Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Saturday, September 20, 2008

Rajuk...

Terima kasih pada semua kawan2 yang mengucapkan 'Selamat' pada ku sempena hari Ulangtahun Perkahwinanku dan juga 'Selamat Harijadi' pada Munir...aku tak dpt menjawab semua komen satu persatu...tapi aku tau...ramai kawan2 yang mendoakan kebahgiaanku. Terima kasih sekali lagi....Luv all of you....Muahhhh!!!

Kemana pergi mood aku ye pada Hari Anniversary? Bukan kerana aku dah nak 'cuti' puasa...bukan kerana aku malas buat update...tapi....

Sehari sebelum hari Anniversary....

Cik abang telah membuat aku merajuk hanya kerana perkara kecil. Aha....aku merajuk...siap nangis2 dlm bilik...bengkak mata...pastu pandai pulak malu...hahahahaha....memang tak malu..macam budak kecik...

Rasanya perkara tu taklah teruk sangat...tapi ntahlah mungkin aku yang terlebih sensitip. Bila bercakap tentang terlebih sensitip...aku berfikir balik...kenapa dulu aku sukar untuk menangis dan merajuk...tapi sekarang aku cepat kecik hati...adakah kerana faktor usia...? Eiiii....tak mo lah majuk2 selalu...nanti orang kata aku dah tua...sebab tu aku jadi camtu...

Sepanjang hari tu aku membisu...aku tak bercakap...keadaan menjadi lebih teruk bila perangai Ude yang muncung seharian buat aku hangin.

Bila masuk jam 12.00 tghmalam 17hb tu...aku pun melelapkan mata. Anak2 aku Farhan & Fareez mengucapkan 'Happy Anniversary' tapi aku diam aje...buat2 tidor....hehehehe...*jahat aku eh...'

Cik abang balik dari berjumpa kawannya hampir jam 1 pagi...anak2 tak tidor lagik...

Masuk aje rumah...aku dengar cik abang tanya anak2...

'Ibu dah tidor ke?'

'Aha...'

'Dah lama ibu tidor?'

'Dah kot...'

Yang sebenarnya aku lom tidor betol lagik...masih tidor2 ayam...tapi disebab hati masih merajuk aku mendiamkan diri...

Keesokan harinya selepas sahur yang 'sepi'...aku terus membawa diri ke bilik belakang untuk menjahit langsir aku yang masih belum siap...*masih merajuk lagik ni*

Tengahari cik abang masuk ke bilik belakang...dan mengucapkan

'Happy Anniversary'...sambil memberikan sebuah ciuman di pipi...*sikit je...bulan pose*

Aku cuma membatukan diri...*aku memang keras hati*

'Tak ucap selamat untuk abang eh?'

'Yelah...abang tu...tak baik cakap anie camtu tau...'

'Alah...anie ni...dah 26 tahun hidup ngan abang...macam tak paham lagi abang camaner'

'Memang le anie paham...tapi anie dah 40+ tau...anie dah lebih sensitip...'

Orang laki rasanya semua sama kan...selalu nak isteri memahami mereka...tapi mereka kadangkala tak pernah nak memahami hati isteri....

'Abih anie nak merajuk panjang lah ni ye...tu pun nak panjang2lah?'

'Yele...abang yang cakap tak rasa aper le...anie yang kene...memang le merajuk...'

*betul tak? orang yang kene marahlah yang patut merajuk lama2kan...yang cakap tak rasa apa2...*

'Suka hati anielah...' cik abang terus meninggalkan aku...

Cik abang dah tak kuasa melayan aku lagik...dia tau aku memang degil bila merajuk. Aku takkan baik selagi tak puashati...cuma rajuk aku tak lama....dia tau tu. Dan dia selalu cakap...

'Ni kepala ni...' menunjuk kepala aku '....ada batu besau kat dalam...' heheheh...selalu memang aku kene kata camtu.

Biar pun aku merajuk...biar pun bergaduh...tapi tanggungjawab aku tak pernah abai...masak tetap masak...panggil makan tetap panggil...layan makan tetap layan...cuma mulut aku aje yang membisu...memang terasa lain benar kat rumah tu kalau aku mula membisu...

Rugi betul aku merajuk pada hari tu...kalau tak... boleh jugak buat mengada-ngada ajak makan diluar sempena Hari Anniversary. Disebabkan kami tak bercakap...aku terpaksalah memasak...padan muka aku...

Semasa berbuka petang tu...aku masih diam...bila aku diam...cik abang pun senyap...Ude pun makan tanpa berkata apa2...sunyi sepi di meja makan...

Keadaan seperti tu berlarutan hingga keesokan harinya...sehinggalah sewaktu berbuka sikecik bersuara bila melihat semua berdiam diri...

'Makan sedap...tapi...semua orang macam tak gembira aje...'

Kata-kata dia tu membuatkan aku rasa bersalah...disebabkan rajuk aku keadaan dalam rumah menjadi tidak ceria.

Malamnya...aku dah mula berbual...dah rasa okay sikit...cuma aku masih rasa bersalah sebab aku langsung tak mengucapkan 'Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan' pada cik abang sempena hari yang istimewa itu...

'Maafkan anie ye bang...biarpun anie merajuk...biarpun anie tak ucapkan apa2...tapi dalam hati anie tetap berdoa semoga rumahtangga kita kekal bahagia hingga ke akhir hayat...dan sentiasa dirahmati dan diberkati Allah sepanjang masa...'

*aku tau kadang cik abang aku baca blog aku....*

Jadi tahun depan abang jangan buat anie merajuk lagik ye...nanti tak dapat hadiah....hehehehehe







Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

45 comments:

Tirana said...

Kak Anie...saya pernah buat silent treatment..menggelabah hubby tengok saya diam membatu tapi bukan merajuk..nak suruh dia fikir balik..apa kesalahan yang dia dah buat.. tapi saya tak buat selalu lah..tak baikkan buat hubby macam tu but sometimes we have to..nak bagi kesedaran..hehehe

iina said...

Baca coretan akak buat saya teringat je.. perangai saya sama cam akak.. heheheh.. kalau dah majuk dgn cik abang memang lama ler nak cool balik.. dan memang saya pun akan diam seribu bahasa.. yang paling best saya akan cakap "ina takkan cakap lagi dengan abg sampai bila-bila.. jangan cakap dengan ina lagik" hehehe siap declare war kak.. Lagik pakwe ngelabah sebab dia tau kalau saya cakap tu.. memanglah saya serius bukan ngada-ngada ye.. masa tu memang beria-ria dia pujuk.. itu belum kes majuk ugut nak balik kg lagik .. uihh dahsyat ye saya majuk kan kak..

kira akak ok lagik ler.. org pompuan kak.. majuk pun buat keje juga.. tanggungjawab tetap tanggungjawab cuma mulut je terkunci.. dah tua2 nie lagi sensitif.. ehh dah tua ke kita.. muda lagik kak.. muda dihati kan.. kan.. awet muda gitu ;)

Happy anniversary ye kak..

D said...

hehe... boleh tahan gak akak merajuk ye? kalau difikir-fikirkan, Alhamdulillah D dah tak payah lalui part ni lagi (asam garam rumah tangga). orang lelaki ni bukan ramai yang memahami jiwa wanita dan saya tak yakin ada yang boleh memahami rentak + rajuk saya sebaik aruah MrD!

happy belated anniversary kak!

CuTeMiUt78 said...

tu ler lumrah rumahtangga kan kak.. kita ni sebagai isteri memang sensitip sngt.. pe yg terjadi pada akak.. rina pun pernah alami.. lelaki ni memang nak kita je paham dia...tapi dia bila tentang perasaan kita..buat tak tahu je.. tu yg jd rajuk yg panjang kan..pe pun kak, semoga rumahtangga kita berkekalan hingga akhir hayat..

Akak said...

Salam Anie...

Merajuk sikit tu biasalah mmg sifat semulajadi kita org perempuan kan, boleh panggil merajuk manja..

Baguslah semua dah ok, semua Anie & suami berbahagia selalu hendaknya..

Kak Elle said...

ANIE UPS AND DOWNS DLM ALAM RUMAH TANGGA KAN?

takpe lah lupa kan sahja buang yg keroh amek yg jerneh insya'allah berkekalan hingga keakhir hayat...

mmg lagi lanjut umur kita lagi sensatip kita...

cheer up:)

Ajzie said...

Kak Lady
Jgn merajuk lama lama......

Neeza Shahril said...

bila baca cerita kak anie mengenai diri kak anie, teringat diri neeza.. kalau dah merajuk, memang akan jadi tunggul.. kunci diri dalam bilik pun pernah.. tapi kesian kat anak-anak... nangis2 kat luar nak mintak masuk. Nak bagi sokongan moral la konon.. padahal kesnya takde lah besar mana.. tapi sensitif sungguh.. entahlah.. memang tu perangai neeza kot..

kak Anie dah ceria tu.. boleh lah mintak hadiah delayed.. hehee..

zareda said...

Kak lady
rugi merajuk mase anniversary.. hehhehe..

org lelaki ni memang macam tu, dengan isteri sellaqu take for granted sebab dia kata isteri boleh pujuk, kawan kawan tak boleh lagi kena kutuk adalah.. geram jer dengar kan

uda said...

dah agak dah..takde mood mesti ada kes ni hehehe. majuk2 manja ek kak anie.

majuk kalau ada org pujuk best la.

PuteriSatu said...

salam kak..saya rasa tak tak terlambat saya ucapkan epy aniversary tuk akak...semoga bahagia....

harap dah ok majuknye ye kak...

faridmw said...

salam.. kak lady saya tak kawin lagi tpi kan orang kata klu merajuk tu leh mengeratkan lagi hubungan... kadang2 kena merajuk juga.. tpi jgn lama2 la...

Abahnajwa said...

Kak Anie..

Eppi Anniversari ya..Alah..majuk2 manja..ok hapa..Merajuk pada yang sayang..berkasih pada yang sudi...hehehe...

Queen Of The House said...

Merajuk ada sebab tu, Kak Anie. Tak apalah, don,t feel guilty. Tapi rugilah juga tak dapat celebrate bersama pada hari anniversary. Never mind, claim balik kat cik abang apa yang patut, minta double kalau boleh.

KV said...

kv un merajuk ngan hubby khamis lps. Tp krn kena pegi jemputan buka puasa, terpaksa lah memaniskan muka depan org. Dan2 tu hilang dah rajuknya. Huhu

shafarina said...

MMg tengah merajuk protes dlm diam. :)

Tapi bukan sebab anniversary, sebab besday. hehe

ILA said...

Hampehhh..lahh akak niii..buat rugi jerrr..mrajuk,kalau tak bley demand adiah cincin ke,rantai kerrr...mueheheheh!!!(ceh wahh terlebeyyy2 lah pulak saya niii)
Yup!!tui tuuuu..lelaki ni ego.tak denya nak dengar dia kata 'salah' walau dia salah.
Tak pe lah kak..bgitulah asam garam hidup berumah tangga. adik mu mendoakan dari kjauhan smoga khidupan kalian di penuhi kebahagian walau pelbagai 'rasa' di hadapi.
muuuahhhhhhh!utk mu;)

ohh yee..errr..tang inai tu masih ada stok ke?? poyo lerrr..ada orang nak tapi tak masuk lagi duitnya..ish..ishhh

Intan Rosnitta said...

K.Lady,

Sesekali merajuk apalah salahnya.... Skrg dah ok kan?

Pas ni buleh claim hadiah belated anniversarry & dinner kat luar.

Intan pun kdg2 gitu. Mulut muncung tapi masak tetap masak. Geram tapi sayang...huhu

:D

pB said...

merajuk pun tak kemana jugak , kan akak ???

NeroEcha said...

Kihkihkihkih..blh tahan jugak kalau merajuk ekkk..part yang akhir tak tahan tu bila baca ..tak dpt 'hadiah' kihkihkih..saya ms birthday hari tu pun merajuk teruk gak sebab org tu lupe wish sy..rupa2 nya dia saje2 je lambat wish..sabor je lah

Masy said...

lama dah x majuk. dulu2 majuk mmg xleh pandang muka dia. sian mmber hehe.

skang ni klu majuk wat penat jer. huh.

Mak Su said...

biasalah, rumahtangga. hari ni dah ok ker? meh amik awards kat blog kita ya... :)

Anonymous said...

kak anie jadik over sensetif sbb dulu2 kurang merajuk...so bila makin berumur dia keluar la balik yg baki2 dulu heheheheh...saya plak asyik laaa merajuk n sensetif tp bila semakin dewasa dah kurang sket...maybe sbb dah puas merajuk kot hehehehehe

Diyanazman said...

Lamanya saya tak masuk blok Kak Lady dah tukar nama glemer ye?
saya sokong akak merajuk dan terus merajuk sampai kena pujuk! huhuhuh...
skrg pun Kak Lady kena tuntut hadiah anniversary dari hubby! huhuhu...

batu api la pulak.. selamat berpuasa n hari raya buat Kak Lady n family! :)

♥ QasiehFirdaus ♥ said...

hihihhi. pandai sikecik wat trick ye.. last2 ibu dh senyum balik..

anyway, happy belated anniversary ye kaklady. :D

Mawar Biru said...

salam..
hi akak..sory lmbt wish yer.happy anniversary utk akak n hubby.smoga bahagia selalu. merajuk sekali skala ape salahnya..:)

bila majuk, kena la ada yg pujuk.Br la tak panjang jdnyer.heheh...take care ye akak.

sakurasa 2 said...

kak lady jagan merajuk lama2 rugi, kalau tak pasti dapat bunga dari hubby he he he

ibuVouge said...

salam kak lady
merajuk dah abis dah ke

merajuk sayang tu

salam ramadhan kak!

Cat Cat said...

Kak Lady,
Tak salah merajuk sekali sekala... Kekadang kita merajuk sesikit, lagi hubby kita sayang.. Hehe.

MAMAMIA said...

Samalah kita... Bila merajuk tu, tak da mood nak cakap. Tapi betullah Kak Anie, kalau dulu susah nak ambik hati, tapi bila usia dah matang ni, macam senang sangat terguris hati.

Macamana pun bila depan anak2 saya berlakon macam biasa. Tak nak dia org risau.

NBK466 said...

Lain kali nak majuk tgk calender dulu tau..nanti rugi loh..kena tunggu tahun depan ler pulaks.. itu pun kalau tak berulang kejadian majuk dihari nan sama gak..he.he..he.

umeboshi said...

ala k.anie...rugi betul merajuk di hari istimewa gitu. hehehe.. anyway, rajuk tak berpanjangan,kan? moga kekal bahagia selama nye. amin!

blackpurple @ jowopinter said...

Merajuk sikit-sikit tak apa, jangan mengada-ngada. Hehehe!

Belum terlambat nak ucap Happy Anniversary. Semoga perhubungan dan ikatan kasih-sayang terus diberkati dan dirahmati Allah. :)

nanonano said...

akak !
sy org plg lambat wish ek?
alahai..ketinggalan betui..
hepi belated, hihi
:D

jap2 nk bayangkan muke akak merajuk
****
alalaaa..kiutnyeee
*wlaupun xtao rupe akak cmne*
hahha
:p

sya said...

Hish buruk benau org tua2 merajuk ha haha.. tapi kan bagus gak ko merajuk aritu jadi nak pujuk ko.. dia bagi berlama2 kat rumah aku pastu dtg lagik kat KLIA htr Aiman.. nak beli jiwa yg merajuk le tu .. ha ha ha

aNIe said...

Tirana...memang sesekali kenelah merajuk ye...tapi jgn buat selalu...heheh

-----------------------------

iina...hahahaha...nak ketawa akak baca komen iina...siap declare war...macam adik ipar akak...kalau gaduh ngan suami...siap cakap...'kita tak kawan awak tau...awak jgn nak panggil2 kita...'

Hahaha...

Tapi memang bila dah berusia sikit kita cepat merajuk...tapi kejap je...merajuk manja...

----------------------------

d...orang selalu kata 'merajuk pada yang sayang' tu sebablah bila MrD dah takde...d dah takde org nak pujuk...jadi tak boleh lah nak merajuk kan?

----------------------------

cutemiut...kadang sedihkan bila org yang kita sayang sukar unuk memahami kita...tapi kenelah banyak bersabar demi rumahtangga kita...sebab bendu tu pun perkara kecik je...

---------------------------

Salam akak...bila usia makin meningkat...perkara kecik pun nak merajuk...

Tapi alhamdulillah semua dah okay...

---------------------------

Kak...Tulah...dlm rumahtangga ada masa gembira dan ada masa bersedih...tapi alhamdulillah semuanya tidak sampai menggugat rumahtangga...

Rajuk merajuk bawa bahagia...

---------------------------

Ajzie dah baik dah ni...hehehe...merajuk 2 hari je...tak boleh lelama...nanti dia tak pujuk lagik

---------------------------

Neeza...memang ada pompuan camtukan...bila merajuk kunci diri dlm bilik...heheheh...

Dah baik dah...nak mintak hadiah dah tak dpt...dah expired...hahaha

--------------------------

zino said...

zino pun kalau mem merajuk alamat layan diri le jawab nya.. tak akan kena pujuk de.. hehe

~ yus ~ said...

Happy Anniversary kak anie...

Jangan merajuk lelama..kesian hubby dan anak2..(huhu, sebenarnya nasihat untuk diri sendiri juga, saya ni pun gaya merajuknya macam akak.Bila baca n3 akak ni, teringat lak bila time diri sendiri merajuk,hehehe)

cikdinz said...

alahaaaiii....

sakurasa 2 said...

Kak Lady Selamat menyambut Aidil Fitri, maaf zahir dan batin

ADIEJIN said...

Hahaha.. memang ler pelik kalau K Lady tak bercakap..keh keh .. tapi kalau dia dah start bercakap balik... Fuuhhh macam nak kiamat dunia..

Eh pompuan,..slamat raya ek..jgn notty notty..ampun maap

aNIe said...

zar...merajuk salah harilah...rugi tau...

--------------------------

Uda...akak merajuk manja ...makumlah ada yang pujuk...hehehe

--------------------------

Salam puteri satu...terima kasih kerana ucap selamat tersebut...

---------------------------

faridmw...kalau orang tengah bercinta pun merajuk tu mengeratkan kasih sayang...

--------------------------

Salam...abahnajwa...terima kasih...betul tu merajuk pada yang sayang...kan?

--------------------------

aNIe said...

Queen...nak mintak hadiah pun malu dah...hehehe...saper suruh merajuk...padan muka...:p

-------------------------------

KV...bila merajuk ni tak boleh buat2 baik...nanti terus baik...hahahah...samalah akak pun pernah buat camtu...pastu baik terus.

-----------------------------

alahai...shafarina pun majuk ye...takpe...sekarang mesti dah baik dah...sebab org pompuan majuk kejap je...

----------------------------

ila...majuk ni bukan boleh pilih hari...suka2 aje dia merajuk...heheheh

Inai memang ada...bila nak...kalau nak sampai sebelum raya mungkin tak dpt kot...

---------------------------

Intan...akak dah baik dah....memang le kita sebagai isteri...muncung...muncung jugak...tapi masak tetap masak kan?

---------------------------

Hai lah PB...kemana aje kalau merajuk...masih kat sini lagik...heheheh

---------------------------

neroecha...hahahha...tulah...tahun depan kalau dia buat lagi...dia takdpt hadiah...biarkan... :P

---------------------------

masy...kalau selalu majuk...rugi tau...akak memang geram anak2 kalau merajuk...merajuk takmo makan...akak habiskan makanan...padan muka dia

-----------------------------

maksu...itu asam garam rumahtangga kan...

Terima kasih kerana award tersebut...

-----------------------------

anon...dulu jarang dpt majuk...malu sebab dok ngan mertua...heheheh...tu le sekarang kuat majuk...sebab duduk sendiri...pastu suami plak melayan...tu yang syok tu...

----------------------------

Diyana...memang lama diyana tak berkunjung ke 'rumah' akak ni...hehehe...nama glemer dah tukar dah...

Majuk best tau...lebih2 lagi bila ada orang pujuk...bertambah2 mengadanya...

------------------------

Qasieh...terima kasih...

Sikecit tu memang penghibur kami berdua...tak jadi marah dibuatnya

-----------------------

Mawarbiru...terima kasih...

Merajuk sebab ada yang pujuk...kalau takde...buat rugi aje merajuk...heheheh

----------------------

sakurasa...takmana cik abang tu nak bagi bunga...batang bunga pun takde...hahahah...

----------------------

IV...salam ramadhan jugak dari akak...merajuk dah abis dah...penat dah... :P

---------------------

cath...betul tu...lagi kita merajuk sesekali...bertambah sayang dia kat kita...kalau selalu...dia tak layan

--------------------

mamamia...dulu masa akak duduk rumah mertua...kluar bilik...terus baik...masuk bilik...muncung panjang balik...hahahah...macam2 aje kita ni kan...

Bila dah berusia...kita jadi lebih sensitif

---------------------------

Nbk...tu lah pasal...ari tu lupa nak tengok kalender...hehehe

------------------------

Umeboshi...silap hari merajuk hari tu...dah rugi dah...padan muka akak...hahahah
Terima kasih kerana ucap selamat tu...

------------------------

BP...ni merajuk sebab cik abang tu yang buat...tu sebab nak jugak dia pujuk...tapi rugilah...

Terima kasih BP...

--------------------------

nano2...

Terima kasih....

Akak kalau majuk bertambah cute tau... :P

-------------------------

Sya...tulah pasal...untung jugak kan...untung kat lain

-------------------------

zino...hehehe...orang pompuan semua sama...kuat majuk ye...

------------------------

Yus...terima kasih...sebab kesian kat anaklah akak jadi baik tu...kesian rumah tak ceria bila akak membisu...

------------------------

cik dinz...hhehehe

------------------------

Sakurasa...selamat Hari Raya buat sakurasa juga...

------------------------

adiejin....hahahah...sebelum mintak mahap...sempat menyakat lagik ye...

Mana ada notty..? baik tau... *wink*

acik ila said...

happy anniversary kak lady.. semoga berbahagia sehingga ke akhir hayat.. :D

~mardihah~ said...

nak bagi komen jugaklah walau dah lambat....hihhihii..kelakau lah....ni boleh belajar dari akak yang ada pengalaman dalam rumahtangga...hahahahaa
guling2 gelak,...majuk tahap gaban...

hehhehee

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails