Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Saturday, March 28, 2009

60 Earth Hour...


Entry ini aku buat sebaik sahaja tamat 60 Earth Hour...

Kami cuma berempat di rumah...cik abang dah balik Melaka...

Sejak dari jam 8 malam lagi Farhan & Fareez dah tak sabar2 nak menanti saat ini bermula...

Beberapa minit sebelum 8.30mlm...aku mula memadamkan semua laptop & komputer...

Mencari sebatang lilin...dan bersiap untuk saat2 itu...sebatang lilin cukuplah untuk kami berempat...





Hanya lilin inilah yang menerangi rumahku selama 1 jam...


Fareez siap posing tepi lilin untuk diabadikan ...mula2 je dia berkobar2...tapi bila dah masuk 9.15mlm...dia dah mula tanya...

'Bila nak abis ni ibu?'

'Kejap je lagik'

Patutlah...aku tengok dia dah mula berpeluh2...hehehe sian dia...


Akhirnya aku dpt mengabadikan gambar aku tanpa menutup muka tanpa malu2 di blog ku ini...

Tapi...aku rasa terkilan sikitlah...sebab kempen 60 Earth Hour ni rasanya tak semua yang melaksanakannya...sebab...aku lihat beberapa rumah jiran aku masih ada yang terang benderang...ada juga yang memadam lampu rumah tapi lampu luar masih dibuka...dah kawasan sekeliling masih terang kerana lampu jalan tidak jugak dipadamkan.

Sepatutnya lampu jalan tu dipadamkan untuk benar2 menghayati Kempen 60 Earth Hour ini...
Walaubagaimana pun...aku bangga sebab dpt menyempurnakannya dan dalam masa 1 jam tersebut...aku dan anak2 duduk mengelilingi lilin tersebut dan bercerita sambil bergelak ketawa tanpa diganggu oleh siaran2 TV...dan laptop atau komputer yang menjadi tempat mereka melekat kalau ada letrik....



...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

34 comments:

Defense-Technology News said...

Nice blog.

Cat Cat said...

Kak Lady,
Ni rasa2nya gelap-lah seluruh Malaysia for 1 hour lah ya... Bagus jugak pun idea... Jimat beribu-ribu ringgit...

tulipurple said...

sy mcm lipas kudung salinkan si kecik 5mins before...yak pulak.tu lah,tak seronokkan...sekeliling tak gelap gak...

Insaflah said...

Baru sedar nikmat yang tersirat.

Kak Elle said...

Anie saya cuma guna lilin di luar aje tapi di bilik saya online ngan cikmilah...hahaha tapi cikmilah guna lilin ...saya gelap dia luar tapi bersinar di bilik...hehehe

kakpah said...

tempat akak pun sama gak. Not completely dark. tapi seronok juga tengok anak-anak excited. siap pegi cek rumah jiran lagi tutup lampu ke tak.

PINATBATE said...

saya padam semua dalam rumah pas tu kitorang naik kereta pusing satu taman buat statistik berapa rumah yg padam lampu,berapa yg tidak..hehe

MAMAMIA said...

Ha... Dah nampak pun muka Kak Anie. Dalam gelap pun, nampak berseri2....

Bila sekali sekala tak da interuption dari TV, laptop etc, baru boleh dapat quality time dgn anak2.

jalilah_jy said...

betul tu kak ani, ilah tengok dari umah, KLCC dipadam dr tingkat atas ke bawah secara peringkat. tetapi ilah lihat sekeliling masih macam selalu tak ada yg amek peduli. rumah persorangan hampehhh. kami mmg mengelapkan rumah hampir 4 jam. sbb kami turun ke bwh utk sambutan majlis mauludurrasul... berselawat dan ada acara pentas ringkas..

zino said...

bagus juga idea tutup lampu di lakukan sesekali baru le semua berkumpul.. tambah si hazwan tu menyelit je dia hehe

shafarina said...

alhamdulillah

mampu juga menyumbang dalam misi menyelamatkan bumi

kat bangi 3 ni rasanya saya sorang yg bergelap, sedih sungguh

Laracroft74 said...

bagus jugak ada earth hour nie.. boleh merapatkan hubungan keluarga..sekali sekala duduk sama2bercerita...kena pulak minum nescafe..sedap tu...

Zareda Norman said...

Tu dia aih... semua tutup, pakai lilin aje.. SYABAS Kak ani...

Kami ada kat singgah selalu dalam masa sejam tu...

aNIe said...

Thank You...

------------------

Cat cat tak mananya diorang bergelap ada jugak yang tak participate...tak syok kan camtu...yelah...sebagai rakyat malaysia patut kita sama2 menyahut kempen yang baik untuk negara kita

-------------------

Betullah tulip...memang rasa terkilan...patutnya biarlah gelap...dptlah kita menikmati keindahan langit di waktu malam...kalau ada bintang pun mesti nampak cahayanya berseri seri

------------------

insaflah....tulah nikmatnya bila segalanya sunyi...dan bila bersama famili tanpa ada gangguan...

-----------------

Ohhh...masa tu kak elle tgh berchatting ye...anie dah tutup semua laptop & komputer dah...duduk golek2 keliling lilin tu

------------------

Kakpah...yang anie kat rumah ni...anie yang excited...kejap2 keluar rumah nak tengok rumah jiran2...sampai anak anie kata...ibu ni kepoh lah...

----------------

Pinatbate...tu ler yang akak nak buat...tapi anak2 malas nak ikut...jadi batalkan aje niat tu...

---------------

Mamamia...memang beseri disinari sinar cahaya lilin...hehehehe...

Memang terasa kualiti masa bersama anak2 malam tu

------------------------

Jalilah...wah tu betul2 punya sambut tu...sampai 4 jam...heheheh

Tapi kat majlis tu tak boleh lah bergelap kan?

---------------------

Zino...si kecik saya ni pun dok aje kat sebelah...kita keluar dia pun keluar...menyelit je

-----------------------

shafarina...tulah kita ni semua kadang kurang peka dengan apa yang dpt kita lakukan untk kebaikan bersama....perkara yang senang tu pun susah diorang nak ikut ye...

-------------------

Lara....hahaha...lambatlah idea minum nescafe tu...

dlt said...

cayalah kak lady. saya keluar masa tuh. hehe... so rumah memang gelap.

saya said...

earthhour saya memang gelap.. pukul 9pm dah bantai tido. huhuhuh...

Masy said...

saye jahat :) off lampu je tp tv dgn kipas on jgk hehehe. ape laa :) - sbb sy dok sorg hehe

CuTeMiUt78 said...

heh..heh..heh.. mana muka akak.. tak nampak pun.. kita pun tutup lampu gak.. smpikan terlena terus ngan budak bulat tu

Mamamanja said...

lampu lain sumer padam
tapi pasang 1 lampu jerk lam bilik
xleh ler... anak kecik x tido lagi huhuhu

ez said...

aritu sambut gak earth hour tu kak..tp laptop n tv pasang..kira x aci kan sy..eehehe

small gun said...

Honestly, saya x participate padam lampu la kak. rasa mcm x selamat je. Saya fobia sket kalu gelap2. hehehe.. Btw, syabas la kat akak 1 family

ILA said...

Wahhhh!!sangat patriotik okeyy..Ila & Kids pun teruja turut padamkan lampu juga.Tapi TV terbuka lahh..cos nengok AF7..hehe
ala2 mcm nenok wayang lah pulakkk:P

Nong said...

Syabas kerana dapat menjayakan earth hour bersama anak2. Tak de nyamuk ke?

Mungkin tahun depan ramai lagi yang participate...

manje said...

salam kak

wlpn ramai yg tak tutup segala bekalan letrik ngan juga lampu, tapi kite bangga kite salah sorang
yg ikot serta...

ms gelap2 tu seronok kalau bercerita...kalo psg tv bercerita selalu tak fokus huhu

Delima said...

malam tu kami gi mid valley... ada beberapa shoplots yang ikut kempen nih.. tapi tak best macam akak lah... sbb ada lilin j... kat sana... lampu je padam... yang lain nyala je

Ayah said...

Kami pon tutup lampu segala. Adik siap nak tutup fridge dan heater sekali. Lepas tu diorang check rumah orang lain.

Ramai yang belum mempunyai kesedaran objektif tutup lampu ni. Untuk jimat tenaga spt. fosil fuels dsb. Kalau boleh jangan guna kereta nak check neighbourhood juga.

sya said...

Beria sampai sume padam.. anak2 aku padam le lampu aje, TV kipas masih on.. lagipun masa tu dia orang tinggal 2 orang je kat rumah kalau gelap gulita aku gak yg risau.

Tapi tempat aku gi tu api tak padam pun.. lagipun memang dah samar2 so dia orang tak padam.. kalau padam nanti effect keselamatan nyawa le pulak

blackpurple @ jowopinter said...

Saya pun tutup lampu. Tapi tengok tivi. hehehe!

NJ@goboklama said...

syabas kakAnie!! :)

AZWA said...

patutnya semua stesen tv pun ikut tutup sekalik baru la takde yang ngelat...tutup lampu tapi tengok tivi macam kami hehehehe

Alina... said...

kak ni kita dapt ikuti kempen 60 Earth hour tu..ada kat PWTC..
tapi jimat gak letrik kat rmh kita pun tak bukak lampu masa kita kuar...hehehe..
kita bangga dgn awak kerana berjaya melawan bahang kat rumah..tapi seronoklah si farezz tu duk main lilin..

aNIe said...

Zar...akak ni pencinta alam...kene ikut kempen untuk menyelamatkan bumi tau...

------------------------

dlt..takpe...janji gelap...hehehe

------------------------

Saya...hahahah...tu betul2 punya sambut2 tu...

------------------------

Masy...dok sensorang kalau semua gelap...bahaya jugak tu

-----------------------

Cutemiut...tgk gambar tu betul2...mesti nampak silhouette muka akak...hahahaha

Si budak bulat tu tak takut ke bila gelap?

---------------------

Mamamanja...kalau ada anak kecik...terpaksa lah pasang satu lampu...kalau tak kesian dia...silap2 kene hurung dengan nyamuk

---------------------

ez...hahaha...memang tak aci tu...at least ada jugak padam lampu ye..

--------------------

small gun...rasanya mesti ada berlaku sesuatu yang menyebabkan you fobiat pada kegelapan

--------------------

Ila...kitorang ni disebabkan dah berkobar2 nak bergelap langsung lupa semua siaran TV...hehehe

Memang patriotik....

--------------------

Kak Nong...malam tu tak terasa pulak nyamuk...agaknya sebab kita tak duduk diam kot...kejap2 keluar tgk rumah jiran2...nak tengok bintang pun takde malam tu...kalau tak mesti cantik dan berseri2 bintang tu...

--------------------

Manja...yesss....kita mesti berbangga kerana berjaya memadamkan lampu selama satu jam untuk bumi kita

-------------------

Delima...kalau semua pasang lilin...agaknya mesti cantik tempat2 tu kan

------------------

Ayah...yuppp tutup semua...tapi..TV tutup tak...heheheh...

OOhhh..ye tak ye kan...asap2 kenderaan tu semua mengundang pada persekitaran yang mencemar bumi juga

------------------

Sya...memang kitorang yo yo oh bergelap tau...

So...hehehe...I know what you did last Saturday...dalam gelap samar2 tu...hahahhaa

------------------

Bp...tak aci...tak aci tu...hehehe

-----------------

NJ...yeeer...selamatkan bumi kita...!!!

-----------------

Azwa...ramai yang ngelat kan...termasuk le awak ....hahaha....

------------------

Alina...memang kipas semua kitorang tutup...bertahanlah jugak sampai 1 jam...kalau 2 jam...rasanya akak ...Ude masih tahan...tapi si kecik dah macam kene panggang...

Si Fareez tu bukan main lilin pun...dia sibuk ikut akak kluar masuk tgk2 jiran tetangga...

acik ila said...

wahhhh bagusnya.. tapi sini lampu jalan pun tak off.. so, kita pun tutup gak ahh.. tapi pasang air cond, sebab umah berbahang panas.. asal boleh je kita nie.. hihihi..

aNIe said...

acik ila...hehehe...takpelah asalkan gelap...aircon tu...tak nampak ...dia terasa je...

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails