Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, August 30, 2012

Rumah Shah Alam Tak Beraya...

Bismillahirohmanirohim...

Assalamualaikum...

Hari Raya keempat...aku dan anak2 telah kembali ke Shah Alam...

Sebelum itu sempat dah beraya di rumah ipar2 di Melaka...

Pada mulanya nak ikut jalan Port Dickson... sambil santai2... tapi bila anak dara aku lihat kat internet yang traffic kat highway tak jam... kami harung jugak lalu highway Plus petang tu.  Dan memang pun tak jam...cuma sesak dgn kenderaan sedikit...

Sampai je rumah... dah malam...

Aku letak semua barang2 yang dibawa balik dan membaringkan badan...

Phewwww !!  ...rasa lega bila dpt bergolek2 di rumah sendiri.

Keesokan harinya baru aku mula mengemas segala barang2 dan baju2 yang dibawa balik...

Nasib baik dah basuh separuh baju2 di rumah mertua... jadi taklah banyak baju yang nak dicuci...

Bila sampai je Shah Alam... dah rasa macam hari2 biasa ... takde apa2 yang baru yang boleh buat aku rasa ianya hari raya...

Cuma kuih2 raya yang berderet atas rak di dapur membuatkan aku tau...bahawa kita sedang beraya...

Aku memang tak buat kuih... cuma beli 2-3 balang kecil untuk anak2...

Tapi ianya jadi banyak sebab adik ipar yang beri... kawan2 bagi...

Hari2 aku tengok kuih2 tu...alahai... kalau nak harapkan aku yang makan alamat sampai tahun depan pun kuih2 tu ada lagik...

Kalau dipaksa makan hari2... mau kencing manis nanti...sebab banyak yang manis2...

Antara kuih2 yang jadi pilihan...dan rasanya akan habis dlm beberapa hari je...



Biskut Dahlia... pilihan si kecik aku...dia suruh aku beli satu balang
besar... hari2 dikeleknya balang ni di depan TV... dah hampir setengah balang habis dah


Ini ... aku yang punya... aku beli 2 balang... 1 balang dah habis aku makan sorang... 
hari2 aku duduk mengadap popia mini ni... memang favorite aku dari dulu...
mungkin balang ni esok lusa habislah...


Biskut suji... biskut ni anak dara aku yang beli... ianya menjadi kegemaran anak2... dulu kalau aku buat memang laku...Anak2 aku suka sebab rasanya yang berkerim ... masuk je mulut ilang...


Kuih samperit... kuih ni pun aku tak buat... ni balang kuih yang cik abang aku bawa 
balik.  Kuih samperit adalah all-time favourite anak2...


Lain2 kuih yang aku rasa akan habis sebelum tahun depan ialah... rempeyek (mesti aku yang habiskan)... tart nenas  (kesukaan si kecik selepas biskut dahlia).. dan dodol  (favourite cik abang)

Biskut2 yang lain... tak tau lagik bila akan habis...tahun depan kot...hehehhe




...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

25 comments:

~ yus ~ said...

anak2 yus pun suka biskut suji kak, satu lagi mereka suka kerepek pisang tanduk, pisang lain tak best.

Acik Erna said...

assalam anie...dirumah akak ni..raya belum habis kuih dah habis..anak2 suka sangat makan kuih raya

makchaq said...

Betul la kak Anie, makchaq pun bila balik Putrajaya dah tak rasa raya.. tambah pulak kuih 3 jenis yg di beli semua bawak balik kampung.. lagi tak nampak kesan raya...


Zaitun said...

Selamat hari raya anie...

Kak Zai pun rasa dah macam tak raya sebab anak2 dah balik ke tempat masing2.

aNIe said...

Yus...biskut suji tu rasa susu ...tu sebab diorang suka...lagi pun lembut je...

Dulu akak kalau buat kerepek suka buat kerepek pisang nipah...yang lain akak tak suka

aNIe said...

Kak Erna...anak2 anie suka makan memula je dulu...pastu tinggal...tu yang kuih raya tahun lepas sampai tahun ni pun ade...masa berkemas ari tu dah kena buang dah...hahahha

aNIe said...

Makchaq... akak pun ada beberapa jenis yang bebudak suka je... ari tu balik Melaka...adik ipar nak bagi lagi kuih akak takmo...takut tak makan nanti sayang terbuang

aNIe said...

Salam Kak Zai...selamat hari raya... anie ni rasa tak beraya sebab cik abang kat Melaka... tu yg tak syok tu...

Zareda Norman said...

zar pun byk beli keepek aje tahun ni..biskut biskut ni kurang sikit.. Adalah sikitadik ipar bagi.. Lain lain macam biaa aje.. Org dtgrumah zar jamu nasi.. Hahaha senang citer

Azian Elias said...

Kat rumah ni my sister mmg ambik order biscuit raya. tapi bila raya i have to buy.. aduiii..

MulutPayau said...

salam aidlfitri...

Biskut raya rumah saya dah habis....

sharifah rosidah said...

Lama tak komen, kita raya sakan tahun ni anak akak shidah yang jadi rakyat Amerika balik beraya, seroooonok sangat sebab kita konvoi sama sama beraya rumah adik beradik dan sedara mara kat JB.

Awak bila nak beraya kat rumah kita? Tapi rumah kita tak ada kueh yang ada cuma kerepek pelbagai rasa dah bosan beli kueh.

aNIe said...

Heheeh...yan..selalu jadi camtulah..tukang jahit jahit baju orang baju sendiri kena beli...hehehe

aNIe said...

Mulutpayau..seronok kalau kuih dah abis..tak payah nak pikir2 camana nak abiskan kuih tu..hehehe

aNIe said...

Shidah..beraya ni yg buat syok bila berkumpul ramai2 adik beradik..boleh dok sembang dari pagi sampai malam tak abis cerit

aNIe said...

Heheeh...yan..selalu jadi camtulah..tukang jahit jahit baju orang baju sendiri kena beli...hehehe

aNIe said...

Heheeh...yan..selalu jadi camtulah..tukang jahit jahit baju orang baju sendiri kena beli...hehehe

pB said...

as salam kak anie


apa beza Samperit dengan Dahlia ??

cikceriacorner said...

akak..selamat ari raya..maaf zahir batin...kuih raya kami pon..kami mkn dpn tv...abis dimakannye...hehhe

m.u.l.a.n said...

raya kat rumah sendiri mmg mcm tak best.. nak kena balik rumah mak baru rasa best kan..

aNIe said...

Waalaikum salam PB. . Samperit dan dahlia rasanya sama je rasanya. .Bentuk je yg berlainan

aNIe said...

Heheeh. . .Anak akak mengadap balang kuih depan tv hehhe. . .Terasa lebih enak.kot bila dpn tv tu

aNIe said...

Mulan. . .Betul tu. . .Segala2nya best. . .Hehehe

Nur-nba said...

Kat rumah saya, kuih raya tak luak pun.. Suka popi mini tu.. my fav. :)

Nur-nba said...

oppss silap taip ** popia mini**

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails