Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Monday, October 13, 2008

Gambar Famili...

Beberapa hari sebelum Hari Raya...

'Ude...raya nanti kita ajak ayah ambil gambar famili nak..?'

'Dah lama dah Ude cakap kat ibu...kita ni takde gambar famili...kalau sorang ada...sorang lagi takde...semua gambar camtu '

'Tulah pasal...nak letak kat frame 'Family' ni pun takde...'

'Mokteh...makcik...pak andak semua ade gambar keluarga tau...'

'Kalau camtu...nanti kita cari baju raya sama warna ye...pastu raya kedua atau ketiga kita ajak le ayah pi studio gambar amik gambar...'

Memang kami tak pernah ambil gambar keluarga yang sempurna. Kalau ada pun pasti salah sorang takde dalam gambar sebab menjadi jurufotonya. Jadi kita bercadang nak ke studio pada hari raya nanti.

Akhirnya...sebelum raya misi untuk mencari baju yang sama warna atau seakan2 sama warna telah terlaksana. Inilah pertama kali raya kami memakai baju yang lebih kurang sama warnanya.


Raya pertama...masih tak berkesempatan ke studio gambar...


Raya kedua...samalah jugak...sibuk melayan tetamu...


Raya ketiga...tak pergi jugak...sibuk menziarah rumah sedara mara...


Raya keempat...


'Bang...bila kita nak ambil gambar ni...malam nanti nak balik dah...'


'Nak pegi ambil kat mana?'


Aku dah diam dah...rasanya aku dah cakap kat cik abang nak pi studio...


'Kalau takmo pergi studio kita ambil kat depan aje lah...' (depan maksud aku ialah ruang tamu depan rumah MIL)


'Okaylah...boleh jugak...jom semua siap...'


Aku mula menggesa anak2 bersiap...mana baju yang dah renyuk disimpan sejak hari tu aku gosok semula...akhirnya semua dah siap.

Aku dan anak2 mula mengatur kerusi dan sofa di ruang depan...


Bila semua dah siap...


'Siapa nak ambil gambar kita?'


'Larrr...sorang takde...makcik keluar...' Ude bersuara..


'Ye tak ye jugak...hmmm...takpelah...panggil dak Eira tolong ambilkan...'


Eira ialah gadis belasan tahun pembantu rumah MIL...


'Eira....!!! Meh sini kejap...'


'Ya buk...' Eira datang dengan baju & seluar yang basah sebab sedang sibuk di dapur...


'Eira...tolong ambilkan gambar ibu semua...boleh tak'

'Saya tak pandailah buk...' Eira sengih2...

'Alah bolehlah...nanti Ude ajarkan...hentam sajalah...'

Eira gelak2 ketawa.

Aku pun panggil MIL yang dah pun bersiap untuk bersama2 bergambar bersama kami. Udelah yang mengajarkan Eira bagaimana untuk mengambil gambar...aku dan anak2 tergelak tengok si Eira yang terkial2 mengekjas kamera...banyak lah jugak gambar yang diambil...tapi ada aje cacat celanya.

Munir & cik abang aku semua dah kuyup berpeluh sebab lama sangat...akhirnya selesai....


'Alahai...nasib baik ada jurukamera dari Jambi...kalau tak kempunan nak ambil gambar keluarga...' Munir mengusik ...


Balik rumah terus upload gambar dalam komputer....adoiiiii...



...yang gambar kepala Munir terpotong...ntah berapa keping....maklumlah dia tinggi berdiri dibelakang kami...susah nak adjust kot...


....yang ni plak...blur giler...bukan sekeping...bukan 2...malah berkeping2...




...gambar nenek ngan cucu ni cantik sikit...sebab aku jurukameranya...hehehe...

Apa-apa pun dapatlah juga sekeping gambar yang boleh tahan cantiknya biar pun blur...untuk kami jadikan kenangan gambar di Aidil Fitri 2008...

...puashati....hehehehe biarpun blur...


...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

47 comments:

ummu_hanis said...

seronok nye raya. selamat hari raya kak lady

KV said...

kv pun slalu bermasalah time nak bergambar family sbb tadek org nak tolong snap kan. Slalu kami set timer. Tp raya tahun ni kebetulan ada anak sepupu hubby. Tu pun hentam cromok je. Nasib baik 'jadi'.

Queen Of The House said...

hehehe sepatutnya stick to plan nak ambik gambar kat studio! Tapi tak apalah, ada juga gambar buat kenangan.

Kenapa tak ambik masa 1st raya di rumah ... tentu ada ramai yang boleh jadi jurufoto.

p.s Kak Anie, my raya pics dalam FB, silalah tengok :D

ILA said...

Itu Emak Kak Anie ke???
Hmm..Rasanya Ptama Kali mlihat Wajah Munir..
Mcm iras Irwan Shah lah pulerrr:D

zareda said...

kak ani
jadilah.. at least dapat jugak sekeping.. buat kenangan..

zar memang suka bergambar.. setiap tahun tak miss amik gambar

Kopi Suam said...

lama dah menjenguk sini..selamat hari raya maaf zahir batin kak lady...

kami pun masih blum ada gambar keluarga lagi...nak kena buat jugak laa.

CuTeMiUt78 said...

emmm... betul ler kak.. rina pun klu time nak gambo keluarga mesti problem punya.. sebab tak cukup corum.. thn ni..sib baik ada anak sedara tlg.. walaupun blur2 kira ada ler..

Tirana said...

Kak Anie..saya pun tak ada ambil gambar raya baru ni..rasa macam tak dak semangat la pulak nak amik..hehehe

Kak, mana gambar akak? Tak nampak pun?

sha said...

kak, raya sebulan.. kalu korum cukup sempat je lagi nak pegi studio kt shah alam. br cun betul gambar family!

Ummi365 said...

eh tak aci ni.. gambar kak anie nyer mana.. ngelat eh..

SaDi said...

happy family... :D

Ajzie said...

Gambar akak ada tak?

Kak Elle said...

nasib baik ada kepala .... hehee

eh nape anie tak guna timer kan lagi senang dari ada badan takde kepala...

kalau saya ada mesti tolong amek kan.

aNIe said...

Selamat hari raya buat ummu hanis jugak...

-------------------------

KV...nak pakai timer...stand camera pun takde...huhuhuh..hantam saja lah ye kv

-------------------------

Queen...memang plan nak amik gambar kat studio pada raya pertama...tapi cik abang tu lah...macam berat aje nak pergi...

Kalau raya pertama nak amik gambar kat rumah tu...memang le takboleh...orang datang bertali arus...

Tapi nasib baik ada yg jadi...hehehe

-----------------------------

Ila...tu mak mertua...mak kak anie dah meninggal lama dah...

First time tgk munir ye...tu masa rambut dia lom potong...sekarang dah pendek dah sebab dah mula bekerja

---------------------------

zar...seb baik jadi kan...

akak suka juga amik gambar...tapi selalu ambil gambar orang lah...gambar akak takde...

---------------------------

Kopisuam...SELAMAT HARI RAYA juga dari akak...

Buat jgn tak buat gambar tu...

----------------------------

cutemiut...hehehe...senasib le kita ye...

----------------------------

Tirana...gambar akak dah kene 'crop' heheheh...akak ni pemalu lah...

----------------------------

Sha...masa akak buat muka sebab kene amik gambar kat rumah...cik abang janji nak pi studio shah alam...tapi tak nampak bayang lagik pun...sebab dia tengok wife dia dah ceria semula...

----------------------------

Ummi...akak ni kan pemalu... :P

----------------------------

sadi...tq...tq... :D

----------------------------

ajzie...gambar akak dah kene crop... hehehe

----------------------------

hahahah...tu lah pasal kak...seb baik ade kepala...kalau tak de...lagi terok...

Tulah kalau akak dtg boleh tolong ambilkan ye...

Intan Rosnitta said...

Ok lah tue...

Teringin nak tgk foto K.Lady.

Rumah akak s.alam tu kat mana? Kalau intan malas nak masak boleh singgah rumah akak tumpang makan... Hihi

:D

Pnut said...

hahhaha kak lady lawak la tgk gambar terpotong kepala tu heheheh...

mmg geram kalau amek gmbr untuk momment yang indah tak jadi..saya pun kalau suruh hubby amek gmbr manjang je blur, senget la..

tp kamera skrng canggih akak, leh pakai timer je...

AuntieYan @ Makcik Blogger said...

Salam Anie,

Kak Yan pun tak de gambar family...nak bergambo cam mane??..ayahnya baju Melayu sepasang tak de...asyik pakai baju ngan kain pelikat je...insyaallah raya tahun depan rasanya nak ambil gak. :-)

kuIna Jentayutiara said...

kita pn ada ambik gambr sekeurga raya baru2 nie tp tak tahu dok kamera sapa... byk sangat.. hehehe..

digitl kamera senang kan... sanp berpuluh2 kali x dak masalah, dulu2 pakai kodak/filem.. kena snap betul2 nanti rugi.

♥ QasiehFirdaus ♥ said...

hehehhe... same laaaaa.. famili qas lagi la.. set time tu.. setting cantek2.. agak2 semua dh masuk.. tekan punat.. lekas2 lari..

hahah.. pastu tak jadi.. pasal tergelak2.. tah ape ape je.. :D

YuszTieY said...

kami raya thn ni tak ader gambo family coz asyik ummi tangkap baba ,baba tangkap ummi dgn anak222...huhuhuuu..raya haji ni insyallah nak pulun tangkap gambo byk2222 coz mase tu dah ramai tukang jurufoto tak bertauliah...
suspen jer ingat kak anie nak letak gamba family sakni..kita puyer la slow2 tarik kebwh...hampaaaa laaaaaaaaaa...huhuhuuuu..
apa pon selamat hari raya lagi utk kak anie n family..

kadok said...

kiterang pon ada gambo family kak..dibuat pd hari raya pertama kat kedai ah pek..:p..besooooooooooo..hahaha..gambo akak sefamily xde letak ke?

Mak Su said...

saya pun teringin gaks nak bergambar famili, ermmm, bila ek? nak kena diskus ngan pak su ler.

HappyIrfa said...

SALAM KAK LADY..
sy plan nak ambik gambar kat studio smpai skrg x jadi lagi..huhu

Akak said...

Salam aNIe...

Akak pun sama tiap2 raya plan nak bergambar sekeluarga tapi tak pernah menjadi, mungkin kalau tak plan baru boleh kot..

Mawar Biru said...

samala kita akak..

payah tol nk amik gmbar family. Lg plak memasing da duk jejauh. Tahun nih br la dpt amik gmbr lengkap semua ada. cuma baju lain2 warna! hehehe...

silversarina said...

bukan mudah nak ambik gambar family, kira okaylah sebab ada juga jurufoto dari Jambi tu :)

kami pun tak de gambar family yang memuaskan hati , kena tunggu lain masa pulak baru dapat tangkap gambar baru .

zino said...

macam tak lengkap je gambar tu mana lagi yg lain terutama yg tukang ambil gambar yg last tu tak ada pun dalam gambar..

alasan blur jugak ke? hehe

nanonano said...

kene bergambar kat studio gak kak bru smart,
huhu

sya said...

Ada amik gambar sekeluarga tahun 2006 ingat tak kat rumah bapak tapi yg tak bestnya si kecik tu tido sampai Munir kena pegang muka dia supaya tegak.. cuma tak sedondon ajelah

Masy said...

kitoang pon x dpt lg amek gmbr family lengkap huhu

en_me said...

en_me minta maaf dari kejauhan pada semua yang mengenali me selama ini .. maaf la segala kekurangan2 en_me yg ini k

dlt said...

kitorang tahun ni pun tak ambik gambar family. susah nak kumpul ramai2.

hehe! terpotong kepala munir tu yer. len kali suruh dia rendahkan skit badan supaya masuk gambar.

acik ila said...

selamat hari raya kak lady..

at least kak lady ader la jugak gambar raya.. saya nie haaa.. tahun nie mmg la.. dah la baju x sama.. gambar lak x amik.. ishkkk geram betol lah ngan cik abang kita tu..

RaFFLeSiA MeRaH said...

nak tunggu gambar akak jer niii bertampal kat blog ni, x dpt tgk lagi laaa...hehehe, tapi jgn lupa yer kak....sy dah penah tgk gambar akak...hiksss...

goboklama said...

pesen anak muda sekarang tu, lengkap berbaju melayu tapi tak bersongkok,heheh..

Selamat Hari Raya kak Lady!!

ayumkay said...

hehehe lawaklah kak anie ni..

cantiknye plan last2 tak de jurugambar plak.

lenkali oder jurugambar awal2 kak.. sib baik ler ada jurugambar terjun klu idak.. melepaaaasss :)

Mamamanja said...

masih sempat lagi nak ucap selamat ari raya kat kak lady...

MM pun cadang dlm masa terdekat nih nak p amik gambo family kat studio ler...

apapun, sekurang2nya kak lady ada gak gambo family walaupun x berapa menjadi hehehehe

PINATBATE said...

alaaa......tu gambar nenek ngan cucu jer...ingat ada gambar sefamily ..nak tengok wajah kak Anie ngan darling..:P

shafarina said...

Cantik gambar raya yang jadinya.

Mana gambar tuan blog nye. :)

ADIEJIN said...

lerrrrrrrrrrr...tempek ah gambar family kat sini..

Mama Rock said...

dah pakai lawa-lawa ni, namapak budak2 ni semua macam dah besar sangat...si bujang kecik tu pun nampak dah besor!

sakurasa 2 said...

sakura tunggu gambar kak lady he he he

supermummy said...

selamat hari raya kak lady! first time melawat sini..suka baca blog akak..hehe

maklang said...

selamat hari raya kak...lama tak jumpa dialam nyata dan maya yer...sibuk sikit lately ni...

uda said...

kak anie, satu tips kalau tak ada sapa nak amikkan gambar, bleh guna timer.

letak kamera pada tempat yg sesuai, adjust compo, pastikan org yg adjust timer kamera tu ada space nak masuk dalam group.

kalau ada tripod lagi senang. :)

:-)

aNIe said...

Intan...tu lah gambar2 tu okay lah ye...heheheh...dari takde baik ade...

Rumah akak kat Subang Permai...jauh tu kalau nak tumpang makan...nanti lunch time terlepas...kalau kita gi dating makan2 kat shah alam ...okay lah...heheheh

-------------------------------

Pnut...seksa betul nak amik gambar sekeluarga...tapi semalam tengok gambar famili yang Uda ambilkan untuk Sya sekeluarga...teringin jugak ada gambar2 camtu...

Tulah...camera ada timer tapi stand yang takde...susah jugak

-------------------------------

Kak Yan...abang anie pun sama ...kalau hari raya mesti berbaju Melayu dengan kain pelekat ajue...tu kene paksa tu...anie yang bawak balik kain sampin untuk dia...kalau harapkan dia memang takde...hehehe...

Kene amik jugak kak Yan...at least ada kenangan

--------------------------

Kuina...betul tu...dulu pakai kodak...semua kene buat betul2 ...kalau tak membazir...sekarang senang aje...ambil banyak2 pastu pilih mana yang elok.

--------------------------

qasieh...selalunya kalau guna timer...punya le penat nak maintain senyum sampai timer tu on...last2 ntah aper2 pose le yang jadi...

--------------------------

Yustiey...heheheh...akak ni masih malu nak letak gambar kat blog...nantilah bila dah rasa tak malu nanti akak letak...

--------------------------

kadok...amboi...tu yang best tu...tapi rasanya bila dah bertiga nanti kenelah ambil lagik sekali...

--------------------------

maksu...ambil jangan tak ambil...nanti rugi...

-------------------------

irfa...hahahha...sama le kita

-------------------------

akak...agaknya memang tak boleh plan kot...

-------------------------

Mawar...lain2 warna pun takpelah...janji ade kan... :D

-------------------------

Rina...nampaknya nanti kene masukkan gambar cucu sekali ye...hehehe

------------------------

zino...gambar tuan punya blog dah kene crop...heheheh...

Betul blur tau...bukan alasan...

------------------------

Nano2...abih nak buat camno...jalan ke studio tak nampak lagik...

------------------------

Sya...gambau tu lagik le terok...hahahah...tak seragam langsung...dgn yang tido...macam2...

------------------------

masy...susah jugak ye nak amik gambar lengkap ni...

-----------------------

en_me...maaf diterima...

----------------------

dlt...bukan akak aje yang rasa susah nak amik gambar famili rupanya...

Tu rambut dia banyak sangat...hahahah

----------------------

Selamat Hari Raya acik ila...lama tak dengar berita...

Baju tak sama atau gambar tak ambil tahun ni takpelah kan...

Tahun depan boleh ambil

-----------------------

RM...alah kan RM dah tengok gambar akak...tak tgk kat sini takpelah...

-----------------------

Goboklama...SELAMAT HARI RAYA...

Memang pun...sebab rambut tu dah kene style...takmo bersongkok dia...

-----------------------

ayumkay...tulah pasal...lupa nak tempah jurugambar dulu...huahuahuaaa...

---------------------

aNIe said...

Mamamanja...tak terlewat lagi nak ucapkan selama hari raya...raya sebulan kan?

Amik kat studio memang puas hari...atau pun tu...ada blogger kita yang jadi fotographe...Uda...nanti boleh tempah kat dia..

--------------------------

pinatbate...kak anie ngan darling pemalu lah...hehehe :P

--------------------------

shafarina...boleh lah tahan gambar tu eh...

Tuan punya blog menyorok belakang munir...


--------------------------

adiejin...

Djin pun tau kan...akak pemalu...ahaks...

-------------------------

Mamarock...memang dia dah nampak besar...lagi besar kerenah dia...hehehe

------------------------

sakurasa...hari tu tak dpt nak jumpa ye...kalau tak tak payah tengok gambar... :P

-----------------------

supermummy...terima kasih kerana melawat blog akak..

SELAMAT HARI RAYA jua buat supermummy

----------------------

Maklang...amboooiii...lamanya tak dengar berita maklang...SELAMAT HARI RAYA buat maklang jugak...

-----------------------

Uda...terima kasih kerana tips tu...rasa2nya...kalau upah Uda lagik berbaloi...

akak dah tengok gambar sya & anak2 berkenan sesangat...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails