Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, May 20, 2010

Bihun Goreng Versi Fareez...




'Ibu ...esok cikgu kata kalau boleh bawa makanan...'

'Nak bawak apa eh?'

'Bawak le yang sedap2...'

'Ibu buatkan bihun goreng eh?'

'Alah tak best lah...'

'Abih aeez nak bawak aper...?'

'Okaylah...bihun aje lah...'

And being Fareez...kalau dia tak kecoh...tak heboh sekampung memang tak sah...

Bila dapat tau aje aku nak gorengkan bihun untuk Hari Guru esok...terus dia tulis kat status FB dia...

'Hari Jumaat Ni Ade Hari Guru Dekat Sekolah (Sri Ad Daris) Daniel Bwk Bihun'


Tadi semasa membawa dia pulang dari sekolah agama...perbualan kami masih berkisar tentang aktiviti esok....

'Ibu...besok goreng bihun tu sedap2 tau...'

'Yelah....'

'Ibu letak udang tak?'

'Tak kot...'

'Alah letak le udang...kawan2 aeez suka makan udang...'

Kawan dia ke yang suka...dia?

'Nanti ibu letak le sikit...tapi ibu rasa nak letak perencah daging ayam sikit...kalau dah letak ayam...tak boleh letak udang...'

'Kenapa?

'Kan ayah cakap...kalau masak makanan darat...tak boleh masak dengan makanan laut...tak elok'

'Okaylah...ibu letak ayam aje...tapi ibu jangan letak cili tau'

'Ibu letak sikit je lah...kalau tak nanti putih je.. tak cantik'

'Sikit aje tau...sebab kawan2 aeez tak makan pedas...'

Ni kawan2 dia ke yang tak makan pedas ke ...dia?

'Okay...ibu letak cili sikit...pastu letak kicap sikit le..nanti tak pedas....sedap'

'Sikit aje kicap tau...sebab kawan aeez tak suka kicap...'

Ye ke kawan dia tak suka kicap...yang aku tau dia yang tak suka kicap...

'Lepas tu...ibu goreng telur...potong2 tabur kat atas tau...'

'Ye ibu tau...'

'Letak sayur tau...'

'Ye lah....

'Sebab kawan aeez suka bihun kalau ada sayur...'

'Ye ibu tau...'

Memang aku dah tau...

Tak payahlah dia nak sebut kawan dia yang tak makan itu ini...

Itu semua selera dia...kawan dia tak aper2 dia yang lebih....

Hai  lah anak...macam2...selagi tak selesai...selagi tu lah tak senang dibuatnya....






...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

6 comments:

Amieynna Amin said...

hehe..
agak byk kriteria2 bihun si fareez ni ye..

iina said...

hehehe kak.. kecohnya dia.. tapi kalau takde dia tak best kan ;)

Zareda Norman said...

jangan lupa hulur semangkuk..

cik Ika pun ada sambutan kat sekolah esok. ibu ibu bekerja cam zar ni beli bungkus bungkus ajelah

Cat Cat said...

Eeeeeeiii, geram sangat dengan Fareez tu... Mai, Auntie Cath cubit sikit...

Kak anie said...

Amieyna amin...dia kalau pasal makan memang pandai..tau aje dia apa yang sedap

iina...memang kecoh...pantang ada event kat sekolah...dia punya kecoh tak tahan....memang kalau dia takde rumah ...sunyi...

Zareda...jom dtg shah alam...hehehhe..Zar kan kerja ...kenalah beli bungkus je...tak leh nak buat apa

Cat-cat...dia dah debab dah...kalau jumpa dia skrg dah macam teddy bear...hehehe

kak Erna said...

anie..aeez tu kan anak ibu..he he..layan aje la anie..nanti bila balik..mesti dengan bangganya dia akan kata..kawan2 suka ibu masak ..sedap...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails