Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, August 23, 2010

Potluck Berbuka Puasa & Main Timbang- timbang...

Semalam...lepas cik abang terbang...aku dan si kecik ke BBST

Berbuka puasa bersama adik ku Sya & rakan2....Potluck berbuka puasa.

Sya dah cakap nak masak asam pedas ikan tenggiri...sayur campur... sambal belacan & ikan terubuk asin.

Dari Rina pulak... Ayam masak kari...

Rakan2 yang lain...ada yang bawa ayam goreng berempah dan yang lain2 membawa kuih muih.

Bila dah ramai2 macam tu...juadah disediakan yang cuma sedikit menjadi banyak

Alhamdulillah...rezeki di bulan puasa.



 
Yang paling seronok ialah meriahnya berbuka sambil beramah mesra.  Bertukar cerita bertanya khabar...memang besst....

Sessi berbual ialah sessi yang membuatkan kami semua tak kering gusi...maklumlah... bila dah ramai macam2 cerita yang keluar.

Terima kasih pada Nisrina... Nazali dan keluarga yang balik dari UK untuk berpuasa dan beraya di sini... Harris... kwn Sya yang membuat kami tak kering gusi...serta Ejunk bersama 2 orang rakannya.

Aku sampai di rumah Sya jam 4.00 petang.  Memang dah janji nak tolong dia masak...

Sampai sahaja...aku masuk bilik sya...niat hati nak menimbang badan di bulan puasa.  Timbang di rumah Sya ialah timbang digital...tu yang best tu...sebab sedikit perubahan pun akan dpt dikesan.

Minggu lepas... timbangan aku 58.5 kg. Seronok sebab beberapa minggu sebelum puasa berat dah hampir mencecah 60kg.

Semalam...naik aje timbang... 58.00 kg...Yeay!!

Kemudian aku ke dapur membantu Sya...

Bila semua dah siap...sejurus sebelum berbuka...timbang lagik...hehehe

Gila timbang betul aku bila kat rumah Sya ni...

Baru buat kerja sedikit...berat dah jadi... 57.8 kg...turun lagi hanya beberapa jam...walaupun sikit...janji turun.

Bila azan berkumandang...aku puluh air 3 gelas... makan bila dah ramai ni memang sedap mulut.

Bila berbual... tak perasan  dah bertambah2 makanan di pinggang.  Lepas makan nasi...makan kuih pulak.

Mencuba berbagai jenis kuih yang ada... memang sedap... ada karipap...koci.. tepung pelita.. popia goreng .. pulut panggang.. seri muka... talam keladi... cucur badak... apam balik dan banyak lagik.  Tapi aku tak lah cuba semua tu...meletop perut nanti.

Malamnya sebelum balik aku sempat naik atas timbang tu semula...

Sekali naik je....

Terkezut beruk aku...

58.9 kg... mau sekilo naiknya....

Alamak ai !!.... baru nak happy2 dah turun 57.8 kg tu...

Kensel....!!







...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

17 comments:

leeya said...

hahaha..klaka la akak nih..mcm saya juga pantang jumpa timbang..lama2 jd rosak terus..hihihi..ni dah lama xtimbang..rs dah macam besau semacaaam je..huhu..

eh, abahnajwa balik msia dah ek.lama xbaca blog dia..

ckLah@xiiinam said...

Bahagianya dapat beramai begini....

iina said...

hehehe kak.. kalau camtu kena balik jln kaki kak.. gerenti mesti turun 56kg punya hehehe ;)

elly said...

Sedapnya kuih talam keladi tuh....

Teringat dulu2, sebelum masuk tandas timbang, keluar je tandas timbang lagi...sebelum makan timbang, lepas makan timbang lagi....hehehehe...

aNIe said...

Leeya...guna timbang yang bisu tu okaylah...jgn guna timbang yang pandai bercakap tu...mau melompat dibuatnya...

Abahnajwa balik sekejap sampai raya pergi sana balik...


--------------------

CkLah...memang best ck...main rebut2...hehehe

--------------------

iina...sampai rumah tinggal tengkorak je...hahaha

--------------------

elly...hahaha...memanglah...suka sgt nak menimbang badan...lepas tu dok pikir...apsal ler tak turun2...dah buang pun sama jugak...hahaha

Zareda Norman said...

kak anie
jangan terpedaya.. kadang2 berat turun di bulan Ramadhan bukan sebab lemak kurang tapi air kurang dalam badan which is not good not good sbb lemak tepu kat situ jugak..

so belilah seluar fit tights saya untuk membakar lemak.. hahaha tetiba.. caboottt

Kak Anie said...

Zar...hahahah...sempat advertise lagik...adoyai...

Nantilah..akan difikirkan ttg tights tu...

Memang pun yang turun tu sebab air yang berkurangan...hahahah

:::jillian de jill::: said...

hehehe... tersenyum baca entri kak anie kali ini...

ainnoraini said...

seronoknye kak anie berbuke beramai2kan..sungguh menyelerakan..

timbang tu tipu kot kak anie...jgn percaye...ain bile dah mkn takuttt nak timbang ooo..makan jer...

kak ina kl said...

tulah pasal..bulan bukan nya dapat kuruskan badan..

oooo nazali tu balik raya aje ek bukan for good kan..dulu selalu msk ke blog dia..

amboi shopping sakan ek..mcm kami gak lps shopping utk raya..no more shopping lagi..tggu tahun depan..

raya cik abg blk tak?

kak Erna said...

anie..kalau nak timbang..sebelum berbuka aje..lepas tu..jangan naik2 lagi atas timbang..sampai esok..sebelum berbuka baru naik.hati mesti senang punya..
timbang digital akak siap letak umur sekali..kalau timbang biasa..bacaan lain..bila ikut umur dan jantina lain pulak..he he..macam2 pesen timbang digital ni..

Arena said...

Kak Anie,

Kalau berbuka meriah-meriah gitu, memang ada tendency makan banyak. seronok sembang,tak sedar dok makan jek sesambil nak jamah makanan yg org lain bwk.

Kak Anie said...

Jillian...tulah pasal...sibuk nak menimbang...hehehe

--------------

ain...tulah ...akak ni takleh tgk timbang tu...mesti nak naik ...hehehhe

--------------

Ina...tak dpt nak kuruskan badan...lepas buka pulun betul2..hahaha

Aha...nazali balik untuk raya...

Raya cik abang kat sini...sebab kerja kat Melaka dah...

-------------------

Kak erna...tulah sekali lepas berbuka mau nak sekilo naiknya...

Macam2 pesen rupanya timbang ni ye kak

-------------------

Arena...bebuka ramai2 ni sesekali je boleh...kalau selalu mau parah nak menurunkan berat badan lepas raya nanti

AuntieYan said...

Salam Anie,

Seronoknya beramai-ramai berbuka...

Kak Yan pun kalau boleh nakkkk je join kalau dapat jemputan....TAPIIIIIIIIIII, susah le,...Kak Yan punya hero tu, jenis yang malu...tak padan dengan dah tua..

Tentang timbang badan tu. Kat rumah Kak Yan ada satu penimbang yang biasa tu...sokmo penipu!!!bila timbang kat tempat lain, lain pula angkanya.Nak kena beli yang digital jugak ni. Digital ni memang tepat.

Kak Yan, kalau dia naik je mesti rasa macam nak hentak-hentak je penimbang tu!...kah!...kah!

Kalau turun, kata dia ok, kalau naik....siap kau penimbang????...boleh gitu? :-)

aNIe said...

Kak...hahahaha...mau tak rasa nak hentak2 kan...sebab kalau naik tu susah nau nak turunnya...

Digital ni memang tepat kak...terperinci lagi...sedikit je perbezaannya boleh nampak...

Kalau macam kita ni kak tak boleh guna timbang yang bercakap tu...mau terkejut nanti...hahaha

Seronok kak berbuka ramai2 kan...tapi tak leh selalu...mau berkilo2 naiknya nanti...

Hero akak tu memang pemalu...tapi kitorang dah dtg 2 kali tak pernah jumpa hero akak lagik ye...

- kak ina - said...

kekeke yo la akak tu... nak dapat berat yang betul, masa baru bangun tido kak... kalau pakai timbang digital ni, akak minum air setengah liter pun detect naik.. :D - lin baby

NaniRostam said...

Salam Kak Anie....

Amboi amboi amboi...pot luck tak ajakkkk...

Kalau tak boleh join sekali tau....

Len kali buat lah lagi...jangan lupa Nani ya....

Eh Nani kenal Nazali tu....selalu jengok blog dia jugak.

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails