Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Friday, November 12, 2010

Renungan Jumaat...


Sesuatu untuk ku kongsi di hari Jumaat yang mulia ini...
Aku dapat semua ini dari email seorang teman... yang begitu rajin berkongsi apa saja...

Baca dan renung2kan lah...  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat...
Tapi, banyak pula dugaan yang datang..
Kadang2 kita minta cerdik, tapi,
masalah pula yang bertandang...
kadang2 kta minta kebahagiaan,
tetapi, huru hara pula menjelang...

Dugaan menjadikan mental kita kuat, masalah menjadikan kita berfikir, huru hara menjadikan kita tabah...

SUBHANALLAH.. Betapa Hebatnya ALLAH itu....
semuanya ada hikmah..'

Kalau lah manusia tahu hadis ini..

" Telah berkata Jibrail a.s: " Wahai Tuhan, Engkau smpaikanlah hajat hambaMu,
 
maka Allah berfirman :

" Biarkan hambaKu itu... kerana Aku mencintai rintih suaranya".....

- Anas ibn Malik r.a- KUASA KEJELITAAN PEREMPUAN

* Hal ini diketahui oleh semua orang.  Kejelitaan perempuan boleh menumbangkan ramai lelaki hingga banyak yang terarah melakukan perkara-perkara yang tidak wajar. Sebaliknya kuasa jelita yang ada pada kaum muslimah boleh menimbulkan kecintaan yang tinggi terhadap Allah di mana seorang isteri boleh mempengaruhi suami dalam hal-hal yang diredhai Allah.


KUASA LAYANAN PEREMPUAN

* Kaum lelaki mudah goyah dan alah dengan layanan yang baik, apa lagi dari perempuan yang sangat dikasihi seperti isteri dan ibu. Layanan baik yang disalurkan kepada orang yang berhak menerimanya, bukan sahaja mendatangkan keredhaan Allah tetapi memungkinkan apa yang diminta akan dipenuhi dengan mudah.KUASA DOA PEREMPUAN

* Doa perempuan lebih makbul dari lelaki kerana sifat penyayangnya lebih kuat dari lelaki. Sebagaimana hadis Rasulullah saw"Doa ibu itu lebih cepat makbul." Orang bertanya "Kenapa ya Rasulllah ?" Jawab baginda : “Ibu lebih penyayang dari bapa dan doa dari orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

KUASA TAQWA PEREMPUAN

* Ketaqwaan adalah kuasa paling sempurna dan terbaik dalam menangani apa jua masalah. Orang yang paling bertaqwa adalah orang yang paling dikasihi Allah. Allah tidak akan membiarkan orang yang dikasihiNya melainkan dipelihara serta sentiasa dirahmatiNya.

* Kuasa taqwa lebih mudah diperolehi oleh perempuan berbanding lelaki kerana kehalusan budi yang ada pada perempuan adalah merupakan penjara daripada melakukan hal-hal yang mendatangkan dosa. Berbanding lelaki yang sebahagian hidupnya berada di luar rumah serta terdedah kepada pelbagai godaan, cubaan dan ujian.

* Kekuasaan taqwa ini pula oleh kemuliaan yang diberikan oleh Allah swt sehingga setiap lelaki pasti memerlukan perempuan untuk menghirupkan udara ini atau dalam perkataan lain setiap lelaki pasti dilahirkan oleh perempuan kecuali Nabi Adam a.s. Sekuat-kuat lelaki, kuat lagi perempuan kerana lelaki itu sendirinya datang dari perut perempuan yang menghamilkannya dan melahirkannya ke dunia, kemudian melatih, mendidik, memelihara dari kecil hingga dewasa.

* Kemuliaan perempuan akan lebih nyata, jika ditambah dengan ketaatan kepada kaum lelaki yang berhak atasnya sebagaimana maksud hadis Rasulullah saw "Perempuan yang taat kepada suaminya, semua burung di udara, ikan di air, malaikat di langit, matahari dan bulan : semuanya beristighfar baginya (isteri) selagi mana ia masih taat kepada suaminya dan diredhainya (serta menjaga solat dan puasanya)."
...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

5 comments:

Zaitun said...

N3 yang bagus,terima kasih kerana sudi berkongsi.

IXORAROXI said...

salam ziarah..bestnya entri, terpukau saya

Izariza said...

salam kak anie,
terima kasih di atas perkongsian ini ... kadangkala kita sebagai wanita terlupa bahawa Allah itu Maha Bijaksana dan Maha Pemurah, dan kerana kealpaan itu kita mudah saja meletakkan diri jauh daripada redha dan rahmat-Nya. Thanks for this, a good reminder for myself too :))

kak Erna said...

anie..terim kasih dengan perkongsian ini..
akak suka..belum pernah dapat ni..

Alina... said...

bestnyer kak ani kata2 ni...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails