Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, February 1, 2010

Photographer Wannabe...




Aku memang minat...& suka mengambil gambar...

Dulu masa bekerja di pejabat pertanian...pejabat kami ada SLR Camera...tapi bukan digital.

Maklumlah...zaman tok Kadok dulu..mana ada Digital Camera.

Tapi aku suka kamera tu...tiap kali aku beli baju2 baru untuk anak2...aku akan pinjam kamera tu untuk ambil gambar anak2...memang cantik.  Orang kata gambarnya sebijik sebijik...terang...puashati.

Bila dah ada digital camera...aku memang berkenan sgt dengan kamera DSLR...

Tapi maklumlah...masa memula kluar dulu...kamera ni mahal...lagik pun mana nak cari duit beli tu semua...yang aku mampu ketika itu adalah camera digital biasa aje...tu pun Alhamdulillah...

Bila Ude bekerja...dia dpt peluang beli kamera digital SLR...dari kawannya dengan harga yang akak murah.

Dia memang minat dgn kamera tersebut.

Aku memberikan dia sokongan supaya membelinya sebab aku kata...nanti boleh le aku main2 dengan kamera dia tu...

Sejak ada kamera tu...sibuklah dia mengusungnya ke mana saja dia pergi.  Aku begitu teruja untuk menerainya.

Semasa kami duduk makan2...aku pun mintak darinya untuk mengambil photo dia bersama sepupunya...

Bila gambar dah siap...

'Ibu...alahai...kenapa gambar2 ibu amik ni kelabu...tak terang...'

'Ye ke...ibu rasa dah terang dah...hehehe.'

'Tak terang...kabur...'

'Oh...rasanya sebab sekarang ibu dah rabun dekat...jadi masa fokus tu ibu dah tak nampak...hahahaha'

Habis...musnah impian aku untuk menjadi photographer....

Masa dah ada kamera pulak...mata dah rabun...huhuhu...sedih sungguh...!!

Dah terlambat ....dah terlewat...dah terlepas peluang untuk menjadi photographer...huhuhuhu..!!


...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

11 comments:

TMUkmkd said...

heh sayangnya. tapi kalau pakai spek ok kan patutnya?

sI tEDI said...

pakai spek kak,
jangan sia2kan minat!
he he he

jalilah_jy said...

ooo akak ku sorang..jgn pernah mengalah pada usia kita..cuma angka jer kata tok guru taici kami di taman tasik keramat ni...dia usia 61 tapi nmpak muda sbb dia kata umur cuma angka..tapi kami tetap pgil pak cik..hormat... teruskan minat jgn patah harap..ahalsss..pandainye nak nasihat ...hehehe..

MA said...

Kak Anie : Saya pun lom habis mentela'ah kitab DSLR ni. And lepas pulas picit semua ada gak gambar2 yang kaburwalaupun mode Auto. Bawak balik kedai suruh dia check apsal tak boleh autofocus - rupanya ada ler tangan yang dok menukar settings (si Abang ler).

DSLR ada settings autofocus Kak, tekan halfway nanti dia focus sendiri kasi sharp (wah mentang-mentang la bab ini sudah katam al-kitabun..) hehe...

Seronok kan? I pun tak puas-puas dok belek kamera ni. Rasa berbaloi sangat beli dgn kepuasan yang dapat...:P

Ajzie said...

pakai spek kak ani...
boleh nya.. jgn putus asa.. cuba dan cuba lagi ok...

PuteriSatu said...

tak pe kak..jangan putus asa kak... kena cuba lagi tu kak..

aNIe said...

TMUkmkd...memang patut okay pun...tapi mungkin spek ni dah kurang power dia...

--------------------------

tEDl...ari tu ada amik gambar bunga...terang pulak...rasanya yang kelabu tu sebab waktu malam...penglihatan kurang sket...

-------------------------

Jalilah...memang muda dalam hati ni...tapi mata ni dah tua...hahaha...kena cuba lagik ni...akak rasa kalau siang takde masalah kot

--------------------------

MA...ye ke ada auto fokus...? Ohhh...akak lom abis mentelaah lagiklah ni...hehehe...

Tapi Ude tu cik 'kot' sikit lah...susah akak nak praktis sebab dia yang usung kamera tu pergi balik...hehehe

------------------------

Ajzie...akak dah tengok...kalau siang gambar cantik je...malam kot mata ni silau dan kabur...

------------------------

Puteri 1...memang nak kena try lagik...hehehe

Izariza said...

Salam kak,
rasanya belum terlambat kut .. sayapun baru je beli Olympus Pen Series .. P-1 .. w.pun taklah pandai tapi sebab minat punya pasal ;D

KaorU IchibaNa said...

visit


nuff flymas

Kak anie said...

Izariza...siang hari akak dah try amik gambar...cantik pulak...maybe sebab malam...tu yang kelabu asap tu...

--------------------------

KaorU...tima kasih...

cj'alhafiz said...

cj pun ada blajar pasal fotografi kat kampus....tapi satu ja pesanan...kalau betul2 nak mahir, kena ada camera sndri...blajar teori ja...haish....ssh gak nk faham....

hahaha!!!

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails