Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Sunday, July 4, 2010

Beberapa Hari Bersama Cik Abang...


Beberapa hari cik abang ada sini....beberapa hari jugaklah aku tak berkesempatan menghabiskan masa berblogwalking.

Menjengah blog teman2 yang sempat aku jengah sahaja.  Satu hari tak sampai 5 blog pun yang sempat aku jengah.

Cik abang pulang dari Sabah hari Rabu..

Hari Khamis dia banyak berehat di rumah kerana tak berapa sihat...mungkin beberapa hari berada di ladang sawit di Sabah membuatkan kesihatannya tak berapa elok.

Jumaat....Alhamdulillah...dah sihat semula...

Tengaharinya aku ke sekolah Fareez mengambil buku rekodnya.  Alhamdulillah semua mata pelajaran A kecuali matematik.  Hmmmm...kena buat lebih latihan lepas ni....




Petangnya aku berkesempatan memujuknya membawa kami menonton filem Karate Kid...kami semua sangat puashati....Filem yang bessssttt!!!!!...si kecik  dan cik abang begitu seronok lebih lebih lagi cik abang tu yang memang peminat tegar Jackie Chan



Dalam perjalanan pulang kami masih bercerita dan bergelak ketawa dengan adegan2 yang mencuit hati.

Hari Sabtu...hari paling sibuk...tapi hanya sibuk di dapur kerana cik abang ke pasar...dan aku bekerja keras sehingga jam 3 petang bersama Ude di dapur.

Dan hari ini adalah kemuncaknya .... bershopping dengan cik abang...

Awal pagi dah dikejutkan untuk bersiap2...menyediakan sarapan...nasi goreng kampung dimakan dengan ikan keli goreng....feveret cik abang & anak2...

Selesai bersarapan...kami ke Giant....mencari...taaraaa....!!!  Bukan untuk aku ye....



Kemudian ke Plaza Alam Sentral untuk mencari beg sekolah anak2...tapi sebelum itu cik abang ke kedai cermin mata.



Mencari cermin mata spare untuknya dan menukar cermin mata Farhan...

Dan seperti biasa kalau dgn cik abang berada di sesebuah kedai untuk membeli barangannya pasti memakan masa berjam2...

Aku dan Fareez yang duduk menanti mereka mencari frame yang sesuai menjadi begitu boring.  Bila dah penat...aku dah jadi macam burung belatuk...asyik mengangguk aje pada apa jua bentuk frem yang ditunjukkan pada aku...

Hampir 1 jam aku di sana...adoyai!!!  Untuk menghilangkan kebosanan...telefon bimbit ku menjadi mangsa....



Selesai segala urusan...terus ke tingkat bawah mengisi perut yang lapar sementara menanti cermin mata siap.  Orang bukan main ramai kat Plaza Alam ... ntah dari ceruk rantau mana keluarnya pun aku tak tau...bersesak2 di tingkat bawah pusat membeli belah tersebut.


Sebelum balik...kami ke kedai beg untuk Fareez & Farhan.  Si kecik tu bukan main tersenyum lebar sebab dapat beg yang digemarinya...maklumlah beg yang digunakan sekarang dah 3 tahun digunakannya...begitu juga Farhan. Nasib baik anak2  aku jenis tak kisah...beg dah lusuh pun diheretnya ke sekolah.  Dah lama jugak mereka merengek nak beg baru...tapi bila aku cakap tunggu ayah...mereka tak mintak2 lagi sehingga aku sendiri bersuara ngan cik abang yang beg mereka semua dah uzur...


Di kedai beg sementara menanti cik abang ...


Malam ni si kecik dah awal2 kemas beg ikut jadual utk esok...berkobar2 nak ke sekolah...


Masa nak balik...selesai membeli belah...cik abang berkata...

'Duit ni ...keluar keluar je abis...keluar keluar je abis....'

'Yer lah bang....abih nama pun duit...nak guna keluarlah....kalau takmo duit abis...keluar je dari ATM  tu...terus balik rumah...tak le abis...heheheh'

Zaman sekarang...orang kata duit macam air....nak tunggu masuknya sebulan...keluar macam air...





...

Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

12 comments:

Ajzie said...

Memang bersemangat nak kesekolah kalau ada bag baru kan.. saya pun mcm tuh dulu dulu.. hehehehe

iina said...

duit kan kak.. kalau dah keluar mestilah abis.. kalau xnak abis tak yah keluar simpan jek hehehe.. tp kdg2 jgn kita merungut gak hehehe.. nnti lagik byk abis hehehe ;)

aNIe said...

Ajzie...balik je tak lengah ...terus kemas beg...hahaha...semangat baru tu...

----------------

iina...tulah pasal...lagi merungut lagi cepat abisnya...

kak Erna said...

anie..akak pun sama..sngat la rasa boring kalau pi dengan en.abang ni..dia kalau nak membeli..semua dibelek..aduahi..
betul kata anie..nama pun duit..keluar macam air..laju je...

PINATBATE said...

Tak a[alah kak Anie..sementara nak besarkan anak-anak ni..
duit tu kadang-kadang nampak nombor jer kat skrin mesin ATM tu..bila dah keluar..tak nampak jasadnya..sekejap jer singgah dalam poket,dah habis..

MOKCIK AZWA said...

betul betul betul...

duit mokcik ler ni mengalir deras ke syarikat penerbangan sajork laa...alahaiiii

~ yus ~ said...

Betul tu kak, duit kalau dah kuar dari bank tu, mcm air jer. Tu yg kalau rasa takde apa nak beli biar jer dlm bank tu. Tp skrg ni, walaupun masih berada dlm bank tu, senang pulak nak di transfer online. Banyak dah brg2 online..hihi.

idahani said...

betul tu kak anie..duit skrg senang dpt senang lak abih..sumer nak kena beli..tak katalah nak pi toilet pun mostly kena bayar..huhuhu

aNIe said...

Kak...kaki anie ni dah naik lembik menanti dia...yang gelihati...budak yang melayan dia tu sampai dah menguap...habis saru rack punya frame dia cuba...hahahaha

---------------------

Pinatbate...betul tu...singgah sekejap je dalam akaun...lepas tu ntah kemana hilang kadang kita pun tak perasan dia bertukar tangan

--------------------

Mokcik...abih tulah...kalau tak bagi kat syarikat penerbangan tu tak dpt pulak berjumpa dengan anak2 tu kan?


-------------------

Hahahah...Yus betul tu...sekarang ada macam2 yang online...bahaya betul...tak keluarkan pun abis jugak

-------------------

Idahani...semalam je...belanja pi toilet dah RM2 abih camno??

Yunus Badawi said...

Salam aNie,
Selalunya org perempuan yg teliti memilih (dibaca terlalu lama hehehe) bila membeli barang. Cik abg awak pun mcm tu jugak ke?

Kami pun pergi kedai cermin mata Sabtu lepas tapi di Melaka sbb sana murah dibandingkan dgn kat sini.

Anie said...

Salam YB...kat Melaka tu memang murah...dulu anak saya buat RM100++ je...tahan lama pulak tu...

Cik Abg saya tu memang cerewet bila membeli barang...kalau beli baju pun diteleknya jahitannya...tapi tak pulak dengan saya...main sambar je...hehehe

Memey Anuar said...

kak anie.. cincin tu utk bakal menantu eh :D hehehe

saya ni nak tgk karate kid tak tgk2. sudahnya kang dah abis ditayangkan. hehe

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails