Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, March 17, 2011

Nak Tukar Hakmilik Lolly....

Hari ni... sebelum Ude pergi kerja...dia dah mintak tolong aku bawakkan Lolly ke veterinar.

Tahun lepas aku dah bawak ke Jabatan Veterinar di Seksyen 20 Shah Alam...

Niatnya memula nak mengkasikan dia... tapi vet tu kata kena vaksin dia dulu lepas seminggu baru boleh bawak semula...

Bila dah balik.. alamatnya lambatlah lagi aku nak ke sana...

Jadi pagi tadi Ude dah mintak tolong aku bawakkan Lolly ari ni...


Dia paling suka golek2 kalau ada dah bentang sejadah...


Kalau cik abang aku balik.. si Lolly akan duduk dlm sangkar dia...

Kacau programlah Ude ni.. aku bercadang nak pergi tempat lain ari ni... tapi dah terpaksa tukar plan.

Jadi pagi tadi.. aku pun keluar dgn Fareez bersama cik Lolly...

Semasa dalam van... mengiau2 dia... sebab dah lama tak bawak dia keluar dari rumah tu.

Dalam kreta aku merungut dengan si Fareez...

'Kakak kau ni... nak pelihara kucing pandai... tapi semua ibu yang kena buat...yang si Lolly ni pun satu... ibu yang jaga dia... bersihkan tempat berak dia... jaga makan dia hari2 tapi dia sayang kak Ude kau lebih.  Kalau kak Ude panggil berlari dia datang.. siap jilat2 kak Ude kau lagik.. rasa nak sekeh je pala dia...'

'Tulah pasal... kalau dengar kereta akak balik je.. awal2 dah tegak kepala dia tunggu kak Ude...'

'Nanti kita kenakan kak Ude nak...?  Kita kata kita dah tukar nama Lolly... kita kata kita register nama dia jadi Fluffy... dan pemilik dia nama ibu...nak?'

Fareez ketawa2 dengar cadangan aku...

Sambil berbual... aku dah pun sampai area seksyen 20... tapi aku lupa lah pulak nak masuk kat mana...

Disebabkan dah lama tak pergi.. aku betul2 lupa...

Jadi aku pun pusing kat highway tu hingga 4-5 kali....hampir 1 jam aku tersesat... Sampai si Fareez dan merungut...

'Alahai ibu... dah berapa kali kita lalu kat sini lah....perut Aeez pun dah lapar...'

Pusing punya pusing akhirnya jumpa jugak Jabatan Haiwan tu...

Sebaik saja aku nak masuk pintu guard tu...

'Kak... nak antar kucing untuk vaksin....'

'Larrr... apsal lambat... pukul 12 tadi dah tutup... kat sini... hari Isnin sampai Khamis sampai jam 12... Jumaat sampai jam 11 je...'

'Oh.. ye ke... '

Hmmm.... jadi berpatah balik lah aku dengan Fareez...

Dalam perjalanan perut dah berkeroncong... jadi bincang2 ngan Fareez nak makan kat mana?

Mula2 Fareez nak makan Nasi Ayam di Geng's Corner... tapi dia teringat berdekatan dengan Geng's Corner ada sebuah Restoran Cina Muslim... Homst Restaurant...

Katanya nasi ayam kat situ pun sedap...

Lalu aku pun janji ke sana bersama....sebelum tu.. aku call Ude kat pejabat... untuk ambil Lolly dulu dari kereta... nanti kesian pulak dia kepanasan dalam kereta.

Masa Ude ambil Lolly aku beritau dia... Veterinar dah tutup... esok aje.. pastu aku cakap kat dia...

'Tapi ibu dah register kan dia untuk esok... Ibu register nama dia atas nama Fluffy...'

'Apsal pulak Fluffy...?'  Muka Ude terus berkerut...

'Sebab ibu dah amik alih hakmilik dia... pemilik ibu letak nama Ibu...'

'Larr... ibu ni...tak baik tau... suka suka je'

'Ye ler... ibu yang jaga dia... kau tau nak manja2kan dia je...'

'Ye ler... Ude kan kerja...'

'Padan muka kau...'

'Eleh... ibu tipu...'

Pandai takut eh...!

Selepas Ude amik Lolly aku pun terus ke Restoran Homst yang tak jauh dari situ.

Inilah kali pertama aku ke Homst Restaurant... ramai juga orang sedang menikmati makan tengahari...

Aku makan nasi goreng Ikan Asin (sebenarnya aku amat jarang sekali makan nasi goreng)  Rasanya okay.. sedap... sebab kaya dengan perencah... ayam.. udang & ikan asin yang di dadu kecil...



Si kecik dengan Nasi Ayamnya...





Selesai makan...sambil berbual2 dengan si kecik aku ternampak pengunjung2 di kedai tu memesan Ais Krim Goreng...

Hmmmm... bila si Fareez dapat tau... apa lagik...

'Ibu... jom le order aiskrim goreng... Aeez tak pernah rasa....'

Kesian pulak anak aku ni... lalu aku pun pesan satu untuk dia...





Inilah kali pertama aku merasa Aiskrim goreng... dah tua2 baru dpt rasa....hahahaha...





...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

9 comments:

sI tEDI said...

he he he he..

kiranya hari ni bawa Lolly jalan2 makan angin je lah yek..? ekekekeke

jgn kata fareez,
makcik tedi ni pun tak pernah rasa aiskrim goreng!!! ekekeekekeke

kakpah said...

anie,
senang je nak buat aiskrim goreng tu. buat sendiri baru puas makan...

Ati Masrif said...

ala..manja betui fluffy tu

ais krim goreng
ati pernah dengar saje
baru dpt tgk ni ...

pB said...

akak,


restoran ni kat mana pulak??

aNIe said...

tEDl...ahah...dia pergi makan angin je..seronok dia.. duduk dlm sangkar tu... asalkan akak panggil je dia menyahut...hahaha...

Akak pun baru tgk tu...

----------------------

Kak Pah...pasal tak tau buat ler tu anie jadi jakun...hahahaha

aNIe said...

Ati...tak sempat jadi fluffy lagik...Ude tak benarkan...hehehe

Ati... luarnya garing dlmnya sejuk...okaylah rasanya.... cuma nak rasanya tu yang akak orderkan untuk sikecik tu

------------------

PB...restoran ni dekat dengan Restoran Geng's Corner... kalau dari jalan di Tesco Extra tu boleh nampak dah...

MULAN said...

uiihh... sedap tu tengok aeez makan...


eyy, masih terngiang2 geli dgn kucing.. hehe..

secangkir madu merah said...

sama je ngan budak2 kat rumah ni... bela kucing dan sayang kucing bukan maen... yg selebihnya kita yg kena kerjakan... makan dan minum dia klu dah kering sapa pon tak nak isi kalau tak dikerah... berak dia pun kalau tak suruh buang, memanglah takde sapa yg nak buat, nak tak nak memang kitalah yg kena buat semua tu... nak mandikan dia lagilah... nasib baik jugak klu dapat mandi sebulan sekali... itupun kita juga yg kena buat...adoooiiii budak2 ni memang nak mendera ibu diowrang ni..

Kak Anie said...

Mulan pun geli ngan kucing macam Rina eh...hehehe...

Yang sedap rasanya nasi goreng ikan asin akak tu... sebab mcm2 rasa ada...

---------------------

SMM...hahaha...ingatkan bebudak kat rumah ni aje... rupanya kita serupa...sabau ajelah kan....

Nak ditukar hakmilik...takmo pulak tu... yang geramnya sikucing tu bukan main sayang dengan dia...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails