Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Sunday, February 1, 2009

Andainya...

Seandainya aku diberi peluang untuk mengundurkan masa...pasti aku ingin mengulangi hari ini...kerana...

1st February...aku telah melakukan satu kesilapan yang aku sendiri tidak dapat memaafkan diriku...

2 hari sibuk melayan ibu mertua di rumah...2 hari juga aku tak dapat mengusap...mengulit...mengendong...mencium kesayanganku Rona....

Tapi tengahari tadi...ketika aku keluar untuk ke rumah adik iparku di KL bersama mertua...aku sendiri telah melanggar Rona...

...betapa cuainya aku hari ini...

...selalunya aku akan memeriksa dahulu anak2 kucing itu yang sejak kebelakangan ini suka bermain di bawah kereta....

...ketika diberitau oleh pembantu MIL bahawa ada anak kucing yang terlanggar semasa dia ingin mengunci gate...aku lantas bekejar ke tempat yang ditunjuk...

...aku terus meraung....menangis ...meratap...aku mengucap berkali2...aku dah tak menghiraukan lagi ibu mertua yang menanti di dalam kereta...aku menangis dan memohon maaf berkali2 pada Markonah yang menjilat2 anaknya yang sudah terkapar di tempat kejadian. Betapa hati aku bagai disayat....anak kucing kesayanganku...aku yang menyebabkan kematiannya...bagaimana mungkin aku memaafkan diriku ini...

Aku menangis seperti anak kecil yang kehilangan sehingga jiran sebelah bertanya...

'Kenapa kak...?

'Rosni...akak terlanggar anak kucing akak...anak yang paling akak sayang pulak tu...'

Pada mulanya Rosni tersenyum melihat aku...tapi bila melihat...aku bersungguh menangis seperti anak kecil...dia terus bersuara...

'Sabar jelah kak...nak buat camaner...'

Aku masuk semula ke dalam kereta...setelah Rona ku alihkan ke dalam kandangnya...

..aku mencapai telefon dan memberitau Ude yang ketika itu sedang bertugas di Finas...

Dalam sedu sedan...aku dengar Ude dah kehilangan kata-kata....

Aku terus memandu sambil menangis...air mata tak boleh berhenti keluar dari mata ini...aku dengar Fareez menangis tanpa henti di belakang...

Sesampai di rumah adik ipar...berita kematian Rona menjadi topik utama. Zilah melihat aku yang menangis lagi dengan linangan airmata....

'Kak anie...nak buat camaner...dah ajal dia...'

'Ilah...kalau org lain langgar akak boleh terima...ni akak yang langgar sendiri...'

'Tulah kak anie...kalau kita pelihara binatang...camnilah...kita kene terima bila kita dah sayang...bila dia mati kita akan sedih sgt...macam ilah dulu...Tompok mati berhari2 Ilah menangis..tu sebab sekarang Ilah takmo pelihara kucing lagik...sebab kucing ni selalunya mati terlanggar...'

Aku terus masuk ke bilik Zilah...membaringkan diri dan menangis lagi...aku call Sya...aku menangis lagi...

Dan malam ini sekembalinya Ude dari bertugas di Finas...Ude mengambil Rona yang aku letakkan di dalam kandang berselimut dengan kain untuk ditanam.

Ude menangis teresak-esak...kerana dialah yang selalu memberi mereka makan...sambil membelai Rona...aku dan Ude cium dia buat kali terakhir...sebelum dia ku tanam berdekatan dengan tempat Mica bersemadi di belakang rumah...

Selesai menanamnya...aku terus membaringkan diri dlm bilik dan menangis lagi...Ude juga ke biliknya membawa hati yang sedang hiba...begitu juga Farhan...yang aku lihat jarang menangis tapi hari ini dia menangis di bilik kerana kehilangan Rona...

Tatkala aku menulis entry ini...airmataku masih belum mahu berhenti...yang paling menghibakan hatiku ialah...Markonah seperti kehilangan sesuatu...keluar masuk ke dalam bilik ku untuk mencari anak kesayangannya yang 'hilang'...Bagaimana dapat aku memaafkan diriku ini...???

Ingin ku abadikan gambar Rona buat tatapan ku selamanya...

Andainya dapat aku mengundurkan masa.....



Rona & Roni yang sdg tidur...lihatlah betapa comelnya dia...




Gambar terbarunya...yang ku ambil pd hari Jumaat 30/1

Gelagat dia yang suka tidur di mana saja dia suka...



Gambar terbaru juga...gebu sungguh dia kan?


Inilah kegemaran dia akhir2 ni...suka tidur di celah2 kenderaan...


p/s...Aku masih bersedih...maafkan aku andainya aku tak berkunjung balas ke blog kawan2...dan maafkan aku kerana belum dpt membalas komen di entry sebelum ini...

...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

50 comments:

zareda said...

Sabarlah kak ani..

memang comel si rona.. bulunya rintik tupai. Macam si kitty zar baru ni kena gigit dgn anjing sampai berlubang perut dia.. kami rawat.. hari hari cuci.. dah kering pun luka tu dan kitty pun dah ganas balik mencekau kaki orang..

zino said...

sesuatu yg telah berlaku merupakan takdir yg telah di tetapkan.. kita jangan sesekali menyesali takdir yg berlaku.. apa yg perlu kita lakukan ada lah redha dan bersabar dengan ketentuan Allah..

cuba anie fikirkan kalau lah ahli keluarga lain yg menjadi penyebab kematian rona bagaimana agaknya perasaan anie..

bersabar lah...

PINATBATE said...

saya pun ikut sedih baca sambil tengok gambar Rona yg comel tu..

Sabarlah kak Anie..Allah jua sebaik-baik tempat kembali..semua kejadian ada hikmah nya..

Neeza Shahril said...

hampir menangis neeza baca entry ni.. neeza bayangkan diri neeza di tempat kak anie..
memang sedih bila kita sendiri yang buat macam tu
tapi dah takdir Allah kak..
sabar lah ya kak..

Intan Rosnitta said...

Salam Kak Anie,

Intan turut sedih baca citer akak. Sabar byk2 Kak Anie.

Allah maha mengetahui...

Oh-Sugar said...

hurm..

qas pasti, rona akan sentiasa ingt dan hargai kasih sayang k.anie pada dia. mungkin disana lebih baik untuk dia.

:)

iina said...

Sabar kak.. pastinya dia juga tahu akak tak sengaja.. jangan terusan salahkan diri akak.. tabahkan hati ye kak

Kak Elle said...

Dah anie jgn menangis lagi sampai sini akak dengar tau:)amek tissue kesat airmata tu dan pergi basuh muka juga...tak baik anak2 nampak mak meraung sampai gitu pulak.

sudah takdir dia pergi awal dr adik beradik nya nak buat cam mana kan...bukan sengaja nak melanggar dia..

sabar ye sori lah akak kena tegas memarahi anie tadi....hehehe

Norabella said...

Kak Anie, sabar ya. Sudah suratan takdir.

Take care,

Ummi365 said...

sabarlah kak anie. ada hikmahnya tu. mungkin allah akan bagi yang lebih gebu dari roni. senyum sikit :) hah macam tulah ...

ilah1908 said...

salam k.anie, sedih nya ilah baca kisah ni. teringat ilah sorg jiran di kem wardieburn kucing nya kena serang dgn 5 ekor anjing pd jam3 pagi...ilah lihat kejadian itu tapi xtahu pula kucing dia yg diserang.ingat anjing bergaduh jer.
satu keluarga nagis bgkak mata.sampai seminggu masih sedih...
kak.. maafkan ilah nak ckp... ada org kata, kalu kita amek gambar kucing2 kita...x lama lepas tu kucing kita akan ditimpa .... ilah malu nak tegur pada mula2 mbaca ruangan kucing kak terdahulu tu... takut kak sensitif...maafkan ilah...sedih nya hatiku.. bersabar ya kak..

ayumkay said...

salam kak anie :)

takpe kak, banyakkan sabar. ajal dia dah sampai. mana tau lepas ni akak anie dapat lagi yang lebih comelkan ;). sabar ya kak.

AZWA said...

Sedihnya...tambahan pulak melihat gambar2 Rona yang comel di celah kereta itu.

Kami dulu pun suka sangat bela kucing. Tidur pun dengan kucing. Sehingga la satu ketika selalu sahaja kucing2 kesayangan itu mati akibat kena langgar oleh ayah azwa. Hingga sekarang kalau nak bela kucing kena kurung sebab takut kena langgar.

Sabar kak anie ya...

NJ@goboklama said...

Kak Anie,qisst pun pernah nangis gitu bila kucing peliharaan kena langgar. Bila fikir2kn,camne lh perasaan seorg ibu bila kehilangan anak,ya Allah, tak dpt nk digambarkn.... Sabar ye kak Anie, qisst ada banyak ekor kucing, kak Anie nk satu tak?

pB said...

Salam Kak Anie


yang hidup , akan mati
itu sudah pasti


banyak kan bersabar


pB pun pernah gak terlanggar kucing . Sama kes dengan kak anie jugak ...

^ez^ said...

hmmm..saya pun tumpang nangis sekali sbb saya mmg jenis sygkan kucing sgt2. :(

sabar ye kak.jgn tgk sgt pictnye.tggu akak ok betul2 baru tgk balik.tak sengaja...xpelah.sabar ye..

HappyIrfa said...

SALAM KAK ANIE..
sedihnya.nak buat camner dah ajal dia.nak kebetulan di tangan akak.
saya sedh gak ni,sampai meleleh air mata.harap kawan sblh x perasan..

~ yus ~ said...

sabar yer kak. Akak pun bukan sengaja nak melanggar dia kan. Cari penggantilah kak, harap dapat mengubat kesedihan seisi keluarga. Take care...

sally said...

Tu yg malas nak bela dan sayang kucing tuhh..

Bila Puteh mati, saya menangis berhari-hari..tiap hari pi siram kubur dia. Tiap kali siram nangis, tiap kali tabur bunga, nangis..

Sabar ya kak aNie..ajal Rona dah ditakdir...pun 'TER' kann..bukan sengaja..

Abang Long said...

Wahai kekanda aNIe, ingatlah, semuanya itu PINJAMAN dari Allah. Bersabarlah.

maklang said...

banyak2 bersabar kak..

semua yang hidup akan pegi jua akhirnya..

tak tau nak kata apa..sebab pernah mengalami kematian kucing kesayangan...nangis jugak :(

Mamamanja said...

comel kak.
sedih gak baca entry akak ni
MM pun pernah kehilangan kucing kesayangan. sejak tu x penah bela kucing lagi

jus call me ida.. said...

salam kak lady..harap kak lady bersabar.. sudah qada' dan qadarnya begitu kak.. akak pulak telah dipilih olehNya sebagai perantara.. jangan diikutkan hati..
Saya pun pernah dipilih olehNya untuk perkara macam ni.. kita rasa Masyallah macamana aku boleh careless.. peristiwa tu pulak berlaku sehari sebelum pernikahan saya..dan kucing itu mati tersepit di gate rumah saya ( yang jenis tolak2).. sampai saat ini mmg saya tak boleh luper betapa mengelupur kucing tu sebelum mati..sampai saya berdoa mudahkanlah kembalinya kucing tu kepada Illahi.. (kalau orang dengar mesti pelik). Tapi saya rasa ini adalah salah satu cara Allah menguji kita, akan mengambil apa yang paling kita sukai.Saya masih lagi bela kucing.. kerana kucing ni binatang peliharaan yang Nabi sukai.. kita bagi makan pada dia dah kira sedekah.. Anggap sahaja ajalnya sudah tiba dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.. Sabar yer kak..

silversarina said...

Salam,

Saya yang kurang suka kucing tak dapat tahan airmata baca entry ni, tapi memang dah ajal Rona, akak janganlah salah diri akak, dah takdir semuanya.

Take care dan salam buat semua .

hanimndroid said...

time will heal, insyaAllah, semoga akk sekeluarga dapat tempuhi dgn tenang...

KV said...

tingat kucing kv dulu. Abg yg bawak blk. Kaler hitam, gebu dan jari enam. Mmg syg giler. Satu hari abg sendiri yg terlanggar. Mmg satu rumah menangis. Abg ipar yg tolong tanamkan. Sejak tu kami tak pelihara kucing dh walopun ayah cari kucing kaki enam sbg ganti, tp mmg tak sama.
Sabar ye kak anie.

MULAN said...

sabar kak anie... memang comel rona tu..

uda said...

lahai comeynya si rona. lagi comel dari rona roni makaroni kat tv tu.

kak anie, uda dulu penah nangis gitu gak sampai takleh tido malam masa kat asrama, sbb hujung minggu mak datang bgtau kucing kesayangan yg dah bertahun2 bela, makan tido sama-sama, tiba-tiba jatuh sakit pastu mati.

sabar ek kak.

Anonymous said...

kak pls comfort si ibunya....

Mak Su said...

pernah gaks alami. anak saya ler yang kesedihan, sedikit, sebab hubby tergelek anak kucing tu, yang dok lari-lari kat belakang kereta time hubby undurkan kereta :(

Masy said...

huhuhuuhuhuh akak jgn nanges2 lg ok huhuuh

umeboshi said...

ume pun numpang sedih jugak. didoakan moga k.anie dan family tabah dan sabar byk2...

Mya said...

huhu.. sabar kak..

RaFFLeSiA MeRaH said...

alahai comelnya rona tu yer kak....kalau family kitorg panggil kucing bercorak camtu, cicak...apepun sabarlah byk2 yer, memang dah ajal dia takat tu jer kehidupan dia...mgkin kalau akak x langgar dia, dia mati dgn cara lain, sakit ker, mati tiba2 ker, tercekik tulang ker, so, jgn salahkan diri sendiri...dan memang bukan kehendak akak pun dia mati, dah memang akak x sengaja....moga2 2/3 hari ni mood berblog akak akan bermula semula....

© EM Muhammad said...

Kak aNIe cayang...
Janganlah bersedih, kak. Rona tahu akak tak sengaja. Jangalah akak terus-terusan menyalahkan diri sendiri. Sabar Kak aNIe.

ILA said...

Salam KAk Ani,
uiii..bergetar hati ila bila mbaca entry ini. pasti sukar utk mlupakan si Roni.apatah lagi dah anggap seperti kluarga sndiri..
Kalau ila kat tmpat akak..rasa terkilan gakkk..

kbetulan entry ila pasai MIKI. tak larat nak jaga dia dahhh...semakin tua..dia dah malas nak mandi:(

zany said...

alahai sedihnya kak, boleh rasa macam mana akak rasa, lebih2 lagi sendiri terlanggar, tak apalah kak, dah ajal dia macam tu

Kami sekelurga pun pernah on the way balik rumah bertembung melihat kucing kesayangan terpenyet atas jalan, dah kena lenyek oleh kereta, automatik meraung satu family daripada bapanya hinggalah anak saya, sebab jenis suka kucing dan kalau bela, feeling tu kuat sangat.

cikMilah said...

memang sedih kan, tapi tak usahlah bawa rasa bersalah tu berpanjangan. Mungkin ini peringatan supay alebih berhati-hati. Pemergiannya mungkin galang ganti pada sesuatu yang lebih berharga..
Senyum sikit...
:))

Cat Cat said...

Kak Lady,
Sabar ya... It was an accident and it's beyond our control...

May Rona's soul rest in peace.

ayumkay said...

salam kak anie,

sedih lagi ke kak? dahlah yang pergi biar pergi kak. kan ramai lagi pengganti rona tu. dah dah tak mor sedih2 lagi ekk.

meh datang blog saya. ada kertas keje yg perlu kak anie selesaikan hehehe.

sya said...

Aduhai... aritu pun cakap ngan aku pun asyik menangis aje.. nak ketawa pun ada .. kesian pun ada. Kalau ko nak anak kucing kat rumah ni ada 3 ekor baru je si Kutam lahirkan. Kat rumah aku .. anak kucing mati dah perkara biasa dan aku penah langgau sekali n mati. Ngeri gak tapi aku tak nangis.. menyesal aje

Mama Rock said...

kak lady, mama ni tak de lah minat binatang peliharaan but one thing i share with you is that, i know the feeling of a loss. hang in there...insyaAllah you will pull through this tragedy.

ez said...

akak..sabau ye..sy faham ape yg akak rase...emm..kat umah kat kg pon putih kucing kitaorg mati kene langgau kat depan umah..ngan kete..adik org iejot n apis n mak org nangis teresak2..n mak n iejot kapankan n ke bumikan..sabo ye kak..ape yg berlaku pasti ada hikmah...supaya kita lebih berhati2 lagi...

ez said...
This comment has been removed by the author.
razlyen78 said...

sedih........ mmg sedih sbb saya pun bru kematian ikan2 kesayangan sbb ada bakteria dlm air habis atu akuarium ikan2 ku mati, akak anie kuatkan semangat ye..... biarla rona pergi dgn aman mungkin rona lebih bahgia di sana.

Laracroft74 said...

kesiannya Rona...saya pun rasa nak nangis jugak... hari tu masa tengok gambar2 anak kucing kak anie, memang Rona ni la yg saya dan anak2 geram...baru ni pun kita org hilang anak kucing(Blackie) yg baru bela sebulan..tu pun sampai seminggu asyik teringat kat dia... mungkin tuhan bagi pinjam sekejap aje untuk jaga dia..kak anie pun jgnla bersedih lagi...dah takdir nak jadi macam tu... ini semua akan jadi pengajaran supaya kita akan lebih peka dan berhati hati lagi...

shafarina said...

Salam kak anie.

Menangis baca entri ni. Teringat kisah saya sendiri. Aank kucing yang saya bela 2 bulan masa saya darjah 5 ke 6 mati.

Mak takut saya sedih, dia tanam cepat2 tanpa tunggu saya balik sekolah. Memang meraung la berapa minggu.

Sampai sekarang ni saya tak boleh bela kucing. Fahim tu suka benar kat kucing, ayah dia suh beli tapi saya taknak. Saya takut attached sangat sampai peristiwa dulu jadi lagi.

Jadi, hmmm saya memang sangat memahami. Pulak anak kucing saya tu mcm Rona, cuma warnanya perang.

CuTeMiUt78 said...

alahai kak.. memang comelnya rona.. tapi apa kan daya.. dah ajal dia. Banyak2 bersabar ya kak

azny said...

ala..come nyer rona tu...hai kak anie..sy azny...sy pun cam kak anie gak...minat sgt kucing...ari tu sy ade seekor kucing...nama dia CIN..tp dan ilang...sedih la...kak anie..sy ni baru bjinak ngn blogspot ni..tak pandai lagi cam ner nak cari kawan melalui blog..klu bleh..kak anie tlg ajar ckit ye..tq.dari nuraznysoh.blogpsot.com

azny said...

come nyer kucing tu..azny pun minat ngn kucing2 ni..saje nk cite..azny ari ade sekor kucing..Nama nya CIN..tp dah ilang..sedih sgt..apapun nt bln 6 azny akan dpt kucing baru..dah order..tgu besa ckit kucing tu baru bru bleh..cian dia nk nyusu..hehe..nt dah ade azny share gmba ngn kak anie..

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails