Jom klik...terima kasih pada yang dah klik...

Klik Klik Sini Dear...!!

Thursday, December 25, 2008

Maju ke Tak Maju...?

Membaca komen kak elle pada entry aku yang lepas...


'Betul tu Anie kekadang bila dapat sms tak faham lansung apa yg mereka bagi...'



....teringat aku pada adegan adegan di bawah ini :


Telefon bimbit ku berbunyi...

'Ibu...ada sms masuk...'

'Bacakan...'


Farhan akan membaca sms yang masuk dalam telefon bimbit aku setiap kali aku sedang memandu...


'Balaskan untuk ibu...'


'Ok....' sambil memegang hp aku...'ibu...abang Munir maju ke tak maju...?'


'Abg kau tersangatlah maju.....'


'Oh ye...dia maju gila....'


Barulah dia akan menulis apa yang aku cakapkan....



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~



Bila sms masuk lagi...


'Ibu mak andak sms....'


'Bacakan dan balaskan....'


'Hmmm...mak andak maju ke tak maju....?'


'Mak Andak boleh tahanlah...maju jugak...tp maju sikit je...'


'Okay...'


Terus mengikut apa yang aku cakap untuk membalas sms Mak Andaknya...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




'Ibu....ayah sms....'

'Farhan tolong balas balik....'

'Dengan ayah kena tulis betul2...sebab ayah tak maju kan...?'



Hehehe...pepandai aje anak aku ni...

Apa yang maju dan tak majunya...?

Ini sms dari Munir...yang tersangatlah majunya...


'Bu...munir x jd blk umah arini...nnti mskkan duit serat tau...klu bleh msk skunk...cpt sket eh...dah msk nnti msg owg'



Ini pulak contoh sms Mak Andaknya yang maju sikit...


'Kak anie...ari ni kau jadi blk Melaka x ?'




Ini dari ayahnya pulak...


'Salam...sdg buat apa tu? Anie di mana? Nanti tolong ....bla...bla...bla...'


...kalau sms dengan ayahnya memang selalu dia akan gunakan bahasa yang betul...maklumlah nanti takut ayah dia tak faham.


Cik abang memang jarang menggunakan bahasa2 yang pelik2 tu...ye lah...sebab kawan2nya semua mereka yang berurusan dalam bidang perniagaan...takkan lah diorang nak gunakan bahasa2 macam tu....kan? Jadi dalam kes ini ayah dia masuk dalam golongan yang tak maju...

Jadi anda termasuk golongan yang mana? Maju atau tak maju...?



...



Semua coretan adalah hakmilik Kak Anie dan tidak dibenarkan untuk diulang terbit oleh mana-mana pihak tanpa keizinan dari tuan empunya blog.

34 comments:

PINATBATE said...

Saya masuk dalam golongan yang MAJU SIKIT..hahaha..

zareda said...

zar tak berapa maju tapi boss zar si nyonya adalah sgt maju. :)
msg dia
'note bk pgrh siapa pgg?'

puas zar fikir buku nota pengarah pergi mana plak.. rupnya notebook pengarah siapa pegang.. sabo ajelah

iina said...

saya jenis tak maju.. tak minat nak tulis pendek2.. sebab kebykan dulu saya sering bersms dengan student dan rakan2 sama2 pensyarah.. lagipun saya agak kurg selesa bersms pendek2.. nampak tak profesional.. malah dengan rakan-rakan rapat pun saya tak suka bersms pendek.. walaupun pjg.. saya lebih suka tulis bahasa yang betull.. tapi kalau dpt sms yg terlebih maju saya masih boleh baca dan akan tetap balas bahasa yang tak maju

bahasa jiwa bangsa kan ;)

ummu_hanis said...

izinkan ummu ketawa. huhuhuhu.

^ez^ said...

hehehee..

ez ni tatau nk masuk kategori mana.maju cket la kot.tp ez tak suka singkatan utk semua perkataan.perkataan yg biasa je ez singkatkan.huhuu..rimas n tensen tengok msg budak2 yg terlebih maju.tak paham!

adik saya ni bahasa aku jadi aq. n tah hape2 lagi la.abg ez selalu ajuk stail die tulis kalo ym.haish..kiranya adik ez terlebih maju la.hehehe..

sally said...

Kak Anie,
saya nih dlm golongan maju sikit jer..memang kekadang kalu anak sedara sma kena baca 2,3 kali baru paham. Diorang nih tersangaaaaatlah terlebih maju bab2 meringkaskan perkataan...

Neeza Shahril said...

neeza tengah2 kot.. nak save
space, neeza pendekkan ayat.
tapi kadang2 dapat sms dari mak neeza, neeza tak faham pun dia cakap apa sebab dah la dia pendekkan, dia siap sambung lagi 2 words jadi satu..
poning kepala hehee..

aNIe said...

Pinatbate...kalau maju sikit okaylah...masih boleh baca lagik...hehehe

--------------------------
zar...memula akak baca akak pun dok pikir...apa yang dia cuba cakap...rupanya 'pegang'...hahahah...sabo jelah

-------------------------

iina sama ngan cik abang tu lah...dia mesti tulis panjang...kalau ringkaskan cuma apa yang kita gunakan selalu...maklumlah kalau berhubung dengan golongan professional takkan nak gunakan bahasa budak2 skrg kan?...kenelah ikut keadaan

-----------------------

Ummu...hehehe...ummu mesti jenis maju ni...sebab ibu2 zaman sekarang kan dah update

-----------------------

ez...adik tu mesti jenis maju giler tu...hahaha...memang akak pun sukar nak paham kalau Munir yang sms...berkali2 kene baca

----------------------

sally...sama le kita...kena baca berkali2 untuk faham...tapi sekarang dah okay sikit kot...

----------------------

Wah!!...mak neeza lagi uptodate ye...hahahha....

YuszTieY said...

kalau saya tak tau la maju ker tak..rase cam tak maju...heheheheee

kak sihat ker...mana alamatnya..ore nak pos brg sikit ni kat akak...

kawaii_desu said...

hahah akak, bapak kita ni nak anta sms pun tak reti, semua call...

my mom tak berapa maju...

my young cousins??
maju tak terkira hahah

Zabs said...

Salam Kak Lady,
Saya kategori kurang maju je. Tapi sms dari anak yang yang dah maju, masih boleh baca lagi. hahaha...

shafarina said...

Saya golongan yg kurang maju. Kalau singkatan pun yg senang paham.

aNIe said...

Salam Yustiey...alamak...akak terlupa lah...ayoyo...hahahah...nanti akak sms ye...

---------------------------

Kawai_desu...memang ada orang lebih senang menalipon dari bersms...sebab mudah kata mereka...tak payah nak menekan2 banyak kali

Budak2 sekarang memang dah terlebih maju...hehehe

--------------------------

Salam Zabs...

Saya pun maju sikit...tapi bila dengan anak2 yang dah terlalu maju...saya pun jadi macam mereka...

---------------------------

Shafarina...akak ni maju sikit...tapi kalau bersms dengan anak2 jadi maju giler...hahahah

zino said...

zino kalau sms dari fizah kena baca dua tiga kali baru boleh paham..

maju ke tak tu hehe

ayumkay said...

salam kak anie :)

oooo klu guna bhs sms tu kira maju ye kak. emmm klu camtu saya dalam golongan maju. dan suami saya sama cam suami kak anie, tak maju.. heheheh.

pandai jer si farhan tu. tapi bila difikirkan balik ada betul gak dia cakap tu. anak2 zaman it :)

HappyIrfa said...

salam kak lady..
lahai psl sms ker?ingatkan apa tadi.mula2 baca macam pening sikit.
ingat apalah yg maju dan xmaju tu..

nanonano said...

sy terlampau maju,
ekekkek...

tu la kak..
dah terikut2 ek skrg sume org gune ayat2 cmtu,
ni klu msuk skolah blk,
mmg hancur karangan bm
ekekek
:p

idahani said...

kalau tengah2..kadang2 boleh baca kadang2 lgsg tak paham..siap tepon orang yg sms..nanti siap kena sound ar baik tak yah sms kalo tepon..hehhhee

Zakiah said...

salam kak ladyyyy....lama kita tak jenguk akak kat sini...nama pun dah ubah jadi kak anie!...hihih

Mummy Rizq said...

kak kah kah.. kelakaunya.. saya selalu kena marah ngan hubby sebab asyik dok berbalas sms ngan kengkawan. hubby akan kata "u kol jer lah ..senang cakap direct. kan lagi senang dr nak menaip??"

luna said...

sy tgk keadaan...kalo byk space, nk tulis pendek maka saya pun kurang maju. kalo byk nk tulis, space dh kurang satgi ada la perkataan2 yg 'sangatlah maju'..hehe

tp jarang2 sekali lah....takat brapa sen je kan...tulisan x maju pun x pe :P

Abahnajwa said...

Kak Anie..

Tahlah saya ni..kengkadang maju ...kengkadang mundur..hahahahaha..

Teringat makan nasi campur kat MAJU Junction...ish..ish..ish...Nak balikkkkkkkkkkkkkkkkkk

aNIe said...

Zino...kalau kita kene baca 2-3 kali utk faham tu memang le diorang tu maju sesangat...hehehe

--------------------------

Ayu_mkay...memula akak pun tak paham aper le yang farhan tanya maju ke idak...lepas tu baru faham

Sama le kita...akak boleh jadi maju atau tak maju bergantung pada pengirim sms tersebut

---------------------------

irfa...tu le bebudak sekarang...ada2 je...hehehe

---------------------------

nano2 akak kalau dpt sms yang terlampau maju kene baca 2-3 kali untuk faham aper yang diorang tulis...

Tu yang dia tulis 'serat' tu..puas le pikir...aper duit serat2 rupanya seratus...

Hahahaha...

----------------------------

idahani...btul tu...kalau camtu baik tepon aje...hahahaha...yelah diorang kalau tulis singkat sgt...puaslah kita nak pikirkan ape yang diorang maksudkan

----------------------------

zakiah....salam...tulah...akak pun dah lama tak ke blog zakiah...kadang masa membuatkan akak tak dapat nak berbloghop....

Nak panggil aper pun takpe....janji kak anie atau kak lady orang yang sama

----------------------

MR...hahahaha...betul tu...kalau nak kirakan...sekali tepon...habis masalah...kalau menaip2 berjela2 pun masih tak abis2 lagi apa yang nak dicakapkan

---------------------

Luna...memang pun tak berapa sen...tapi kalau bukan dlm rangkaian tepon yang sama bersen2 jugak...heheheh....

Akak pun sama...kalau malas...jawap pendek je...kalau nak tulis panjang...kene lah ringkaskan

---------------------------

yani_worldpeace said...

saya pula masuk sikit...kalau bersms ngan kengkawan kena nengok dgn sape kita nak tulis, kut kut karang diorang tak paham lak ape kita tulis tuh...

silversarina said...

I pun nak balas sms tengok orang , kalau yang maju memang ringkas sangat jadinya , kalau gang yang sama makcik-makcik selalunya I kurang sikit guna yang ringkas ... kalau dapat sms dari yang terlebih maju memang bengang jugak rasa dan malas nak balas...hehehe.

Kak Elle said...

anie kalau maju kang tak faham lansung....

aNIe said...

Abahnajwa...hehehe...kita samalah...dua2 pun boleh masuklah...tapi bila maju sgt tu...berkali2 kene baca...

-----------------------

Yani...tulah...kalau sms tapi orang tak paham pun tak gunalah ye...

-----------------------

Rina...kalau dgn makcik2...kita pun jadi makcik2lah ye...

Kalau dgn anak2...terlalu maju tu...masih boleh baca...tapi membalasnya ikut cara kitalah...

------------------------

Kak...tulah...nanti tak paham langsung pulak ye....heheheh

Ida said...

Ingatkan apa la hal maju tak maju tu.. hehehe... saya macam mak andaknya tu lah... ;)

CuTeMiUt78 said...

heh..heh..heh. pada mulanya cam tak faham gak.. apa yg maju.. apa yg tak maju.. bila baca bab yg bawah.. oh baru tau.. heh..heh..he.. kak, sekarang ni bahasa semakin menjadi singkat kan..

blackpurple @ jowopinter said...

Saya spara maju. He he he.

aNIe said...

Ida...akak ikut pada siapa yang sms...heheh

------------------------

Cutemiut...tu lah...bahasa pun semakin maju...

-------------------------

BP...heheheh...ada spara maju pulak ye... :P

Memey Anuar said...
This comment has been removed by the author.
Memey Anuar said...

kak anie,
kita masuk golongan maju sket. sbb xsuke tuka spelling perkataan. kalau pendekkan xpe tp kalau mcm munir tu 'skunk' rasanya lagi best type 'skang' kan hehe
xsuke perkataan english yg disempoikan cth mcm 'juz' utk 'just' ke hehe

tp baca sms dari atok mmg memeningkan! dia akan buang semua vowel tinggal consonants je hehe
kena perah otak la nk memahamkannya :D hehe

Mamamanja said...

MM kalo bab membaca sms tu maju lebih gak ler...
tapi bab menulis tu maju sket jerk.
x gamak rasanya nak tulis maju2 sangat huhuhu

Anda mungkin ingin baca :

Related Posts with Thumbnails