Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, November 13, 2008

Macam2 Rindu...

Esok tengahari...cik abang akan sampai di KLIA. Kali ni cik abang pergi tak lama...pada mulanya dia jangkakan 2 bulan. Tapi disebabkan musim haji Visa dia tak boleh dilanjutkan sehingga 2 bulan. Maka esok dia akan kembali ke tanahair...

Rindu?...

Memang le rindu...biar pun abang aku tu tak seromantik suami2 orang yang romantik beli2 hadiah...panggil 'ayang2' *jeles tau*...tapi rindu tetap rindu....


Rindukan wajah dia yang ala2 P.Ramlee...

...Hahahaha...aku selalu cakap muka dia macam P.Ramlee..bukan aku aje...anak2 dia pun cakap *tak serupala...sipi2 tu adelah...hehehehe* Tapi dia kata kalau P.Ramlee tak ensem le...sebab muka P.Ramlee byk lobang2 jerawat...aku kata...enseemmmm....


Rindukan kehadiran dia di rumah ni...

...kalau dia ada rumah aku rajin memasak...rajin berkemas...rajin segala2nya...tak lah aku dok melengkau depan TV...tercongok depan komputer aje. Dan yang penting segala urusan di luar dia akan uruskan...jadi taklah aku terkejar2 ke sana ke mari.


Rindu nak jadi 'co-pilot' je...

...terasa penat dah memandu ke sana ke mari...aku dah rindu nak duduk sebelah...sambil melelapkan mata...relax aje dalam perjalanan...


Rindukan teguran dia pada anak2...dan juga...aku

... aku pun kene tegur jugak tau...kadang2 geram jugak bila teguran tu tak kene pada tempat...atau pun kesilapan tu bukan aku yang buat...eeeeiiiiii....rasa tak puashati je...


Rindukan adegan usik mengusik...


'Anie...dah sembahyang zohor belum...'

'Belum bang...baru azan tadi...'

'Apa lagi...pi le sembahyang...'

'Ye le...alah abang ni...len kali abang tanya le lambat sikit...tanya le masa dah jam 3.30 ke...kol 4 ke...mesti anie jawab ...dah...'

'Hah!! sembahyang lambat2...'

'Atau pun abang sembahyang lewat sikit...bagi le pulak anie chance tanya...'banggg...abang dah sembahyang ke ..? '


Rindukan adegan rajuk merajuk...

...merajuk mestilah pada yang sayang...kalau dia takde...takde maknanya nak merajuk. Kalau merajuk aku selalu masuk bilik...bantingkan diri atas katil...mata aku lelapkan...pura2 tidur...tapi telinga tetap mendengar...kot2 mana le tau kalau dia nak datang pujuk...aku lelapkan mata aku rapat2...sebab aku ni degil...kepala batu...


Rindukan perhatian dia pada ku...

...kalau dia ada rumah...dialah yang akan bertanya...

'Anie dah makan belum...?'

...kalau aku demam ...

'Anie dah makan ubat...nak pi doktor tak?..'

...kalau aku kata kaki sakit...dialah yang sibuk mengajak aku pergi berurut...



Rasanya kalau nak dicatitkan rindu...macam2 rindu kan? Tulah bila berjauhan...segalanya terasa kekurangan. Macam komen Neeza hari tu...bila dah dekat asyik nak bercekau...hahahaha...*Neeza...komen tu buat akak tersenyum sepanjang hari...*

Bercekau suami isteri itulah yang membuatkan kita rindu bila berada jauh dimata. Terasa segalanya tak kena...rindukan suasana bila dia berada dekat di sisi kita...rindukan suasana bercekau tu jugak...




...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

49 comments:

Masy said...

pasni leh laaa lepaskan rindu di dada hehehe.. tak gi cuti2 mesia ke kak?

Zareda Norman said...

kak anie

bercekau cekau bawa bahagia tau..

ikut psikologi, pasangan yang selelu bercekau ni selalunya akan kekal hingga ke akhir hayat sebab masa bercekau tu memasing meluahkan isihati so pasangan akan faham.. Tapi pasangan yang nampak senyap tak gado gado tu ler yang payah tu sebab memasing pendam kat dalam..

pB said...

alahaiii

jiwang nyer entry nie

berdiri bulu roma saya , akak oiii

KV said...

lps ni mesti rindu terubat!

tulipurple said...

ahaks'...memang syiok bercekau2 manja nie kan.sy tak pernah ler berjauh2an mcm sis lg.risaukan kalu kene mcm tu,dia balik keje lambat pun sy dah tarik muka..hehe,wendu woo.

sya said...

Kalau dia ada lak aku yg rindu nak lepak n jenjalan ngan ko.. ha ha ha, kalau dia ada kat rumah tu kalau aku dtg kena kejap2 sebab kalau lelama nanti dia tanya soalan2 Cepumas.. takut ooo nak jawab

sakurasa 2 said...

ooo abang kak enie cam P.Ramlee ek!! teringat lak kawan sakura rington dia lagu P.Ramlee lagu ...rindu hatiku tidak terkira... he he he

RaFFLeSiA MeRaH said...

rajuk2 manje takper kak, jgn rajuk2 panjang sudahlaaa...

nurazzah8 said...

kak, cik abang nak balik ya....tentu seronok dan tertunggu-tungu kepulangan abang sayang... Azzah dah rasa semua tu..
tapi mmg sesekali kena tinggal tu rindu. tapi rindu-rinduan nilah yang semakin mengeratkan kasih sayang suami isteri. sebab tu orang tua-tua dolu kata ....
" Sayang isteri tinggal tinggalkan..."
kalau dia gi lama, boleh lah hantra sms kata "I miss you....I Love you"
tapi dah ada kat sini, ...sesekali terhantar juga sms..."I Miss You" ... nanti dijawabnya balik, "laaa..kan baru jek jumpa pagi tadi, nanti petang ni jumpa lagik" .. laaa...kita ni saja jek nak hantra sms jiwang-jiwang... mmg tak romantik betul cik abang nih...
hehehhe.......

Intan Rosnitta said...

Best lah Kak Lady ni...

Usik-mengusik bawa bahagia. Kalau tak, mesti boring je...

Esok terubatlah rindu tu!

:D

Kak Elle said...

rindu serindu bayangan eh anie?...hehe
ye lah sape yg tak rindu kat suami kan..semua yg anie tulis tentang rindu faham ler makna nya tapi anie lupa...
bila tido mlm ada partner skg....hahaha ... jgn dapat cik abnag telinga si A ez di pulas lagi...hehehe

ummi365 said...

*sambil duduk atas lantai hentak2 kaki* tak aci tak aci.. jeles jeles.. camna cik abang kak anie bole balik dulu..

CuTeMiUt78 said...

harus ler gitu kak... memang ler bila dah berjauhan.. macam2 rindu yg timbul...tapi bila dah depan mata... emmm...tak rasa rindu langsung.heh..heh.heh

KLMari said...

Agak agak malam ni kak lady tidur sambil tersenyum sampai pagi esok kot..hehehhe...Jangan marah kak, gurau ajer...:)

Kopi Suam said...

Kak sekali sekala berjauhan tu memang best kak...lagi2 kalau jenis yang jarang2 kena tinggal...memang rindu giller..baru rasa hargai kehadiran dia kat kita.

Ni hari2 mengadap mula le ada aje benda yang tak kena..memang le nak cari punca bercekau le tu..heeh bahasa orang melaka dahsyat kan.

Neeza Shahril said...

bestnya lama che' abang cuti..
boleh lah tolong lepas kan rindu kak anie kan.. :)

aNIe said...

Masy....auuuwww...romantik gitu...

Pasal cuti2 m'sia...kene tunggu cik abang balik

---------------------------

zar...betul tu akak rasa kalau dipendam lama2...boleh meletop satu masa nanti...dulu akak camtu le...meletop...macam gunung berapi...

--------------------------

PB...jiwang ke...hehehe...takpelah...layanzzz...

--------------------------

KV...lepas ni rindu nak jenjalan pulak...hahahha

-------------------------

tulipurple...tarik muka manja le tu...

------------------------

sya....

Tulah...bila dia dah lama kat sini...dah rindu nak pi beronggeng plak dah...

------------------------

sakurasa...anak2 cakap...ada rupa...ye kot...sipi2 aje ada lah...hehehhe

-----------------------

rafflesia...merajuk panjang?...nanti dia carik orang lain...mau nangis tak berlagu...

-----------------------

Nurazzah...hhahah...tulah diorang ni tak romantik kan...

Bila dah tinggalkan kita baru nak panggil kita syg2...hehehhe...tu lah yang best bila berjauhan...

----------------------

Intan...hahahaha...tulah...tu yang rindu tu...bercekau...best...

----------------------

Kak elle...syyyyhhhh...heheheh...

Rasanya tak pulas lagik kot...hahahah...akak ingat lagik ye...

---------------------

Ummi...jgn jeles ye...esok kita nak bersuka ria ngan cik abang kita...

--------------------

cutemiut...dah depan mata...siang malam pagi petang jumpa...mana nak rindu...

--------------------

KLM...*dah start senyum2 ni*

-------------------

Kopisuam...hahhha...memang kalau bebudak kecik...orang cakap bercekau...

iina said...

seronok lah kan cuti sekolah nie dapat bersama satu family.. adalah peluang bercuti kan kak ;) ke honeymoon ke heheheh

zany said...

kak anie,
kalau tak bercekau mana meriah kak, mana nak datang sesi pujuk memujukkan.

A Mother said...

Kalau nak tahu if your husband is romantic, meh sini compare ngan abang kita. Paling tak romantik di dunia ni!

aNIe said...

Neeza...rasanya lepas raya haji nanti baru balik kot...mungkin sebulan

-------------------

iina...nanti nak ajak hubby honeymoon...hehehe...kali ni honeymoon ngan anak2...

-------------------

zany...tu lah kalau tak bercekau...takde le adegan pujuk memujuk ye...

------------------

mother...memang ramai sungguh cik abang cik abang kita yang tak romantik ye...susah sgt ke? Diorang tu kadang ego lebih

chinta said...

kak lady sihat? suka la entry nih..rindu..biarlah tak romantik mana, kalau romantik sgt, takut kita plak yg susah hati..hehe

Intanaziela said...

kak anie...baca entry akak intan senyum sorang2..cam gitu jugaklah intan..nak buat entry cam gini jugak la...heheheh rindu tu kengkadang membuak2 kan..?

maklang said...

kak..maklang nak gelak ada makne lagi...

he..he..he..he...

mesejabdul said...

Hehee..menarik je bace kisah kak anie. setiap kali ade entri terbaru, mesti sy senyum2 keseorangan bila membaca blog kak anie. A'ah..setuju dgn 'zareda norman'. Bila lepas bercekau, kasih sayang antara pasangan akan menjadi lebih bertambah erat. Sebab selalu merasai bila kadang2 bcekau dengan makwe. hehe.

aNIe said...

chinta...selalunya bila dah jadi suami orang laki kurang romantiknya...tapi suami akak tu...dari sejak kawin pun tak romantik...tu sebab dah tak heran dah...heheheh...kalau tetiba jadi romantik...kene jugak susah hati tau...

--------------------------

Intan...akak dah baca dah posting intan...tulah kan bila cik abang pergi bertugas...kita yang tinggal rasa penat menguruskan segala-galanya...

--------------------------

maklang...hehehehe...*join gelak maklang*

-------------------------

mesejabdul...terima kasih kerana membaca blog akak...seperti biasa...akak mencoretkan apa yang dilalui setiap hari...dan akak jenis yang periang...maka banyak perkara yang akak lihat pada sudut kelucuannya...hehehe...

Amy a.k.a Azlim said...

Hai akak...baru start bace blog akak..seronok bce kisah2 akak tu...

cikdinz said...

rindu wooo....

Mak Su said...

pheeewwiittt!!!

MAMAMIA said...

Saya ni yg hari2 jumpa Che Abang pun, kdng2 terkena penyakit rindu bila dia pergi kerja....

Tak boleh bayangkan macamana kalau kena tinggal berbulan2 macam Kak Anie..

silversarina said...

salam,

Wah cepat pulak hubby kak anie balik cuti, hai hilanglah rindu...wajah P Ramlee mesti romantik jugak :)

Tunggu cik abang balik dekat raya nanti..huhu.

Mama Rock said...

oh lepas ni kak lady jarang le online lagi...selamat melepaskan rindu :)

worldpeace said...

akupun merindukan lakiku yang jauh..huhu...ooo..sabar la, 2bulan tu pejam celik pejam celik dah ada sebelah kita dah :)

KAKTINY said...

paham paham paham...

amat paham perasaan akak.. tiny yang 3,4 hari kena tinggal (kalau abang outstation overseas) pun leh terasa cam KOSONG jer.. inikan plak akak yang kena tinggal lama.. uish.. MMG TERASA..

-nak masak
-nak gaduh
-nak jadi co-pilot
-nak dengar dia bebel
-nak kena tegur
-nak majuk
-nak bermanja
-nak bebel kat dia gak..

hahahahha.... faham sgt.. heheheh

13may said...

hehe hehhe....

saya nak komen hape haa...hehhe hehhe

zino said...

cekau mencekau bawa bahagia hehe

ummu_hanis said...

kak anie, ummu dah tag kak anie. nanti kak anie gi tgk ye. pastu buat le ape yg patut. huhuhu.

LED said...

sy dah pasang niat nk jadik suami yg romatik lepas nikah nanti.tapi, kak lady, org pompuan suka ke husband yg terlebih romantik ni?kang takut wife kata sy ni tebiat lak..

dilaOHdila said...

Moga kerinduan akak akan tERUBAT esok:-)
Selamat melayarkan kerinduan itew utk suami yang dikasihi....Amin

simah said...

alahai akak... seidh saya baca... akak rindu kat cik abang yea? memang tempat dia bila tiada di sisi memang sedihkan? angau... tak pa nanti bila dia balik peluk puas puas yea akak?

take care! hugs

acik ila said...

wahh.. cik abg dah balik.. nampak gayer nyer lambat le blog nie nak diupdatekan.. heheheh.. hehehe.. mesti dok sebok kena layan cik abe.. :D.. nie balik dirancang ke x dirancang kak anie?

AZWA said...

kaklady...

fahammm...hehehe

azwa dah pernah lalui masa cik abe further studi kat upsi, azwa dgn anak2 dok sabah...2 tahun la cenggitu..rindu2an gittew hahahaha

Mummy Rizq said...

ermm.. memacam perasaan rindu ada kan! semoga kak lady bergembira sepanjang ci abang di mesia.. jgn carik jalan nak bercekau tau....

razlyen78 said...

betul la kak anie....... sape yang tak rindu kat suami yang ari2 nampak pun kekadang rindu apelagi yg jauh di mata....... itula adat suami isteri rindu merindui kalau tak, maka tak berseri la hidup berumahtangga, lepas ni mesti sunyi blog ni maklumlah hubby dia dh blik hehehe.........

MULAN said...

betul tu, bila depan mata nak bercekau je (???), bila jauh baru la rindu2.. he he..

nanacun said...

Rindu tu la yang best.. hehehe..
nana pun ridu kt abg nana.. walaupun dia kt depan mata nana.. hehehe

blackpurple @ jowopinter said...

Rindu itulah yang akan lebih mengikat kasih-sayang. Kan?

♥ QasiehFirdaus ♥ said...

rendu2 sayang2 org dh kawen ni lain ye kak anie.

tak sabar nak merasa... ehhehe

aNIe said...

Amy...salam kenal dari akak...

Terima kasih kerana membaca blog akak...

-----------------------------

cikdinz...

memang winduuuuu


-----------------------------

maksu...pheeewiiittt..... :P

-----------------------------

mamamia...akak dah biasa kene tinggal dari baru2 kawin dulu...kini dah lali dah...cuma dulu tinggal dekat2 aje..sekarang dah jauh

----------------------------

silversarina...cik abang akak balik kejap aje katanya...balik sana sebelum aidil adha...

rina...wajah P.Romlee tu...ensem taklah...manis tu ada...hehehe

----------------------------

mamarock...online jugaklah...cuma tak dpt bercanda di blog kengkawan lelama...

----------------------------

worldpeace...betul tu...dengar 2 bulan mcm lama...tapi kalau kita sibuk...sekejap aje masa berlalu...

----------------------------

kaktiny...heheheh...yang bujang2 kene faham tu... :P

----------------------------

13May...kalau tak komen pun akak faham...hehehe

---------------------------

zino...kalau tak bercekau tak besh

---------------------------

ummu_hanis...akak kene tag ye...nanti senang akak buat ye...sebab nak buat tag ni kene cari masa jugak...

---------------------------

led...jgn terlebih romantik...nanti kalau sehari tak romantik sidia tak tidur malam memikirkan sebabnya...

---------------------------

dilaohdila...hehehe...dah ilang windu dah

---------------------------

simah...hehehe...tulah...bila jauh2 rindu...dah dekat ade2 aje yang nak dicekaukan...

*hugs* balik

----------------------------

acik ila...cik abang akak selalunya balik 2 bulan sekali...tapi kali ni awal sket sebab org nak mengerjakan ibadah haji...

---------------------------

azwa...membesarkan anak2 ketika suami jauh diperantauan memang satu cabaran kan?...terasa macam kita sendirian memikul segala tanggungjawab

---------------------------

mummy rizq...akak ni memang suka bercekau...seronok...hahaha

---------------------------

razlyen...segalanya itu adalah asam garam rumahtangga...

---------------------------

mulan...tulah pasal...

---------------------------

Alahai nana...depan mata pun boleh rindu ye...inikan pulak jauh dimata...

---------------------------

BP...betul tu...

---------------------------

qasieh ...betul tu...pujuk memujuk yang paling best...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails