Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, January 21, 2010

Ai Yu...Ai Yu....

Kelmarin...aku ke Xtreme Park Shah Alam...untuk bertemu dengan sorang pelanggan yang memesan Smartcoco dari aku.




Seperti biasa aku mesti pergi dengan 'bodyguard' kecik aku...saper lagik kalau bukan anak bongsu aku yang banyak cakap tu.




Seharian aku heret dia ke sana ke mari untuk menghantar barang2 pada pelanggan.

Sampai aje di Xtreme Park...aku berjumpa seorang pelanggan lelaki...

Lepas menyerahkan Smartcoco...dan urusan jualbeli selesai...aku pun masuk dalam kereta...

Semasa dlm kereta...si kecik asyik mencubit2 lengan aku...

'Kenapa ni...?'  aku bersuara tinggi...

'Ibu tu...'

'Ye lah kenapa...'

'Apsal ibu cakap dengan orang tu Ai...Yu...Ai Yu...'

'Yelah...dah dia cakap ngan ibu Ai Yu...Ai Yu...'

'Ibu sebutlah diri ibu...me...aje...'

'Me? ...Mana boleh gunakan perkataan 'me' tu...tak kena...abih Aeez nak suruh ibu cakap...'me jual smartcoco dan macam2 lagi...me nak pergi  bla...bla...bla...'

'Ye lah...'

'Aeez ingat ni aper...me rebus...me sup...'  aku kemudian ketawa berdekah2...dia kemudian mencubit lengan aku semula...

'Apsal ibu tak boleh cakap guna Ai Yu...'

'Sebab bila ibu cakap Ai Yu...suara ibu lembut aje...'

'Abih...takkan Aeez nak suruh ibu tengking2 dia...mana boleh ibukan berniaga'  sambil aku melakonkan intonasi menengking...dia pun sama ketawa...

'Tak delah...kalau tak pun...ibu cakap le guna 'saya'  ...'awak'....kita kan orang Melayu...'  berdesup kena aku sebijik...


'Yelah...len kali ibu guna 'saya' 'awak'


Bila cik abang balik hari tu...aku ceritakanlah kisah si kecik kami tu...

Sambil menyuap nasi...cik abang senyum...

'Pandai dia jadi bodyguard ibu dia ye...?' cik abang aku suka..sebab anak dia pandai menjaga ibunya.

'Teruk bebenor...'

'Betul lah cakap dia tu...anie cakap ngan orang laki guna Ai Yu...Ai Yu...cakap ler saya...awak..'

'Alah...dia yang guna Ai Yu dulu...anie pun cakap aje...alah bukan ade apa2 pon..abang pun kalau dengan staff abang yang pompuan cakap Ai Yu...anie tak kesah pun...'

'Itu official...'

'Ni pun official jugak...urusan jual beli  Alah...setakat Ai Yu Ai Yu ni...takde makna aper2 pun...tak tau ler kalau abang cakap Ai Yu tu sebab ada aper2....' balas aku sambil menjeling pada cik abang dengan ekor mata...

'Malas lah abang nak cakap ngan anie...anie tu asyik nak menang aje...anie dulu patut jadi loyer aje...'

Terus aku ketawa....!!

Alah...betulkan?  Rasanya...tak salah guna Ai Yu...Ai Yu...sebab bukan ada apa2 pun...ia cuma gantinama diri aje...





...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

21 comments:

silversarina said...

Hahahaha, pandai Aeez tu jaga mak dia .

Saya dan sumai memang cakap I , You sejak dari belum kawin hingga sekarang . Haritu ada dengar dalam radio yang ada sorang ustaz tu kata selagi cakap dengan suami-isteri I, You selagi tu belum lengkap iman ... garu kepala saya ?????

AyunasiA said...

hihihi dia dgr mcm manja la tu. mesti pengaruh drama tv nih...

sI tEDI said...

dah ada pengkritik ni, kena berwaspada bila nak menutur ni kak!

he he he

Tirana said...

hahaha...susahnya ada bodyguard yang mulut bising ye..macam-macam dia kritik ibu dia..

afiq said...

hehhe mmg x salah lah kan ai yu ai yu tu.. huhu

aNIe said...

Rina...sebijik ayah dia...kemahiran yang diwarisi...hahahha...

--------------------------

Ayunasia...yelah tu...mesti pengaruh drama...sebab mak dia hantu drama...hahaha

--------------------------

tEDl...ada pengkritik...& tukang report...hahaha...bahaya...

--------------------------

Tirana...betul tu...pantang silap aje...terus dia sound...

--------------------------

Afiq...tak salah kan? Bukan aper2 pun...

kak ina kl said...

salam aNIe..ina pun cakap i ..you..dari mula kawin lagi..susahlah nak tukar..wah rajin dah aNIe buat N3 pasal wayang..semuga berjaya yer..

Anonymous said...

kalau ai yu very personal,camna lak nak guna address org luar kalau cakap omputih? eekk?
ai need to go now i speak to u later..tata

Erna said...

bagus aeez..jaga ibu dia..ayah dia ..bolih senang hati..walau pun dok kat melaka sana..

PINATBATE said...

I tak mau masuk campur..
you settle sendiri dgn Aezz tu..
hahah!

Nong said...

Wah, anak dan suami satu kepala... protective and caring!

Neeza Shahril said...

hhahahahah!!! lawak sungguh Aeez... tahu dia jeles..
sampai abah pun naik jeles tu hehehe..
memang boleh jadi bodyguard mak lah Aeez... caya lahhh.. :D

kakpah said...

aeez tu jeles tu. memang layak jadi bodigad.

jus call me ida.. said...

yang part best tu..
berdesup dengar kat telinga..hihi

anie patutu jadik lawyer sebab asyik nak menang..hihihi :P

jus call me ida.. said...

ida dengan hub dah terbiasa sejak memula kawen dulu panggil abg and ayg.. so takder masalah la.. u and i kalu berborak ngan kengkawan..
coz biler berborak dengan hub jerk automatic keluar abg n ayg..
dedulu masa kawen mmg kekok.. but now jadik kekok kalau panggil lain..
and kat luar pun ber-abg n ber-ayg.. kiter segan, tapi hub cakap, itulah kebiasaan kita n tanda kasih sayang antara kita.. bukannya nak tunjuk pada orang lain..

pB said...

jrang guna ai yu ai yu nie ..

biasanya bahasakan diri dengan nama

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Sala Anie,

He!..he!....memang kelakar si Aeez tu...

Kak Yan pun kalau dengan Cik Din ber "Ai yu" juga , dah biasa dari sejak belum kawin, nak tukar dah rasa janggal. Lantak le. Janji rasa lebih santai dan mesra, ala-ala dengan kenkawan saja.
Tentang kata ustaz (Menurut komen Silvasarina)...pelik juga...kan ke kalau kita translate ke bahasa kita ianya bermaksud saya dan awak juga....? Habis kalau Mat Saleh yang Islam tu camne pulak??
Haii..kenkadang benda-benda kecik-kecik macam nilah yang buat kita keliru...tak tahulah kalau betul pulak apa yang dikata...Kak Yan memang tak pandai le...

aNIe said...

Ina...anie sejak tunang dah mula belajar panggil abang.& anie...dgn sya...aku & kau...dgn kak long je I & U...

Ina...sajer2 suka buat entry...kalau dpt 1 bonus...sebab anie memang suka tgk movie...

-------------------------

Anon...tulah pasal...omputih tu tau cakap i & u aje

------------------------

Kak...sama aje dia ngan ayah dia...geram...sya selalu cakap...dia klon cik abang anie...version kecik...hahaha

------------------------

Pinatbate...senang je nak settle...belanja dia McD...hahaha

------------------------

Kak Nong..tulah ...satu kepala aje...

-----------------------

Neeza...tulah...pi cerita kat cik abang...ingatkan dia menyebelah kita...rupanya dia menyebelah ngan anaknya...huhuhu

-----------------------

Kak Pah...anak2 anie yang tak jeles Munir & Farhan aje...Ude & Fareez ...cemburunya kuat...baik dgn anie ataupun ayah dia...

---------------------

Ida...tulah...dia selalu cakap...'malas nak cakap ngan anie lah...' pasal dia malas le akak selalu menang...hahahha

Selalunya panggilan tu kalau dah serasi memang tak boleh nak ubah...janggal jadinya...

Seronok dgr suami isteri panggil ayang2...loving gitu...

---------------------------

Alamak...kak Yan bestlah...sampai la ni Ai Yu...romantik gitu...

Tulah...keliru jugak jadinya kita ye kak...tapi orang putih tu takkan nak cakap abang ayang...

--------------------------

aNIe said...

PB...akak ni ikut keadaan...hehehe...kalau dgn laki susahlah...nak panggil aper...sebut aje I & u...

KAKTINY said...

betullah yu.. ai rasa yu mmg patut jadik loyer jer.. kita bukak firm sama2 nak (sijil undang2 I pon dh lama bergantung tak berlesen tuh..) hahahahhahaaa...

wah.. kecik2 lagik anak akak dh pandai main jeles2 eh...
mentang2 mak dia maintain ayuuu gitu.. takut dia mak dia ber 'ai' 'yu' ngan org lain.. hahahhahaha..
(nampak sgt yu still malatop yu.. anak yu pon jeles weih.. apatah lagik hubby yu..)

adeh kak.. nk pecah perut dh tiny dok bergelak.. kahkahkah..

aNIe said...

Hahaha...Tiny...you ni buat Ai tergelak guling2 tau...hahahaha

Si kecik tu...ari tu kata akak tua...pastu jeles plak...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails