Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, February 2, 2012

Jalan2 Lagi... & Tips2 Menjaga iPhone...

Walaupun dah nak hampir seminggu semuanya berlalu...

Aku masih nak mengabadikan cerita jenjalan aku minggu lepas...hehehe

Selepas cuti Tahun Baru...aku pergi jenjalan dengan anak2 aku pula...tanpa cik abang yang dah pun balik bertugas...


Kami ke Ikea...pusing2...tengok2... makan2...


Kemudian ke The Curve...


Ambil2 gambar....



Semuanya serba merah... cantik...meriah & ceria...


Lalu kat sini... tgk ade replika bangunan Kidszania... si kecik sibuk dengan Kidszania ni... aku pun macam tertariklah jugak... nanti nak surf tgk informasi tentang Kidszania.

Kemudian terus ke Daiso...



Setelah menyambar 3-4 jenis barang di Daiso... kami pun pulang... nak maghrib dah...

Keesokan harinya... kami keluar lagi....

Kali ini ke Sri Pentas... jumpa kawan...Ilyanie Adam...lama tak jumpa dia... asyik jumpa kat FB je...


Kat Lobby Sri Pentas...


Cantik pemandangan kat lobby ni...First time datang sini...menjengah kejap kat konti Hot FM...nampak Aleeya...comel je dia...cantik.


On the way balik... kami singgah ke Centrepoint... tujuan untuk membawa Iphone Farhan yang dah rosak terjatuh dalam tandas... di iPhonefix...


Tengok anak2 muda tu buat kerja memang teliti dan tekun.. semasa dia bukak je iPhone Farhan... dia tanya...

'Selalu charge overnight ke?'

'Ye kot'...jawab aku...

'Malam charge... esok pagi baru tanggal'

'Ahah...'

'Jangan buat camtu... iPhone ni lain dari phone lain... dia walau macamaner lama pun dia akan terima jugak kuasa tu... tapi nanti dia makan bateri... bateri jadi panas... kadang nasib tak baik dia effect motherboard... habis...!'

'Ohhh... ye ke...'

'Selalunya iPhone ni charge 2 jam je... sebulan sekali boleh charge lebih 1 jam... iaitu 3 jam...hanya sebulan sekali je...'

'Ohhhh....'

'Lagi satu... ada iPad kat rumah tak?'

Aku jawab 'Ada'

'Jangan sesekali gunakan charger iPad untuk charge iPhone...'

'Ohhhh....ye ke'  panjang oooh aku...sebab si Farhan memang selalu guna charger iPad pada iPhone dia...

'Guna charger iPad memang cepat penuh...tapi nanti iPhone akan rosak...'

'Ooooh....' sekali lagi oooh...

'Kalau guna usb charge dari komputer...' 

'Itu yang paling baik..lambat tapi selamat...'

Leka sungguh aku  memerhatikan  mereka membuat kerja... cukup teliti.

Alhamdulillah...setelah kopak hampir RM300... kerana bateri rosak dan charge untuk memperbaiki 
'water damage'... iPhone tu dah boleh digunakan semula.

Dari sana kami terus balik rumah...sampai je rumah...terus membebel dengan si Farhan... 

Bukan membebel apa...cuma bagitau dia apa yang tak boleh dilakukan untuk iPhone yang budak2 tu beritau...

Maklumlah... iphone bukan murah... nanti kalau nak beli lagik beribu2... 
yang digunakan tu pun turun dari kakaknya yang beli secondhand dari mak sedara dia...



...


 Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

16 comments:

Dalila Hamid said...

dela pkai hfon cap ayam aja... :(

Zareda Norman said...

Ohh tips jaga iphone... Nasib baik zar mmg charge ikut usb je kat notebook. So far puas hati dgn iphone lah...

Centrepoint tu kenangan betul.. Sbb zar pernah kerja kat situ dekat setahun gak... :-)

aNIe said...

Dalila...takpe...walaupun cap ayam...janji boleh call & boleh sms...akak pun dulu camtu...dah tua2 ni baru nak rasa yang canggih sikit...hehehe...mengada2...hahaha

---------------

Zar..tulah...kalau diorang tak cakap akak pun tak tau...

Farhan & Ude pengguna iPhone..memang diorang tu takmo tukar jenama lain... best guna iphone katanya...

Zaitun said...

Bagus juga anie bagi tau info ini manalah tahu satu hari kak Zai beli iPhone.

Charge hp malam memang tabiat kak Zai.

kak mah said...

Barang mahal kan...penjagaan mestilah teliti.

liyas said...

Kalau nak bina Apps menggunakan iPhone boleh rujuk di sini.

kak mah said...

Barang mahal penjagaan perlu teliti

MULAN said...

hp saya langsung dah takde sparepart kot.. kalo kong memang kena cari yg lain.. tapi sangat sayang hp yang ni..

Ila said...

byk juga pantang larang iphone ni yer kak anie

MamaWanie said...

Salam perkenalan... saya baru nak belajar tulis2 bloq... he..he..

Mak Su said...

thnx kak anie dgn petua iphone tu

aNIe said...

Kak Zai...rasanya semua hp gitu...selalu diorang pesan...jgn overcharge kan? Nanti makan bateri...

--------------------

Kak Mah... budak2 ni kadang bukan tau... diorang main hentam aje... rosak mak keluar duit...hehehe

aNIe said...

Liyas...thanks...


---------------

Mulan... hphone ni kadang nak dibetulkan kadang tak berbaloi mcm N95 akak tu... betulkan skrin je lebih RM150... dah 2 x tukar... tapi bila tanya kat kedai...nak trade in berapa..laku dlm 200 je... baik beli yg lain

aNIe said...

ila... kadang kita tak tau... main suka2 je kan... tapi pantangnya banyak... klu kita tau mesti kita jaga sebab bukan murah nak beli

----------------------

MamaWanie...salam kenal...dan selamat berbelog..hehehe

aNIe said...

Maksu... sama2... kalau tak sebab hp rosak... kita pun tak tau...

Adilah Radeen said...

nak tanya kalau charge iphone guna usb dan powerbank tak akan damage apa2 ka ?

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails