Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, May 4, 2009

Was Was..

Pada yang dah lama mengunjungi blog aku pasti telah membaca entry ini tahun2 sebelum ini...



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"....Hari ni Jumaat dah...hubby tak berbuka kat umah ari ni...so relax....makan simple2 je ngan anak2...si Farhan tembam tu dah awal2 cakap nak nasi goreng pattaya...yang pompuan tu plak dah kata...kita buat spaghetti lagi nak ibu...ermm...ntahlah..lom pk pasal menu lagi petang ni..

Tapi yang pasti malam nanti hubby kata nak balik kampung..berbuka di Melaka lah nampaknya esok....tak tau lah hubby nak dok sana sampai bila...tapi hari Ahad pagi anak ade tution. Ingat nak balik sini pagi Ahad...nak relex2 kat umah...dapat golek2...yang penting dapat berkunjung ke 'umah'2 rakan blogging...hahahah...tapi hubby tak cakap pun nak balik sini bila...tu yang susah tu...aku ni nak packing baju lagi...semua nak kene buat...susu anak..ubat hubby...baju anak (2 orang)..baju aku, baju hubby...nanti kalau tertinggal...aku jugak yang kene jawab...

Yang tak bestnya aku ni kalau keluar je rumah...baik pegi ke mana pun...kunci je gate..masuk kete..kepala dah mula pk..

eh! ada barang tinggal tak?...
barang2 hubby, anak2 dah lengkap tak?...
switch lampu dah tutup tak?..
switch air con dah off tak?...
plug komputer dah cabut tak?...
wire tepon dah cabut tak?...
kepala gas dah cabut tak?..
susu anak? botol susu anak?
bla..bla..bla?...

macam2...walaupun dah berkali2 check tapi kepala ni nak pk jugak...susah betul...saper ade petua camaner nak ilangkan perasaan tu..tolong sket kak lady ni..."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sehingga sekarang perasaan was-was itu masih belum hilang lagi...sebaik saja aku mengunci pintu besi rumah...kepala aku dah mula berteka teki...dan aku pasti akan masuk semula untuk menge'cek' apa yang patut. Paling teruk kalau Ude atau Farhan takde...sebab tak de siapa yang akan menyakinkan aku bahawa segala2 dah terurus...

Selalunya untuk menyedapkan hati ...aku akan berkata-kata sendirian...

'kalau ada barang2 yang tinggal...nanti beli aje kat sanalah...'

Semakin usia meningkat...aku rasa...perasaan itu makin bertambah...

Tiap kali cik abang berhenti untuk mengisi minyak...dan aku disuruh menuang minyak ... aku sering jadi takut kalau cik abang berhenti di kiosk minyak yang ada nozzle minyak diesel...sebab aku takut aku termasukkan minyak diesel ke dalam kereta.

Ketika menuang minyak aku akan berkali2 pergi menyentuh nozzle minyak diesel untuk memastikan nozzle tersebut masih terletak di tempatnya...dan nozzle yang aku gunakan untuk menuang minyak ke dalam kereta aku adalah nozzle petrol...dan mata aku akan terus tertumpu pada nozzle tersebut untuk memastikan aku bukan bermimpi...

'Teruklah ibu ni...' itu kata Ude bila dia terperasan aku berkali2 menyentuh nozzle minyak diesel dan bila ditanya aku menjawab...aku takut aku tersilap ambil nozzle...

Memang terukkan...?? Aku tak tau camaner nak menghilangkan perasaan itu. Satu saja cara untuk aku tidak dibelenggu oleh perasaan itu ialah menyuruh anak2 yang menuang minyak kalau mereka ada bersama...ataupun...menyuruh cik abang berhenti pada pam yang tidak ada nozzle minyak diesel...


...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

42 comments:

^ez^ said...

salam kak anie..

erm..camne leh jadi camtu? ish ish..jangan fikir sangat la akak.Kalau silap pun mesti ada jalan penyelesaiannya kan? ke akak takut sangat kena marah dengan hubby sampai jadi camtu? hehehe..

take care akak..jangan fikir bukan-bukan ye.. =)

zareda said...

Kak Ani

Zar pun ada perasaan cam gitu. Was was tapi belum tahao kronik lagi.

Kawan zar kata kena banyak zikir surah Alam Nasrah.. zar kalau teringat was was gitu. memang zikir berbanyak. Persaan ni kengkadang dipengaruhi emosi jer.

Kak Elle said...

hehe...skg saya dah serik kalau nak tinggalkan rumah tak lagi off seme suis2 yg ada takut tersalah lagi habis makanan dalam fridge .....kena buang:(

Abang Long said...

Penyakit was - was memang menyusahkan. Yang penting.

Tutup suis dan berselawat. Lepas itu serahkan kepada takdir. Itu sahaja.

Bagaimana dengan berwuduk atau bersolat. Ada masalah ?

kakpah said...

Kita was-was sebab hendakkan kepastian. Tapi jangan amalkan sangat. Tawakkal je.

zino said...

penyakit was was ni ni akan menjadi bahaya kalau tidak di tangai dengan betul.. ia ada kaitan dengan bisikan iblis.. lebih bahya kalau kita was was dalam ibadat..

kadang kala ada punca kenapa perkara ni berlaku.. mungkin ada peristiwa lampau yg membuatkan anie selalu was was.. kena cari punca dan dapatkan keyakinan tu semula ..

cikMilah said...

Satu cara hilangkan was-was ialah dgn menetapkan pada hati sendiri akan sesuatu yang KakANie dah buat. Satu caranya dengan menyebut pada diri misalnya ;bila nak kunci gate;mulakan dgn Bismillah, kunci gate kemudian katakan pada diri, OK, aku dah kunci gate.
Banyakkan selawat dan baca surah AnNas utk menghilangkan perasaan ini - iblis mmg suka kalau kita was-was.

Hijrah1429 said...

Kak anie...saya cadangkan sediakan check list kat belakang pintu..bila nak keluar tu mesti kita pandang pintu dulu,kan...so check jer kat check list tu, takdelah dalam kereta tertanya2 lagi...saya masa hani baby dulu tampal check list blkg pintu sblm hntr rmh baby sitter...takut ada yg tertinggal...

Jangan layankan was-was ni...sebab tu semua syaitan yang hasut...kak anie lawankan ajer,lama2 nanti biasalah tu...

iina said...

kak anie.. rasanya kita org perempuan semua gitu kot.. rasa was-was n asyik fikir benda2 detail.. saya pun sama jek.. nak kuwa umah tuh ada jek benda2 yg saya akan ccakap satu2 kat hubby.. dh tutup ke.. itu ler iniler.. org lelaki tau dh lengkap jek.. kitalah duk fikir.. smpi nk tidur pun fikir lagik hehehe ;)

ez said...

akak..
sebenonye sy pon mengalami masalah yg sama...
kalo isi minyak..sy tkut sgt tersalah isi diesel..berkali2 tgk mesti kaler ijau or merah..
macm tu gak kalo kuau umah..selalu trpk..da switch off x plug iron tu..lampu..air..emmm..mcm2 kan..eheh

Ummi365 said...

Kak ani, that is truly me. Ummi pun macam tu jugak sampai fobia dengan diri sendiri. Tapi naluri was was ummi kuat, ummi akan balik kerumah kalau terasa, plug iron tak off ke, lampu tak tutup ke, apa2 saje sebab tak nak rasa was2. alhamdulillah so far rasa was2 tu dah banyak kali save me from iron yang tutup oleh anak2, thermos yang air dah tinggal sikit masih on. terukkan penyakit ni. hahaha

Anonymous said...

kak,
Selalu baca bismillah bila nak buat sesuatu, kalau nak keluar rumah, dah siap semua nak tutup pintu tu baca doa keluar rumah..

Bismillah hi tawakal tu alallah, la qhaulwala quwataillabila hil aliyilazim...hasbunallahwanikmal wakil..
Dengan nama Allah aku berserah, tiada daya upaya dan tidak ada kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah,

cukuplah Allah menjadi penolong dan Allah adalah sebaik-baik pelindung
insyallah hilang perasaan was-was tu...

AyunasiA said...

Penggunaan checklist memang berkesan. Print banyak2 kat rumah, setiap kali nak kuar tu, ambik satu dan tanda. Pastu, biler dah dalam kete, kasik kat 'boss' untuk approve hehehe.

Masy said...

klu nak ilangkan was2 dlm solat bolelah nk baca surah An-Nas. gaknye bole kot klu dipraktikkan di luar solat.

akak trylah.

Mas said...

Saya pun sama cam tu. Ayah saya dah umo 63 skrg pun mcm tu....kalu dulu takat was-was skrg siap tambah apa yang dia was-was dan dalam dok check tu dia bole lepas pandang. Hehehe

sally said...

Betul kak aNIe, was-was tu kerja syaitan..jgn ikutkan sangat.

Tawakal jer pada Allah setelah buat apa yg sepatutnya.

RaFFLeSiA MeRaH said...

sy pun kak, selalu gak jadi cam akak tuuu...tapi takat ni takat sy pk brg sy dgn suami jer la, anak2 lum la lagi kan....kita pk camtu bukan aper...risau ape2 jadi lak nanti pada umah kita kan....utk keselamatan umah jugak kita pk mcm tu....

sya said...

Aku ni otak dah tak de tempat nak was2 dah.. penuh aje kepala otak. Aku jalan aje keta nak gi keja otak dah fikir apa nak buat kat opis... kekadang berangan nak baut posting apa kat blog.

Pasal nozzle tu aku memang tak gi kat pam yg ada diesel atau petrol aku cari yg ada petrol aje

Neeza Shahril said...

selalunya kan kak, orang pompuan aje yang nak pikir benda2 tu semua.. tapi elok gak sebenarnya kita fikir2..
At least kalau betul ada tertinggal, boleh cepat pusing ambik..
tapi, kalau dah jauh tu.. macam husband akak kata la.. beli aje laaa.. hehehe..

ppssstttt.. ada sekali kami balik kampung, neeza terlupa bawak seluar kecik che' abang hahaha!!! terpaksa beli lain..
benda yang paling penting didunia neeza boleh lupa.. ish ishh..

CuTeMiUt78 said...

eemmm.. payah gak kan kak klu berperasaan begitu

Tirana said...

Kak Anie..

ingatkan saya aje yang ada rasa was-was bila keluar rumah.. selalu jadi bimbang..bimbang tak tutup api di dapur..bimbang tak switch off iron dan macam-macam lagi..Lepas tu mula rasa tak senang duduk..rasa cepat2 aje nak balik...

aNIe said...

^ez^...yelah kot akak ni suka melayan perasaan tu...tu yang jadi lagik terok...pasal takut ada barang tertinggal tu...mungkin sebab cik abang akak tu...hehehe

-------------------------

Zar...tulah...kadang kita ni terikut2kan sangat emosi tu...walaupun dah yakin benda tu kita buat...tapi bila kepala ni mula fikirkan yang bukan2...keyakinan tu hilang...

-------------------------

Kak ...anie kalau fridge tu anie tak switch off...sebab kadang banyak barang2 dlm tu...cuma kalau nak tinggalkan lama...barulah anie habiskan semua makanan yang mudah rosak supaya nanti kalau kilat & short circuit kat umah...taklah benda2 tu busuk

----------------------------

Abang Long...tulah...memang menyusahkan...sebab selalu terfikir ade benda yang tak beres...mungkin silap sendiri suka melayan perasaan tu biarpun mata ni dah tgk switch semua dah tutup...

Dalam mengerjakan ibadah...alhamdulillah tak pernah pula merasa was-was...sebab selalu terfikir was2 dalam ibadah itu disebabkan bisikan2 syaitan

-------------------------

Kakpah...masalahnya kadang bila dah yakin...disebabkan pengaruh fikiran tu...keyakinan boleh jadi tergugat...tu yang selalu bertawakkal aje...sebab tau...jika kita dah melakukan segalanya dan bertawakkal pada ALLAH ...pasti tidak ada apa2 yang buruk akan berlaku

---------------------------

Zino...tulah...selalu bila beribadah...tak pulak terasa was-wasnya...

Mungkin dulu semasa baru kawin dan masih muda selalu terlupa barang2 keperluan...pastu kene marah atau leter ngan cik abang dan mungkin perasaan tu masih ada sampai sekarang...

----------------------

Cik Milah...terima kasih...memang surah An-Nas tu selalu akak amalkan...tapi cuma ketika solat...

Keyakinan diri yang berkurang dan sikap suka melayan perasaan tu yang menjadikan ianya bertambah teruk akak rasa...

---------------------------

Hijrah...tulah kesilapan akak...suka melayan perasaan tu...walaupun kadang dah tengok dengan mata kepala sendiri plug telah dicabut...tapi akak nak sentuh jugak untuk meyakinkan diri...

Kalau buat checklist...rasanya tak sempat nak tick2 sebab selalunya bila nak berjalan cik abang dah menanti dlm kereta...

-----------------------

iina...hahaha...betul tu....orang laki ni tau siap aje...kalau ada yang tak beres kita yang kene jawab...sebab tu agaknya kita jadi camni kan...hehehe

-----------------------

Ummi...betulkan perasaan ni teruk...tapi perasaan itu lah yang menyelamatkan kita...

Ada masa bila hati rasa tak sedap...mesti ada sesuatu yang tak kena...

Tapi bila dah tahap kronik camni memang teruk dah...hahaha

-----------------------------

Anon...masalahnya semua tu akak dah buat...cuma rasanya akak ni suka melayan perasaan tu...tu yang jadi lagi teruk...biarpun macam2 dah dibuat untuk meyakinkan diri...hati dah tawakkal...tapi tulah...kepala ni suka main wayang...hehehe...terbayang yang macam2

-----------------------------

Ayunasia...hehehe...rasanya kalau nak kluar tak sempat nak tick checklist tu...cik abang menanti dlm kereta dengan wajah ketat kalau lambat...hahahah

----------------------------

Masy...mengamalkan diluar solat tulah yang akak jarang buat...rasanya kena amalkan jugak...

Terima kasih masy

aNIe said...

ez...masalah kat pam minyak tu yang teruk kan...akak siap sentuh2 nozzle tu...takut tersilap...sedangkan mata dah nampak dah nozzle tu kat situ...hahaha

-------------------------

Mas...hehehe...orang tua2 biasalah tu...umur pun dah 63...akak ni 50 pun belom dah terok...tu yg jadi takut...

--------------------------

sally...tulah...tapi nasib baik dlm ibadah akak masih tak ada perasaan tu...

--------------------------

Rafflesia...kalau dah ada anak memang lagi banyak nak fikirkan...tu yang kadang kita jadi lagi teruk...lebih2 lagi macam akan ni...bila usia dan meningkat...lagi2 suka melayan...memanglah menjadi2...

--------------------------

sya...agaknya sebab kau banyak eprkara lain nak fikir...macam aku ni anak2 dah besar...hehehe...tak bekerja pulak tu...tu yang takde lain nak fikir ...fikir yang bukan2 pulak...hahaha

--------------------------

Neeza cik abang akak takde ler nak cakap ...nanti beli lain...kena leter nanti akak kalau ada benda yang tinggal...heheheh...tak syok sungguh dah tua2 kena leter...


Psst...neeza akak pun pernah tertinggal tu jugak dulu...cik abang punya...kalau kita punya senang aje...kita pi beli...kalau dia punya...mendengar ceramah tak tahan...hahahah

-------------------------

Cutemiut...lebih2 lagi masa anak2 kecik2 dulu...semua nak kena ingat...tapi takpelah masa tu masih muda belia...at least fikiran masih tajam...bila dah camni ada perasaan tu yang tak syok tu

-------------------------

Salam Tirana...mungkin itu penyakit orang perempuan kot...sebab ramai yang kata...orang laki tau siap aje...benda2 yang lain berkaitan anak2...pakaian dan segala2nya kerja orang pompuan...

dlt said...

saya otak berjalan macam nih bila nak berjalan jauh jer. kalau setakat nak keluar balik hari, tak pikir sangat. kak lady kena suruh anak2 la pulak ambik alih tugas2 tu semua. hehe... akak goyang kaki jer.

blackpurple @ jowopinter said...

Teringat sas selalu tanya setiap kali keluar dari tempat letak kereta. "Dah kunci kereta ke belum ek?" Hehehe.

Tak ada ubat kot. Yang penting kena yakin-lah kot.

hehehe!

hanimndroid said...

cis ko syaitan yang direjam, jgn nak kcu hati kak anie, pangggggg, kang!

MOKCIK AZWA said...

memang tak aman hidup kalau diserang penyakit was was nie kan..kak anie amalkanlah petua2 yang kenkawan dah beri tu, mudah2an berkurangan was2 itteww..

Ajzie said...

saya ingat kan saya aje yg mcm tuh.. tetapi selalu fikir balik.. tawakal pada Allah sahaja.

Mak Su said...

cemana nak overcome masalah ni kak anie, kena remain cool kot.

Nong said...

You must learn to organise your mind. Buat mental check-list.

kak nong kalau nak berjalan kemana2 mesti buat check-list sama2 dengan hubby. So that we can remind each other...

Dah berumur ni susah nak rely on memory alone...

Zek Zek said...

wahh boleh gitu....hiihihiihi..

macam hasben saya paranoid dengan iron, dapur gas, kunci rumah...semua tu kalau dia tak puas hati di checknyer lagik.

ami mahzar said...

saya pulak suka kuar rumah last skali. saya pastikan suma suis yg patut off dioffkan, yg mana nk dicabut, cabutkan. kepala gas pun sama tp x le tarik wayar telipon...takut shot kilat ke?
kt petrol pump, klu jln sekuarga, suami slalu isi minyak. klu saya sensorang, bnyk stesen minyak asingkan jejauh tempat diesel.. so no problem tp ade sekali tu tegabra gak saya, bila diesel ngan petrol dok sebelah menyebelah, baru perasan beza kaler nye.. kesian + klakor baca cerita kak kt stesen minyak.. klu org perhatikan kak, mesti nampak kelako dan bleh teka sebabnya...mungkin cadangan rakan2 bleh dijadikan cara mengatasi was was ni..
dan satu lg kena pakat kt husband supaya bagi masa bertenang utk kita tinggalkan umah ngan selesa..
saya sekali sekala was was kete dah kunci ke belum....

manje said...

salam akak

hehe selalu nye was was ni datang
bile kite tak fokus pada sesuatu...
tapi senang cerita, emm akak buat
ar list pd sekeping krts kalau kena siapkan sesuatu.kalau dah siap, tanda... baik nak tinggalkan rumah sekejap pon, biasakan diri... jd tak perlu was2 lagi kan... :)

>> aka mai umah kita amik award :)

HappyIrfa said...

salam kak anie..
penyakit was2 ni saya pun ada.
selalu bila dah kuar nak gi keje mesti terpikir dah off iron atau belum?dah tutup gas ke tidak?mmg susahlah

Intanaziela said...

kak anie...memang bila satu masa tu, kita akan terfikir..eh dah buat ke belum..eh dah tutup ke belum? intan pun memang biasa gitu... :P

Mama Rock said...

ini bukan was-was kak anie...ini sebab tak awas! hehehe
sama lah kita...paling stress bila ingat iron off ke tak?

© Opah De said...

Kakak cayang...
OD pun macam tu. Sampai anney naik rimas. Tapi kan, better safe than sorry, tak gitu? OD nak ucap Selamat Hari Ibu buat kakak tersayang. Moga diberkati ALLAH dan bahagia selalu. Amin.

kad0k. said...

sama mcm saya kak. esp bila kereta dah kunci ke belom. hahaha

aNIe said...

dlt...samalah...selalunya kalau nak berjalan jauh & meninggalkan rumah pada jangkamasa yang lama...fobia jadinya...sekarang ni byk yang anak2 dah ambil alih...tapi nak kene cek jugak...

-------------------------

BP..tu penyakit akak jugak tu...setiap kali meninggalkan kereta mesti kene pergi tengok balik

------------------------

hanimndroid...hahahhaa...dia tak takut lempangan tu...dia kaco lagik ni...hahahhaa

-----------------------

Mokcik...tulah pasal...asyik teringat aje kan?

Insyaallah akan diamalkan semoga akan hilang sedikit perasaan was-was tu

----------------------

Ajzie...kita ni memang tawakkal..cuma kadang fikiran ni suka melayan perasaan ni..

---------------------

maksu...cool tetap cool...tapi dlm fikiran ni macam main wayang ...hahaha

---------------------

Kak nong...sweetnya buat checklist sama2...macam anie selaluya cik abang dah duduk dlm kereta...tu yang jadi kelam kabut...bila dah kelam kabut segalanya jadi tak tentu arah

----------------------

zek zek...akak cuma takut switch iron & dapur gas aje...yg lain tak bimbang sgt...

---------------------

ami mahzar...memang gara-gara kat stesyen minyak tu...anak akak pun nak gelak...dia terpinga2 ingatkan akak buat aper ke...kalau orang tak tau ingatkan ..pompuan tu mereng ke...hahahaha

Wire tepon memang akak cabutkan...sebab takut kilat nanti habis tepon akak tak berfungsi ...& takut modem streamyx kena kilat...hehehe...merana kalau takde modem nanti...mau mengong jadinya...

------------------------

manje...akak dah amik award...terima kasih banyak2...

Buat cek list ni takut masa memula aje berfungsi...lepas tu...ceklist kemana...akak ke mana...hahahha

--------------------------

Irfa...memang penyakit orang pompuan kot...sebab semua tu kerja kita tu dan kita jadi takut jika dipersalahkan kalau2 terlepas pandang...

---------------------------

Intan...selalunya kita yang keluar last...tu sebab kita yang terfikir2...

--------------------------

mamarock...sebab itu yang selalu terjadi kan?

Hehehe...memang kita tak awas!

------------------------

OD...betul jugak tu...sebab kadang2 rasa was2 tu banyak menyelamatkan kita...tapi kalau dah sampai tahap kronik susah jugak...

Terima kasih kerana ucapan itu...sama juga akak...nak ucapkan SELAMAT HARI IBU buat OD cayang....

----------------------

Kadok...selalunya cik abang akak tu yang kunci kereta...dia yakin aje...tapi bila akak tanya aje...'Kereta dah kunci ke belom'...dia terus jadi was-was...hehehe

xillix axillixa said...

macam lebih kurang aje!!!

baru baru ni ke kedai...

yakin dah tutup pintu!!!

sekali balik:
huh.. pintu ternganga.. bahaya!!! nih mesti kes tak tutup rapat...

sebelum tuh... kalau balik KL mesti was was je... macam kak anie jugak!!!

hon kereta dah bebunyi baru lega!!!

NaniRostam said...

Tu bukan apa....




Kita perempuan ni memang tak boleh lari dari memikirkan banyak benda....


Tambah-tambah usia dah bertambah....

Sampai kadang-kadang hilang fokus dengan bende-bende kecik....

najmi said...

Salam,

Masalah puan ni Obsessive Compulsive Disorder( OCD ) .. cuba puan google sikit.

Kalau rasa depressed mcm tu elok dapatkan rawatan pakar pskiatrik.. di HUKM ada. Insya Allah dipermudahkan.

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails