Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Friday, November 7, 2008

Hilang Dah Rindu...

Sejak 3 hari kebelakangan ni...aku dah mula YM ngan cik abang. Memula dia YM ngan Sya dulu...pastu ...Sya telefon

'Kak Anie ...kau online sekarang...cik abang kau tu dah online...dia tegur aku...'

'Ye ke...okay...'

Aku terus meninggalkan kerja di dapur...terus on YM...

'Salam...abang dah boleh guna YM ke...?

'Aha...Rizal yang ajarkan...'

Memang cik abang tak pandai nak berYM...semasa dia balik puasa kelmarin...Ude dah downloadkan YM kat laptop dia. Tapi dia masih tak tau guna...sehinggalah aku cakap kat dia ...cubalah bukak YM dan mintak kawan ajarkan.

Disebabkan dia tak pernah YM jenuhlah nak menanti dia menjawab apa yang aku tulis...aku siap boleh termenung lagi kat depan komputer...dan sempat jugak ke dapur menumis...menggoreng ikan...hehehe...

Kemudian aku cakap ngan sya...

'Alah Sya...cik abang aku lambatnya nak balas YM aku...dah tu dia cakap bahasa buku...hehehe'

'Yelah...dia masih bual ngan aku lagik ni...'

'Kau bebaik...dia nanti tanya kau macam2 soalan tu...'

'Soalan aper...'

'Yelah...mesti dia tanya kau...dah ada pakwe tak?...kalau dah ada bila nak berdua...'

'Alamak...ni yang tak best ni...'

'Sya...kau bebaik...cik abang aku tu YM ngan aku...pastu kau...sekali...dia tulis salah window nak tulis kat aku... masuk kat window kau...ntah aper dia merapu nanti...terkejut berok kau nanti...hahahhaa'

Aku dan sya gelak2...

Berbual sehingga lebih 2 jam...kami pun offline. Cakap taklah banyak sangat...sebab lama menunggu dia...maklumlah dia kat pejabat masa tu...sambil2 buat kerja kot.

Malamnya kami online lagi...

'Ude...' aku memanggil Ude...

'Ayah kata kau tak sms ayah pun eh...'

'Hehehe...Ude lupa lah ibu...'

'Cepat...add ayah kat YM kau...ayah nak cakap...'

Ude terus masuk bilik...on YM dan mula berbual ngan ayahnya...

Pastu aku suruhle Ude on Webcam dia & ajarkan ayah camaner nak on webcam cik abang. Bila Ude dah on webcam...maka kami semua berkerumun di depan laptop Ude....maka itulah first time aku berwebcam ngan cik abang. Gembira sangat cik abang dapat melihat aku dan anak2...hilang rindunya pada kami. Begitu jugak aku...happy sangat dpt tgk wajah cik abang...

Semalam...cik abang online lagi waktu malam. Kemudian...

'Anie...on le webcam..'

'Alah...Ude takde dia pi kedai...komputer ni takde webcam...'

'Oh...ye ke...'

Tak lama kemudian Ude pun balik...

'Ude ayah suruh on webcam jap...'

Ude gelak2...

'Alah ayah ni...webcam sesekali je le...ni hari2 nak webcam...'

'Hehehehe...alah tak baik kau tau...'

'Yelah...ayah ni dah jauh2 baru nak tengok kitorang kat webcam...kalau kat sini ayah tido aje...takmo tengok kita...'

Aku dan Ude ketawa...

Masa buat call dan berbual ngan cik abang...semua anak2nya ada dalam bilik Ude...mana Ude tak lemas...dia langsung tak boleh guna laptop dia tu sebab kitorang dah guna.

'Bang...hari Sabtu ni kitorang nak pi Bukit Raja tau..'

'Nak buat aper...'

'Pi jenjalan aje le...'

'Wah!! Abang takde tiap2 minggu pi jalan ye...'

Apalagi anak2 semua ketawa termasuk aku...lalu aku jawab....

'Alah...time abang ada sini...hujung minggu je abang nak landing depan TV...kitorang ajak pi jalan abang kata jauh lah...nak beli apa lah...'

Memang cik abang aku kalau ada sini hujung minggu kami selalu dok rumah aje...sesekali aje kami keluar...tu pun kalau ada tujuan membeli belah atau pun mencari keperluan rumah. Jadi harap2 kali ni pulang...cik abang akan banyak meluangkan masa berjalan2 bersama aku dan anak2 di hujung minggu...hehehehe..

Sejak dapat berYM dan berwebcam ni...aku harap dpt meringankan beban rindu cik abang yang jauh dari keluarga ....maklumlah dia sendirian di sana...di sini aku ada anak2...jadi kuranglah rasa sunyinya...kesian kat cik abang tu...dia selalu mengeluh....

'...andai ada projek di sini...mau aje dia duduk di Malaysia aje dan menghabiskan sisa hidup bersama anie & anak2...'

...sedih aje bila dia berkata macam tu...tapi seperti kata aku...

'...nak buat camaner...dah rezeki abang kat situ...takpelah...bukan lama pun ...2 bulan abang dpt balik jugak...'



...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

40 comments:

nanonano said...

sweetnyee..
:)

CuTeMiUt78 said...

sekarang ni kan dah serba canggih kan kak.. dah ada web cam.. senang ler blh ler melepaskan rindu2 tu..

Zareda Norman said...

kak anie
kalau uda tak de dan tak boleh webcam, kak ani boleh gak online telefon kat YM.. tapi dengar suara aje la.. free tau.. cakaplah 10 jam pun

Tirana said...

Adehhhh..YM dan Webcam..budak2 sekarang ni memang pandai.. orang dulu2 tak reti sangat la Kak Anie.. Tapi saya belajar pasal computer ni sebab saya minat dan lagi satu senang nak monitor anak-anak. At least kita tahu la kan apa yang diorang buat on the net. Kalau kita buta, diorang buat apa pun kita tak nampak..hehehe

HappyIrfa said...

salam kak lady..
mesti seronok dapat tgk muka cik abg walau cuma dalam webcam.ilang rindu

JIE said...

Salam kak lady,

Best kan teknologi sekarang, bila-bila masa leh melepas rindu. Kot 20 tahun lepas, bukan setakat goreng ikan je, akak sempat jahit langsir lagi sementara tunggu surat cik abang hehe :-)

^ez^ said...

hehehe...klaka la husband akak.hehehe..mesti gamat ms dpt guna webcam tuh.hehehee..

Mak Su said...

manis :)

ida said...

salam kak anie...

dah tak boleh ler guna 'jauh di mata, dekat di hati' kena cari ayat baru ler..'jauh di mata tapi masih lagi boleh nampak dekat'..heehehehe

pB said...

salam


ala lomantik nyerrrrrrr

Ummi365 said...

eh chewah dah pandai YM dah cik abang kak ani.. syokle tu eh.. hehehe...ummi tau masa budak2 tu tak ada mesti tulieh cintan2 punyakan.. i lap u, u lap me.. kah kah kah..macam ummi tak tau.. eleh kak ani.. kita pun veteran rindu jugak.. sama2lah kita ek.

Kak Elle said...

wah kalau cik abnag dah pandai ym nampak2 bolih ler selalu online kan?

Queen Of The House said...

Rasa-rasanya kan .. tak lama lagi cik abang tu suruh Kak Anie beli webcam baru!

Baguslah dia dah semakin canggih :D

sha said...

kak,

Aeez tak jeles ke ni?? hehehe.. romantiknya akak dgn cik abang akak.

aNIe said...

nano2...kalau berjauhan selalu memang sweeeet...heheheh

-----------------------------

cutemiut...ada webcam dah lama...baru hari tu dpt guna...
mau tak macam jakun...hahahah

-----------------------------

zar tu lah...headphone akak dah rosak...kalau tak boleh bual...bila nak bual mcam kat tepon...akak guna laptop ude

---------------------------

Betul tu Tirana...kita kene celik IT sebab sekarang bebudak ni macam2 diorang pandai...kalau kita celik tak lah boleh dia kelentong kita kan...akak tinggal sorang yang nak kene monitor...yang kecik sekali ni...tau main game aje...hehehe

--------------------------

Irfa...memang seronok...ayah dia lagik seronok...sebab dia sunyi sensorang kat sana

--------------------------

Jie...golek2 akak ketawa bila jie kata akak sempat lagi menjahit baju nak tunggu surat...betul tu...hahahah....

--------------------------

ez...memang gamat...tak tau nak dengar saper yang bercakap...dahlah audio terima lambat...

---------------------------

maksu...tulah pasal...takut kene diebetis aje... :P

---------------------------

Ida...hahaha...tulah pasal...pepatah tu tak leh guna lagik...

---------------------------

PB...dah jauh2 ni...kene le romantik... heheh

sya said...

Isk aku nak invi dr dia lah.. dekat YM nanti dia berani tanya soalan-soalan CEPUMAS... auuwwww tak sanggup

SaDi said...

romantiknyeeeee.... :)

Neeza Shahril said...

uuuwwaaaaa.... sedihhhhh... nangis jap neeza...

cam tu lah kan kak anie.. bila jauh mesti rindu-rinduan.. mesti rasa nak balik duduk dekat..

cuba dok dekat, asyik bercerekau aje... hehee.. tu neeza la tuhhh.. hehee...

Miim said...

salam kak anie,

seronok bc psl webcam2 nie...
zaman dh maju, wlupun jauh, ttp dpt tgk muka smbil borak2...

mcm mak sy, dia sllu kata sy nie mcm dok sblh rumah je bila sllu sgt kol dia dr uk nih

silversarina said...

salam,

Bila dah pandai berYM sure cik abang akak akan online selalu ,memang hilang rindu kalau dapat chatting , samalah kita :)

acik ila said...

sian cik abg dierr dok sengsorang kat sana.. tu yg dok asek nak nengok webcam je :D.. sabar kak anie.. 2 bulan tu x lama.. :D

maklang said...

he..he..he...

ketawa ada makna ni kak...he..he..he..

MULAN said...

ada webcam kan senang... kesian ude.. he he.. tukar pc/lappy dgn ude tu..

PuteriSatu said...

kak..suka baca citer akak..cam dalam novel je...akak taknak tulis novel ke kak..mesti best..sebab akak menulis best...

sakurasa 2 said...

kak lady jemput ke blog sakura ambil award ya

sakurasa 2 said...

kak lady jemput ke blog sakura ambil award ya

zino said...

ada yg hangus kat dapur tu nanti bila dah asyik Ym hehe

ILA said...

Salam Kak..
Ehemm..ila rasa..bila berborak kat YM mesti lebih romantik berbanding borak berdepan dgnnya..betui takkk???

errrmm...patut lerr..ari tu kak ani ,nak tak nak jerrr..layan ila ber YM..
whuaaaaaaa!!!

PINATBATE said...

sekarang duduk berjauhan pun rasa ok jer kan...zaman dulu pos surat hari ni dua mingu baru sampai destinasi....

KV said...

kemudahan yg ada membuat kan akak n anak2 boleh berhubung sentiasa dgn cik hubby.Malah buleh web cam lg. Best kan?

Abang Long said...

Sekarang ber'YM'. 10 tahun lagi, apa pulak yang muncul ya ?

zany said...

BUDAK-BUDAK SEKARANG LEBIH PANDAIKAN KAK. CEPAT JE MENANGKAP.

aNIe said...

Ummi...bahaya wooo...sikecit tu dah pandai baca...kalau kita depan laptop dia menyibuk je kat sebelah...hahahaha

Nak romantik2...time dia dah tido...heheheh

--------------------------

kak elle...sekarang bila dia online aje dia akan sms anie suruh online...kalau anie kat rumah berlari2 on YM...hahaha

--------------------------

queen...tu lah...yang paling akak harapkan ialah...dia bagi laptop dia...pastu dia beli baru...heheheh

-------------------------

sha...mau tak jeles...dia tak bagi kita cakap...1 lap u ...u lap me...:P

-------------------------

Sya...hahahah...tak baik kau tau...dia tanya jawab je... :D

-------------------------

Salam miim...alhamdulillah sekarang zaman dah berubah...terima kasih pada teknologi yang serba canggih sekarang ni...dpt juga melepaskan rindu...

------------------------

rina...sekarang ni memang selalu online...masuk aje opis...terus on YM..pastu sms akak...alhamdulillah...dpt juga berpesan2...biar pun jauh

------------------------

acik ila...heheheh...dia dah rindu kat anak2...pssst!! kat wife dia jugak..

Acik ila ...dia dah nak balik dah...minggu depan ...

------------------------

maklang ketawa notty le tu...hahahah

------------------------

Mulan...Ude tu sayang laptop dia tu...biar pun dah lama...dah bertahun guna laptop tu dia masih sayang

------------------------

Puteri1...akak tulis novel nanti ..novelis lain tak leh cari makan...hahahahha

-----------------------

Sakurasa...akak dah amik...terima kasih

----------------------

zino...heheheh...takpe...sendiri anguskan...sendiri makan...

----------------------

Ila...bila jauh memang romantik abis...hahahhaa

Sian ila...Sorry ye...silap timing ari tu...lain kali boleh kita bual2 eh...

----------------------

Pinatbate...dulu seb baik masa bercinta guna posmen sendiri...pagi antar...petang dah dpt balasan..hahahha

---------------------

abg long...tahun akan datang ada hologram plak...

--------------------

Zany...diorang tu pandai memerhati....

lindosh said...

senang kalo dah boleh online sesama. berchatting.biar jauh dimata tp dekat dihati. tak gitu?

nanacun said...

romantik tu.. hehehe

akak.. akak jual produk set brsalin apa??

hehehe

Intan Rosnitta said...

Makin lama kawin, makin romantika akak & cik abg. Bagi lah petua kat intan ni...

:D

Masy said...

sedihlah cik abang ckp gitu kan kak. tp yelah dah rejeki kat sana nk wat camne.. redha jelah :)

aNIe said...

Lindosh...tulah...sekarang ni...dekat dihati..dekat dimata dah...hahahah

-----------------------

Nanacun...

Akaku ada jual macam2 produk...

-----------------------

Intan...hehehe...rasanya petua tu salah satunya dlm entry baru ni... :P

----------------------

masy...memang sedih bila dia cakap camtu...tapi nak buat camaner kan?

μάγά said...

teringat masa pertengahan tahun nie... 1st time kat rumah ada tenet.. and adik maya ajar mak ngn ayah guna benda2 nie... teknologi.. ym semua... lucu... mcm cerita sis lah.... tapi bestnya dapat jimat budget... lagi2 maya jauh dari family.. time adik on.. maya selalu jer minta dia panggil semua2..

dunia dah banyak berubah.. cabaran sebagai ibu bapa makin besar...

hope kita boleh hadapi perubahan demi perubahan yang tentu sekali banyak dugaan yang menuntut kesabaran.. :)

aNIe said...

Salam kenal buat maya...

Terima kasih pada teknologi sekarang...biarpun berada jauh...wajah mereka dpt jua kita tatap...

Bila berjauhan...kita terasa rindu amat...dan dengan adenya internet & lain2...kita masih dpt berhubung

Semoga maya akan berjaya dlm apa jua yang maya lakukan...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails