comments:

Queen Of The House said...

Kak Anie ... lama I tak bloghop, terbaca pulak kisah sedih Rona. Hope you dah okay, tak sedih sangat lagi.

UnGu VioLeT said...

salam singgah... nice blog!! ade mse, singgah ke blog mar pulak yer.. tq..

Kak Elle said...

dah lah tu jgn di ingat2 kan lagi umur Rona tak panjang nak buat cam mana kan?

sori lah kalau saya tegas sangat pada komen yg lalu ye...hehe

gelak saya nak buat tahlil 3 hari tu pandai MIL buat lawak.

zareda said...

kak anie

memang kalau org tak faham, mesti dia ingat cat lover ni mengada ngada.. kucin mati pun nak meraung.. tapi tu lah.. zar sendiri pun memang cat lover, nak buat cam ne.. kucing sakit, kita pun sakit, kucin tak balik sanggup pi mencari.. layan kucing macam layan anak.. ehhehe

© Opah De said...

Kak aNIe...
Sapa yang kata Kak aNIe mengada-ngada, maknanya dia orang tak ada hati perut dan perasaan terhadap apa saja yang kita sayang. Don't worry, kakak... kami sayang kakak.

^ez^ said...

xpe kak anie..jgn igt lg ye..ez pun ambik masa yg sgt lama nk lupakan kucing2 yg da mati tu.tak tgk gmbr2..simpan je..huhu..

org yg tak bela kucing mcm kita ni mmg tak leh paham..hehe..

harap2 markonah dpt la beranak byk2.so meriah cket.umah ez ada 10ekor.byk kan?plg best kalau time nk bg makan.masing2 cam kebulur tak mkn seminggu.padahal sehari mkn 3-5kali..

mmg seronok bela kucing ni kan akak.. (^_^)

aNIe said...

Queen...akak dah okay dah...alhamdulillah...ramai kawan2 yang sama2 berkongsi pengalaman...

-------------------------

Salam ungu violet...akak dah singgah dah blog mar...salam kenal dari akak

--------------------------

Kak elle...tulah pasal...kenelah terima hakikat yang umur Rona tak panjang...terima kasih pada akak yang bertegas...hingga buatkan anie tersenyum baca komen akak tau

-------------------------

Zareda...memang betul...kalau belai2 kucing siap cakap...'Rona nak aper nak?'...macam anak...hahaha

--------------------------

OD cayang...thanks...akak pun sayang OD tau..

Thanks for the sms...

--------------------------

^ez^..seronok kan kalau time bagi makan tu...berebut2...yang kecik & yang besar pun sama...seronok...

maklang said...

syukur akak dah ok sikit...

Ummi365 said...

salam kakak ku tersayang... janganlah sedih lagi ya. Nanti ummi bagi cekelat arab nak tak? Eh cik abang pun nak balikkan , nanti mesti banyak cekelat arab dia beli untuk menyinari hati kak anie kan. cekelat tu kan manis, semanis senyuman kak anie.. senyum eh...

oh buat tahlil tak nak jemput ummi ke? hahaha

Ajzie said...

lama tak dtg ke sini kak anie.. harap semua ok yea..

salam
ajzie

Norabella said...

Kak Anie, dulu Nora punya seekor kucing mcm Rona tu. Mak beri nama Nanu...sempena kesemua nama anak2 dia yg bermula dari N. Kita hidup bersama selama 18 tahun. Bila dia mati kak, adik lelaki Nora yg waktu baru bertunang menangis tak malu2 depan tunangan nya tau! Kita berempat (termasuk 'Arwah' Nanu) sangat rapat - so kak Anie bayangkanlah betapa sedih nya kami.
Sejak itu, Nora & Nordin mmg sayang kucing jugak tetapi tak mau terlalu rapat ngan kucing lain sebab tiada gantinya 'Nanu' di hati kami.

ILA said...

Kak, mgapa kita masih 'fanatik' dgn pantang larang tu sangat..??
JIka ianya masuk dlm fikiran dah tentu mbuatkan hati kita bertambah 'lumat'& semakin 'sakit'..
tahun lepas ila ada ambik pic si 'STOKIN' iaitu kucing ksyangan mak mertua..selang 3 hari dia kena langgar & mati.Than MIL call huby ila ,just inform semata2 nak kasi tau kucing dah mati selang 3 hari slepas ila ambik pic si stokin.rasa bersalah gakkk...
seolah kesalahan itu di letakan dlm diri ila.Tapi bila fikir byak kali....ila istigfar banyak2...huhukk..
bukankah..hidup & ajal ini milik TUhan?? Kucing pun makhluk tuhan juga kan kak...??
Semoga anak2 Rona membesar dgn baik.Setiap perkara tu, mesti ada 'keajaiban' yg ingin di berikan pd akak.Salam Ceria.

kucing ila..si miki dah de kawan baru si Dora.Tapi Miki 'bengang' cos Si Dora dtg umah kami dah 'termengandung'..hai yahhh:P

ILA said...

Ehh..maaf!!ROna bukan mak kucing rupanya...
sory kak..teeersalah faham;)

Mamamanja said...

betul ler kak...
MM pun ada dengar kata x elok amik2 gambo nih nanti dia x panjang umor. kucing MM tu camtu la... selalu amik gambo coz cute sangat. kan dah x panjang umor.. huhuhu

apapun alhamdulillah akak dah ok..
jadik ker wat kenduri tu hehehehhe

RaFFLeSiA MeRaH said...

kak anie....emo kak anie ni sebijik mcm mak sy, tiap kali kucing mati mesti dia nangis, ni masa mak sy duk kg dulu la, kalau nak tanam kucing tu, mesti dia yg galikan lubang dulu, pastu mesti sy yg kena tanamkan bangkai kucing tu....huhuhu....takperla kak, lame2 nanti emosi akak tu ok la...

HappyIrfa said...

adui..klakar mil akak ni.

zue said...

kak anie..dah jgn sedih2 lagi..markonah boleh beranak lagi tu.

Neeza Shahril said...

bagi orang yang memahami erti kasih sayang, mesti terharu dan turut sedih..
tak kira lah yang mati tu kucing ke.. ayam ke.. itik ke.. bila kita dah sayang, jalinan kasih tu dah terbentuk..
neeza pun sedih walaupun neeza tak pernah dapat pegang Rona..
sabar ya Kak Anie..

zino said...

makna nya si rona tu dekat di hati anie.. si markonah tu paham tu.. nanti dia bagi baby yg lain pulak.. lebih comel dari rona.. atau se iras rona..

AZWA said...

Memang rasa guilty sangat menyebabkan kematian kucing kesayangan kita kan...but life has to go on..semoga impian kak anie terkabul.

anita kema said...

kak,
takpe kak, jgn sedey2 ok. Patah tumbuh hilang kan berganti, inshaAllah.

p/s: teringat kucing kitaorg dulu nama putput, mak siap bawak tido ngan dia lagi... anak sendiri pun takde can ngendeng. huhuhu...

Intan Rosnitta said...

Salam Kak Anie,

Lega bila baca cerita akak kali ni... dah ceria sikit. Alhamdulillah..

:)

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

saya dah puas dah menangis pasal kucing mati ni..yg kita sayang jer mesti mati walaupun kenkadang kecederaan dia tu tak ler teruk sgt..

penah gak kucing saya nama Lan mati sbb masa dia jatuh dr bumbung dan kebetulan buah kepala kat belakang rumah pun gugur dan terkena kat dia..mati ditempat kajadian..

ada jugak yg nama Anjeli..punyelah sayang sampai dia penah naik atas kepala saya semata2 nak gigit idung saya..mmg mesra giler dgn kucing tu..tp mati jugak bila nak melintas jalan...
yg pasti kesedihan saya disaksikan oleh semua pelajar yg tinggal kat asrama tu sbb saya berniaga makan kat situ dan dikenali hehe...
ada plak budak lelaki sampai tanya nape akak menangis sampai teruk gini..bila diberitahu akak ni kematian kucing..dia tepuk dahi..laa ingatkan kene tinggal pakwe hehehe...

tp dah byk sgtlah..masa tgh mengandung anak pertama kucing saya nama Seri..dia mati sbb suami langgar..tak sengaja sbb dia tak perasan pun Seri tu ada kat belakang kete...
Bila saya balik keje baba bitau yg Seri dah takde..saya terus tak kuar bilik..menangis jer dan tak makan sbb sedih sgt..

Itulah last saya sayang kucing..lepas tu saya berjanji dlm hidup saya..saya takkan sayang kucing lagi...sampai bila2..

tamat hehehe...

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

tp yg peliknyer kan..yg kita tak sayang tu leh hidup lama sampai rasa nak bunuh dia mati cepat...

dah makan racun pun masih lagi hidup tu...

sbb apa tau benci...dia makan anak dia sendiri...benci tau benci..

Abang Long said...

Itulah perasaan halus seorang manusia yang ada jiwa.

Kak Long said...

Suka baca cerita ni. Sedih ada, nak tergelak pun ada. Kehilangan apa jua yang disayang memang sedih.

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails