Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, February 28, 2011

Hari Terakhir Bayar Saman Trafik...



Hari ini merupakan hari terakhir untuk membayar saman kepada pihak berkuasa...

Walaupun dah diberi tempoh yang panjang... tapi masih rammmmmaaaiiiii lagik yang belum menjelaskannya...

Dan... yang membayar pada saat2 akhir pun ramai jugaklah...

Termasuk aku...hehehe

Tapi... idak lah aku bayar ari ni... atau Jumaat lepas...

Walaupun pada saat2 akhir seperti yang aku sebutkan  tapi dua minggu lepas.

Saman dah dpt tau lama dulu... ada 2 saman.  Tak banyak pun... saman sebab melebihi had laju.

Maklumlah aku sering berulang alik ke Melaka Shah Alam... maka tak heranlah kalau aku dpt saman kan.

Tapi tak banyak...

Walaupun hanya 2 aku pun tunggu sampai dah nak habis tempoh baru nak bayar...

Teruk...!!  Lebih teruk lagi bila adik ipar aku adalah polis trafik.

Sepatutnya aku boleh aje telefon dia tolong bayarkan dan bank inkan duit untuk dia.  Tapi tau lah kan... bila kita tau ada orang yg boleh tolong buatkan kerja untuk kita... kita jadi malas nak bayar awal...

Hinggalah 2 minggu lepas biras aku call...

'Kak anie... cik abang kita tanya... kak anie bila nak bayar saman yang 2 tu...'

'Nantilah ilah...'

'Kak anie... abang kita kata jgn suruh dia bayar last minit nanti... dia malas nak beratur...'

'Ooh... ye ke.. okay...nanti kita bagi no IC dan bank in duit ye...'

Jadi... dua minggu lepas nama aku pun dah takde dalam saman polis lagik...

Dah clear okay....

Lega bila ada perkara yang terbengkalai sudah diselesaikan...

Menurut dari laporan berita tadi... pihak berkuasa tidak berhajat untuk melanjutkan lagi tempoh pembayaran saman...

Jadi fikir-fikirkanlah ye... jgn nanti dapat surat waran tangkap...

Kalau ada yang belum beres tu... diulang skali lagi... hari ini hari terakhir untuk bayar saman polis....

Terima kasih... sekian sahaja ingatan dari Kak Anie ping pang pet pot...



...


 Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

10 comments:

ainnoraini said...

saye tak ade kene byr saman..selamat skit...

dulu2 melambak saman...kempis la jugak poket ni...nk nangis pun ade..

Sari Yusa Ibrahim said...

kita dah selamat, awal2 hubby dah settlekan sebab dia yg apply surat saman tu... bagi duit tu kat kita lagi baguskan..

~ yus ~ said...

Kak, yus pun baru bayar Sabtu lepas...hihi.

Pun ada buat entri pasal ni hari ini..hehe

Led said...

dulu pernah bayar saman parking kat balai polis traffic shah alam. nahtijah, kena sound hidup.rasa terbodoh jap.. ;)

sharifah rosidah said...

Nasib baik kita tak ada kena saman, mana taknya kita drive keta buruk je untuk kepasar dan hantar anak bongsu kesekolah. Kalau pergi jalan kemana2 selalu naik keta cik abang kita, cik abang kita ada satu saman kat putrajaya hari tu sbb letak kereta ditempat yang sepatutny. Entah dia dah bayar saman ke belum, kalau kita ingatkan nanti takut mengamok pulak lantak lah ko.

aNIe said...

Ainnoraini...sekarang akak dah beringat sikit... kalau nak cepat kemana2 pun...mesti ikut had laju...sebab sayang duit yang kita cari cuma2 aje kena bayar saman kan? Rugi...

----------------------

Sari...hehehe... yelah dia yang apply...biar dia jelaskan...hehehe. Pandai sari ye...

aNIe said...

Yus...janji dah bayar... legaaaa kan?

--------------

Led kenapa bayar saman parking kat polis trafik...hehehhe

aNIe said...

Shidah...hehehe... kalau diingatkan nak ngamuk...baik biarkan aje... lagikpun duit dia kan...biarlah dia nak bayar ke idak...hehehe

MULAN said...

takde dapat surat layang etc pon.. nak check kat internet/sms semua tak dapat.. nak pi pej polis pon tak dapat.. harap takde saman.. ngeh ngeh.. sayang doit..

aNIe said...

Mulan..hehehe...takdelah saman tu..

Yelah...sayang duit kan bila kena bayar benda yang tak nampak

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails