Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Sunday, August 29, 2010

Bila Cik Abang dah Kata... 'Beli Lagik Senang..' ...

Jumaat kelmarin Selangor cuti...

Jiran sebelah rumah aku sehari suntuk di rumah...

Ros namanya...dia ni bekerja...jadi semalam cuti memang dia sibuk di dapur.

Dapur rumah jiran aku ni ... open kitcthen... wet kitchen dia lah...

Jadi kalau dia memasak2...memang aku nampak kalau aku kebelakang rumah.

Hari tu...aku nampak dia tekun bersama anak2 kecilnya membuat sesuatu di working table dia...

Kemudian selang beberapa lama ...  meghedak2 (bahasa orang Melaka...maknanya bau yang kuat menusuk hidung) bau biskut yang baru dimasak...

Wah!!  Dia dah buat kuih raya lah...

Ros walaupun bekerja tapi rajin sungguh menyiapkan berbagai juadah...aku tau sebab dulu bila setiap kali aku ambil anaknya balik dari sekolah agama... mesti budak tu bawa bekal...muffin lah...kek coklat lah...cupcakes... dan macam2 lagik.

Tapi aku...?

Asalkan aku ke shopping kompleks untuk beli barangan kuih...cik abang akan cakap...

'Tak payah buat...beli lagik senang'

Tapi kadang aku degil...bila dia takde...aku curik2 beli barang2 buat kuih.  Maklumlah kalau tak buat biskut raya macam tak meriah je rasanya.

Buat kadang berbalang2...sebab si kecik ni suka makan...tapi diorang ni suka makan masa panas2...bila dah lepas raya... tak berusik dah.

Jadinya biskut2 tu terbuang je.. selalu kalau nampak balang2 yang masih berbaki biskut2 tu aku mengharap adik2 ipar yang ramai anak2nya akan datang...pasti habis.

Anak2 aku bila dah lama biskut tu ... dah tak laku lagik.

Jadi...tahun ni aku dah bertekad...malas buat...

Bak kata cik abang... 'Beli lagik senang'

Seperti kata Nani Rostam jugak...

'Kak .. kita ni kalau jarang2 buat biskut... baik beli je...nanti tahun ni beli barang2 buat kuih... yang tertinggal lebih2 tu...sampai berbulan2 tak digunakan lagi'

Memang betul kata Nani....

Tahun lepas... bahan2 buat kuih aku yang berlebihan sampai tahun ni pun ade lagik.

Dulu pernah sekali keluarkan untuk buat makan hari-hari...tapi terbengkalai... masuk balik bahan2 tu dalam almari...



Akhir sekali... bahan2 tu rasanya dah tak elok digunakan lagik... membazir betul...

Jadi...tahun ni....

Semua biskut raya aku... biskut raya tunjuk tunjuk... dari dapur Nani... ke merata2 tokeh kuih aku order.

Cik abang yang  cakap camtu...jadi dia tak merungut kalau kena kluar duit untuk biskut...

Senang dan mudahkan...?  Seronok...




...


Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

19 comments:

yuka said...

salam kakanie...saya pun beli jer kueh raya tahun ni...alasan utama sebab oven rosak...hik3

elly said...

Paling last buat kuih raya masa zaman sekolah, zaman belajar dulu..sekarang ni asyik2 tunjuk je...

Kak Elle said...

anie yg tin buttercup tu apa ye..kepo sikit tak pernah nampak.

betul akak pun bertahun tak buat asal oven mogok..haha

Tirana said...

Betul la kak Anie...beli lagi senang..tunjuk aje yang mana hendak..tak adalah berpanas depan oven..Cuma kena siapkan duit aje la. Tapikan yang paling senang kalau dapat kuih free..hahaha..Manalah tau kot2 ada orang nak bagi hadiah kuih..hehehe

KV said...

saya pun biskut order je kak, tak reti nak buat plus tak berapa nak gigih. hehe

kak Erna said...

anie..akak selalu nya dua2 ada..beli dah tunjuk..kalau beli..akak jarang berlebih banyak barang buat kuih tu..sebab selalunya..sebelum pi kedai..akak akan tengok resepi..berapa jenis nak buat dan campurkan semua..jumlah tu..baru akak beli..contoh..mentega..kalau 4 jenis biskut..300 gm..jadi akak beli yang butter 2 ketul aje..macam tu lah seterusnya..
kat rumah akak ni..semuanya pemakan..akak tak jumpa..biskut berlebih..raya belum habis..kuih raya akak dah habis dulu..

zino said...

mem pun sejak di perkenalkan kaedah tunjuk dah tak buat kueh dah.. tunggu masa pegi je tunjuk hehe

kak ina kl said...

Ina suka buatlah anie..seronok buat dengan anak-anak ..tapi tak banyak sgt kukis ni..akak buat dlm 3 jenis..byknya kerepek..tapi belilah tak rajin nak buat kerepek ni..

iina said...

Kak Anie.. kalau tukang bayar dah ata.. dia bayar hehehehe apa susah2 kak.. beli jelah.. saya pun dah lama pencen buat kuih.. rasanya beli lagi jimat.. kecuali kita memang jenis buat kuih selalu kan ;)

Syima Emi said...

memang senang biskut tunjuk2 ni..boleh tolong org jual biskut gakk..hehe..

Zareda Norman said...

kak anie

zar memang buat sendiri biskut antara banyak jenis dengan tak banyak aje.. Zar nak anak zar rasa meriahnya nak sambut raya macam zaman kami kekecik dulu cuma tahun ni tak buat banyak jenis.. 2-3 jenis aje.

kak anie, peel zar setiap tahun, bahan lebih lebih tu zar belasah aje buat biskut caca merba.. based dia sama aje.. butter, gula dan tepung lepas tu campur lah agak agak bahan yg belen belen tu.. furnishing dengan bahan belen belen juga.. choc rice, multiple color rice.. apa apa jelah.. memang tak membazir dan kadang2 rasanya leboh sedap tapi namanya biskut belen belen. hahahaha. Tapi tahun ni memang ada 23 jenis zar ord... london almond zar order.. tak daya buat sendiri.. penat!

Helena said...

Kak Anie, betul tu.... tahun lepas Helena buat kek batik.... sampai sekarang nestum, susu cair tak berpakai... membuang aje... Kuih lain lagi....

Tapi Raya mmg Helena buat kuih favourite anak2 aje, eg chocolate chip n honey cornflakes.... mmg berbalang2 laku... tapi tahunni start lambat... selalunya 1st week dah start.... buat awal bukannya apa... lepas berbuka, they all suka ngadap makan.... selalunya before Raya pun dah nak habis 10 balang. Buat utk they all makan time puasa aje... Lat2 time Raya ada la beberap balang jer tinggal... So tahun ni start lambat la... hehe mak dia malas dah nak layan....

AuntieYan said...

Salam aNie,

Ha! ha! alasan yang sangat munasabah dan berhemah!!!!
Buat biskut raya ni perlu ketekunan,nak dapat sebalang pun 'jenuh'...mana yang masuk mulut, mana yang terhangit....

Paling mudah, beli sajalah...betul kata Cik Abang Anie tu...

psstt...dah banyak beli?? Kak Yan ni, dah le tak buat, beli pun tidak juga...tengok le, last minute nanti le gamaknya baru nak cari.

MOKCIK AZWA said...

hahaha...suka jawapan zino tu...memang ramai yang oven jadi mogok sejak ada kuih tunjuk2 nie hahaha...

azwa bukan setakat oven yg mogok, dengan mesin pengadun, acuan kek, biskut semua mogok huhuhu

walaupun camtu, tetap terkenang meriahnya buat kiuh raya sendiri ..

umeboshi said...

k.anie..ok la tu. kuih tunjuk2 pun sodap gak, insya-ALLAH. hehe

Kak Anie said...

Yuka...itu satu alasan yang relevan...heheh...sgt bagus dan tepat sekali...beli jgn tak beli

-----------------

elly...akak masa buat kuih rumah mertua dulu rajinlah...maklumlah menantu mithali...hahaha...mithali lah sangat

----------------

Kak dalam tin buttercup tu marjerin...lepa susu istimewa...memula kluarkan kelmarin ingat nak buat biskut oat...last2 masuk almari semula...hahhaa...teruk

---------------

Tirana...dulu masa anak2 ramai yang kecik...rajin jugak...bebudak tu suka bila mak dia buat kuih...sekarang dah besar...dah tak heran lagik dengan kuih raya...sebab kuih raya dah banyak jual kat shopping kan Tirana?

Jadi..beli lagik senang...beli sebanyak mana yang kita perlu je...kalau abis cari lagik kat shopping...hehehe

Kak Anie said...

KV...buat kuih ni kadang ikut minat jugak KV...kalau tak minat...hmmm...memang tak jadi nak buat...

----------------------

Kak...kalau ramai yang rajin makan...itu yang best...anak2 anie memang tak minat biskut2 ni... kalau nak makan...memula je yang berkobar2 nak makan...pastu tinggal aje...kitalah yg puas menghabiskannya...

----------------------

zino...yang penting ada orang menaja...tunjuk aje orang tu bayar...hahaha

---------------------

Ina...anie beli je...malas...sebab bebudak ni tak nak makan sangat...selalunya kena buang je...kerepek tu okaylah jugak... ramai peminatnya...tapi beli je...hehehe

--------------------

iina ... yang penting ada orang sukarela nak membayar...hahaha..kita tunjuk ajelah...bukan susah sangat pu

Kak Anie said...

Syima...tulah pasal... kalau takde orang yang rajin menunjuk kesian diorang tu takde orang nak beli...hehehe

--------------------

Zar.. akak tau...zar memang rajin buat kuih...ingat tak first time jumpa zar dulu...pasal beli kuih zar lah kan? Hehehe... akak memang salute kat zar lah...dalam pada bekerja pun sempat buat kuih...masak... beruntung ika punya zar...mesti dia seronok dpt menolong...

Hehehe...akak ni kuih belen2 pun malas nak buat...teruk betul..!!

---------------------

Helena... honey cornflakes tu memang senang aje buat.. dulu akak buat jugaklah...tapi bebudak ni makan sekejap je...pastu hampir 1/4 balang kene buang sebab dah lemau...tak dimakan walaupun dah habis sebulan puasa...

Lagipun rumah akak ni kalau orang dtg selalunya buat makan heavy...jadi biskut tak laku...hehehe

10 balang banyak tu helena...rajinnya...!!

----------------------

Kak...adalah dalam 5-6 jenis anie beli... pastu Ude pun beli jugak...nanti adik ipar bagi kerepek...cukuplah untuk anak2 anie makan masa raya. Sebab selalunya kalau yang dtg rumah anie makan berat2 sikit...mee gorenglah...beehoon lah... jadi biskut tak berapa laku

Kak...kalau kat Melaka...malam raya bazar ramadhan kat peringgit buat jualan lelong biskut raya... boleh dpt murah2... ramai yang ambil peluang memborong last minit

--------------------

Azwa...lebih meriah lagi kalau anak2 dtg menolong...ada biskut besar... kecik...hangus...senget ... hehehe...last2 semua masuk mulut diorang

Masa blm kahwin dulu...arwah mak rajin buat kuih kepit ... kuih siput... biskut samperit...tu semua feveret kitorang...seronok dpt tolong mak

---------------------

Umeboshi...janji ada biskut nak makan masa raya...betul tak?

dEeWaN said...

bg saya jk anak dh bsr
lebih baik beli jer kak..
badan pun tak penat..
lg plk dh ada yg suwo beli...
beli ajer lah ya kak

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails